Výborný snack sám o sobě, nebo jako příloha ke grilované zelenině či masu. Česnekový chléb je legendou při opékání buřtů, chataření a večerech u ohně.

  • ČAS PŘÍPRAVY 5 minut
  • ČAS VAŘENÍ 13 minut
  • CELKOVÝ ČAS 18 minut

Ingredience

  • 450 g bochníku francouzského chleba
  • 100 g nesoleného změklého másla
  • 2 velké stroužky česneku, rozmačkané a rozdrcené
  • 1 vrchovatá lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 25 g čerstvě nastrouhaného parmezánu (nepovinné)

Postup

OPEČENÝ ČESNEKOVÝ CHLÉB

Předehřejte troubu na 175 °C. Překrojte bochník vodorovně na polovinu. V malé misce smíchejte máslo, česnek a petrželku. Máslovou směsí potřete obě poloviny chleba.nVložte na pevný plech a zahřívejte v troubě při 175 °C po dobu 10 minut.

Vyjměte pánev z trouby. Pokud chcete, posypte chléb parmazánem. Vraťte do trouby na nejvyšší mřížku. Opékejte na vysoké teplotě 2-3 minuty, dokud se okraje chleba nezačnou opékat a sýr nezačne bublat. Během opékání chléb pečlivě sledujte.

Vyjměte chléb z trouby a nechte ho chvíli vychladnout. Vyjměte z pánve a nožem na chléb nakrájejte na 1 cm silné plátky. Ihned podávejte.

ZPŮSOB 2: MĚKKÝ ČESNEKOVÝ CHLÉB

Předehřejte troubu na 175 °C. Připravte směs másla, česneku a petrželky, jak je uvedeno výše. Vložte chléb do misky a prořízněte jej: do chleba udělejte 1 cm silné plátky, ovšem ne až na spodní kůrku.

Mezi každý plátek vložte lžičku nebo dvě máslové směsi, nebo mezi každý druhý plátek, pokud chcete mít česnekovou směs pouze na jedné straně chleba.

Chléb zabalte do alobalu a zahřívejte 15 minut v troubě o teplotě 175 °C, dokud se máslo nerozpustí a chléb se nezačne zahřívat.

NUTRIČNÍ ÚDAJE NA JEDNU PORCI

  • 254 KALORIE
  • 13 g TUK
  • 28 g SACHARIDY
  • 5 g BÍLKOVINY
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang