Domácí ďábelské tousty

Snacky
batátové tousty

Žádné stanování se bez nich neobešlo. Ďábelské tousty. I když se tato konzerva vyrábí i dnes, je lepší si dělat domácí. Jednak má člověk větší kontrolu nad tím, co rodina jí, a pak i poměr cena/výkon je v tomhle případě nesrovnatelný.

Budete potřebovat:

  • 0,5 kg mletého vepřového, já používám plecko

    Menší pšenično–žitný bochníček, kterému aromatický kmín propůjčuje typickou chuť a výraznou vůni. S krásně vláčnou vlhkou střídou a zlatavou kůrkou sypanou kmínem. S žitným kvasem.

  • 3 lžíce oleje
  • 2 větší cibule
  • 2 papriky, ideálně maďarské, pálivé
  • 3 stroužky česneku
  • 2 větší rajčata
  • feferonku podle chuti
  • 2 lžíce rajčatového protlaku z tuby
  • 1 lžíci hnědého cukru
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžičku mleté papriky
  • sůl a pepř
  • bochníček s kmínem k podávání
  • čerstvou zeleninu na oblohu

Cibuli nakrájejte nadrobno a začněte smažit na středně rozpáleném oleji. V téhle fázi já už solím, aby se sůl do jídla takzvaně „zapracovala“. Po chvilce přidejte vepřové maso a vařečkou se ho snažte rozmělnit na drobné kousky.

Opepřete. Průběžně maso míchejte a zatím si připravte papriky – omyjte je, zbavte semínek a nakrájejte na tenké proužky. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Česnek oloupejte a dva stroužky nakrájejte nadrobno. Feferonku nakrájejte na malé kostičky. Šťáva, kterou pustilo maso, už by měla být vyvařená a maso lehce hnědé.

Přidejte do hrnce protlak, česnek, papriku, feferonku a chvilku restujte. Přisypte mletou papriku, mimo oheň zarestujte a podlijte malým množstvím vody. Vraťte na oheň, vsypte rajčata, přidejte cukr a ocet a za občasného míchání nechte nezakryté dusit asi půl hodiny.

Šťáva by se měla odpařit a směs zhoustnout. Přidejte prolisovaný poslední stroužek česneku a nechte zchladnout. A co s tím dál? Když se chcete přiblížit originálu z konzervy, chladnou směs můžete rozmixovat. Krajíce bochníčku s kmínem nasucho otoustujte, potřete česnekem, navršte směs a podávejte s čerstvou zeleninou.

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang