Svěží a jednoduchý těstovinový salát s křupavou zeleninou a jednoduchou domácí zálivkou. Dokonalá příloha. Každý recept na těstovinový salát je snadný na přípravu, bývá vyroben z jednoduchých surovin a navíc od začátku do konce trvá méně než 30 minut. To není špatné, zvlášť když ho můžete uchovávat v lednici až 5 dní.

Nejlepší těstoviny k použití do studeného salátu

Pokud máte rádi, když jsou těstoviny trochu na skus a nejsou kašovité, měli byste volit vydatné tvary těstovin, jako jsou penne, fusilli, rotini a farfalle (motýlek).

Jejich výhodou je také spousta zákoutí, ve kterých se zachytí dresink a kousky sýra. Mohou se hodit i jiné tvary, zaleží na vašich preferencích.

studeny-salat-8377748
Příprava těstovinových salátu je velmi rychlá a jednoduchá.

Do těstovinového salátu přidejte zeleninu

Salátu dodají barvu a křupavost různé druhy zeleniny. Přidejte papriku, okurku nebo cuketu, rozpůlená cherry rajčátka a na tenké plátky nakrájenou zelenou cibuli (nebo šalvěj). Přidat můžete i další zeleninu.

Vyzkoušejte nakrájený fenykl, nastrouhanou mrkev, ředkvičky, a dokonce i květák nebo brokolici. Na podzim a v zimě jsou výbornou alternativou pečené zimní dýně a červená řepa.

Výborný nápad je také přidat hrst čerstvých bylinek, které máte po ruce. Čím více barvy a chuti, tím lépe.

Jednoduchý těstovinový salát obohatí sýr

K těstovinovému salátu se skvěle hodí slanost strouhaného parmezánu. Protože je strouhaný, téměř se rozpustí v zálivce. Dalším oblíbeným sýrem je mozzarella. Malé kuličky čerstvé mozzarelly nakrájejte na poloviny a přihodíme je k těstovinám.

Hodí se i jiné sýry. Vyzkoušejte sýr feta, abyste získali spíše řecký těstovinový salát, nebo vyměňte parmezán za drcený ostrý čedar. Pro veganský těstovinový salát sýr vynechejte.

Další doplňky do studeného těstovinového salátu

Do těstovinového salátu přidejte další ingredience, díky kterým salát zazáří. Olivy dodají pikantnost a spoustu chuti. Nakládaná zelenina je zábavná (zkuste nakládanou cibuli) a nakrájené papričky pepperoncini dodají trochu víc šťávy.

Pokud se nechystáte na vegetariánský těstovinový salát bez masa, můžete přidat hrst nakrájeného salámu, krůtího masa nebo šunky. Můžete dokonce nakrájet na kousky rožněné nebo pečené kuře a přidat je. Je tolik možností.

rychly-testovinovy-salat-9889018
Salátu dodají barvu a křupavost různé druhy zeleniny.

Recept na jednoduchý těstovinový salát

Tento jednoduchý a svěží recept na těstovinový salát je hotový za méně než 30 minut! Salát je zalitý zálivkou a je plný zeleniny, takže se stane hitem na večeři nebo přílohu k jídlu.

Recept na jednoduchý těstovinový salát – ingredience

  • 400 g nevařených těstovin fusilli
  • 2 nakrájené okurky
  • ½ cibule nakrájené nadrobno
  • 10 cherry rajčátek, rozkrojených na čtvrtiny
  • ¾ šálku černých oliv bez pecky, nakrájených na plátky
  • 1 šálek salátové zálivky italského typu

Recept na jednoduchý těstovinový salát – postup

  1. Naplňte velký hrnec mírně osolenou vodou a na prudkém ohni přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, vmíchejte těstoviny a znovu přiveďte k varu.
  2. Za občasného míchání vařte odkryté, dokud se těstoviny neuvaří, ale jsou stále pevné na skus, asi 8 minut.
  3. Těstoviny slijte a zchlaďte tak, že je v cedníku postaveném ve dřezu přelijete studenou vodou.
  4. Ve velké míse smíchejte uvařené a vychladlé těstoviny s okurkami, cibulí, rajčaty a olivami. Salát přelijte italskou zálivkou a promíchejte.
  5. Před podáváním přikryjte a nechte v chladničce alespoň dvě hodiny odležet.
recky-testovinovy-salat
Olivy dodají studenému těstovinovému salátu pikantnost a spoustu chuti

Těstovinový salát – recept na studený těstovinový salát s majonézou

Studený těstovinový salát s majonézou je rychlý, snadný na přípravu a tak lahodný! S těstovinami al dente a křupavou zeleninou v pikantním dresinku z domácí majonézy a zakysané smetany je ideální na letní grilování, pikniky nebo jako jednoduchá příloha, kterou si každý zamiluje.

Těstovinový salát se zeleninou a majonézou – ingredience

Dresink

  • ¾ šálku vaječné majonézy
  • ½ šálku zakysané smetany
  • 1 lžíce bílého nebo jablečného octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžičky cukru krupice nebo bílý cukr
  • 1 lžíce čerstvé pažitky nasekané nadrobno
  • ½ lžičky česnekového prášku nebo mletého česneku
  • sůl a pepř na dochucení

Na salát

  • 250 g suchých makarónů nebo jiných malých suchých těstovin
  • 1 červená paprika nakrájená na malé kostičky
  • 1 středně velká mrkev, nastrouhaná
  • 1 řapíkatý celer nakrájený na drobné kostičky
  • 1 stonek jarní cibulky, nakrájený nadrobno

Těstovinový salát se zeleninou a majonézou – postup

  1. Všechny ingredience na dresink dejte do mísy, dobře promíchejte a dejte stranou.
  2. Přiveďte k varu velký hrnec s vodou. Přidejte velkou špetku soli a uvařte těstoviny podle návodu na obalu.
  3. Těstoviny slijte a nechte je vychladnout pod studenou vodou. Znovu je dobře slijte a vložte do velké mísy.
  4. K těstovinám přidejte nakrájenou papriku, mrkev, celer a jarní cibulku.
  5. Zalijte dresinkem a promíchejte.
  6. V případě potřeby dochuťte solí a pepřem.
  7. Těstovinový salát nechte před podáváním 20 minut odležet, aby se rozvinula jeho chuť.
  8. Zbytky uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 5 dní. Pro dosažení nejlepších výsledků nechte salát před podáváním vychladnout na pokojovou teplotu.
testovinovy-salat-bez-masa-7423873
Salát s dresinkem z domácí majonézy a zakysané smetany je ideální na letní grilování, pikniky nebo jako jednoduchá příloha.

Nejlepší těstovinový salát s majonézou – recept

Hledáte nejlepší domácí těstovinový salát s majonézou? Je tu tento recept na krémový těstovinový salát. Je snadný, chutný a používá hrst zeleniny, je to perfektní letní jídlo. Můžete podávat teplý i studený salát.

Ingredience na nejlepší těstovinový salát s majonézou

  • 450 g těstovin Fusilli (do tohoto receptu se hodí jakékoli krátké těstoviny)
  • 1 šálek červené papriky nakrájené na kostičky
  • ⅓ šálku nakrájeného celeru z 1 stonku celeru
  • ½ šálku rozdrobeného sýra feta
  • 1 šálek cherry rajčátek rozkrojených na poloviny
  • ⅓ šálku červené cibule nakrájené na kostičky
  • 1 šálek nakrájené okurky
  • 1 lžička sušeného kopru
  • Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • Zelená cibulka na ozdobu
  • Dresink
  • 1 šálek lehké majonézy
  • 1 lžíce citronové šťávy nebo podle potřeby

Postup na nejlepší těstovinový salát s majonézou

  1. Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Těstoviny by měly být stále pevné na skus. Těstoviny sceďte a propláchněte pod studenou vodou, odstavte a nechte zcela vychladnout. Ujistěte se, že jste scedili přebytečnou vodu.
  2. Vychladlé těstoviny přidejte do velké mísy, přidejte nakrájený celer, na kostičky nakrájenou červenou papriku, nakrájenou okurku, cherry rajčátka, rozdrobený sýr feta.
  3. Poté na těstoviny a zeleninu přidejte šťávu z jednoho středně velkého citronu. Přidejte majonézu, kopr, sůl a pepř a promíchejte.
  4. Těstovinový salát vložte do chladničky alespoň na 30 minut, aby získal chuť. Podávejte a pochutnejte si.

Studený kuřecí salát – rychlý těstovinový salát – recept

Tento studený těstovinový salát je plný kuřecího masa, zeleniny a chuti. Je to recept na rychlou večeři, kterou můžete servírovat rodině, ideální na večírky a pikniky. Studený kuřecí salát je oblíbeným rodinným receptem plným chuti a tak lahodný.

Studený salát – ingredience

Salát

  • 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
  • 1 a ½ lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky mletého česneku
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 340 g suchých těstovin Penne nebo Fusilli použijte celozrnné těstoviny nebo bezlepkové těstoviny
  • 2-3 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce čerstvého nasekaného oregana nebo sušeného
  • 2 šálky cherry rajčat rozkrojených na polovinu
  • 1 žlutá paprika bez semen, nakrájená na tenké plátky
  • ½ šálku zelených oliv nakrájených na poloviny
  • 1 střední červená cibule nakrájená na tlusté plátky
  • ⅓ šálku strouhamého parmezánu
  • 3 šálky balené rukoly nakrájené nahrubo

Dresink

  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička medu
  • 1 stroužek česneku lisovaný nebo mletý
  • Špičku drcených vloček červené papriky
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Studený salát – postup

  1. Do malé misky přidejte všechny ingredience na dresink a šlehejte, dokud se dobře nespojí. Odstavte.
  2. Mezitím uvařte těstoviny v hrnci s vroucí osolenou vodou podle návodu na obalu. Slijte je, propláchněte studenou vodou a přendejte do velké mísy. Odstavte.
  3. Zatímco se těstoviny vaří, připravte kuře. Kuřecí prsa příčně rozkrojte, abyste vytvořili proužky.
  4. V míse smíchejte 1 lžíci olivového oleje s tymiánem, oreganem, česnekem a špetkou soli a pepře.
  5. Přidejte kousky kuřete a promíchejte. Rozpalte velkou nepřilnavou pánev na středním plameni. Přidejte kuřecí maso v jedné vrstvě a smažte 6-8 minut, nebo dokud není propečené a ze stran zlatavé.
  6. Přeneste kuře i s případnou nahromaděnou šťávou do mísy na těstoviny. Přidejte papriku a cibuli, cherry rajčata, olivy, parmazán a rukolu.
  7. Zalijte dresinkem a promíchejte. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem a podávejte vychlazené.
studeny-kureci-salat-3015213
Zeleninový těstovinový salát můžete obohatit kousky kuřecího masa.

Recept na marinovaný těstovinový salát bez masa

Jak udělat vegetariánský těstovinový salát tak báječný, že se ho nemůže nabažit ani největší masožravec? Zavařte zeleninu do marinády. Tento recept na těstovinový salát bez masa je výjimečný – je šťavnatý, plný chutí a vypadá stejně úžasně jako chutná! Vynikající letní jídlo, které vydrží celé dny.

Ingredience na marinovaný těstovinový salát bez masa

  • 400 g těstovin, sušených
  • 1/4 šálku petrželky, nahrubo nasekané (nebo pažitka)
  • 120 g fety, rozdrobené na velké kousky

Zelenina

  • 2 papriky (1 červená, 1 žlutá), nakrájené na kousky
  • 1 červená cibule, nakrájená na klínky
  • 1 lilek, podélně rozpůlený, pak 1,25 cm silná půlkolečka
  • 2 cukety, nakrájené na 1,5 cm kousky
  • 200 g žampionů, rozpůlené (velké rozčtvrcené)
  • 1 svazek chřestu, konce okrájené, nakrájené na 5 cm

Na pečení

  • 1/4 šálku (65 ml) extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička soli a pepře
  • 3 stroužky česneku, mletého

Na marinádu/dresink

  • 1/3 šálku (85 ml) citronové šťávy
  • 1/3 šálku (85 ml) extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky bílého cukru
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1/2 lžičky soli a pepře
  • 1/2 lžičky sušené bazalky, petrželky, oregana a tymiánu
  • 1/2 až 1 lžička chilli vloček (koření upravte podle chuti)

Postup na marinovaný těstovinový salát bez masa

  1. Přísady vložte do sklenice a dobře protřepejte. Odstavte na 10 minut.
  2. Předehřejte troubu na 250 °C – velmi vysoká teplota napodobí ohořelé okraje při grilování.
  3. Všechnu zeleninu kromě chřestu dejte do velké mísy. Pokapejte olejem, posypte solí, pepřem a česnekem a promíchejte.
  4. Rozložte zeleninu na 2 plechy (jeden naplňte méně než druhý). Pečte 25 minut, jednou přehoďte.
  5. Chřest pokapejte olejem a posypte špetkou soli a pepře. Přidejte do trouby na posledních 5 minut.
  6. Přendejte zeleninu do velké mísy a přelijte ji 1/2 dresinku. Promíchejte a nechte marinovat 30 minut až 3 hodiny.
  7. Těstoviny uvařte ve velkém hrnci v osolené vodě podle návodu na obalu. Těstoviny sceďte a vráťe do hrnce.
  8. Do hrnce s těstovinami přidejte zeleninu včetně zeleninové šťávy. Přidejte zbývající dresink a petrželku a promíchejte. Odstavte na 15 minut, aby mírně vychladl.
  9. Posypte fetou a podávejte! Uchovává se 4 – 5 dní, podávejte při pokojové teplotě.
IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang