Pomalu pečené prso a konfitované stehno z divoké kachny s hříbkovými noky

Bramborové přílohyDrůbeží masoGnocchi, nokyHlavní jídlaHoubyKachní masoMarinádyPomalý hrnecSlané recepty

Kachny divoké jsou předkyně kachen domácích a vyskytují se v nižších polohách v blízkosti vod po celé severní polokouli. Díky delikátní chuti patří k nejoblíbenějším druhům pernaté zvěře v České republice.

Divoká kachna má menší výtěžnost masa než domácí druhy a obsahuje méně tuku, po úpravě však zůstává krásně šťavnatá.

Ingredience:

  • kachna
  • brambory
  • žloutky
  • mouka
  • hříbky
  • 100 g oloupané dýně na tenké plátky
  • cukr
  • hřebíček
  • skořice
  • sherry ocet
  • rozmarýn
  • mořská sůl

Postup:

Kachny rozporcovat na stehna a prsa, a ty nechat na hrudní kosti. Kachní stehna naložit do mořské soli s rozmarýnem a nechat přes noc marinovat.

Druhý den omýt, vložit do kachního sádla s divokým kořením a konfitovat v troubě při 100°C 3-4 hodiny, podle potřeby i déle.

Z brambor, mouky a žloutku si připravit bramborové těsto a zněj vyrobit malé taštičky plněné orestovanými hříbky. Vařit v osolené vodě 2-3 minuty.

Kůži na prsou zlehka nakrájet na malé čtverečky, okořenit a pomalu péct na pánvi kůží otočenou směrem dolů. Pomalým pečením se získá křupavá kůže. Po vypečení obrátit a nechat odpočinout na teplém místě.

Dýni si vypíchnout kolečkem z cukru, hřebíčku, skořice, sherry octa a cukru si podle chuti připravit várku a nechat 8-10 minut vařit.

Konfitované kachní stehno dát pod salamandr nebo do trouby rozpéct, prsa odkrojit od kosti – měla by zůstat růžová. Podávat s marinovanou dýní a hříbkovými nočky.

Z kachních koster a ořezu lze připravit omáčku a podávat zvlášť.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang