Cibulačka je polévka původem z Francie, která sestává především z cibule, vývaru, bílého vína nebo koňaku a dalších surovin. V Paříži byla oblíbena za zimních měsíců jako polévka na zahřátí.

Francouzská cibulová polévka a její variace jsou jednou z nejoblíbenějších polévek. Často vaří díky její rychlé a jednoduché přípravě.

Kdo má radši českou klasiku, může vyzkoušet kulajdu s houbami a vejcem. Kulajda je hutná polévka, která dokonale zasytí.

Ingredience:

  • 300 g cibule
  • 100 g máslo
  • 5 g hladké mouky
  • 50 ml koňaku
  • 1 l kuřecího nebo hovězího vývaru
  • tymián
  • drcený barevný pepř
  • sůl a cukr

Postup:

Cibuli podélně rozkrojit a nakrájet po vlákně na měsíčky širové asi 0,5 cm. Rozehřát máslo, přidat svazeček tymiánu a barevný drcený pepř. Přidat nakrájenou cibuli a orestovat do zlatavě hnědé barvy.

Potom zastříknout koňakem a nechat vyvařit. Přilít dobrý kuřecí nebo hovězí vývar a dochutit solí a cukrem. Polévku lze lehnce zahustit máslovou jíškou. Ovšem pouze velmi lehce, aby jemně pojila.

Podávat nejlépe se sýrovými krutonky nebo gratinovat sýrem. Nejvhodnější je Gruyerre nebo commte. Při výdeji posypat nasekanou velkolistou petrželí.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang