
Přiznávám bez mučení, tuhle sérii našich rodinných receptů jsem nchala tak trochu usnout. Přes léto jsem hlavně pekla a vlastně ani tak moc nevařila, nicméně přichází podzim, venku je tak nějak lezavo, pošmourno a mně je zima. (vlastně u sebe pozoruju pouze dva modely – buď je mi horko, nebo zima. Termoregulace nefunguje, chtělo by to servisní prohlídku). A když je mi zima, vařím hutná horká jídla na zahřátí. Tohle kyselo dělám za poslední 2 týdny potřetí a tak jsem se rozhodla reinkarnovat Babiččinu kuchařku, ba co víc, ponořit se do ní hlouběji.
Ideální je vařit z hub, které jste si přes léto nasbírali a usušili. Bohužel letos ta houbařská sezóna stála s odpuštěním za houby a tak určitě využijte zásob místního supermarketu. Doporučuju ale hřiby, taková ta kupovaná směs se mi moc neosvědčila. Nebo, pokud mate hodné a aktivní kamarády, podaří se vám dostat pořádnou pixlu praváků, když budete hodně a urputně prosit.
Suroviny
- 2 větší cibule
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 5 větších brambor
- 2 balení kupovaných sušených hříbků a nebo 3 pořádné hrsti domácích
- 2 polévkové lžíce drceného kmínu
- špetka soli
- 3 bobkové listy
- 2 litry hovězího vývaru (nebo vody + 3 kostičky hovězího bujonu, ideálně bio, ale hlavu vám neutrhnu)
- 0,5 litru mléka
- 3 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
- 1 kelímek sladké smetany (12%, 250ml)
- 2 vejce
- ocet dle chuti
Měla bych ještě asi upozornit, že podle mě nemá cenu vařit něčeho málo a tak si rozhodně vezměte větší hrnec a pozvěte návštěvu.
- Cibuli nakrájejte na drobno a ve větším hrnci na oleji nechte zesklovatět.
- Oloupejte a nakrájejte brambory na male kostičky.
- K cibuli přisypte houby, kmín, sůl a krátce osmahněte.
- Když houby trošku změknou, přisypte brambory, přilijte vývar a přidejte bobkový list a sůl.
- Vařte, dokud nejsou brmbory měkké (já to vařím tak 30 minut).
- Ve větším hrnku rozmíchejte mléko s moukou a přilijte k bramborám.
- Přilijte take smetanu.
- Nechte 15 minut na mírném plameni povařit.
- Sundejte z plotny, rozklepněte do polévky 2 vejce a chvilku zuřivě míchejte, aby se vejce rozptýlily.
- Nakonec ochutnejte a po lžičkách přidávejte ocet, dokud kyselo nebude mít požadovanou chuť. A samozřejmě dosolte, pokud potřebujete.
TIP: Co se zbylými houbami, které se nepodařilo vměstnat do houbového kysela? Francouzské brambory si s nimi poradí. Zapečené brambory s houbami jsou vždy trefou do černého.
Redakce Receptik.cz