Nejlepší recept na francouzskou bagetu

PečivoSlané pečivo
francouzska-bageta-recept

Zamilovali jste si lahodné křupavé francouzské bagety? Pečení může možná na první pohled vypadat komplikovaně, my pro vás ale máme recept na dokonalou a nadýchanou francouzskou bagetu, který zvládne hravě i začátečník. Francouzská bagetka bude skvělá v kombinací s jinou francouzskou klasikou – pravou francouzskou cibulačkou.

Příprava

  • Příprava: 25 minut
  • Pečení: 35 minut
  • Další: 1 hodina 45 minut

Ingredience

  • Kukuřičná mouka (1 lžíce)
  • Hladká mouka (6 hrnků)
  • Sušené droždí (2 1/2 balení)
  • Sůl (1 1/2 lžičky)
  • Teplá voda (2 hrnky)
  • Vaječný bílek (1 ks)
  • Voda (1 lžíce)

Postup

Velký arch pečicího papíru vymažte olejem a vysypejte kukuřičnou moukou. V míse smíchejte 2 hrnky mouky, droždí a sůl, přidejte 2 hrnky teplé vody a promíchejte. Postupně přidejte zbývající hladkou mouku. Na pomoučeném povrchu důkladně zpracovávejte těsto po dobu 8 – 10 minut. Vypracujte kouli, umístěte do vymazané mísy, otočte a přikryté nechte kynout zhruba jednu hodinu.

Těsto stlačte pěstí a rozdělte na dvě poloviny. Položte na pomoučený povrch a nechte odpočívat 10 minut. Poté každou polovinu těsta vyválejte do podlouhlého tvaru a položte na pečicí plech vyložený papírem. Potřete směsí bílku a vody, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte kynout dalších 35 – 40 minut.

Předehřejte troubu na 190 °C, za pomoci ostrého nože vykrojte do těsta 3 – 4 diagonální zářezy a pečte zhruba 20 minut. Poté opět potřete vaječným bílkem a pečte dalších 15 – 20 minut.

IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang