Apelace – značky francouzských vín

Víno

Od roku 1936 získávají ta nejkvalitnější francouzská vína značku Appellations d’Origine Controllée (chráněné označení původu – AOC), které přispívá k ochraně jejich regionální jedinečnosti stanovením striktních předpisů regulujících jejich výrobu. Jde o maximální výnos, povolené odrůdy, pěstování vinné révy a výrobních postupy.

Článek shrnuje informace o vínech se značkou AOC, která stojí za ochutnání-

Alsasko

Alsasko a alsaská vína se vymykají ostatním vinařským regionům Francie. Jedná se o nejsušší oblast Francie, zároveň tento region i jeho vína působí lehce germánsky.

Crémant d’Alsace

Vína Crémant d’Alsace získala označení AOC v roce 1976. Jde o šumivá vína vyráběná v souladu s tradičními metodami, známými také jako methôde Champagnoise. Vína Crémant d’Alsace jsou velice oblíbená, vyrábějí se v celém regionu a v současné chvíli tvoří téměř 13 % jeho produkce.

Alsasko je také největším francouzským producentem Crémantu. Crémont je možno vyrábět z pěti vybraných odrůd. Výchozí vína, která posléze projdou druhotnou fermentací v láhvi, by neměla být příliš aromatická, aby výsledný produkt nepřišel o svou typickou vůni. Proto se Crémont nejčastěji vyrábí z odrůd Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris, Chardonnay a Riesling.

Gewurztraminer

Gewurztraminer je novodobou verzí starověké odrůdy Traminer. Je typický svým kořeněným aroma (Gewurtz v němčině znamená „koření“) a v tomto regionu je relativním nováčkem, začal se zde pěstovat až v 19. století.

I přes nízkou úrodnost a zvýšenou citlivost na změny podnebí zaujímá 18 % území, na kterém se v Alsasku pěstuje vinná réva, což je způsobeno špičkovou kvalitou vína, které se z této odrůdy vyrábí. Nejvíce se jí daří v hlubokých půdách s nízkým obsahem vápence, které jsou nejvhodnější pro její brzké zrání a umocňují její aroma.

Jde také o jednu ze čtyř odrůd, ze kterých je možno vyrábět vína Grand Cru d’Alsace, Vendanges Tardives and Sélections de Grains Nobles. Její nejtypičtější aroma tvoří růže, tropické ovoce, jako je liči nebo mango, a koření. Skvěle se doplňuje s kořeněnou asijskou kuchyní a aromatickými sýry.

Muscat d’Alsace

Přestože se tato aromatická odrůda pěstuje na méně než 2 % půdy, která je v Alsasku vyhrazena vínu, jde o jednu ze čtyř ušlechtilých odrůd, jež slouží k výrobě vín Grand Cru d’Alsace, Vendanges Tardives a Sélections de Grains Nobles.

Její drobné hrozny jsou vysoce ceněny pro své intenzivní aroma. Toto aroma čerstvých hroznů přispívá ke vzniku harmonických vín, která výborně hasí žízeň, a jsou proto ideální jako aperitiv. Na rozdíl od jejích příbuzných z oblasti Languedoc slouží odrůda Muscat d’Alsace k výrobě suchých vín.

Pinot Blanc

Pinot Blanc je jednou ze čtyř základních odrůd, ze kterých se v Alsasku vyrábí víno. Pokrývá 21 % z 15 tisíc hektarů alsaských vinic a je také nejdůležitější odrůdou pro výrobu šumivých vín Crémant d’Alsace.

Pěstuje se v této oblasti již od 16. století a její obliba stále narůstá díky tomu, že brzy dozrává, a proto je jednodušší ji pěstovat, především pro výrobu vín Crémant.

Pinot Blanc je takovou „zlatou střední cestou“ mezi alsaskými odrůdami. Je jemná a delikátní, avšak na patře zanechává špetku svěžesti a určité vláčnosti.

Pinot Noir

Pinot Noir je jediná modrá odrůda vinné révy, která se v Alsasku pěstuje. Používá se především k výrobě nešumivých červených vín, v menší míře i pro šumivé Crémant d’Alsace Rosé. I když je lehčí než burgundská červená vína, její typické aroma, které tvoří třešně, višně a rybíz, je velice výrazné.

V současné chvíli se pěstuje zhruba na 9 % alsaských vinic. Taniny v ní obsažené jsou obvykle jemné a sametové a dělají z této odrůdy ideální přílohu ke grilovaným bílým masům.

Riesling

Není pochyb o tom, že i mezi ušlechtilými alsaskými odrůdami si ryzlink zaslouží zvýšenou pozornost. Tato odrůda, která byla v 16. století přivezena z Německa, se nyní pěstuje na 22 % území alsaských vinic a je zde ceněna především pro to, že se z ní vyrábí víno vynikající kvality.

Alsasko nabízí „jižnější“ podnebí než to, které panuje na německých vinicích, což francouzským ryzlinkům poskytuje intenzivnější a vytříbenější aroma než mají jejich německé protějšky. Hroznům se nejvíce daří v oblastech s písčito-vápenitými či naplavenými půdami.

Ryzlink je jednou ze čtyř odrůd, které se využívají při výrobě Grand Crus d’Alsace, kde se projevuje jejich mimořádné aroma, jehož příznačná vytříbenost spočívá v květinových a citrónových podtónech. Ryzlink je obecně suché, osobité a delikátně ovocné víno. Má výborný potenciál pro zrání a je jedním z nejvhodnějších vín k jídlu.

Sylvaner

Tato odrůda, která pochází z Rakouska, se v Alsasku pěstuje od 18. století. Ačkoliv před několika desetiletími tvořila 20 % produkce v tomto regionu, nyní její podíl klesl na 12 %. Sklízí se zpravidla později než jiné odrůdy a nejlépe se jí daří na hlubokých písčitých či vápnitých půdách.

Sylvaner je velice plodná odrůda a vyrábí se z ní lehké, osvěžující víno. Zdrženlivé ovocné aroma z něj činí příjemné, živé víno, které výborně hasí žízeň.

Tokay-Pinot Gris

Ať už má pravdu legenda, podle které pochází odrůda Tokay-Pinot Gris z Maďarska, či někteří jiní, kteří její původ vidí v Burgundsku, jisté je, že v Alsasku se poprvé objevila v 17. století. V posledních letech stále roste rozloha půdy, na níž je pěstována, v současnosti je to 13 % alsaských vinic (přitom v osmdesátých letech to nebylo více než 5 %).

Je považována za jednu z ušlechtilých odrůd, a proto i její hrozny mohou sloužit k výrobě vín Gran Cru. Tokay-Pinot Gris nejlépe roste na písčitých a vápenitých půdách.

Vína vyrobená z této odrůdy jsou neobyčejně silná, dlouho doznívají a na patře jsou bohatá až opulentní, aniž by ztrácela vyrovnanost. Jsou jedním z mála druhů vína, které jsou vhodné ke zvěřině, a mají výborné předpoklady ke stárnutí.

Korsika

Nejlepší korsická vína pocházejí z pobřeží. Jsou zde prokována především červená vína odrůd Nielucciu (nejznámější vinařská oblast Korsiky Patrimonio) a Sciacarellu (v kupážích ze západního pobřeží). Bílá vína jsou pak z odrůdy Vermentinu.

Ajaccio

Označení Ajaccio AOC se vztahuje na všechna vína vyrobená na západním pobřeží ostrova, mezi oblastí Porticcio a vesnicí Cargèse. Vinice jsou vybudovány na žulových svazích tyčících se nad zálivem Golfe d’Ajaccio.

Nejznámější odrůdou, která se v Ajacciu používá pro výrobu červených vín, je Sciarello, známá vysokým obsahem taninů a legendární chutí. Na Korsice má jemnější výraz než v Itálii a vyrábí se z ní hutná červená vína s vůní malin, kávy a pražených mandlí.

Původní vinice, které na ostrově v 16. století vybudovali obyvatelé Janova, se v průběhu let ztratily v okolním porostu. V 60. letech 20. století byly obnoveny novou generací korsických vinařů, kteří chtěli využít výhod oblasti, v níž jsou extrémy středozemského klimatu zmírňovány okolním mořem.

Niellucio je po Sciacarellu druhou nejběžnější ze 40 korsických odrůd vinné révy. Vinice se soustřeďují na granitových a vápenitých půdách okolo pobřeží, kde jsou chladnější noci a lepší slunce. Korsika je známá především silnými, aromatickými a plnými červenými víny, avšak pozornost si zaslouží i bílá a růžová vína.

Muscat du Cap Corse

Mezi kamenitým pobřežím a spletitým středozemským podrostem poloostrova Cap Corse lze najít 80 hektarů vinic. Vyprahlé podnebí ve spojení s mořskými vánky dodává místním vínům výraznou svěžest. Muscat du Cap Corse je suché víno, podobně jako příbuzné Muscat d’Alsace.

Příjemným překvapením je jeho bohaté aroma, kde se tóny čerstvých hroznů, které jsou pro tuto odrůdu typické, snoubí se známkami fíků, meruněk a tropického ovoce, se špetkou skořice při doznívání. Granitové a břidlicové půdy jsou zdrojem vína se silným výrazem, které je na patře neuvěřitelně jemné. Tato vína z „ostrova krásy“ by proto neměla ujít pozornosti vinaře.

Patrimonio

Patrimonio, jež se rozkládá na jižním okraji poloostrova Cap Corse, je dalším příkladem oblasti, kde se vyrábí vynikající korsické víno. Na místních vápenitých půdách se skvěle daří odrůdě Nielluccio.

Vína z této apelace jsou převážně bohatá a silná červená. Mají bujné aroma se stopami fialek a dlouhotrvající doznívání, jež je známkou jejich vynikající kvality.

V oblasti Patrimonio se vyrábí i vysoce aromatická vína z odrůdy Vermentino, která je charakteristická tóny heřmánku.

Kategorie:

Víno

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang