
Žádné stanování se bez nich neobešlo. Ďábelské tousty. I když se tato konzerva vyrábí i dnes, je lepší si dělat domácí. Jednak má člověk větší kontrolu nad tím, co rodina jí, a pak i poměr cena/výkon je v tomhle případě nesrovnatelný.
Budete potřebovat:
- 0,5 kg mletého vepřového, já používám plecko
Menší pšenično–žitný bochníček, kterému aromatický kmín propůjčuje typickou chuť a výraznou vůni. S krásně vláčnou vlhkou střídou a zlatavou kůrkou sypanou kmínem. S žitným kvasem.
- 3 lžíce oleje
- 2 větší cibule
- 2 papriky, ideálně maďarské, pálivé
- 3 stroužky česneku
- 2 větší rajčata
- feferonku podle chuti
- 2 lžíce rajčatového protlaku z tuby
- 1 lžíci hnědého cukru
- 2 lžíce vinného octa
- 1 lžičku mleté papriky
- sůl a pepř
- bochníček s kmínem k podávání
- čerstvou zeleninu na oblohu
Cibuli nakrájejte nadrobno a začněte smažit na středně rozpáleném oleji. V téhle fázi já už solím, aby se sůl do jídla takzvaně „zapracovala“. Po chvilce přidejte vepřové maso a vařečkou se ho snažte rozmělnit na drobné kousky.
Opepřete. Průběžně maso míchejte a zatím si připravte papriky – omyjte je, zbavte semínek a nakrájejte na tenké proužky. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Česnek oloupejte a dva stroužky nakrájejte nadrobno. Feferonku nakrájejte na malé kostičky. Šťáva, kterou pustilo maso, už by měla být vyvařená a maso lehce hnědé.
Přidejte do hrnce protlak, česnek, papriku, feferonku a chvilku restujte. Přisypte mletou papriku, mimo oheň zarestujte a podlijte malým množstvím vody. Vraťte na oheň, vsypte rajčata, přidejte cukr a ocet a za občasného míchání nechte nezakryté dusit asi půl hodiny.
Šťáva by se měla odpařit a směs zhoustnout. Přidejte prolisovaný poslední stroužek česneku a nechte zchladnout. A co s tím dál? Když se chcete přiblížit originálu z konzervy, chladnou směs můžete rozmixovat. Krajíce bochníčku s kmínem nasucho otoustujte, potřete česnekem, navršte směs a podávejte s čerstvou zeleninou.