Nejlepší recept na domácí mandlové máslo

PomazánkyStudená kuchyněStudená kuchyně - pomazánky
mandlove-maslo-3

Mandlové máslo je lahodný pokrm vyrobený z rozemletých mandlí. Je oblíbeným přídavkem do pokrmů a mazadlem na pečivo. V posledních letech se mandlové máslo stává stále populárnějším díky svému výživnému složení a přínosům pro zdraví.

Je bohaté na zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu a vitamíny. Obsahuje také minerály, jako je vápník, železo, draslík a hořčík. Díky svému výživnému složení je mandlové máslo skvělým zdrojem energie a může pomoci udržovat pocit sytosti po dlouhou dobu. Vyzkoušejte jej podávat spolu s domácím pivním chlebem.

Jednou z hlavních výhod mandlového másla je jeho obsah zdravých tuků. Obsahuje mononenasycené tuky, které jsou pro tělo prospěšné. Tyto tuky mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi a podpořit zdraví srdce. Mandlové máslo také obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro správnou funkci mozku a zdraví kloubů.

Dalším přínosem mandlového másla je jeho obsah bílkovin. Bílkoviny jsou základní stavební kameny našeho těla a jsou nezbytné pro růst, opravu tkání a správnou funkci svalů. Mandlové máslo je proto skvělou volbou pro vegetariány a vegany, kteří hledají rostlinný zdroj bílkovin.

Máslo z mandlí lze také snadno začlenit do různých jídel. Můžete ho použít jako pomazánku na chléb nebo toust, přidat ho do smoothie nebo ovesné kaše, použít ho jako ingredienci do sladkých nebo slaných pečiv nebo ho přidat do omáček a marinád na maso. Jeho jemná a oříšková chuť se hodí k různým kombinacím a může zvýšit nutriční hodnotu vašich jídel.

Pokud jste alergičtí na arašídy nebo hledáte alternativu ke klasickému máslu, mandlové máslo je skvělou volbou. Je bezlepkové a vhodné i pro lidi s celiakií nebo intolerancí na lepek.

Mandlová másla jsou zdravá a skvěle chutnají.

Mandlové máslo – recept na domácí mandlové máslo

Kdo by nemiloval oříšková másla? Hodí se na pečivo, ale třeba také do jogurtu nebo ovesné kaše. Přinášíme vám recept na domácí mandlové máslo.

Ingredience na domácí mandlové máslo

  • 3 šálky mandlí
  • ¼ lžičky soli
  • Volitelně: ¼ lžičky mleté skořice
  • Volitelně: ½ lžičky vanilkového extraktu
  • Volitelně: 2 lžíce javorového sirupu nebo medu

Postup na domácí mandlové máslo

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Rozložte mandle na velký plech s okrajem a opékejte je 10 minut, v polovině je promíchejte.
  2. Mandle nechte vychladnout, dokud nejsou jen teplé (ne horké), asi 10 minut.
  3. Přeneste mandle do vysokorychlostního mixéru nebo kuchyňského robotu. Mixujte, dokud nevznikne krémová konzistence, a podle potřeby přerušujte mixování a seškrabujte ze stran.
  4. Jakmile je mandlové máslo velmi hladké a krémové, můžete do něj vmíchat libovolné přísady.
  5. Můžete také přidat skořici pro nádech koření a vanilku nebo javorový sirup pro mandlové máslo, které chutná výjimečněji než to koupené v obchodě.

Mandlový krém – recept

Mandle jsou vynikající zdroj vitamínů, minerálů a zdravých tuků. Mandlový krém je jedním z těch mnoha lahodných a všestranných pokrmů, které lze vyrobit z mandlí.

Jeho krémová konzistence a bohatá chuť jsou ideální na pečivo, přidání do dezertů nebo jednoduše pro nabírání přímo ze skleničky. Připravit si domácí mandlový krém je snadné a výsledek stojí za to.

TIP: Vyzkoušejte také recept na domácí nadýchaný arašídový krém.

Ingredience na mandlový krém

  • 2 šálky mandlí (oloupaných a pražených)
  • 2 lžíce medu (nebo jiné sladidlo dle vaší volby)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje (např. mandlový olej nebo slunečnicový olej)
  • 1/4-1/2 šálku vody (dle konzistence, kterou preferujete)

Postup na mandlový krém

  1. Předehřejte troubu na 180°C. Rozložte mandle na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct na 8-10 minut, dokud lehce nezhnědnou a nezačnou vonět. Nechte je vychladnout.
  2. Jakmile jsou mandle vychlazené, přesuňte je do mixéru nebo kuchyňského robotu. Přidejte med, vanilkový extrakt, sůl a olej.
  3. Mixujte směs při střední rychlosti, dokud se mandle nerozdrtí a nevytvoří hrubou pastu.
  4. Postupně přilévejte vodu, abyste dosáhli požadované konzistence. Pokud máte rádi hustší krém, přidejte méně vody. Naopak, pro tekutější konzistenci přidejte více vody.
  5. Pokračujte v mixování, dokud nedosáhnete hladké a krémové konzistence.
  6. Ochutnejte mandlový krém a případně přidejte více medu nebo soli podle vašeho gusta. Mixujte ještě chvíli, abyste vše dobře promíchali.
  7. Přeneste hotový mandlový krém do sklenice nebo nádoby a uchovávejte v chladničce. Vydrží až 2 týdny.

TIPY:

  • Pokud preferujete intenzivnější chuť, můžete přidat do směsi trochu mandlového extraktu nebo citronové kůry.
  • Mandlový krém můžete upravit podle svých představ. Můžete přidat kakao pro čokoládovou verzi nebo skořici pro intenzivnější chuť.
Mandlové máslo můžete použít jako pomazánku na pečivo, přidat ho do smoothie, ovesné kaše, použít ho jako ingredienci při pečení nebo ho přidat do omáček a marinád.

Pražené mandle – recept na pražené mandle v troubě

Pražené mandle jsou vynikající a zdravá pochoutka, kterou můžete snadno vyrobit doma. Tento recept na pražené mandle je základní, ale můžete experimentovat s různými kořeními nebo přidat další ingredience podle svého vkusu. Pražené mandle jsou skvělou volbou pro různé příležitosti a jsou plné zdravých tuků a živin.

Ingredience na pražené mandle v troubě

  • 1 šálek mandlí
  • 1 lžíce oleje (například olivový nebo slunečnicový)
  • 1 lžíce medu (nepovinné)
  • 1/2 lžičky soli (nebo podle chuti)

Postup na pražené mandle v troubě

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Na plech dejte pečicí papír nebo ho lehce potřete olejem, aby se mandle nelepily.
  3. Pokud chcete sladší mandle, můžete je nejprve potřít medem. Med pomůže při přilnavosti koření a dodá mandlím sladší chuť. Pokud nechcete přidávat med, můžete jej vynechat.
  4. V míse smíchejte mandle, olej a sůl. Dobře promíchejte, aby byly mandle rovnoměrně pokryté olejem a solí.
  5. Rozprostřete mandle na připravený plech v jedné vrstvě.
  6. Dejte plech s mandlemi do předehřáté trouby a pečte asi 10-15 minut, dokud nejsou mandle lehce zlatavé a příjemně voní.
  7. Během pečení je pravidelně míchejte, aby se nezačaly připalovat.
  8. Po upečení vyjměte plech z trouby a nechte mandle vychladnout.
  9. Při servírování můžete mandle přidat do salátu, müsli či jiných pokrmů. Můžete si je také prostě užít jako samostatný zdravý snack nebo je využít právě při výrobě domácího mandlového másla.

Ořechové máslo – recept

Ořechové máslo je vynikající a zdravá alternativa k běžným máslovým náplním. Je plné chuti a bohaté na živiny, které tělo potřebuje. Ořechová másla jsou také výborným zdrojem zdravých tuků a bílkovin, což je dělá oblíbenou volbou mezi vegany, vegetariány a těmi, kteří se snaží jíst zdravěji. Připravit ořechové máslo je jednoduché a můžete si ho udělat přesně podle své chuti.

Můžete vyzkoušet různé kombinace ořechů, abyste získali různé chutě. Například směs lískových ořechů a mandlí dává ořechovému máslu sladší chuť, zatímco kešu ořechy mají jemnou a krémovou texturu.

Ingredience na ořechové máslo – recept

  • 2 šálky ořechů (například lískové, kešu, mandle nebo vlašské ořechy)
  • 1/2 lžičky soli (volitelné, podle chuti)
  • 1-2 lžičky medu nebo javorového sirupu (volitelné, podle chuti)

Postup na ořechové máslo – recept

  1. Zahřejte troubu na 180 °C a rovnoměrně rozložte ořechy na plech. Pečte je asi 10-15 minut, dokud lehce nezískají barvu a neuvolní aroma. Tímto krokem se uvolní přírodní oleje a ořechy se snadněji rozmixují.
  2. Přeneste ořechy do mixéru. Přidejte sůl a med nebo javorový sirup podle chuti. Med nebo javorový sirup pomáhají zjemnit chuť a dávají ořechovému máslu příjemnou sladkou notu.
  3. Zapněte mixér na nízkou rychlost a postupně zvyšujte rychlost. Mixujte ořechy asi 5-10 minut, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci.
  4. Ochutnejte ořechové máslo a přidejte podle potřeby další sůl nebo sladidlo. Pokud máte rádi hrubší konzistenci, můžete ponechat některé ořechové kousky. Pokud preferujete jemnější máslo, mixujte déle.
  5. Hotové ořechové máslo přeneste do sklenice nebo nádoby a uzavřete. Uchovávejte v chladničce, kde vydrží až několik týdnů.
Ořechové máslo je vynikající a zdravá alternativa k běžným máslovým náplním.

Závěrem lze říci, že domácí mandlové máslo je vynikajícím zdrojem výživných látek a přírodního energetického boostu. Jeho výhody pro zdraví a snadné začlenění do jídelníčku jej činí populární volbou mezi lidmi, kteří se zajímají o zdravou stravu.

Takže příště, když budete chtít vylepšit své pokrmy, zkuste přidat do svého jídelníčku mandlové máslo a užijte si jeho chutnou a zdravou podstatu.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang