Jednoduchý, avšak sytý kuřecí paprikáš je maďarský recept, který se připravuje z kuřecího masa opečeného na másle, vařeného s cibulí a paprikou a nakonec se do něj přimíchá trochu zakysané smetany. Podáváme s knedlíky nebo nudlemi.
Hledáte dokonalý recept na svačinu nebo večeři, který zaručeně potěší vaše chuťové buňky? Kuřecí paprikáš je jedním z těch klasických pokrmů, který se nikdy neomrzí.
Shrnutí článku
Kuřecí paprikáš – paprikáš je známý svou typickou vůně cibule a papriky, bez které se neobejde. Navíc jeho příprava zabere necelou hodinu
Kuřecí perkelt – perkelt je v českém prostředí více znám spíš pod pojmem „vídeňský guláš“ a měl by obsahovat více papriky než paprikáš
Maďarská kuchyně – maďarská kuchyně je známá po celém světě především díky svým výrazným chutím papriky, chilli a podobného pikantního koření
Kuřecí paprikáš – recept
Kuřecí paprikáš se vyznačuje charakteristickou chutí cibulky a sladké papriky. Pokud vám z jeho přípravy zbylo maso, můžete si připravit třeba kuřecí směs s těstovinami.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 40 minut
- Celkem: 50 minut
- Počet porcí: 4 až 6
Ingredience
- 1 kg kuřecího masa (nejlépe stehna)
- sůl
- 2 až 3 lžíce másla
- 2 až 3 cibule
- mletý pepř černý dle chuti
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička pálivé papriky
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1/2 šálku zakysané smetany. Lze použít i variantu vegan smetana.
Postup
- Kuřecí maso osolte a nechte stranou. Rozehřejte pánev na střední pánev a dejte rozpustit máslo. Mezitím podélně nakrájejte cibuli.
- Osušte kuře a vložte ho na pánev kůží dolů. Nechte ho smažit 4 až 5 minut z jedné strany, dokud nezhnědne, poté ho otočte a nechte 2 až 3 minuty smažit z druhé strany.
- Následně kuře z pánve vyjměte, vložte do mísy a dejte stranou.
- Do pánve přidejte nakrájenou cibuli a za občasného míchání ji smažte, dokud lehce nezhnědne, přibližně 7 minut.
- Přidejte k cibuli papriku a černý pepř a promíchejte. Nechte ještě minutu vařit.
- Poté přilijte kuřecí vývar a kousky kuřete vložte do pánve na cibuli. Přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni 20 až 25 minut.
- Když je kuře podle vaší chuti hotové, vyjměte ho z pánve. Nechte pánev chvíli vychladnout a poté pomalu vmíchejte zakysanou smetanu a podle chuti osolte.
- Pokud zakysaná smetana omáčku příliš ochladí, zapněte znovu oheň, aby se omáčka prohřála. Přidejte kuře zpět do pánve a obalte v omáčce.
- Pokrm podávejte s knedlíky, rýží, vaječnými nudlemi nebo bramborami.
Ať už jste zkušený kuchař nebo začátečník, kuřecí paprikáš je vždy skvělou volbou pro milovníky dobrého jídla. Můžete si hrát s různými druhy paprik, přidat do něj houby nebo dokonce zkusit verzi s rajčaty.
Bez ohledu na vaše preference, kuřecí paprikáš je receptem, který vám přinese spoustu radosti a uznání od vašich blízkých. Pusťte se do vaření a nechte se unést vůní a chutí tohoto kulinářského klenotu.
Maďarský paprikáš – recept
Maďarský paprikáš je lahodná a kořeněná specialita, která vás zahřeje a potěší chuťové buňky. Tento recept spojuje tradiční maďarské chutě s pikantním nádechem díky extra pálivým čili papričkám.
Ingredience
- 500 g hovězího masa (hovězí plec nebo krk)
- 2 cibule, jemně nasekané
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 2 extra pálivé čili papričky (dle vaší chuti)
- 2 lžíce kvalitní paprikové strouhanky
- 2 lžíce oleje
- 2 rajčata, nastrouhaná
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 ml hovězího vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 250 g nudlí nebo knedlíků na přílohu
- koriandr nebo petržel na ozdobení
Postup
- Hovězí maso nakrájejte na menší kostky a osolte.
- Na středním ohni rozpalte olej ve velkém hrnci a osmažte nasekanou cibuli dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a nakrájené extra pálivé čili papričky. Opečte je krátce, dokud začnou uvolňovat svou vůni.
- Přidejte hovězí maso a smažte ho, dokud nezmění barvu na všech stranách. Poté přidejte paprikovou strouhanku, kmín a rajčata. Promíchejte a nechte chvíli vařit.
- Do směsi přidejte hladkou mouku a znovu promíchejte, aby se vytvořila hustá pasta.
- Postupně přilijte hovězí vývar a smetanu. Zajistěte, aby se všechny ingredience dobře spojily.
- Přiveďte směs k varu a poté snižte teplotu na minimum. Nechte paprikáš vařit pod pokličkou asi 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne.
- Během vaření ochutnejte a případně přidejte více soli nebo extra pálivých čili papriček, pokud chcete zvýšit pikantnost.
- V samostatném hrnci uvařte nudle nebo připravte knedlíky podle pokynů na obalu.
- Servírujte maďarský paprikáš na talíře, posypte koriandrem nebo nasekanou petrželkou a podávejte s přílohou.
Tento maďarský paprikáš s extra pálivými čili papričkami je skvělým receptem pro milovníky pikantních jídel. Jeho bohatá chuť a vůně udělají z každého pokrmu oslavu. Buďte si jisti, že s tímto receptem na maďarský paprikáš budete mít spokojené chuťové buňky a spokojené hosty.
Kuřecí perkelt – recept
Kuřecí perkelt je jídlem plným bohaté chuti a kořeněných vůní. Tento recept na kuřecí perkelt je snadno připravitelný a přesto velmi lahodný.
Kombinace kuřecího masa, cibule, paprikového protlaku a smetany vytvoří pokrm, který si zamilují všichni členové rodiny. Připravte se na skvělou chuťovou zkušenost.
Ingredience
- 500 g kuřecího masa (kuřecí stehna nebo prsa), nakrájeného na kostky
- 2 cibule, jemně nasekané
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce paprikového protlaku (sladké nebo pálivé, podle preference)
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička sladkého paprikového prášku
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 250 ml kuřecího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 paprika, nakrájená na proužky
- 2 lžíce nasekané petržele (na ozdobu)
- 250 g těstovin nebo knedlíků na přílohu
Postup
- V hrnci s tlustým dnem nebo hrnci na perkelt rozehřejte olej na středním ohni.
- Přidejte nasekanou cibuli a osmažte ji dozlatova, poté přidejte nasekaný česnek a kmín. Míchejte alespoň 2 minuty, dokud se cibule změkčí a začne vonět.
- Přidejte kuřecí maso a osmažte ho, dokud ztratí růžovou barvu. Posypte sladkým paprikovým práškem a paprikovým protlakem. Míchejte, dokud maso nezačne být obalené v koření.
- Přidejte hladkou mouku a opatrně smažte asi 2 minuty, dokud se stane světle hnědou barvou.
- Postupně přilijte kuřecí vývar a smetanu ke šlehání, stále míchejte, abyste předešli hrudkám.
- Přidejte papriku, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte a přiveďte k varu.
- Jakmile omáčka vaří, snižte teplotu na minimum, zakryjte hrnec poklicí a vařte kuřecí perkelt asi 20-25 minut, dokud maso nezměkne a omáčka se zahustí.
- Během vaření můžete připravit těstoviny nebo knedlíky podle návodu na obalu.
- Servírujte kuřecí perkelt s přílohou a posypte nasekanou petrželí na ozdobu.
Maďarská kuchyně
Maďarská kuchyně je známá svými výraznými a pestrými chutěmi, které oslovují každého gurmána. Tato kuchyně je symbolem Maďarska a zároveň je oblíbená po celém světě. Její charakteristickými prvky jsou hojné použití papriky, chilli a koření, které přidávají jídlům intenzivní a pikantní chuť.
Maďarská kuchyně je také známá pro své hřejivé polévky, jako je gulášová, která kombinuje maso, zeleninu a koření v bohaté omáčce. Maďaři také rádi připravují různé druhy masa, včetně vepřového, hovězího a kuřecího, a často je podávají s různými druhy těstovin a brambor.
Maďarská kuchyně není jen o chuti, je také o společném stolování a tradičních hodnotách, což ji činí nejen gastronomickým zážitkem, navíc také kulturním a společenským rituálem.
Kuřecí paprikáš je jedním z těch pokrmů, které si můžete připravit kdykoli se vám zachce něčeho teplého, sytého a chutného. Jeho původ sahá až do střední Evropy, a dnes ho najdete na jídelníčcích po celém světě.
Tato kombinace kuřecího masa, papriky a smetany vytváří harmonii chutí, která potěší každého gurmána. Navíc, příprava kuřecího paprikáše je relativně snadná a rychlá, což ho činí ideálním receptem pro rodinné večeře i při hostinách s přáteli.