Méně je někdy více a u dnešního receptu to platí dvojnásob. Příprava vám nezabere téměř žádný čas a náklady jsou doslova za pár korun. Ne, to není sen, ale recept na skvělou tomatovou polévku.

Suroviny na její přípravu má téměř každý z nás vždy doma ve spíži, tak pro si jí nepřipravit ještě dnes.

Ingredience

Přichystáme si:

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 2 plechovky loupaných rajčat (cca 800 g)
  • cca 0,5 l vody/zeleninového vývaru
  • 2 lžíce sušené bazalky
  • čerstvá bazalka
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • ghí/ olivový olej

A budeme pokračovat takto.

TIP: Z rajčat se dá vykouzlit mnoho snadných a chutných jídel. Co třeba staré dobré domácí lečo nebo zdravý šopský salát.

Postup přípravy

Cibulku nakrájíme na drobné kostičky a necháme jí v hrnci lehce zesklovatět na rozpáleném přepuštěném másle nebo oleji (pokud zvolíte veganskou verzi polévky). Ve chvíli, kdy cibulka zprůhlední, přidáme posekaný česnek a ještě minutu společně restujeme. K tomuto základu přidáme bobkové listy, loupaná rajčata a zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Už v tuto chvíli můžeme mírně osolit a opepřit, ale finální dochucení provedeme až po přidání bylinek.

Polévku vaříme přibližně 20 minut, dokud se rajčata téměř nerozvaří. Pomocí lžíce vyndáme z polévky bobkové listy a vše pomocí ponorného mixéru rozmixujeme na hladký krém. Pokud bude polévka příliš hustá, dořeďte ji ještě trochou vody nebo vývaru do požadované konzistence.

Na závěr už jen polévku dochutíme sušenou a čerstvou bazalkou. Už nevaříme, necháme bylinky v polévce pouze prohřát. Podle potřeby přidáme sůl a pepř a můžeme podávat.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang