Recept na jednoduchý bílý chléb

Chléb z pekárnyDomácí pekárnaPečivoSlané pečivo
bily_chleb

Vyzkoušejte skvělý recept na jednoduchý bílý chléb, který můžete použít i pro přípravu chleba v domácí pekárně. Ale připravit se dá i tradičním způsobem.

Příprava: 20 minut

Pečení: 25–30 minut, plus 2 hodiny kynutí

Náročnost: jednoduchá

Ingredience na 1 bochník

  • 500 g bílé hladké mouky a další na poprášení
  • 2 lžičky soli
  • 7 g sušeného droždí
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 300 ml vody

Postup

  • Ve velké míse smíchejte 500 g mouky, 2 lžičky soli a 7 g droždí.
  • Uprostřed udělejte důlek, přidejte 3 lžíce olivového oleje a 300 ml vody a dobře promíchejte. Pokud se vám těsto zdá trochu tuhé, přidejte další 1–2 lžíce vody a dobře promíchejte.
  • Vyklopte těsto na lehce pomoučněnou pracovní plochu a hněťte ho asi 10 minut.
  • Jakmile je těsto hladké, vložte ho do lehce olejem vymazané mísy a přikryjte potravinovou fólií. Nechte kynout 1 hodinu, dokud se nezdvojnásobí, nebo ho dejte přes noc do lednice.
  • Plech vyložte papírem na pečení. Vykynuté těsto propracujte a poté ho opatrně vytvarujte do tvaru bochníku.
  • Položte ho na pečicí papír a nechte ho ještě hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Troubu předehřejte na 220 °C.
  • Bochník poprašte trochou mouky a ostrým nožem vyřízněte do horní části bochníku asi 6 cm dlouhý křížek.
  • Pečte 25–30 minut, dokud bochník nezezlátne a při poklepání zespodu nezazní dutý zvuk. Nechte vychladnout na mřížce.

Tipy

Úspora času: První kynutí těsta lze provést v lednici přes noc. Tím se zpomalí doba kynutí na dvojnásobek a těsto získá výraznější chuť. Je to také velká úspora času, protože s kynutím můžete začít večer předtím a dokončit ho druhý den.

Příprava v pekárně: Chcete-li tento chléb připravit v pekárně, přidejte všechny ingredience do pekárny a postupujte podle pokynů výrobce.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang