
Méně je někdy více a u dnešního receptu to platí dvojnásob. Příprava vám nezabere téměř žádný čas a náklady jsou doslova za pár korun. Ne, to není sen, ale recept na skvělou tomatovou polévku.
Suroviny na její přípravu má téměř každý z nás vždy doma ve spíži, tak pro si jí nepřipravit ještě dnes.
Ingredience
Přichystáme si:
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 2 plechovky loupaných rajčat (cca 800 g)
- cca 0,5 l vody/zeleninového vývaru
- 2 lžíce sušené bazalky
- čerstvá bazalka
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- ghí/ olivový olej
A budeme pokračovat takto.
TIP: Z rajčat se dá vykouzlit mnoho snadných a chutných jídel. Co třeba staré dobré domácí lečo nebo zdravý šopský salát.
Postup přípravy
Cibulku nakrájíme na drobné kostičky a necháme jí v hrnci lehce zesklovatět na rozpáleném přepuštěném másle nebo oleji (pokud zvolíte veganskou verzi polévky). Ve chvíli, kdy cibulka zprůhlední, přidáme posekaný česnek a ještě minutu společně restujeme. K tomuto základu přidáme bobkové listy, loupaná rajčata a zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Už v tuto chvíli můžeme mírně osolit a opepřit, ale finální dochucení provedeme až po přidání bylinek.
Polévku vaříme přibližně 20 minut, dokud se rajčata téměř nerozvaří. Pomocí lžíce vyndáme z polévky bobkové listy a vše pomocí ponorného mixéru rozmixujeme na hladký krém. Pokud bude polévka příliš hustá, dořeďte ji ještě trochou vody nebo vývaru do požadované konzistence.
Na závěr už jen polévku dochutíme sušenou a čerstvou bazalkou. Už nevaříme, necháme bylinky v polévce pouze prohřát. Podle potřeby přidáme sůl a pepř a můžeme podávat.