Méně je někdy více a u dnešního receptu to platí dvojnásob. Příprava vám nezabere téměř žádný čas a náklady jsou doslova za pár korun. Ne, to není sen, ale recept na skvělou tomatovou polévku.

Jedním z nejvíce univerzálních a osvěžujících pokrmů, kterými můžeme obdivovat krásu rajčat, je tomatová polévka. Tato jednoduchá polévka, která je ale zároveň plná chuti a vůně, nás provází v průběhu celého roku a v různých podobách se stává oblíbeným pokrmem našich jídelníčků.

Prostřednictvím tohoto článku se vydáme na cestu za chutí a vůní čerstvých rajčat, aby vám představili jeden z nejlepších receptů na tomatovou polévku, kterým neodolá ani ten nejnáročnější gurmán.

TIP: Vyzkoušejte také květákovou polévku, zeleninovou polévku nebo francouzskou cibulovou polévku.

Rajskou polévku můžete ozdobit krutony.

Italská polévka – italská tomatová polévka – recept

Itálie je známá nejen svými malebnými krajinami a bohatou historií, ale také svou výbornou kuchyní. Jedním z klenotů italské kuchyně je nezbytná italská tomatová polévka.

Plná slunce, chuti a tradice, tato polévka je oblíbená po celém světě. V našem receptu vám ukážeme, jak jednoduše připravit tento lahodný pokrm, který vám přinese kousek Itálie přímo na talíř. Italská polévka může být i součástí oběda bez masa.

Ingredience na italskou tomatovou polévku

  • 1 kg čerstvých rajčat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušeného bazalku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany (volitelné)
  • čerstvá bazalka nebo petrželka na ozdobu

Postup na italskou tomatovou polévku

  1. Na začátku oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek na jemné kousky.
  2. Rajčata předvařte – vařte je ve vroucí vodě po dobu 30 sekund, poté je okamžitě přesuňte do ledové vody. Díky tomu se budou snadno loupat. Oloupejte rajčata, zbavte stopek a nasekejte je na kostičky.
  3. Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni a osmažte cibuli a česnek dozlatova.
  4. Přidejte nakrájená rajčata, sušené bazalku, oregano, cukr, sůl a pepř. Vařte 10-15 minut, dokud rajčata nezměknou a vytvoří se hustá omáčka.
  5. Přilijte zeleninový vývar a přivedete směs k varu. Poté snižte teplotu a nechte polévku vařit 20-25 minut.
  6. Poté použijte mixér na vytvoření hladké konzistence polévky.
  7. Pokud si přejete, můžete přidat smetanu pro krémovější texturu. Promíchejte a znovu zahřejte polévku, ale nedovolte jí přejít varem.
  8. Nakonec ozdobte italskou tomatovou polévku čerstvou bazalkou nebo petrželkou a podávejte s chlebem nebo opečenými krutony.

Italská tomatová polévka vás okouzlí svou jednoduchostí a přitom bohatou chutí. S touto recepturou na talíři ochutnáte slunce a tradici Itálie a uděláte radost nejen sobě, ale i svým blízkým. Nechte se unést vůní čerstvých rajčat a ochutnejte kousek toskánského slunce přímo u vás doma. Buon appetito!

Nejlepší rajská polévka – recept

Najdete málo věcí, které v chladných dnech dokáží zahřát duši a hřát tělo tak jako rajská polévka. Tato klasická chuť a vůně, kterou známe z babiččina kuchařského umění, je stále oblíbená po celém světě.

V našem receptu vám ukážeme, jak jednoduše připravit nejlepší rajskou polévku, která vaše chuťové buňky potěší a dodá vám pocit tepla a pohody.

TIP: Do rajské polévky můžete přidat také žampiony.

Ingredience na nejlepší rajskou polévku

  • 2 plechovky drcených rajčat
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lžičky nového koření
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička octa (vinný nebo balsamikový)
  • sůl podle chuti

Postup na nejlepší rajskou polévku

  1. V hlubším hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni.
  2. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji dozlatova, což by mělo trvat přibližně 5 minut.
  3. Přidejte nasekaný česnek a smažte ho asi minutu, dokud nezačne vonět.
  4. Do hrnce přidejte drcená rajčata a promíchejte s cibulí a česnekem.
  5. Přidejte zeleninový vývar, bobkový list a nové koření. Dejte směs vařit a poté snižte teplotu na střední a vařte 15-20 minut.
  6. Odstraňte bobkový list a použijte mixér na vytvoření hladké konzistence polévky.
  7. Přidejte cukr, ocet a čerstvě mletý černý pepř podle chuti. Ochutnejte a přidejte sůl, pokud je to zapotřebí.
  8. Nechte polévku povařit ještě několik minut, abyste propojili všechny chutě.
  9. Podávejte horkou s plátky čerstvého chleba nebo opečenými krutony.

Náš recept na nejlepší rajskou polévku vám přinese do domova tradiční chuť a vůni, kterou znáte z rodinných oslav a teplých večerů u krbu. Tato polévka je plná lásky a tradice a určitě vás zahřeje a potěší vaše chuťové buňky.

Nechte ji vařit pomalu, ať se všechny ingredience propojí, a užijte si tohoto lahodného kulinářského zážitku.

Italská rajčatová polévka – rajská polévka z protlaku – recept

Italská kuchyně je proslulá svou jednoduchostí, ale zároveň bohatou chutí. Italská rajčatová polévka z protlaku není výjimkou.

Tento recept v sobě skrývá chuť slunce a tradice, které přenášejí do vašeho domova kousek italského ráje. Následující recept vám ukáže, jak snadno připravit tuto lahodnou polévku, která rozproudí vám doma italskou atmosféru.

Ingredience na rajskou polévku z protlaku

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 2 lžičky směsi italských bylin (bazalka, oregano, tymián)
  • 800 g rajčatového protlaku
  • 2 lžíce balsamico octa
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • čerstvá bazalka na ozdobu

Postup na rajskou polévku z protlaku

  1. Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni.
  2. Přidejte nakrájený česnek a smažte ho asi 1 minutu, dokud nezačne vonět.
  3. Přidejte směs italských bylin (bazalka, oregano, tymián) a krátce je osmažte, aby se uvolnily jejich vůně.
  4. Přidejte rajčatový protlak, balsamico ocet a promíchejte.
  5. Nechte polévku vařit na středním ohni asi 15-20 minut, dokud se chutě spojí a polévka zhoustne.
  6. Ochutnejte a přidejte sůl a čerstvě mletý černý pepř podle své chuti.
  7. Při servírování ozdobte polévku čerstvou bazalkou a podávejte s křupavým chlebem.

Tato italská rajčatová polévka z protlaku je osvěžujícím zážitkem plným chuti a vůně. Její jednoduchý recept vám umožní snadno přenést kousek italského slunce a tradice do vašeho jídelníčku. Dopřejte si tento chuťový zážitek a užijte si jeho jedinečnou atmosféru.

vegan-rajska-polevka
Rajskou polévku můžete ozdobit čerstvou petrželkou.

Rajská polévka z rajčat – recept

Rajčata jsou jednou z nejužitečnějších a nejchutnějších zelenin, které nám příroda nabízí. A co by mohlo být lepšího, než využít jejich sytou chuť a vytvořit z nich lahodnou rajskou polévku?

Tento recept vám představí klasickou rajskou polévku, která je nejen chutná, ale také snadno připravitelná. Tak pojďme se ponořit do světa chutí a vůní rajčat a uvařme si společně tuto osvěžující polévku.

Ingredience na rajskou polévku z rajčat

  • 1 kg rajčat (nejlepší jsou čerstvá, ale lze použít i rajčata z konzervy)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného bazalku
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • čerstvá bazalka nebo petrželka na ozdobu

Postup na rajskou polévku z rajčat

  1. Rajčata omyjte, zbavte stopky a nakrájejte je na kostičky. Pokud používáte rajčata z konzervy, můžete je rovnou odkapat.
  2. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na drobné kousky.
  3. Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni.
  4. Přidejte cibuli a česnek a osmažte je, dokud nezměknou a nezačnou vonět.
  5. Přidejte nakrájená rajčata, cukr, sůl, pepř, oregano a bazalk a promíchejte.
  6. Přilijte zeleninový vývar a přivedete směs k varu.
  7. Snižte teplotu a nechte polévku vařit 15-20 minut, dokud rajčata nezměknou a všechny chutě se spojí.
  8. Nakonec použijte mixér na vytvoření hladké konzistence polévky.
  9. Polévku můžete podávat horkou nebo třeba i studenou, ozdobenou čerstvou bazalkou nebo petrželkou a doprovázenou křupavým chlebem.

Rajská polévka z rajčat je klasickým pokrmem, který se hodí do každého jídelníčku. Tato receptura vám umožní jednoduše připravit osvěžující polévku plnou slunečné chuti rajčat.

Ať už ji podáváte jako předkrm nebo jako hlavní jídlo, tato rajská polévka vás určitě potěší svou jednoduchostí a bohatou chutí. Připravte si ji a užijte si rajčaty na maximum

Tomatová polévka recept – rajčatová polévka

Suroviny na její přípravu má téměř každý z nás vždy doma ve spíži, tak proč si jí nepřipravit ještě dnes.

TIP: Z rajčat se dá vykouzlit mnoho snadných a chutných jídel. Co třeba staré dobré domácí lečo nebo zdravý šopský salát.

Ingredience na rajčatovou polévku

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 2 plechovky loupaných rajčat (cca 800 g)
  • cca 0,5 l vody nebo zeleninového vývaru
  • 2 lžíce sušené bazalky
  • čerstvá bazalka
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • ghí nebo olivový olej

Postup na rajčatovou polévku

  1. Cibulku nakrájíme na drobné kostičky a necháme jí v hrnci lehce zesklovatět na rozpáleném přepuštěném másle nebo oleji (pokud zvolíte veganskou verzi polévky). Ve chvíli, kdy cibulka zprůhlední, přidáme posekaný česnek a ještě minutu společně restujeme.
  2. K tomuto základu přidáme bobkové listy, loupaná rajčata a zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Už v tuto chvíli můžeme mírně osolit a opepřit, ale finální dochucení provedeme až po přidání bylinek.
  3. Polévku vaříme přibližně 20 minut, dokud se rajčata téměř nerozvaří. Pomocí lžíce vyndáme z polévky bobkové listy a vše pomocí ponorného mixéru rozmixujeme na hladký krém.
  4. Pokud bude polévka příliš hustá, dořeďte ji ještě trochou vody nebo vývaru do požadované konzistence.
  5. Na závěr už jen polévku dochutíme sušenou a čerstvou bazalkou. Už nevaříme, necháme bylinky v polévce pouze prohřát. Podle potřeby přidáme sůl a pepř a můžeme podávat.

Tomatová polévka je dokonalým pokrmem, který v sobě spojuje jednoduchost, svěžest a výraznou chuť rajčat. Tento recept, který jsme vám představili, vám umožní vytvořit si tuto lahodnou polévku s minimem námahy.

snadna-tomatova-polevka
Tomatovou polévku můžete zjemnit smetanou – třeba kysanou.

Ať už ji podáváte v horkých letních dnech, nebo si ji dopřáváte během chladných zimních večerů, tomatová polévka vás vždy pohladí a potěší vaše chuťové buňky.

Tak neváhejte a připravte si tuto vynikající tomatovou polévku, která vám zpestří jídelníček a přinese do vašeho domova nádech slunce a svěžesti, ať už je kterýkoliv roční období.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang