
Cibulová polévka je klasika, která by neměla chybět v repertoáru žádné správné kuchařky, či kuchaře. Jak na přípravu cibulové polévky podle známého českého kuchaře Zdeňka Pohlreicha?
Základem cibulové polévky je vývar. Vegetariáni mohou použít vývar zeleninový, nicméně níže je návod na přípravu vývaru z kuřecího masa. Jaké suroviny si konkrétně připravit na přípravu cibulové polévky?
Cibulová polévka ingredience
Suroviny:
- 1 pórek
- 1 lžíce másla
- 1 litr základního vývaru
- 2 velké cibule
- tymián
- bobkový list
- petrželka
- sůl
- pepř na dochucení
- bageta nebo veka
- sýr gruyere nebo dobrý ementál
Cibulová polévka příprava
Na cibulovou polévku si nejprve připravíme drůbeží vývar, na který budeme potřebovat kuřecí skelety, křídla, krky, kořenovou zeleninu a zelenou petrželku. Na silnou polévku je nejlépe kosti a odřezky krátce zapéci na troše tuku, vývar tak získá mnohem lepší chuť a barvu.
Po zapečení zalijeme studenou vodou, odškrábneme všechny připečeniny, přidáme očištěnou a pokrájenou kořenovou zeleninu, osolíme, opepříme a zvolna vaříme 1-2 hodiny. Vývar necháme vychladnout, odebereme přebytečný tuk, vývar scedíme přes jemné síto a dál používáme samostatně nebo jako základ do dalších polévek a omáček. Delším vařením se připraví vyčištěný vývar (consommé). Vývar se dá uchovat zamražením.
Příprava cibulové polévky: Na rozehřáté máslo do kastrolu dáme cibuli a pórek nakrájené na tenké plátky. Přikryjeme poklicí a necháme dohněda zasmahnout, až se cibule začne přichytávat. Odkryjeme poklici a necháme odpařit tekutinu. Zalijeme základním vývarem, vložíme bylinky (bouquet garni), opepříme a povaříme asi 20 minut. Polévku dochutíme solí a pepřem. Plátky pečiva posypeme strouhaným sýrem a zapečeme krátce v troubě, před podáváním položíme na povrch polévky. Můžeme je také vložit na polévku v kastrolu a zapéci v troubě.