
Zapečené makarony se sýrem jsou oblíbeným receptem, který milují děti i dospělí. Používá kombinaci sýrů, které jsou v pokrmu vrstvené a rozpuštěné v bohaté a krémové sýrové omáčce, což je dokonalá sýrová pochoutka!
Sýrové makarony jsou skvělou volbou jako samostatné jídlo nebo příloha k svátečnímu jídlu jako je např. pečená vepřová panenka. Pokud máte rádi těstoviny jistě si také vyzkoušejte připravit námi vybrané omáčky na špagety. Skvělým pohoštění pro přátele mohou být tyto makarony s kuličky z mletého masa.
Jak připravit makarony se sýrem?
Pokud jste nikdy předtím nevyráběli makarony se sýrem americké, může se to zdát trochu skličující. Nebojte se, rozebereme vám to a provedeme vás krok za krokem:
- Připravte si domácí těstoviny, popřípadě kupte již připravené. Těstoviny uvařte a slijte je.
- Sýrovou omáčku připravíte tak, že smícháte tuk (máslo) a škrob (mouku) a poté zašleháte mléčné výrobky.
- Omáčku vařte, dokud nebude pěkně hustá.
- Přidejte rozdrobené sýry, dobře promíchejte.
- Sýrovou omáčku spojte s uvařenými těstovinami.
- Polovinu mac and cheese přendejte do zapékací misky a posypte dalším strouhaným sýrem.
- Navrch dejte zbytek makaronů se sýrem a posypte dalším strouhaným sýrem.
- Zapečte a připravte se na důkladné vychutnání!
Tipy na přípravu amerických makaronů se sýrem
- Vaření těstovin – Těstoviny vařte méně než obvykle. Těstoviny se budou vařit i v troubě a vy nechcete, aby byly kašovité.
- Používejte ingredience pokojové teploty – Pokud můžete rozhodně si suroviny přichystejte předem, studené tekutiny obecně houstnou déle než teplejší.
- Sýry – Použijte své oblíbené! Naším osobním favoritem je čedar, ale při výběru sýrů můžete být velmi kreativní. Mozzarella, gouda, uzená gouda, cokoliv máte rádi.
- Nastrouhejte si vlastní – Víme, že je to otrava, a je lákavé použít předem nastrouhaný sýr v sáčcích. Ale tyto sáčky obsahují škrobovou látku, která brání sýru v hrudkování, což mu také brání v tom, aby se roztavil tak dobře, jak by měl.

Americké makarony se sýrem recept jinak
Použijte slaninu, můžete ji přidat do rovnou do omáčky, nebo ji nakrájejte na malé kousky a posypte nejsvrchnější vrstvu.
Připravte si křupavou vrstvu. Smíchejte 1 hrnek strouhanky se 2 lžícemi rozpuštěného másla a připravené makarony posypte směsí, než je dáte do trouby.
Skladování sýrových makaronů
Zbytky je třeba uchovávat v chladničce a pevně je přikrýt. Makarony lze takto skladovat 3-4 dny.
Chcete-li sýr znovu ohřát, vmíchejte do něj trochu mléka nebo smetany a ohřejte v mikrovlnné troubě částečně přikrytý plastovou fólií. Při ohřívání často míchejte.
Jednoduché makarony se sýrem – recept
Rychlé, snadné a chutné americké makarony se sýrem. Tento jednoduchý recept je chutný a plný oblíbeného čedaru.
Ingredience na jednoduché makarony se sýrem
- 1 krabice makaronů
- ¼ šálku másla
- ¼ hrnku hladké mouky
- ½ lžičky soli
- mletý černý pepř podle chuti
- 2 šálky mléka
- 2 šálky strouhaného sýra Cheddar
Postup na jednoduché makarony se sýrem
- Přiveďte k varu velký hrnec s mírně osolenou vodou. Ve vroucí vodě vařte za občasného míchání makarony, dokud nejsou uvařené, ale pevné na skus, asi 8 minut.
- Současně v hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo. Přidejte mouku, sůl a pepř a míchejte, dokud nevznikne hladká hmota, asi 5 minut. Za stálého míchání pomalu přilévejte mléko.
- Pokračujte ve vaření a míchání, dokud směs nebude hladká a nebude bublat, asi 5 minut, a dávejte pozor, aby se mléko nepřipálilo.
- Přidejte sýr čedar a míchejte, dokud se nerozpustí, 2 až 4 minuty.
- Sceďte makarony a vmíchejte je do sýrové omáčky, dokud se neobalí.
Zapečené krémové makarony se sýrem – recept
Zapečené makarony se sýrem jsou oblíbeným receptem každé rodiny. Dokonalá kombinace těstovin a krémovo-sýrové omáčky nadchne každého.
Ingredience na zapečené krémové makarony se sýrem
- 1 balení sušených kolínkových těstovin
- 1/2 šálku nesoleného másla
- 1/2 šálku hladké mouky
- 1 a 1/2 šálku plnotučného mléka
- 4 šálky rozdrobeného středně ostrého sýra čedar rozděleného (odměřte po rozdrobení)
- 2 šálky rozdrobeného sýra Gruyere
- 1/2 lžíce soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/4 lžičky papriky
Postup na zapečené krémové makarony se sýrem
- Předehřejte troubu na 162 °C a vymažte připravenou formu.
- Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Po dosažení varu přidejte sušené těstoviny a vařte je o 1 minutu méně, než je uvedeno na obalu, aby byly al dente. Scedíme je a pokapeme trochou olivového oleje, aby se nelepily.
- Zatímco se voda vaří, rozdrobte sýry, promíchejte je a rozdělte na tři hromádky. Přibližně 3 šálky na omáčku, 1 a 1/2 šálku na vnitřní vrstvu a 1 a 1/2 šálku na polevu.
- Ve velkém hrnci na středním ohni rozpusťte máslo.
- Přisypte mouku a prošlehejte ji. Směs bude vypadat jako velmi mokrý písek.
- Za častého šlehání vařte přibližně 1 minutu. Za stálého šlehání pomalu přilévejte asi 2 šálky mléka/půl na půl, dokud nebude hladké.
- Za stálého šlehání pomalu přilévejte zbývající mléko, dokud se nespojí.
- Za častého šlehání pokračujte v zahřívání na středním ohni, dokud nezhoustne do velmi husté konzistence.
- Odstavte z ohně a vmíchejte koření a 1 a 1/2 šálku sýrů a míchejte, aby se rozpustily a spojily.
- Vmíchejte další 1 a 1/2 šálku sýra a míchejte, dokud se zcela nerozpustí a nezhladí.
- Ve velké míse smíchejte okapané těstoviny se sýrovou omáčkou a promíchejte, aby se zcela spojily. Polovinu těstovinové směsi nalijte do připravené zapékací misky.
- Navrch dejte 1 a 1/2 hrnku rozdrobených sýrů a na ně zbytek těstovinové směsi.
- Povrch posypte posledním 1 a 1/2 šálkem sýra a pečte 15 minut, dokud sýr nebude bublat a lehce zezlátne.

Nejlepší recept na makarony se sýrem americké
Tento dokonalý recept na zapečené makarony se sýrovou omáčkou, nádechem hořčice a křupavou polevou ze zbytků francouzské tyčinky.
Ingredience na nejlepší recept na makarony se sýrem americké
- 50 g bagety nakrájené na malé kousky
- 2 lžíce másla a 1 lžíce rozpuštěného másla
- 350 g spirálových nebo jiných krátkých těstovin
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
- 1 lžička anglické hořčice v prášku
- 3 lžíce hladké mouky
- 500 ml plnotučného mléka
- 250 g vegetariánského vyzrálého čedaru, nastrouhaného
- 50 g nastrouhaného parmezánu (nebo jeho vegetariánské alternativy)
Postup na nejlepší recept na makarony se sýrem americké
- Předehřejte na 200 °C. Na plech rozložte kousky bagety, pokapejte je rozpuštěným máslem a okořeňte. Pečte 6 minut, dokud nebudou křupavé, a poté je dejte stranou.
- Těstoviny vařte o 2 minuty méně, než je uvedeno na obalu, a poté je slijte.
- Mezitím v hrnci rozpusťte máslo, přidejte česnek a anglickou hořčici, 1 minutu povařte a poté vmíchejte hladkou mouku.
- Vařte ještě 1 minutu a pak postupně přilévejte mléko, dokud nevznikne omáčka bez hrudek.
- Za stálého šlehání vařte 5 minut, dokud nezhoustne.
- Sundejte z ohně a vmíchejte čedar a polovinu parmazánu.
- Do sýrové omáčky vmíchejte těstoviny a trochu koření. Vyklopte je do velké nádoby odolné proti ohřevu v troubě nebo do čtyř samostatných talířů.
- Rozsypte chléb a zbylý parmazán a pečte 20 minut, dokud nebude křupavý a zlatavý.

Snadné domácí makarony – recept
Tento snadný recept na makarony se sýrem americké se připravuje z 6 ingrediencí za 15 minut na plotně (bez nutnosti pečení)! Je čas zbavit se krabicových makaronů se sýrem a nahradit je tímto neodolatelně krémovým, hladkým a sýrovým domácím receptem!
Ingredience na snadné domácí makarony
- 227 g kolenních makaronů nevařených
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- ½ lžičky mořské soli
- ¼ lžičky česnekového prášku (nepovinné, ale doporučené)
- 237 ml plnotučného mléka
- 58 g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
- 200 g strouhaného sýra čedar
Postup na snadné domácí makarony
- Uvařte makarony podle návodu na obalu. Nezapomeňte do vody použité k vaření nudlí přidat ¼ lžičky soli. Sceďte je a dejte stranou.
- V malé misce smíchejte mouku, mořskou sůl a česnekový prášek. Odstavte.
- Ve středně velkém hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo.
- Přidejte moučnou směs a metličkou ji promíchejte.
- Vařte 1 minutu, dokud směs mírně nezhnědne.
- Přidejte 1 šálek mléka a šlehejte, dokud směs nebude hladká.
- Přidejte zakysanou smetanu (nebo řecký jogurt) a šlehejte do hladka.
- Vařte na středním plameni, dokud směs nezhoustne (asi 3-5 minut). Nenechte ji vařit.
- Jakmile je směs hustá (lepí se na hřbet stěrky), snižte teplotu na minimum a přidejte sýr. Šlehejte, dokud se sýr nerozpustí a směs není hladká. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte další sůl/koření.
- Přidejte uvařené těstoviny do hrnce se sýrovou omáčkou a míchejte, dokud se omáčka rovnoměrně nerozdělí.
- Nechte makarony se sýrem 3-5 minut vychladnout nebo dokud sýrová omáčka trochu nezhoustne a nelepí se na nudle. Podávejte teplé!

Sýrové makarony s křupavou krustou – recept
Nehorázně sýrové, ultra krémové makarony a posypané křupavou panko-parmazánovou posypkou, tento recept na mac and cheese si rozhodně zamilujete.
Ingredience na sýrové makarony s křupavou krustou
- 450 g vařených makaronů (nebo jiných trubičkových těstovin)
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 6 lžic nesoleného másla
- 1/3 šálku hladké mouky
- 3 šálky plnotučného mléka
- 1 šálek husté smetany ke šlehání
- 4 šálky ostrého sýra čedar rozdrobeného na kousky
- 2 hrnky strouhaného sýra Gruyere
- sůl a pepř podle chuti
- 1 a 1/2 šálku panko strouhanky
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- 1/2 šálku parmezánu rozdrobeného
- 1/4 lžičky uzené papriky (nebo obyčejné papriky)
Postup na sýrové makarony s křupavou krustou
- Předehřejte troubu na 176 °C. Lehce vymažte velkou zapékací mísu a dejte ji stranou. Ve velké míse smíchejte rozdrobené sýry a dejte je stranou.
- Těstoviny uvařte minutu před koncem varu podle návodu na obalu. Odstavte je z ohně, slijte a vložte do velké mísy.
- Těstoviny pokapejte olivovým olejem a promíchejte, aby se obalily. Během přípravy sýrové omáčky je dejte stranou, aby vychladly.
- V hlubokém kastrolu, hrnci nebo hrnci na vývar rozpusťte máslo.
- Na mírném ohni zašlehejte mouku a pokračujte ve šlehání asi 1 minutu, dokud nezačne bublat a zezlátne.
- Postupně zašlehejte mléko a hustou smetanu, dokud není hladká. Pokračujte ve šlehání, dokud na povrchu neuvidíte bublinky, a pak pokračujte ve vaření a šlehání další 2 minuty.
- Přisypte sůl a pepř.
- Přidejte dva hrnky strouhaného sýra a šlehejte do hladka.
- Přidejte další dva hrnky strouhaného sýra a pokračujte ve šlehání, dokud nevznikne krémová a hladká hmota.
- Omáčka by měla být pěkně hustá.
- Vmíchejte vychladlé těstoviny, dokud se nespojí a těstoviny nejsou zcela obalené sýrovou omáčkou.
- Polovinu těstovin se sýrem nalijte do připravené zapékací misky.
- Navrch dejte zbývající 2 hrnky strouhaného sýra a poté zbývající makarony se sýrem.
- V malé misce smíchejte panko strouhanku, parmazán, rozpuštěné máslo a papriku.
- Posypte vrchní část a pečte, dokud se nevytvoří bublinky a nezíská zlatohnědou barvu, asi 30 minut. Ihned podávejte.