
Dobrá tuňáková pomazánka je nejen zdravou svačinkou nebo večeří. Hodí se i jako slavnostní pohoštění na stůl. Pomazánku si člověk může namazat na chléb, rozpečenou bagetu nebo na jednohubky. Navíc je možné si ji upravit dle vlastní chuti přidáním dalších ingrediencí, které zkrátka dají pomazánce z tuňáka zajímavou chuť. Jaké jsou recepty na nejlepší tuňákovou pomazánku?
Těhotné a kojící ženy by to neměly s konzumací tuňáka přehánět. V dravých mořských rybách se vyskytuje množství rtuti, proto se doporučuje jíst tuňáka maximálně jednou za týden. Tuňáková pomazánka je vhodná na seznam sportovního jídelníčku, jelikož obsahuje malé množství tuku.
Tuňáková pomazánka – recept
Čím je tuňák pro lidské tělo prospěšný? Obsahuje vysoký obsah bílkovin, za to málo tuků. Využívá se zejména při redukční dietě, a to z důvodu toho, že člověka zasytí na delší dobu. To je hlavní důvod, proč lidé tuto pomazánku milují stejně tak jako krabí pomazánku.
Člověk může zapojit kuchařskou fantazii při výběru ingrediencí na ozdobení pomazánky. Jako možnosti se nabízí vedle pažitky například sušená rajčátka, paprika, kopr, sýr nebo ředkvička.

Tuňáková pomazánka – ingredience
K výrobě 2 porcí tuňákové pomazánky je třeba si obstarat:
- 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (185 g)
- 1 ks jarní cibulky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 200 g žervé, případně lze použít tvaroh, cottage sýr nebo bílý jogurt
- 2 ks vejce natvrdo
- sůl
- pepř
- citrónová šťáva
Postup výroby rybí pomazánky z tuňáka
Pokud člověk neví, co uvařit k večeři, výroba tuňákové pomazánky přijde vhod. Tuňáková pomazánka patří mezi snadné a časově nenáročné. Její příprava zabere zhruba 15 minut. Skládá se ze surovin, které lze zakoupit v kterémkoliv obchodě. A pokud k tomu člověk zvolí zdravější pečivo, je to zdravá svačina.
Jak na jednoduchou tunákovou pomazánku?
- Do hrnce s vodou vložíme 2 ks vajec, které vaříme cca 10 minut.
- Nakrájíme si jarní cibulku a uvařená vejce najemno.
- Poté jarní cibulku smícháme s žervé, případně s bílým jogurtem nebo tvarohem a s tuňákem. Lze rovnou k tomu přidat i šťávu z konzervy. Nicméně je lepší ji odstavit vedle a přidat ji až v závěrečném kroku dle konzistence pomazánky.
- Ke směsi dále přidáme hořčici, sůl, pepř a pokapeme citrónovou šťávou. Vše řádně promícháme, aby byl tuňák k nepoznání.
Jakmile je pomazánka hotová, lze experimentovat s dochucením. Na pomazánce namazané na chlebu skvěle chutná například čerstvá pažitka nebo řeřicha.
3 nejlepší recepty na tuňákovou pomazánku
Rybičkovou pomazánku lze vyrobit na více způsobů.
Tuňáková pomazánka s olivami
Na výrobu tuňákové pomazánky je třeba:
- 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (185 g)
- 1 ks jarní cibulky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžíce majonézy
- 200 g bílého jogurtu
- 4 ks sušených rajčat
- 8 ks černých oliv
- sůl
- pepř

Postup:
Veškeré ingredienci si nakrájíme nadrobno. Tuňák vyndáme z konzervy a přidáme ho k nakrájeným surovinám. Dolijeme kečup, bílý jogurt, hořčici a majonézu. Vše promícháme, doladíme solí a pepřem a můžeme podávat!
Tuňáková pomazánka se sýrem
Velmi oblíbenou variantou na zdravou snídani, kterou hodnotitelé oceňují 5 hvězdičkami, je tuňáková pomazánka se sýrem. Součástí je nejen tvrdý sýr, avšak i čerstvý smetanový.
Ingredience:
- 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (185 g)
- 1 ks jarní cibulky
- 1 lžíce majonézy
- 200 g čerstvého smetanového sýra
- 60 g strouhaného tvrdého sýra
- Kari koření
- sůl
- pepř
- citrónová šťáva
Postup:
Ani výroba tuňákové pomazánky se sýrem není žádná věda! Postup je úplně stejný ve všech variantách. Nakrájíme si na drobné kousky cibulku a tuňák z konzervy. Vše rozmícháme v misce a dochutíme kari kořením, solí, pepřem a citrónovou šťávou.

TIP: Milovníci sýra mohou vyzkoušet i vaječnou pomazánku se sýrem. Její výroba je též rychlá a hodí se například na jednohubky jako pohoštění pro hosty.
Tuňáková pomazánka se sýrem Cottage
Jedná se o variantu tuňákové pomazánky, která se skvěle hodí do letních dnů. Navíc se jedná o dietní verzi, jelikož se dá zakoupit sýr Cottage v light verzi.
Ingredience:
- 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě (185 g)
- 1 kelímek sýra Cottage
- sůl
- kopr
- citrónová šťáva
Postup:
Tuňák smícháme v misce společně se sýrem Cottage, solí a pepřem. Přidáním kopru dodáme pomazánce příjemnou vůni. Na závěr pokapeme citrónovou šťávou.
TIP: Pro další chutné pomazánky, jako je například ředkvičková, lze doporučit navštívit český veganský portál Vegan.cz.