Nejlepší recept na francouzskou bagetu

PečivoSlané pečivo
francouzska-bageta-recept

Když si představíte francouzskou kuchyni, jedním z prvních pokrmů, který vám pravděpodobně napadne, je slavná francouzská bageta. Tento křupavý chléb s tenkou a křehkou kůrkou a měkkým středem je ikonickým symbolem francouzského pečiva. V tomto článku se podíváme na několik receptů na přípravu domácí francouzské bagety, která vám umožní zažít tu pravou chuť Paříže přímo ve vaší kuchyni.

Francouzská bageta je více než jen chléb, je to kulturní poklad, který má hluboké kořeny v dějinách Francie. Tento jednoduchý, ale zároveň sofistikovaný pokrm, má své pevné místo na stolu každý den ve francouzských rodinách.

Jeho vůně a chuť vás vtáhnou do uliček pařížských pekařství a provoní vaši kuchyni. Připravit si vlastní francouzskou bagetu doma může být výzvou, ale věřte nám, že výsledek stojí za to. Přijměte tedy výzvu a vydejte se s námi na cestu, jak připravit tu nejlepší bagetu, kterou jste kdy ochutnali.

Neexistuje nic lepšího, než si vychutnat horkou a čerstvě upečenou francouzskou bagetu. Ta chytrá hra textury mezi křupavou kůrkou a jemným těstem uvnitř je neodolatelná. A co je nejlepší, při přípravě bagety doma můžete experimentovat s různými variantami.

Od klasického receptu až po bagetu s bylinkami, semeny nebo plněnou sýrem, možnosti jsou neomezené. Sledujte náš průvodce a připravte si ten nejlepší chléb, který bude oslavou vašeho pekařského umění.

Na bagetu si můžete namazat například celerovou pomazánku, mrkvovou pomazánku, tuňákovou pomazánku, nebo využít třeba domácí šunku ze šunkovaru.

Francouzska bageta
Francouzskou bagetu můžete obložit vašimi oblíbenými přísadami.

Francouzská bageta

Francouzská bageta je legendární chléb, který si získal srdce gurmánů po celém světě. Tato tenká, křupavá a křehká bageta je symbolem francouzské pekařské tradice a stala se nedílnou součástí každodenního stravování ve Francii.

Její charakteristický tvar a kůrka, která praská pod dotykem, jsou výsledkem pečení ve speciální peci s párou, což vytváří unikátní texturu a chuť. Francouzské bagety jsou ideálním doplňkem k různým pokrmům a jejich jednoduchost a čistota chuti z nich činí nepostradatelnou součást francouzské kuchyně.

Pro milovníky dobrého jídla a pečiva je ochutnání čerstvého kousku francouzské bagety neodolatelnou zkušeností, která vás vtáhne do kouzelného světa pekařského umění.

Francouzská bageta – domácí bageta recept

Zamilovali jste si lahodné křupavé francouzské bagety? Pečení může možná na první pohled vypadat komplikovaně, my pro vás ale máme recept na dokonalou a nadýchanou francouzskou bagetu, který zvládne hravě i začátečník. Francouzská bagetka bude skvělá v kombinací s jinou francouzskou klasikou – pravou francouzskou cibulačkou.

Příprava

  • Příprava: 25 minut
  • Pečení: 35 minut
  • Další: 1 hodina 45 minut

Ingredience na francouzskou bagetu

  • 1 lžíce kukuřičné mouky
  • 6 hrnků hladká mouky
  • 1 a 1/2 balení sušeného droždí
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 2 hrnky teplé vody
  • 1 vaječný bílek
  • 1 lžíce vody

Postup na francouzskou bagetu

  1. Velký arch pečicího papíru vymažte olejem a vysypejte kukuřičnou moukou. V míse smíchejte 2 hrnky mouky, droždí a sůl, přidejte 2 hrnky teplé vody a promíchejte. Postupně přidejte zbývající hladkou mouku.
  2. Na pomoučeném povrchu důkladně zpracovávejte těsto po dobu 8-10 minut. Vypracujte kouli, umístěte do vymazané mísy, otočte a přikryté nechte kynout zhruba jednu hodinu.
  3. Těsto stlačte pěstí a rozdělte na dvě poloviny. Položte na pomoučený povrch a nechte odpočívat 10 minut. Poté každou polovinu těsta vyválejte do podlouhlého tvaru a položte na pečicí plech vyložený papírem. Potřete směsí bílku a vody, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte kynout dalších 35 – 40 minut.
  4. Předehřejte troubu na 190 °C, za pomoci ostrého nože vykrojte do těsta 3 – 4 diagonální zářezy a pečte zhruba 20 minut. Poté opět potřete vaječným bílkem a pečte dalších 15 – 20 minut.

Domácí bagetky – křupavé domácí bagety – recept

Malé křupavé domácí bagetky jsou perfektním doplňkem k jakémukoli jídlu. Tyto drobné, křehké bagety jsou plné chuti a dokonale křupavé, což je dělá ideálními pro občerstvení nebo jako předkrm.

V tomto receptu se naučíte, jak připravit tyto lahodné bagetky z pohodlí své kuchyně. Připravte se na výrobu křupavých bagetek, které vám jistě okoření každou příležitost.

Ingredience na křupavé domácí bagety

  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky suchého droždí
  • 180 ml vlažné vody
  • olivový olej (pro potření povrchu bagetek)
  • 1 lžička soli mořského jedlá
  • čerstvě mletý černý pepř
  • rozmarýn nebo tymián (dle preference)

Postup na křupavé domácí bagety

  1. V míse smíchejte hladkou mouku, sůl a suché droždí.
  2. Postupně přilijte vlažnou vodu a začněte hníst těsto. Těsto by mělo být hladké, ale ne příliš lepkavé. Případně přidejte trochu mouky, pokud je těsto příliš vlhké.
  3. Přeneste těsto na pomoučený povrch a hněťte ho asi 10-15 minut, dokud se stane pružným a elastickým.
  4. Vytvarujte těsto do koule a vraťte ho zpět do mísy. Zakryjte ji utěrkou nebo plastovým obalem a nechte těsto kynout při pokojové teplotě po dobu 1,5 až 2 hodiny, dokud zdvojnásobí svůj objem.
  5. Předehřejte troubu na 220 °C a na dně trouby nechte horkuvzdornou misku.
  6. Těsto opatrně vyklopte na pomoučený povrch a rozdělte ho na malé kousky, které vytvarujte do podlouhlých bagetek.
  7. Povrch bagetek potřete olivovým olejem a posypejte solí mořského jedlá, čerstvě mletým černým pepřem a rozmarýnem nebo tymiánem podle chuti.
  8. Dno trouby zalijte vodou z horkuvzdorné mísy a umístěte bagetky na střední úroveň v troubě. Pečte je asi 20-25 minut, dokud nejsou krásně zlaté a křupavé.
  9. Nechte bagetky vychladnout na mřížce a poté si je vychutnejte samotné nebo jako doprovod k oblíbeným pokrmům. Křupavé domácí bagetky jsou připraveny k podávání.
Určitě vám zachutnají i malé bagetky.

Bageta recept – nejlepší bageta recept

Vytvořit skutečně dokonalou bagetu francouzského typu může být výzvou, ale s tímto receptem získáte křupavou kůrku, měkký střed a autentickou chuť, kterou znáte z pařížských pekařství. Následující recept vám přinese nejlepší bagetu, kterou jste kdy ochutnali, a to přímo z pohodlí vaší kuchyně.

Ingredience na nejlepší bagetu

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 350 ml vlažné vody
  • 10 g soli
  • 5 g sušeného droždí
  • olivový olej (pro potření bagety)
  • kukuřičný škrob (pro posypání pekáčku)

Postup na nejlepší bagetu

  1. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, sůl a sušené droždí.
  2. Postupně přilijte vlažnou vodu a začněte těsto míchat. Počkejte, až se všechny ingredience spojí a vytvoří hrubou hmotu.
  3. Přesuňte těsto na pomoučený povrch a začněte ho hníst. Hněťte těsto asi 10-15 minut, dokud se stane pružným a elastickým.
  4. Vytvořte těsto do koule a vraťte ho zpět do mísy. Zakryjte ji utěrkou nebo plastovým obalem a nechte těsto kynout při pokojové teplotě po dobu 1,5 až 2 hodin, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  5. Předehřejte troubu na 220 °C a na dně trouby nechte horkuvzdornou misku.
  6. Těsto opatrně vyklopte na pomoučený povrch a rozdělte ho na dvě stejné části.
  7. Každou část těsta vytvarujte do podlouhlé bagety.
  8. Bagety položte na pečící papír posypaný kukuřičným škrobem.
  9. Bagety potřete olivovým olejem a můžete na ně nakrájet několik řezů na povrchu, které jim dodají tradiční vzhled.
  10. Dno trouby zalijte vodou z horkuvzdorné mísy a umístěte bagety na střední úroveň v troubě. Pečte je asi 25-30 minut, dokud nejsou zlaté a vydávají dutý zvuk při poklepání na spodní část.
  11. Nechte bagety vychladnout na mřížce a poté si je vychutnejte samotné nebo jako doprovod k oblíbeným pokrmům.
stihlejsi_jednohubky_z-kornbagety-1024x729-8878120
Domácí bagetu můžete posypat solí, kmínem nebo bylinkami.

Francouzská bageta je symbol luxusu a chuti, který je dosažitelný i pro domácí kuchaře. V tomto článku jsme vás provedli několika recepty na přípravu této legendární pochoutky. Ať už se rozhodnete pro tradiční křupavou bagetu nebo experimentální variantu s různými příchutěmi, jedna věc je jistá: chuť a vůně domácího pečiva jsou nepopsatelné.

Připravit si vlastní francouzskou bagetu znamená vykouzlit kousek Francie přímo ve vaší kuchyni. Takže si vezměte váhu, hladinu a pekařský talent a dejte se do práce na cestě k chutným a křehkým bagetám, které si budete moci vychutnat s rodinou a přáteli.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang