Těstovinový salát s tuňákem

Těstovinové saláty
testovinovy-salat-s-tunakem

Těstovinový salát s tuňákem je pokrm, kterému se dostává velkého uznání. Je to jedno z těch jídel, které si většina pamatuje z dětství, jak ho dělala maminka. Je jednoduchý a je ho hodně. Tento snadný salát je vyroben z výživných surovin a chutná naprosto výtečně.

Saláty nemusejí být nudné! Slovo „salát“ si lidé často spojují s hlávkovým salátem a krutony, ovšem ve skutečnosti mohou být saláty mnohem víc než to. Se správnými ingrediencemi lze vytvořit nepřeberné množství zdravých, chutných a lahodných salátů. I zcela bez salátu.

Tuňákový salát s těstovinami 

Mísa zdravého těstovinového salátu s tuňákem je plná rajčat, celeru, mrkve, hořčice, česneku a dokonce i řeckého jogurtu. Je to rychlé, snadné a naprosto vynikající. Tento recept obsahuje rozmanité ingredience plné různých živin.

Už jen samotný hrášek, mrkev, celer, rajčata, tuňák a jogurt poskytnou obrovské množství minerálů, antioxidantů a dalších různých výživových látek. Navíc díky vynechání poloviny majonézy má salát méně kalorií a mnohem více bílkovin. Tento salát je ideální zdravou odpolední svačinou, obědem nebo třeba přílohovým salátem k večeři.

Co se týče ingrediencí, rozdělit je je potřeba na dvě části: salát a dresink. Salát je nabitý zeleninou pro živiny i chuť a zálivka vznikne smícháním směsi řeckého jogurtu, majonézy, octa a koření.

Salát – ingredience

  • 4 šálky sušených těstovin
  • 1 šálek mraženého hrášku
  • 1 šálek nakrájené mrkve
  • 1 šálek nakrájeného celeru
  • 1 šálek nakrájených rajčat
  • 3 konzervy tuňáka

Dresink – ingredience

Pro přípravu zálivky začněte s 1/3 šálku odtučněného řeckého jogurtu. Ten dodá zálivce chuť a zároveň ji zahustí. Poté přidejte 1/3 šálku majonézy. Pro zvýraznění chuti přidejte 1 lžíci červeného vinného octa. Lžíce dijonské hořčice dodá zálivce lehký říz. Přidejte 2 stroužky mletého česneku a 1 lžičku sušeného kopru. Na závěr přidejte 1 lžičku soli a 1/2 lžičky pepře.

Příprava

S 10 minutami věnovanými vaření těstovin vyžaduje tento recept jen asi 20 minut skutečného času na přípravu. Nejprve vložte těstoviny do hrnce a uvařte je podle pokynů na obalu. Když zbývají 4 minuty do konce vaření, přidejte mražený hrášek. Slijte ho, propláchněte studenou vodou a dejte stranou.

Ve velké míse smíchejte mrkev, celer, rajčata a tuňáka. V malé misce vyšlehejte jogurt, majonézu, ocet, hořčici, česnek, kopr, sůl a pepř. Poté přidejte těstoviny do mísy se zeleninou a tuňákem a zalijte je zálivkou. Směs míchejte, dokud se dobře nespojí a zcela nepokryje.

Zbytky tuňákového salátu s těstovinami je doporučováno uchovávat v pevně uzavřené nádobě v lednici. Vydrží až pět dní. Misku lze zakrýt alobalem nebo plastovou fólií.

Těstovinový salát s tuňákem a majonézou

Recept na tuňákový salát s těstovinami a majonézou je klasický a velmi oblíbený. Kolínka, tuňák z konzervy, cibule, hrášek a ochucená majonéza – to vše dohromady tvoří oblíbený rodinný salát! Hodí se skvěle hodí na pikniky a grilování, a také jako rychlý oběd nebo svačina.

Ingredience

  • tuňák v konzervě
  • vejce natvrdo
  • šalotka
  • majonéza
  • celerové semínko
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř
  • mražený hrášek
  • kolínka

Příprava

Uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Zatímco se kolínka vaří, dobře slijte tuňáka z konzervy. Nakrájejte vejce uvařená natvrdo a šalotku. V samostatné misce smíchejte majonézu, celerové semínko, citronovou šťávu, sůl a pepř. Tuňáka z konzervy přidejte do majonézové směsi. Dobře promíchejte.

Uvařené těstoviny, na kostičky nakrájená šalotka, hrášek, nakrájená vejce se přidají k tuňákové směsi.
Po uvaření kolínka dobře slijte a propláchněte studenou vodou, dokud těstoviny nevychladnou. Scezené těstoviny nasypeme do velké mísy a nalijeme na ně majonézovou směs. Poté přidáme nakrájená vejce a šalotku a nakonec rozmražený hrášek.

Před podáváním přikryjte potravinovou fólií a dejte na několik hodin do chladničky. Těstoviny s tuňákem z konzervy jsou báječnou svačinou i hlavním jídlem pro každou příležitost.

Těstoviny s tuňákem a vejcem

Kdo nemá v lásce rajčata, povyskočí radostí, neboť tento recept na salát s tuňákem a vejcem rajčata neobsahuje. Těstoviny s tuňákem bez rajčat jsou stejné dobré jako s rajčaty, rozdíl v chuti je takřka minimální. Těstoviny s tuňákem a vejcem budou sklízet úspěch na každém jídelním stole, doma i na zahradě u grilu.

Ingredience

  • 500 g kolínek
  • 3 konzervy tuňáka
  • 3 vejce uvařená natvrdo, nakrájená
  • 1 šalotka, nakrájená na kostičky
  • 1 šálek majonézy
  • ½ šálku sladké okurky
  • 1 lžíce celerového semínka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • 1 šálek mraženého hrášku, rozmražený

Příprava

Uvařte makaróny podle pokynů na obalu. V samostatné misce smíchejte majonézu, pochoutku, celerové semínko, citronovou šťávu, sůl a pepř. Dobře promíchejte a spojte. Vmíchejte tuňáka. Po uvaření makaróny dobře slijte a propláchněte studenou vodou, dokud těstoviny nevychladnou.

Scezené makaróny nasypte do velké mísy. Na těstoviny nalijte majonézovou směs. Poté přidejte nakrájená vejce a šalotku a následně rozmražený hrášek. Dobře promíchejte. Mísu přikryjte plastovou fólií. Misku dejte na několik hodin do chladničky a poté podávejte.

Výživové hodnoty

Kalorie: 413 kcal | Sacharidy: | Bílkoviny: 17 g | Tuky: 19 g | Nasycené tuky: 3 g | Cholesterol: 80 mg | Sodík: 602 mg | Draslík: 253 mg | Vláknina: 2 g | Cukr: 6 g | Vitamin A: 375IU | Vitamin C: 6,8 mg | Vápník: 41 mg | Železo: 2,1 mg

ČASTO KLADENÉ OTÁZKY

Proč používat šalotku místo cibule?
Šalotka má velmi lehkou cibulovou chuť a nepřebíjí ostatní chutě. Pokud však dáváte přednost cibuli, můžete ji použít.

Jaká je náhrada octa?
Stačí přidat trochu hořčice. Skutečnou hořčičnou příchuť nebudete cítit. Poskytne jen dostatek lehké pikantnosti, aby vyvážila ostatní chutě.

Mohu použít jiný tvar těstovin?
Tradičním tvarem těstovin pro tento recept jsou kolínka. Ve skutečnosti však můžete použít jakýkoli tvar těstovin, který máte rádi. Skvěle se hodí například těstoviny ve tvaru mušlí.

Jaký druh tuňáka z konzervy mám použít?
Ideálně pouze tuňáka v konzervě ve vodě. Konzervovaný tuňák v oleji nebo s jinou příchutí změní konzistenci a strukturu tuňákového těstovinového salátu.

Salát s tuňákem bez majonézy

Tento těstovinový salát s tuňákem je svěží pokrm, který si můžete vychutnat jako hlavní jídlo nebo přílohu na piknicích, při vaření nebo při slavnostech. Je vyroben z jednoduchých ingrediencí, je tak rychlý a snadný a je připraven bez majonézy.

Tuňákový salát má vysoký obsah bílkovin a je připraven bez majonézy, takže obsahuje méně tuku než řada jiných receptů. Studený těstovinový salát s tuňákem je dokonale vyvážené jídlo – obsahuje bílkoviny, sacharidy, čerstvou a výživnou zeleninu a také zdravý tuk z olivového oleje.

Příprava

Uvařte těstoviny podle návodu na obalu, slijte je a přidejte do velké mísy. Do mísy přidejte červenou papriku, cherry rajčata, okurku, červenou cibuli, černé olivy, prolisovaný česnek, tuňáka a citronovou kůru a vše promíchejte. Zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou. Podle chuti osolte a přidejte čerstvě mletý černý pepř. Ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte studené.

LZE TUŇÁKOVÝ TĚSTOVINOVÝ SALÁT PŘIPRAVIT PŘEDEM?
Tento tuňákový salát s těstovinami je skvělým pokrmem, který se dá připravit předem, a je ideální, pokud ho plánujete podávat s dalšími jídly na piknik nebo na večírek. Ve skutečnosti bude tento pokrm chutnější, pokud ho necháte marinovat a chladit v lednici asi 30 minut až hodinu. To umožní, aby se chutě spojily.

JE NUTNÉ TĚSTOVINY PO UVAŘENÍ PROPLÁCHNOUT VE STUDENÉ VODĚ?
Protože v tomto těstovinovém salátu s tuňákem není majonéza, nemusíte je před přidáním k ostatním ingrediencím chladit. Nevadí, když jsou ještě teplé.

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang