Francouzská cibulová polévka – pravá cibulačka – recept

Bramborové polévkyHoubové polévkyPolévkyZeleninové polévky

Cibulačka je polévka původem z Francie, která sestává především z cibule, vývaru, bílého vína nebo koňaku a dalších surovin. V Paříži byla oblíbena za zimních měsíců jako polévka na zahřátí.

Francouzská cibulová polévka a její variace jsou jednou z nejoblíbenějších polévek. Často se vaří díky její rychlé a jednoduché přípravě. Tato hřejivá, útulná a aromatická francouzská cibulová polévka se připravuje z hovězího vývaru a karamelizované cibule.

Doplňte ji krutony a roztaveným sýrem – ideálně parmezánem.

TIP: Kdo má radši českou klasiku, může vyzkoušet kulajdu s houbami a vejcem. Kulajda je hutná polévka, která dokonale zasytí.

Ingredience na pravou francouzskou cibulačku

  • Cibule – Do francouzské cibulové polévky můžete použít bílou, žlutou nebo červenou cibuli. Chcete-li ji však připravit klasickým způsobem, budete potřebovat 5-6 velkých žlutých cibulí, oloupaných a nakrájených na tenké plátky.
  • Máslo – Nejchutnější (francouzský) způsob, jak cibuli zkaramelizovat. I když klidně použijte veganské máslo (nebo jen olivový olej), pokud se vyhýbáte mléčným výrobkům.
  • Mouka – Pomůže polévku zahustit. Obvykle je používána celozrnná mouka, avšak klidně můžete použít i směs bezlepkové mouky. Nebo mouku prostě vynechte, pokud vám nevadí řidší polévkový vývar.
  • Bílé víno – Na odmaštění pánve. Pokud se cibule během karamelizace začne na dně pánve trochu připalovat, klidně přidejte pár kapek vína navíc, abyste pomohli oddělit připečené kousky od dna pánve. Nejčastěji je používán suchý vermut, alternativou jsou také jiná suchá vína nebo brandy. Pokud se chcete alkoholu vyhnout můžete jeho přidání vynechat. Cibulačka bude i tak chutnat znamenitě.
  • Hovězí vývar – Pokud se chcete vyhnout živočišným produktům, použijte vývar zeleninový. Výsledná chuť polévky zůstane téměř totožná.
  • Koření – Worcester, česnek, bobkový list, čerstvý tymián, sůl a pepř. S množstvím jednotlivých ingrediencí můžete libovolně manipulovat. A pokud nemáte po ruce čerstvý tymián, můžete ho nahradit sušeným tymiánem (nebo provensálskými bylinkami).
  • Chléb a sýr – Na sýrové krutonky k servírování. Klidně použijte jakýkoli druh chleba (doporučujeme křupavou bagetu) a strouhaný nebo plátkový sýr (Parmezán, Gouda, Mozzarella atd.), který máte nejraději. Na krutonky rozhodně vyzkoušejte česnekový chléb.

Tajná ingredience francouzské cibulačky

Nejdůležitějším prvkem mimo kvalitního vývaru je správně zkaramelizovaná cibule. Karamelizace je chemický proces, ke kterému dochází, když cukry v cibuli dosáhnou určité teploty. Čím více cibule zkaramelizuje, tím sytější barvu bude mít a tím více chuti z ní získáte.

Jak skladovat pravou cibulačku?

Polévku – bez krutonů – skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu 3 až 4 dnů. Chcete-li polévku ohřát, přiveďte ji na plotně k varu. Krutony jsou nejlepší čerstvé.

Jak zmrazit cibulovou polévku?

Cibulovou polévku nechte nejprve řádně vychladit. Vychlazenou polévku můžete zmrazit až na 3 měsíce. Rozmrazte ji v chladničce a znovu ohřejte vařením na sporáku. Krutonky opět připravte čerstvé.

cibulova-polevka-se-syrem-1431361
Výtečná cibulová polévka ze silného vývaru postaví na nohy každého nemocného.

Cibulová polévka recept

Vyzkoušejte jeden z nejoblíbenějších receptů na francouzskou cibulovou polévku vůbec. Příprava je překvapivě snadná.

Ingredience na cibulovou polévku

  • 1,5-2 kg cibule, oloupané a nakrájené na tenké plátky (přibližně 5-6 velkých cibulí)
  • 3 lžíce másla
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 3 lžíce mouky
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 6 šálků hovězího vývaru (nebo zeleninového vývaru)
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • 1 bobkový list
  • 3 snítky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného tymiánu)
  • Jemná mořská sůl a čerstvě nadrcený černý pepř, podle chuti
  • Bageta nebo chléb
  • Nastrouhaný nebo nakrájený sýr

Postup na cibulovou polévku

  1. Cibuli zkaramelizujte. Ve velkém hrnci s těžkým dnem rozpusťte máslo na středním plameni.
  2. Přidejte cibuli a smažte ji asi 30 minut, dokud nezkaramelizuje, zpočátku míchejte každých 3-5 minut, ke konci karamelizace pak asi jednou za minutu, aby se nepřipálila.
  3. Přidejte česnek a smažte 2 minuty. Vmíchejte mouku a vařte další 1 minutu. Vmíchejte víno, aby se pánev odmastila, a dřevěnou lžící seškrábněte všechny připečené kousky na dně pánve.
  4. Polévku povařte a přidejte vývar, worcester, bobkový list a tymián a promíchejte.
  5. Pokračujte ve vaření, dokud polévka nedosáhne bodu varu. Poté snižte teplotu na středně nízkou, přikryjte a vařte alespoň 10 minut.
  6. Vyhoďte bobkový list a snítky tymiánu. Polévku ochutnejte a podle potřeby ji dochuťte solí a pepřem.
  7. Předehřejte troubu na 200 °C. Zatímco se polévka vaří, nakrájejte bagetu na 1 cm silné kousky a rozložte je v jedné vrstvě na plech. Pečte 6-8 minut, dokud není chléb opečený a na okrajích zlatavý. Vyjměte je a dejte stranou.
  8. Jakmile je polévka připravena k podávání, položte misky vhodné do trouby na silný plech. Do každé misky naberte polévku, nahoru dejte plátek bagety a požadované množství sýra.
  9. Položte na mřížku v troubě asi 6 cm od ohně a pečte 2-4 minuty, nebo dokud se sýr nerozpustí a nevytvoří bublinky.
  10. Vyjměte je z trouby a ihned podávejte, dokud je polévka horká.
krkonosska-cibulacka-1974236
Krkonošská cibulačka je plná chuti díky čerstvé zelenině a sušeným houbám.

Krkonošská cibulačka – recept

Připravte si vynikající krkonošskou cibulačku se sušenými houbami a sraženým vejcem. Polévka Vás prohřeje během chladného období.

Ingredience na krkonošskou cibulačku

  • 2 cibule
  • 1 hrst sušených hub
  • Česnek
  • Olej
  • Sůl
  • 1 vejce
  • 1 střední brambora
  • 100 g zeleniny – mrkev, petžel, celer
  • Chleba/bageta

Postup na krkonošskou cibulačku

  1. Cibule nejprve oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Cibuli opražíme na oleji a přidáme nastrouhanou zeleninu, brambory nakrájené na kostičky.
  2. Po chvíli přidáme předem namočené houby, zalijeme vodou a vaříme do měkka.
  3. Přidáme prolisovaný česnek, zakloktáme vejcem a necháme srazit.
  4. Chléb nakrájený na kostičky opečeme na pánvi nebo v troubě dozlatova. Krutonky naservírujeme do talířů a zalijeme polévkou.

Cibulová polévka se sýrem – recept

Připravte si výtečnou hřejivou aromatickou cibulovou polévku z hovězího vývaru a karamelizované cibule. Doplňte ji krutony obalenými v roztaveném sýru – parmezánu.

Ingredience na cibulovou polévku se sýrem

  • 6 velkých červených nebo žlutých cibulí
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička cukru
  • Sůl
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 8 šálků hovězího vývaru, kuřecího vývaru nebo jejich kombinace
  • 1/2 šálku suchého vermutu nebo jiného suchého bílého vína
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 2 lžíce brandy (nepovinné)
  • 8 plátků francouzského chleba nebo bagety
  • 1 a 1/2 šálku parmezánu

Postup na cibulovou polévku se sýrem

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky od kořene ke stonku. Celkem by mělo být asi 10 šálků nakrájené cibule.
  2. V hrnci se silným dnem o objemu 5 až 6 litrů rozehřejte na středním plamenu 3 lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli a promíchejte ji s olivovým olejem.
  3. Cibuli za častého míchání vařte, dokud nezměkne, asi 15 až 20 minut.
  4. Zvyšte teplotu na středně vysokou. Přidejte zbývající lžíci olivového oleje a máslo a za častého míchání vařte, dokud cibule nezačne hnědnout, asi 20 až 40 minut. Doba se bude lišit v závislosti na vašem hrnci, sporáku a cibuli.
  5. Posypte cukrem a 1 lžičkou soli. Pokračujte ve vaření, dokud cibule dobře nezhnědne, přibližně dalších 10 až 15 minut.
  6. Přidejte do hrnce víno nebo vermut a seškrábejte připečené kousky na dně a stěnách hrnce.
  7. Přidejte vývar, bobkové listy a tymián. Přiveďte k varu, hrnec přikryjte a snižte teplotu, aby se udržoval mírný var. Vařte asi 30 minut.
  8. Podle chuti dosolte a přidejte čerstvě mletý černý pepř. Vyhoďte bobkové listy. V případě použití přidejte brandy.
  9. Zatímco se polévka vaří, vyložte plech pečicím papírem a předehřejte troubu na 220 °C.
  10. Chléb nebo bagetu posypte je nastrouhaným a parmazánem. Pečte, dokud sýr nebude bublat a lehce zhnědne.
  11. Při podávání naberte polévku do misky a na každou misku polévky přendejte jeden sýrový toast.
  12. Případně můžete použít jednotlivé misky odolné vůči troubě nebo jednu velkou zapékací mísu. Do misek nebo zapékací misky naberte polévku.
  13. Přikryjte je topinkami a posypte sýrem. Vložte na 10 minut do trouby při teplotě 180 °C nebo dokud sýr nezačne bublat a mírně nezhnědne.
prava-francouzska-cibulacka-1070111
Cibulovou polévku podávejte s rozpečeným sýrem a křupavými krutonky z pečiva.

Francouzská cibulačka Pohlreich – recept

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na francouzskou cibulovou polévku od známého českého kuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Ingredience na francouzskou cibulačku od Pohlreicha

  • 3 lžíce máslo
  • 8 ks cibule
  • Sůl
  • Pepř
  • 2 snítek tymián
  • 200 ml šampaňské
  • 400 ml drůbežího vývaru
  • 100 g tvrdého sýra
  • 2 lžíce olivového olej
  • Bageta
  • 2 lžíce nasekané pažitka

Postup na francouzskou cibulačku od Pohlreicha

  1. V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Až se cibule začne přichytávat, odstavíme hrnec stranou a přikryjeme pokličkou.
  2. Necháme odpočnout, poté přidáme šampaňské a drůbeží vývar. Polévku necháme mírně probublávat okolo 15 minut.
  3. Rozehřejeme troubu a na pánvi osmahneme na plátky nakrájenou bagetu. Půlku sýru nakrájíme na plátky zbytek nastrouháme.
  4. Opečené bagetky poklademe plátky sýra vložíme do jednotlivých porcí polévky a ještě zasypeme.
  5. Dáme do trouby a necháme na 3 min zapéct. Posypeme pažitkou a podáváme.

Francouzská cibulačka recept

Tato pikantní cibulová polévka je ideální pro všední dny, ale skvěle se hodí na slavnostní večeře.

Ingredience na francouzskou cibulačku

  • 50 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 kg cibule, rozpůlené a nakrájené na tenké plátky
  • 1 lžička cukru
  • 4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 1,3 l silného hovězího vývaru
  • 4-8 plátků bagety
  • 140 g sýra, jemně nastrouhaného

Postup na francouzskou cibulačku

  1. Ve velké těžké pánvi rozpusťte máslo s olivovým olejem. Přidejte cibuli a 10 minut ji smažte přikrytou pokličkou, dokud nezměkne.
  2. Přisypte cukr a za častého míchání vařte dalších 20 minut, dokud nezkaramelizuje. Cibule by měla být opravdu zlatavá, plná chuti a měkká, když ji stisknete mezi prsty. Ke konci dávejte pozor, aby se nepřipálila.
  3. Na posledních několik minut vaření cibule přidejte stroužky česneku, poté přisypte hladkou mouku a dobře promíchejte.
  4. Zvyšte teplotu a za stálého míchání postupně přidávejte víno a poté hovězí vývar. Přikryjte a vařte 15-20 minut.
  5. Při podávání zapněte gril a opečte chléb. Naberte polévku do žáruvzdorných misek.
  6. Na misky s polévkou položte jeden nebo dva plátky toastu a navrch položte sýr. Grilujte, dokud se nerozpustí. Případně můžete toasty opéct pod grilem a pak je přidat k polévce při podávání.
ceska-cibulova-polevka-3740544
Francouzská cibulačka si získala srdce lidí pro dokonalou svrchní sýrovou krustu, který se pomalu roztéká.

Česká cibulová polévka – recept

Připravte si jednoduchou českou cibulovou polévku z hovězího vývaru s pečenou slaninou a vejcem.

Ingredience na českou cibulovou polévku

  • 1 litr hovězího vývaru
  • 2 cibule
  • 1 vejce
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Krajíc staršího chleba
  • 50 g slaniny
  • Nakrájené pažitka na posypání

Postup na českou cibulovou polévku

  1. Do hrnce s hovězím vývarem přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a opepříme, vaříme do změknutí.
  2. Přidáme rozšlehané vejce a krátce povaříme. Slaninu mezitím nakrájíme na kostičky, vložíme na pánev a opečeme ji. Přidáme nakrájený chléb a opečeme.
  3. Na talíř nalijeme polévku, přidáme chléb se slaninou a posypeme nasekanou pažitkou.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang