
Jednoduchý, avšak sytý kuřecí paprikáš je maďarský recept, který se připravuje z kuřecího masa opečeného na másle, vařeného s cibulí a paprikou a nakonec se do něj přimíchá trochu zakysané smetany. Podáváme s knedlíky nebo nudlemi.
Kuřecí paprikáš se vyznačuje charakteristickou chutí cibulky a sladké papriky. Pokud vám z jeho přípravy zbylo maso, můžete si připravit třeba kuřecí směs s těstovinami.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 40 minut
- Celkem: 50 minut
- Počet porcí: 4 až 6
Ingredience
- 1 kg kuřecího masa (nejlépe stehna)
- sůl
- 2 až 3 lžíce másla
- 2 až 3 cibule
- mletý pepř černý dle chuti
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička pálivé papriky
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1/2 šálku zakysané smetany
Postup
- Kuřecí maso osolte a nechte stranou. Rozehřejte pánev na střední pánev a dejte rozpustit máslo. Mezitím podélně nakrájejte cibuli.
- Osušte kuře a vložte ho na pánev kůží dolů. Nechte ho smažit 4 až 5 minut z jedné strany, dokud nezhnědne, poté ho otočte a nechte 2 až 3 minuty smažit z druhé strany.
- Následně kuře z pánve vyjměte, vložte do mísy a dejte stranou.
- Do pánve přidejte nakrájenou cibuli a za občasného míchání ji smažte, dokud lehce nezhnědne, přibližně 7 minut.
- Přidejte k cibuli papriku a černý pepř a promíchejte. Nechte ještě minutu vařit.
- Poté přilijte kuřecí vývar a kousky kuřete vložte do pánve na cibuli. Přikryjte pokličkou a vařte na mírném ohni 20 až 25 minut.
- Když je kuře podle vaší chuti hotové, vyjměte ho z pánve. Nechte pánev chvíli vychladnout a poté pomalu vmíchejte zakysanou smetanu a podle chuti osolte.
- Pokud zakysaná smetana omáčku příliš ochladí, zapněte znovu oheň, aby se omáčka prohřála. Přidejte kuře zpět do pánve a obalte v omáčce.
- Pokrm podávejte s knedlíky, rýží, vaječnými nudlemi nebo bramborami.