Přiznávám bez mučení, tuhle sérii našich rodinných receptů jsem nchala tak trochu usnout. Přes léto jsem hlavně pekla a vlastně ani tak moc nevařila, nicméně přichází podzim, venku je tak nějak lezavo, pošmourno a mně je zima. (vlastně u sebe pozoruju pouze dva modely – buď je mi horko, nebo zima. Termoregulace nefunguje, chtělo by to servisní prohlídku). A když je mi zima, vařím hutná horká jídla na zahřátí. Tohle kyselo dělám za poslední 2 týdny potřetí a tak jsem se rozhodla reinkarnovat Babiččinu kuchařku, ba co víc, ponořit se do ní hlouběji.

Ideální je vařit z hub, které jste si přes léto nasbírali a usušili. Bohužel letos ta houbařská sezóna stála s odpuštěním za houby a tak určitě využijte zásob místního supermarketu. Doporučuju ale hřiby, taková ta kupovaná směs se mi moc neosvědčila. Nebo, pokud mate hodné a aktivní kamarády, podaří se vám dostat pořádnou pixlu praváků, když budete hodně a urputně prosit.

Suroviny

  • 2 větší cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 5 větších brambor
  • 2 balení kupovaných sušených hříbků a nebo 3 pořádné hrsti domácích
  • 2 polévkové lžíce drceného kmínu
  • špetka soli
  • 3 bobkové listy
  • 2 litry hovězího vývaru (nebo vody + 3 kostičky hovězího bujonu, ideálně bio, ale hlavu vám neutrhnu)
  • 0,5 litru mléka
  • 3 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
  • 1 kelímek sladké smetany (12%, 250ml)
  • 2 vejce
  • ocet dle chuti

Měla bych ještě asi upozornit, že podle mě nemá cenu vařit něčeho málo a tak si rozhodně vezměte větší hrnec a pozvěte návštěvu.

  1. Cibuli nakrájejte na drobno a ve větším hrnci na oleji nechte zesklovatět.
  2. Oloupejte a nakrájejte brambory na male kostičky.
  3. K cibuli přisypte houby, kmín, sůl a krátce osmahněte.
  4. Když houby trošku změknou, přisypte brambory, přilijte vývar a přidejte bobkový list a sůl.
  5. Vařte, dokud nejsou brmbory měkké (já to vařím tak 30 minut).
  6. Ve větším hrnku rozmíchejte mléko s moukou a přilijte k bramborám.
  7. Přilijte take smetanu.
  8. Nechte 15 minut na mírném plameni povařit.
  9. Sundejte z plotny, rozklepněte do polévky 2 vejce a chvilku zuřivě míchejte, aby se vejce rozptýlily.
  10. Nakonec ochutnejte a po lžičkách přidávejte ocet, dokud kyselo nebude mít požadovanou chuť. A samozřejmě dosolte, pokud potřebujete.

TIP: Co se zbylými houbami, které se nepodařilo vměstnat do houbového kysela? Francouzské brambory si s nimi poradí. Zapečené brambory s houbami jsou vždy trefou do černého.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang