
Zamilovali jste si lahodné křupavé francouzské bagety? Pečení může možná na první pohled vypadat komplikovaně, my pro vás ale máme recept na dokonalou a nadýchanou francouzskou bagetu, který zvládne hravě i začátečník. Francouzská bagetka bude skvělá v kombinací s jinou francouzskou klasikou – pravou francouzskou cibulačkou.
Příprava
- Příprava: 25 minut
- Pečení: 35 minut
- Další: 1 hodina 45 minut
Ingredience
- Kukuřičná mouka (1 lžíce)
- Hladká mouka (6 hrnků)
- Sušené droždí (2 1/2 balení)
- Sůl (1 1/2 lžičky)
- Teplá voda (2 hrnky)
- Vaječný bílek (1 ks)
- Voda (1 lžíce)
Postup
Velký arch pečicího papíru vymažte olejem a vysypejte kukuřičnou moukou. V míse smíchejte 2 hrnky mouky, droždí a sůl, přidejte 2 hrnky teplé vody a promíchejte. Postupně přidejte zbývající hladkou mouku. Na pomoučeném povrchu důkladně zpracovávejte těsto po dobu 8 – 10 minut. Vypracujte kouli, umístěte do vymazané mísy, otočte a přikryté nechte kynout zhruba jednu hodinu.
Těsto stlačte pěstí a rozdělte na dvě poloviny. Položte na pomoučený povrch a nechte odpočívat 10 minut. Poté každou polovinu těsta vyválejte do podlouhlého tvaru a položte na pečicí plech vyložený papírem. Potřete směsí bílku a vody, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte kynout dalších 35 – 40 minut.
Předehřejte troubu na 190 °C, za pomoci ostrého nože vykrojte do těsta 3 – 4 diagonální zářezy a pečte zhruba 20 minut. Poté opět potřete vaječným bílkem a pečte dalších 15 – 20 minut.