Chleba ve vajíčku – recept – jak udělat a vylepšit

Bezmasá jídlaMinutkyPečivoSlané pečivoSlané receptySnackySnídaně
Chleba ve vajíčku

Určitě znáte známý recept na chleba ve vajíčku, pamatujete si, jak Vám ho dělala maminka na večeři? Chléb obalený ve vajíčku a opečený na pánvi je prostě nestárnoucí klasika.

Jak vylepšit chleba ve vajíčku?

Smažený chléb ve vajíčku je skvělá rychlá snídaně i večeře. Pro ozvláštnění tohoto receptu můžete do rozšlehaného vejce přidat, sýr, šunku nebo nějakou jinou uzeninu.

Pokud se vyhýbáte smažení na oleji můžete použít zdravější verzi – přepuštěné máslo, nebo můžete obalené chleby zapéct v troubě bez zbytečného tuku

S čím servírovat chléb obalený ve vajíčku?

Obalený chléb ve vajíčku se nejčastěji servíruje potřený domácím kečupem nebo hořčicí. Navrch pokládejte na plátky nakrájenou cibuli a svou oblíbenou zeleninu – rajče, paprika, nakládané okurky atd., fantazii a chutím se meze nekladou.

Máte doma akorát zralé avokádo? Udělejte si k chlebu ve vajíčku avokádovou pomazánku!

Chleba ve vajíčku recept

Připravte si chleba ve vajíčku dle tohoto tradičního receptu, který jistě používala i Vaše maminka či babička.

Ingredience na chleba ve vajíčku

  • 4 plátky chleba rozkrojené na polovinu (nejlépe bílý toustový)
  • 4 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • olej nebo máslo (na smažení chleba)

Postup na chleba ve vajíčku

  1. Rozšlehejte vejce a mléko.
  2. Dejte do mísy, přidejte chléb a namočte.
  3. Na pánvi rozehřejte tuk.
  4. Smažte nasáklý chléb, dokud není z každé strany zlatavě hnědý.
Chlebové smaženky
Chlebové smaženky jsou jednoduché a rychlé. Smažený chléb ve vajíčku doplňte čerstvou zeleninou.

Chlebové smaženky jako od maminky – recept

Připravte si výtečné smaženky jako rychlou snídani nebo svačinu. Smaženku obložte cibulí, rajčetem a nakládanou okurkou. Pokud naopak máte místo cibule radši česnek vyzkoušejte česnekovou pomazánku s kečupem.

Ingredience na chlebové smaženky

  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce kečupu
  • Špetka soli
  • 2 vejce
  • 1 lžička strouhanky
  • 1 lžička vody
  • 1 cibule
  • 2 rajčata
  • Kyselá okurka
  • Chléb

Postup na chlebové smaženky

  1. Chleba lehce osmažte na pánvi a poté potřete česnekem a odložte na talíř.
  2. Chléb můžete také potřít hořčicí nebo kečupem.
  3. Vejce rozklepneme, přidáme špetku soli, lžičku vody a lžičku strouhanky, dobře rozkvedlejte a vylijte na rozpálenou pánev.
  4. Smaženky osmažte z obou stran. Smaženky přeložte na polovinu a položte na krajíc chleba.
  5. Ozdobte plátky cibulí, rajčat a kolečky okurky. Ihned podávejte.

Obalovaný chleba ve vajíčku – recept

Obalovaný chleba je skvělá volba pro rychlou snídaní. Podávejte ho se snídaní, párky, slaninou a rajčaty. Může se však jíst i na sladko se sirupem nebo marmeládou.

Ingredience na obalovaný chleba ve vajíčku

  • 4 plátky chleba rozkrojené na polovinu
  • 4 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • 30 g másla

Postup na obalovaný chleba ve vajíčku

  1. Rozšlehejte vejce a mléko.
  2. Vložíme do mísy, přidáme chléb a namočíme.
  3. Na pánvi rozehřejeme máslo.
  4. Nasáklý chléb smažíme, dokud není z každé strany zlatavě hnědý.

Pečený chléb s vajíčkem – recept

Vejce v chlebu je vynikající snídaně! Vejce s tekutým žloutkem připravené uprostřed toastu a s vidličkou v ruce je skvělý způsob, jak si vejce vychutnat trochu jinak. Podávejte s čerstvou zeleninou nebo avokádovým salátem.

Ingredience na pečený chléb s vajíčkem

  • 1 a ½ lžičky slaninového tuku
  • 1 krajíc chleba
  • 1 vejce
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti

Postup na pečený chléb s vajíčkem

  1. Na nepřilnavé pánvi na mírném ohni rozpusťte slaninový tuk.
  2. Do středu krajíce chleba vyřízněte 2 cm otvor, vložte ho do rozpálené pánve a opékejte, dokud se lehce neopeče, asi 2 minuty.
  3. Obraťte chléb a do otvoru rozklepněte vejce, osolte a opepřete.
  4. Pokračujte ve vaření, dokud není vejce uvařené a z větší části pevné a znovu ho otočte a vařte ještě 1 minutu. Ihned podávejte.
Chleba ve vajíčku recept
Opečený chléb s vajíčkem upoutá pozornost nejednoho malého strávníka.

Obalovaný chleba ve vajíčku v troubě – recept

Chcete si připravit tradiční chléb ve vajíčku, avšak nemáte rádi velké množství oleje, který chléb nasákne? Vyzkoušejte tento snadný a osvědčený recept na obalovaný chléb ve vajíčku v troubě.

Ingredience na obalovaný chleba ve vajíčku v troubě

  • Krajíčky chleba
  • Vejce
  • Šunka nebo jiná uzenina
  • Sýry
  • Máslo
  • Petrželka nebo pažitka
  • Jarní cibulka
  • Sůl
  • Pepř

Postup na obalovaný chleba ve vajíčku v troubě

  1. Připravte si vhodný hluboký plech nebo pekáč, který vymažte máslem. Krajíce chleba položte do pekáče natěsno k sobě.
  2. Vejce rozšlehejte s polovinou nastrouhané sýra, najemno nakrájenou uzeninou a jarní cibulkou.
  3. Směs rovnoměrně rovnoměrně rozlijte na chleba a nepřikryté pekáč dáme do vyhřáté trouby na 220 °C. Pečte do zlatova a před koncem posypte zbylým sýrem.
  4. Upečený a ještě horký chleba nakrájejte na porce a doplňte čerstvou zeleninou nebo nakládanými okurkami.

Obalovaný chléb ve vajíčku – recept

Nejjednodušší z receptů na požitkářské snídaně. Chléb ve vajíčku můžete podávat samotný, s ovocným kompotem nebo jako součást tradiční snídaně.

Ingredience na obalovaný chléb ve vajíčku

  • 2 středně velká vejce
  • 1 lžíce mléka
  • 2 krajíce bílého nebo hnědého chleba
  • 1 lžíce másla

Postup na obalovaný chléb ve vajíčku

  1. Vejce lehce rozšlehejte v mělké míse spolu s mlékem. Dochuťte solí a černým pepřem.
  2. Každý krajíc chleba namočte do vaječné směsi a ujistěte se, že nasákl veškerou tekutinou.
  3. Rozpalte pánev na středním plamenu a přidejte máslo.
  4. Máslo roztočte po pánvi, a když začne pěnit, přidejte chléb a smažte z každé strany 1 minutu nebo dozlatova.
  5. Přendejte na talíř a podávejte s křupavou slaninou nebo ovocným kompotem.

Chlebové smaženky – recept

Na tento recept potřebujete pouze 5 ingrediencí, které už pravděpodobně máte po ruce ve spíži a lednici.

Ingredience na chlebové smaženky

  • 4 plátky silného chleba
  • 2 velká vejce
  • 1 šálek mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce nesoleného másla nebo neutrálního oleje

Postup na chlebové smaženky

  1. V jedné malé misce vyšlehejte vejce, dokud se nespojí. V samostatné malé misce vyšlehejte mléko a cukr.
  2. Rozehřejte středně velkou pánev na střední teplotu a přidejte 1 lžíci másla nebo oleje.
  3. Každý plátek chleba ponořte do mléka.
  4. Poté do rozšlehaného vejce a vložte je do rozpálené pánve.
  5. Každou stranu smažte 2-3 minuty dozlatova a dokřupava.
Chleba ve vajíčku se šunkou a sýrem
Opečený chléb ve vajíčku ozvláštněte nakrájenou šunkou nebo uzeninami, které povznesou chuť vajíčka.

Chleba ve vajíčku se šunkou a sýrem – recept

Chleba ve vajíčku je známým rychlým pokrmem, který zná spousta lidí a připravuje jej jako rychlou snídani nebo večeři. Ozvláštněte tento běžný recept a posuňte o level výše díky jemné šunce a křupavému sýru.

Ingredience na chleba ve vajíčku se šunkou a sýrem

  • 100 gramů tvrdého sýra (například eidam)
  • Sůl
  • Pepř
  • Olej na smažení
  • Hořčici

Postup na chleba ve vajíčku se šunkou a sýrem

  1. Šunku a sýr nakrájejte na kostičky.
  2. Vejce si v míse rozšlehejte vidličkou, osolte, opepřete a vmíchejte nakrájenou šunku se sýrem.
  3. Do vajec prolisujte česnek, všechno promíchejte a chléb obalte z obou stran.
  4. Obalený chleba následně opečte na pánvi na oleji z obou stran dozlatova. Hotové chleby ve vajíčku necháte po smažení okapat na kuchyňské utěrce.
  5. Hotové chleby podávejte s hořčicí a zeleninou. 

Chléb ve vajíčku se slaninou – recept

Opečený chleba obalený ve vejci a podáván s křupavou slaninou. Výtečná volba pro milovníky slaných snídaní.

Ingredience na chléb ve vajíčku se slaninou

  • 8 plátku slaniny
  • Pesto ze sušených rajčat
  • 8 plátku chleba (může bít i toustový)
  • 200 gramů čedaru
  • 6 vajec
  • 60 ml mléka
  • 60 gramů másla
  • Sůl
  • Pepř

Postup na chléb ve vajíčku se slaninou

  1. Plátky slaniny opečte nasucho na rozpálené pánvi tak, aby byla dokonale křupavá.
  2. Čtyři plátky chleba mezitím namažete pestem ze sušených rajčat.
  3. Každý plátek chleba posypte nahrubo nastrouhaným čedarem a poté položte dva plátky slaniny.
  4. Chleba přiklopte zbývajícími krajíci a zmáčkněte.
  5. V míse rozšleháte vejce s mlékem. Poté směs osolte a opepřete.
  6. V připravené směsi obalíte všechny sendviče a následně je všechny opečte z obou stran na másla až dozlatova
  7. Hotové sendviče servírujte s rukolou či polníčkem a plátky rajčat.

Smaženky sýrové – recept

Připravte si zlatavé sýrové smaženky, které se podávají na chlebu s hořčicí a plátky cibule. Prostě dokonalá vzpomínka na Vaše dětství.

Ingredience na smaženky sýrové

  • 1 vejce
  • 200 g eidamu
  • 100 ml mléka
  • 125 g strouhanky
  • Kmín
  • Česnek
  • Sůl
  • Olej na smažení
  • Hořčice
  • Cibule
  • Paprika čerstvá

Postup na smaženky sýrové

  1. Mléko smíchejte s vejcem a najemno strouhaným sýrem.
  2. Směs okořeňte a přisypte strouhanku, zamíchejte.
  3. Z těsta vytvořte menší placičky, které budou zhruba velké jako používaný krajíc chleba. Placky poté osmažte pěkně dozlatova s křupavými okraji.
  4. Placka naservírujte na pečivo, posypte cibulí a přidejte papriku či rajče – představivosti se meze nekladou.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang