empanadas-recept

Možná jste i vy na dovolené ve Španělsku ochutnali typické empanadas. Tento báječný pokrm si můžete připravit snadno i sami doma, a to díky našemu receptu.

Co jsou empanadas

Empanadas je smažené nebo pečené pečivo, obvykle ve tvaru půlměsíce. Empanadas se většinou vyrábí z pšeničné nebo kukuřičné mouky, a plní se nesčetnými náplněmi v závislosti na příležitosti a vaší chuti.

V celé Latinské Americe najdete mnoho různých druhů těsta, náplní a způsobů přípravy empanadas. Většina variant má však kořeny na stejném místě: Galicia ve Španělsku.

Poprvé se objevily během maurských nájezdů ve středověké Iberii. V katalánské kuchařce z roku 1520, která popisuje regionální katalánská, francouzská, italská a arabská jídla, jsou empanadas jmenovitě zmíněné.

V té době pekaři vytvářeli toto pečivo jako kulaté koláče nebo v obdélníkových miskách, a poté je krájeli na jednotlivé porce.

Postupem času španělští kolonisté přenesli tento pokrm do Latinské Ameriky a na Filipíny. Netrvalo dlouho a empanadas se staly synonymem pro kulturu této země.

Také v Argentině patří k základním a oblíbeným pokrmům, které jsou k dostání v Buenos Aires i ve zbytku země jako rychlé občerstvení i jako základní jídlo v restauracích.

Empanadas recept
Při přípravě empanadas si můžete vyhrát s náplněmi i kořením.

Náplně do empanadas

Co se používá jako náplně do empanadas? Kdysi se empanadas nejčastěji plnily kuřecím masem nebo tuňákem, paprikou a cibulí. Nyní má téměř každý kout světa svou vlastní podobu tohoto jídla.

Například v Argentině se typická empanada skládá z moučného těsta s různými druhy masových náplní, včetně hovězího masa na kostičky nebo mletého hovězího masa, šunky nebo kuřecího masa.

Do směsi na empanadas se také přidávají vejce uvařená natvrdo, olivy, papriky a cibule. V různých regionech země se k přípravě tohoto pokrmu přistupuje po svém. V Saltě se empanadas obvykle pečou, zatímco v Tucumánu se smaží.

Mezi nejoblíbenější náplně do empanadas ve světě patří například hovězí, kuřecí či rybí maso, nejrůznější druhy uzenin, zelenina, různé sýry, rýže nebo brambory.

Empanadas kuřecí – recept

Mezi oblíbené druhy empanadas patří empanadas kuřecí. Jak si je připravíte doma?

Ingredience na empanadas kuřecí

  • 1 žlutá nebo oranžová paprika
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžíce koriandru, jemně mletého
  • 2 šálky drcených kuřecích prsou
  • 2 lžičky kuřecího vývaru
  • 1 šálek vody
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1 lžička česnekového prášku
  • ½ lžičky soli
  • 1 vejce (na vaječnou omáčku)
  • 10 skořápek na empanadas

Postup na empanadas kuřecí

  1. Předehřejte troubu na 165 °C.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středním plameni. Přidejte cibuli a papriku a smažte je do změknutí, asi 5 minut. Přidejte česnek a koriandr a míchejte, dokud se nerozvoní, asi jednu minutu.
  3. Přidejte kuře spolu s vodou, kuřecím vývarem, rajčatovým protlakem, cibulovým práškem, česnekovým práškem a solí. Tekutinu za častého míchání přiveďte k varu. Nechte vařit, dokud se tekutina neodpaří, ale směs není suchá, asi 5-8 minut.
  4. Pracujte s jedním připraveným těstem po druhém, na jednu stranu těsta přidejte vrchovatý ⅓ hrnek náplně.
  5. Navlhčete cukrářský štětec vajíčkem (1 rozšlehané vejce plus 1 lžíce vody) a navlhčete vnitřní ¼ cm okraj naplněného těsta. Těsto přeložte na polovinu. Pomocí vidličky pevně přitiskněte okraje k sobě.
  6. Tento postup opakujte se zbývajícím těstem a náplní a naaranžujte je na pergamenem vyložený plech.
  7. Každou empanadu potřete vajíčkem. Pečte 35 minut nebo dozlatova.

Španělská empanada – recept

Jak připravit španělskou empanadu? Domácí španělská empanada vám zaručeně zachutná, a její příprava je snadná.

Ingredience na španělskou empanadu

  • 2 a 1/4 hrnku hladké mouky a další na válení těsta
  • 1 lžička soli
  • ½ šálku nesoleného másla, nakrájené na malé kousky
  • 1/3 šálku ledově studené vody
  • 1 velké vejce, lehce rozšlehané
  • 1 lžíce bílého destilovaného octa
  • 1 a 1/2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule, jemně nakrájená
  • 1 šálek španělské klobásy, nakrájená na kousky
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 1/2 šálku nakrájené zelené papriky
  • 1/2 šálku jemně nasekané červené papriky
  • 1 velká nebo 2 malé brambory, oloupané a jemně nakrájené
  • Pálivá pepřová omáčka
  • 1 velké vejce
  • 1 a 1/2 lžíce vody
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř

Španělská empanada postup

  1. Do velké mísy prosejte mouku a sůl. Přidejte máslo a rukama ho zapracujte do těsta, dokud moučná směs nebude připomínat hrubou kukuřičnou mouku. Uprostřed udělejte důlek a přidejte vodu, vejce a ocet. Dobře promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
  2. Těsto položte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a několik minut ho hněťte, abyste vytvořili plochý obdélník. Zabalte ho do fólie a dejte do chladničky nejméně na 1 hodinu a maximálně přes noc.
  3. Mezitím připravte náplň: Na velké pánvi rozehřejte olej na mírném ohni. Přidejte cibuli a za občasného míchání ji 10 minut restujte. Přidejte linguiçu a za stálého míchání vařte 4 minuty.
  4. Přidejte oregano a podle chuti osolte a opepřete. Přidejte papriku a brambory, dobře promíchejte, přiklopte a za stálého míchání vařte 10 až 12 minut, nebo dokud brambory téměř nezměknou.
  5. Přidejte velkou dávku pálivé pepřové omáčky. Odstavte z ohně a nechte vychladnout. Náplň lze připravit den předem; přikryjte ji a uložte do chladničky, dokud nebude připravena k použití.
  6. Těsto rozkrojte na polovinu a každou polovinu pak nakrájejte na 6 stejných dílů. Mělo by vám vzniknout 12 kusů. Na lehce pomoučeném válu rozválejte jeden z dílů na 5 až 6 palcový kruh.
  7. Do středu kruhu dejte 2 vrchovaté lžíce náplně. Těsto přeložte na polovinu, aby se do něj vešla náplň, a okraje přitiskněte k sobě. Před přeložením můžete okraje potřít trochou vody, aby lépe přilnuly.
  8. Empanadu položte na plech. Do uzavřených okrajů udělejte vidličkou ozdobné otisky zubů. Postup opakujte se zbývajícím těstem a náplní a na plech položte 6 empanád.
  9. Předehřejte troubu na 200 °C.
  10. V malé misce rozšlehejte vejce s vodou, oreganem a solí a pepřem podle chuti.
  11. Pomocí štětce na pečivo nebo hřbetu lžíce lehce potřete vrchní část každé empanady polevou.
  12. Plechy položte na 2 police a pečte 10 minut. Plechy otočte, aby se empanady pekly rovnoměrně, a pečte dalších 10 minut, nebo dokud vrchní část pečiva nezíská světle zlatavou barvu.
  13. Nechte několik minut vychladnout a podávejte horké nebo při pokojové teplotě.
Empanadas recept
Španělské empanadas můžete připravit i na pánvi.

Empanadas recept

Hledáte základní recept na empanadas? Už nemusíte. Představujeme vám návod, podle kterého si připravíte lahodné španělské empanadas.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 30 minut
  • Celkem: 50 minut

Ingredience

  • 600 g mletého krůtího masa
  • 1/2 lžíce koření adobo
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Extra panenský olivový olej na smažení
  • 1/3 šálku nadrobno nakrájené cibule
  • 1 lžíce čerstvě prolisovaného česneku nebo více podle chuti
  • 1/4 šálku oloupaných a nadrobno nakrájených červených brambor
  • 2 lžíce nadrobno nakrájené sladké červené papriky
  • 3/4 šálku tekutého vývaru sofrito
  • 3/4 šálku rajčatového protlaku
  • 2 lžíce čerstvě nasekaných lístků koriandru
  • 4 plátky ananasu, dobře osušené a jemně nasekané
  • 6 šálků řepkového oleje na smažení
  • 10 velkých nebo 15 malých kulatých skořápek empanada (seženete ve specializovaných prodejnách)

Postup

  1. Ve velké pánvi rozehřejte řepkový olej na středním plameni.
  2. Pokud používáte malé skořápky na empanady, dejte do jejich středu 2 vrchovaté lžíce (3 lžíce u větších skořápek) směsi. Těsto přeložte a utěsněte vidličkou, aby se okraje zmačkaly.
  3. Tento postup zopakujte u všech empanadas a odložte je stranou, aniž by se vzájemně dotýkaly.
  4. Olej by měl prskat, když ho vyzkoušíte ponořením rohu hotové empanady.
  5. Smažte empanadas v dávkách přibližně 3 minuty z každé strany. Na pánvi je nepřeplňujte. Dbejte na to, aby se empanadas při smažení vzájemně nedotýkaly. Když jsou z obou stran zlatohnědé, přendejte je na papírové utěrky, aby se osušily.
  6. Uspořádejte je na servírovací talíř, nechte mírně vychladnout a podávejte.

Empanáda recept

Mezi náplně, které lze použít na empanadas, patří například také hovězí. Vyzkoušejte tento vynikající empanáda recept s hovězím.

Ingredience na empanádu

Na těsto:

  • 3 šálky mouky + troška na posypání
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 šálku vychladlého másla, nakrájené na kostičky
  • 3/4 šálku vody
  • 1 velké vejce

Na náplň:

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 žlutá cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 lžičky papriky
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 1/2 šálku nakrájených rajčat
  • 1/2 šálku nakrájených nakládaných papriček jalapeños
  • 1 a 1/4 šálku rozdrobeného čedaru
  • 1 a 1/4 šálku drceného sýra
  • Vejce na potření
  • Čerstvě nasekaný koriandr, na ozdobu
  • Zakysaná smetana na podávání

Empanádas recept – postup

  1. Ve velké míse prošlehejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Máslo vmíchejte do mouky rukama nebo vykrajovačem na těsto do velikosti hrášku. Přidejte vodu a vejce a míchejte, dokud nevznikne těsto.
  2. Těsto vyklopte na lehce pomoučený povrch a hněťte, dokud nebude hladké, asi 5 minut.
  3. Zabalte do fólie a nechte v chladničce alespoň 1 hodinu.
  4. Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte dva velké plechy pergamenovým papírem.
  5. Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte cibuli a smažte ji, dokud nezměkne, asi 5 minut, pak přidejte česnek a smažte, dokud nezačne vonět, další 1 minutu.
  6. Přidejte mleté hovězí maso a vařte ho dřevěnou lžící, dokud nezrůžoví, asi 5 minut. Slijte tuk.
  7. Vraťte pánev na střední teplotu a vmíchejte do hovězího masa rajčatový protlak. Přidejte oregano, kmín a papriku a dochuťte solí a pepřem. Přidejte rajčata a jalapeños a vařte, dokud se nezahřejí, asi 3 minuty. Odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout.
  8. Těsto položte na lehce pomoučený povrch a rozdělte ho na polovinu. Jednu polovinu rozválejte na tloušťku několik milimetrů. Pomocí kulatého vykrajovátka vykrájejte kolečka.
  9. Postup opakujte se zbývajícím těstem. Zbytky těsta jednou převálejte a vykrájejte další kolečka.
  10. Vnější okraj kolečka těsta lehce navlhčete vodou a doprostřed dejte asi 2 lžíce náplně a navrch posypte sýr. Těsto přeložte na polovinu přes náplň. Okraje těsta zatlačte vidličkou. Postup opakujte se zbývající náplní a těstem.
  11. Empanadas položte na připravené plechy a potřete je vajíčkem. Pečte, dokud náplň nezezlátne a neprohřeje se, asi 25 minut.
  12. Ozdobte koriandrem a podávejte se zakysanou smetanou.
empanadas-recept-2-6234135
Empanadas jsou báječným jídlem na party nebo na setkání s přáteli.

Empanada koláč – recept

Připravte si vynikající plněné empanada koláčky. Postup vám ukážeme v následujícím receptu.

Empanada koláč ingredience

  • 500 g vykostěných kuřecích prsou nakrájených na kostky
  • 1 kus středně velké cibule, nakrájené
  • 1 lžíce mletého česneku
  • 1 šálek brambor nakrájených na kostičky
  • 1 šálek mrkve nakrájené na kostičky
  • 1 šálek zeleného hrášku
  • 1/4 šálku rozinek
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 4 lžíce + 1 lžička cukru
  • 1/2 kostky kuřecího bujónu
  • 2 lžíce oleje na vaření
  • 3 šálky mouky
  • 6 lžic studené vody
  • 1 vejce
  • 1 šálek másla, vychladlého
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

Empanada koláč – postup

  1. Na velké pánvi rozpalte olej. Jakmile je olej rozpálený, osmahněte na něm česnek a cibuli.
  2. Přidejte kuřecí prsa a vařte, dokud nezískají světle hnědou barvu (asi 5 minut).
  3. Přidejte vodu a kostku kuřecího bujónu a vařte 10 minut.
  4. Vložte mrkev a brambory a vařte 5 minut.
  5. Přidejte zelený hrášek, rozinky a 1 lžičku cukru a vařte dalších 5 minut.
  6. Posypte 1/2 lžičky soli a pepře.
  7. Vypněte oheň, slijte přebytečnou tekutinu a odstavte.
  8. Vypracujte těsto smícháním suchých přísad v míse, počínaje moukou, 4 lžícemi cukru, práškem do pečiva a 1/2 lžičky soli. Dobře promíchejte drátěnou metlou.
  9. Máslo nakrájejte na malé tenké kousky a vložte do mísy se suchými přísadami (máslo by mělo být předtím studené a tuhé).
  10. Postupně přidávejte vodu a všechny přísady důkladně promíchejte, až vznikne těsto. Pro usnadnění procesu můžete použít mixér na těsto.
  11. Těsto rozdělte na jednotlivé kousky tak, že z celé směsi uchopíte kousek a válíte ho v ruce, dokud nevznikne kulovitý tvar. Takto postupujte, dokud nespotřebujete všechno těsto. Odložte na chladné místo alespoň na 20 minut.
  12. Kulovité těsto zploštěte tak, že ho dlaní přitisknete k rovné ploše. Pomocí válečku jej zcela zploštěte a zároveň vytvořte kulatý tvar.
  13. Do středu zploštělého těsta naaranžujte asi čtvrtinu až polovinu hrnku náplně (kuřecí maso, které jste uvařili v prvních krocích). Přeložte těsto tak, aby se protilehlé konce spojily (měli byste vytvořit těsto ve tvaru půlměsíce), pak okraje přitiskněte a utěsněte.
  14. Po spotřebování všech náplní rozklepněte vejce a oddělte bílek od žloutku. Bílek lehce vyšlehejte a vmíchejte do něj trochu vody. kůrku potřete bílkem.
  15. Na plech položte voskový papír nebo plech vymažte tukem a pak na něj naaranžujte zatavené těsto.
  16. Předehřejte troubu na 200 °C po dobu 10 minut. Pečte 25 minut při stejné teplotě.
  17. Vyjměte z trouby.
  18. Podávejte horké.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang