
Kachny divoké jsou předkyně kachen domácích a vyskytují se v nižších polohách v blízkosti vod po celé severní polokouli. Díky delikátní chuti patří k nejoblíbenějším druhům pernaté zvěře v České republice.
Divoká kachna má menší výtěžnost masa než domácí druhy a obsahuje méně tuku, po úpravě však zůstává krásně šťavnatá.
Ingredience:
- kachna
- brambory
- žloutky
- mouka
- hříbky
- 100 g oloupané dýně na tenké plátky
- cukr
- hřebíček
- skořice
- sherry ocet
- rozmarýn
- mořská sůl
Postup:
Kachny rozporcovat na stehna a prsa, a ty nechat na hrudní kosti. Kachní stehna naložit do mořské soli s rozmarýnem a nechat přes noc marinovat.
Druhý den omýt, vložit do kachního sádla s divokým kořením a konfitovat v troubě při 100°C 3-4 hodiny, podle potřeby i déle.
Z brambor, mouky a žloutku si připravit bramborové těsto a zněj vyrobit malé taštičky plněné orestovanými hříbky. Vařit v osolené vodě 2-3 minuty.
Kůži na prsou zlehka nakrájet na malé čtverečky, okořenit a pomalu péct na pánvi kůží otočenou směrem dolů. Pomalým pečením se získá křupavá kůže. Po vypečení obrátit a nechat odpočinout na teplém místě.
Dýni si vypíchnout kolečkem z cukru, hřebíčku, skořice, sherry octa a cukru si podle chuti připravit várku a nechat 8-10 minut vařit.
Konfitované kachní stehno dát pod salamandr nebo do trouby rozpéct, prsa odkrojit od kosti – měla by zůstat růžová. Podávat s marinovanou dýní a hříbkovými nočky.
Z kachních koster a ořezu lze připravit omáčku a podávat zvlášť.