Domácí krutony

Vyrobte si vlastní krutony a posuňte své saláty na vyšší úroveň. Tento recept na krutony si snadno připravíte z chleba, olivového oleje a základního koření. Připravené krutony využijete do přílohových salátů nebo jako ozdobu na zeleninové polévky na másle jako je například polévka z hlávkové kapusty.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 10 minut
  • Celkem: 15 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 2 velké plátky křupavého chleba, asi ¾ palce silné
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • ¼ lžičky jemné soli
  • ⅛ lžička česnekového prášku
  • čerstvě mletý černý pepř, podle chuti

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a velký plech s okrajem vyložte pečicím papírem pro snadnější čištění.
  2. Vyložte talíř papírovou utěrkou a dejte ho stranou (později ho použijeme k absorpci přebytečného oleje z upečených krutonů).
  3. Pro přípravu chleba použijte zoubkovaný nůž a opatrně ho nakrájejte na kostky (nebo pokud je to jednodušší, použijte prsty a jemně chléb natrhejte na kousky přibližně této velikosti).
  4. Pro představu, měli byste mít asi 3 hrnky chleba nakrájeného na kostičky.
  5. Chléb nakrájený na kostky položte na připravený plech.
  6. Pokapejte olivovým olejem a posypte solí, česnekovým práškem a několika špetkami černého pepře.
  7. Chléb jemně proházejte rukama, dokud není lehce obalený olejem, a poté jej rovnoměrně rozložte po plechu.
  8. Každých 5 minut pečte s přehazováním asi 10 až 12 minut, dokud krutony nezískají zlatohnědou barvu.
  9. Vyjměte krutony z trouby a přeneste je na vyložený talíř, aby vstřebaly přebytečný olej.
  10. Po vychladnutí je podle chuti osolte a opepřete.
  11. Krutony si nejlépe vychutnáte do několika hodin po upečení, protože časem mohou trochu ztvrdnout, ale v uzavřeném sáčku vydrží při pokojové teplotě několik dní.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang