Žampionová polévka – krémová, zdravá nebo rychlá a jednoduchá

Bramborové polévkyHoubové polévkyKrémové polévkyPolévkyZeleninové polévky
polevka-se-zampiony

Žampionová polévka je báječný pokrm, který vás zahřeje, dodá vám energii, a navíc je zdravý. Žampionovou polévku si můžete připravit v celé řadě různých variant. Jak uvařit tu nejlepší žampionovou polévku?

Polévka se žampiony

Polévka se žampiony patří mezi populární varianty polévek s houbami. Žampion neboli pečárka je poměrně běžně se vyskytující houba, která se přidává do celé řady nejrůznějších pokrmů.

Další názvy pro žampion jsou pečárka hnědá, pečárka zahradní nebo třeba žampion dvouvýtrusý. Mnoho lidí si dokonce žampiony pěstuje a sklízí doma. Žampiony lze použít nejenom v polévce. Výborně chutnají v celé řadě dalších zdravých pokrmů.

Kromě polévky si například k obědu či večeři můžete ze žampionů připravit dušené žampiony, smažené žampiony, přidat žampiony k vašim oblíbeným těstovinám nebo si je udělat s bulgurem. My se ale v dnešním článku zaměříme na polévky se žampiony.

zampiony-do-polevky-2335745
Žampiony jsou skvělou ingrediencí do polévky.

Krémová žampionová polévka

Mezi nejoblíbenější polévky se žampiony patří krémová žampionová polévka.

TIP: Spolehlivě vás zahřeje také gulášová polévka.

Ingredience na krémovou žampionovou polévku

  • 4 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 2 cibule nakrájené na kostičky
  • 4 stroužky česneku mletého
  • 750 g čerstvých žampionů nakrájených na plátky
  • 4 čajové lžičky nasekaného tymiánu
  • 1/2 šálku vína
  • 6 lžic hladké mouky
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 1-2 lžičky soli upravte podle chuti
  • 1/2-1 lžička černého pepře podle chuti
  • 2 kostky hovězího bujónu, rozdrobené
  • 1 šálek husté smetany nebo polotučného mléka
  • nasekaná čerstvá petrželka a tymián k podávání

Krémová žampionová polévka – postup

  1. Máslo a olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plameni, dokud se nerozpustí.
  2. Cibuli smažte 2 až 3 minuty, dokud nezměkne. Česnek smažte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
  3. Přidejte houby a 2 lžičky tymiánu, vařte 5 minut. Přilijte víno a nechte 3 minuty vařit.
  4. Houby posypte moukou, dobře promíchejte a 2 minuty povařte. Přidejte vývar, znovu promíchejte a přiveďte k varu.
  5. Snižte teplotu na mírný až střední plamen, dochuťte solí, pepřem a rozdrobenými bujónovými kostkami.
  6. Přikryjte a za občasného míchání nechte 10-15 minut vařit, dokud nezhoustne.
  7. Snižte teplotu na minimum, vmíchejte smetanu nebo půl na půl. Nechte jemně povařit (nevařte). Podle chuti upravte množství soli a pepře.
  8. Vmíchejte petrželku a zbývající tymián. Podávejte teplé.

Žampionová polévka recept

Žampionovou polévku si můžete připravit na mnoho různých způsobů – například s italskými bylinkami.

Ingredience – žampionová polévka recept

  • 300 g žampionů (nakrájených na plátky)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • pepř a sůl
  • 60 g mouky
  • 400 ml mléka
  • 1 kostka zeleninového vývaru
  • 500 ml vody
  • 1 lžíce oregana
  • 1 lžíce tymiánu
  • 1/2 lžíce bazalky
  • 1/2 lžíce rozmarýnu
  • 1 lžíce strouhaného parmezánu

Žampionová polévka – postup

  1. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte na plátky nakrájené houby.
  2. Přidejte pepř a sůl podle chuti a nechte houby opékat, dokud lehce nezhnědnou.
  3. Přidejte všechny čerstvé bylinky a opékejte 1 minutu.
  4. V samostatné misce smíchejte mouku s mlékem, dokud se neztratí všechny hrudky.
  5. Přidejte mléčnou směs a kostku bujónu k houbám a nechte dusit.
  6. Jakmile směs začne houstnout, přidávejte po troškách vodu.
  7. Nakonec přidejte nastrouhaný parmezán a dobře promíchejte.
  8. Polévku servírujte ve čtyřech miskách a dozdobte ji čerstvými bylinkami.
kremova-zampionova-polevka-5916568
Žampionovou polévkou potěšíte rodinu, sebe i návštěvu.

Zdravá žampionová polévka – žampionová polévka bez smetany

Ze žampionů si můžete připravit také výtečnou zdravou žampionovou polévku, která vám dodá síla a je plná prospěšných látek. Žampionová polévka bez smetany navíc nezatíží vaše trávení.

Žampionová polévka bez smetany – ingredience

  • 500 g žampionů
  • 1 střední cibule nakrájená na kostičky
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 lžičky tymiánu, lístky
  • 1/4 šálku hladké mouky
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálek mléka
  • sůl a černý pepř podle chuti

Zdravá žampionová polévka – postup

  1. Žampiony lehce opláchněte studenou vodou, abyste je zbavili nečistot a osušili papírovými utěrkami.
  2. Polovinu hub nakrájejte na plátky a druhou polovinu nahrubo.
  3. Ve velkém hrnci rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středně vysoké teplotě. Přidejte cibuli a česnek a asi 3 minuty jemně opékejte.
  4. Přidejte houby, tymián, pořádnou špetku soli a pepře.
  5. Za pravidelného míchání vařte, dokud houby nezačnou hnědnout, asi 5 minut.
  6. Vyjměte 3 lžíce hub a nechte si je na později.
  7. Vmíchejte druhou lžíci oleje, přidejte mouku a za stálého míchání vařte asi 30 sekund až minutu.
  8. Mouka, olej a část vlhkosti z hub vytvoří hustou kaši, která vaši žampionovou polévku bez smetany náležitě zahustí.

Luxusní žampionová polévka – žampionový krém

Máte doma sušené žampiony? Můžete je využít třeba k přípravě této luxusní žampionové polévky jako z restaurace. Sýr mascarpone dodá tomutu výtečnému žampionovému krému jedinečnou chuť.

Ingredience na žampionový krém

  • 650 g žampionů
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku , oloupané a nakrájené nadrobno
  • 1 červená cibule, oloupaná a nadrobno nakrájená
  • 1 hrst čerstvého tymiánu, natrhané lístky
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 litr bio kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 hrst čerstvé ploché petrželky , listy natrhané a nahrubo nasekané
  • 1 lžíce sýra mascarpone
  • 1 citron
  • lanýžový olej, volitelně

Luxusní žampionová polévka – postup

  1. Připravte si velkou pánev na zapékání, přidejte do ní pár hrstí olivového oleje a čerstvé houby. Chvíli rychle míchejte, pak přidejte česnek, cibuli, tymián a malé množství koření. Přidejte vývar a vařte asi 20 minut.
  2. Odeberte zhruba polovinu polévky, rozšlehejte ji na pyré a vlijte zpět.
  3. Přidejte petrželku a mascarpone a dochuťte podle potřeby.
  4. Před servírováním smíchejte špetku soli a pepře s kůrou z jednoho citronu a šťávou z poloviny citronu a lžičkou přidejte doprostřed polévky.
  5. Když ji budete jíst, zamíchejte ji a dodá jí to báječnou chuť.

TIP: Jste-li milovníky krémových polévek, proč nevyzkoušet tuto krémovou česnekovou polévku?

Jednoduchá žampionová polévka

Pokud nemáte na vaření dost času nebo se vám nechce trávit půl večera v kuchyni, můžete si připravit tuto jednoduchou žampionovou polévku.

Ingredience na jednoduchou žampionovou polévku

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 750 g žampionů nakrájených na plátky
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml mléka
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • kapka extra panenského olivového oleje

Jednoduchá žampionová polévka – postup

  1. Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plameni. Přidejte cibuli a vařte ji 5 minut, dokud nezačne měknout. Přidejte houby, zvyšte teplotu na maximum a za častého míchání vařte 10 minut, dokud nezměknou a nezezlátnou.
  2. Přidejte česnek a vařte 1 min. Velkou lžíci hub vyjměte a dejte stranou na talíř jako ozdobu.
  3. Do pánve nalijte vývar a přiveďte k varu. Odstavte z ohně a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
  4. Vraťte polévku do hrnce, přidejte mléko a prohřejte.
  5. Pokud je polévka velmi hustá, přidejte více vody nebo vývaru.
  6. Podle chuti dochuťte a podávejte v miskách ozdobené rezervovanými houbami, posypané petrželkou a pokapané olivovým olejem.

Polévka se žampiony – recept

Máte naopak náladu si s přípravou polévky se žampiony náležitě vyhrát? Pak můžete vyzkoušet tento recept.

Polévka se žampiony – ingredience

  • ¼ hrnku nesoleného másla
  • 2 (balení čerstvých hub nakrájených na plátky
  • 1 špetka soli
  • 1 středně velká žlutá cibule nakrájená na kostičky
  • 1 a ½ lžíce hladké mouky
  • 6 snítek čerstvého tymiánu svázaných do svazku kuchyňským provázkem
  • 2 oloupané stroužky česneku
  • 4 šálky kuřecího vývaru nebo více podle chuti
  • 1 šálek vody nebo více podle chuti
  • 1 šálek husté smetany ke šlehání
  • 1 sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1 lžička čerstvých tymiánových lístků na ozdobu nebo podle chuti

Polévka se žampiony – postup

  1. Máslo rozpusťte ve velkém hrnci na polévku na středním plameni. Na rozpuštěném másle smažte houby a 1 špetku soli, dokud houby nepustí šťávu, 5 až 10 minut.
  2. Snižte teplotu na středně nízkou a za častého míchání vařte, dokud se šťáva neodpaří a houby nezkaramelizují, 15 až 25 minut. V případě potřeby si nechte stranou několik plátků hub na pozdější ozdobu.
  3. K houbám přidejte cibuli; vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut.
  4. Do houbové směsi vmíchejte mouku a za častého míchání vařte, aby se odstranila chuť syrové mouky, asi 2 minuty.
  5. Přidejte svazek tymiánu a stroužky česneku, poté přilijte 4 šálky kuřecího vývaru a 1 šálek vody. Snižte teplotu na minimum a vařte 1 hodinu. Svazek tymiánu vyjměte a vyhoďte.
  6. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladké a husté pyré. Vmíchejte smetanu. Pokud je příliš hustá, přidejte trochu kuřecího vývaru nebo vody. Dochuťte solí a černým pepřem.
  7. Naberte do misek a ozdobte rezervovanými plátky hub a lístky tymiánu.
zampionova-polevka-recept-6748647
Polévka se žampiony nabízí řadu možností přípravy.

Rychlá žampionová polévka – recept

Pokud máte jen trochu času, můžete si doma uvařit tuto rychlou žampionovou polévku. Přestože tato rychlá žampionová polévka nevyžaduje složitou přípravu, bude vám zaručeně chutnat.

Rychlá žampionová polévka ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 350 g čerstvých žampionů nakrájených na plátky
  • 1/4 šálku nakrájené cibule
  • 6 lžic hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/8 lžičky pepře
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • 1 šálek smetany půl na půl

Rychlá žampionová polévka – postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo na středním plameni a osmahněte na něm houby a cibuli, dokud nezměknou.
  2. Mouku, sůl, pepř a 1 šálek vývaru smíchejte dohladka; vmíchejte do houbové směsi. Vmíchejte zbývající šálek vývaru.
  3. Přiveďte k varu. Vařte a míchejte, dokud nezhoustne, asi 2 minuty. Snižte teplotu; vmíchejte smetanu. Za občasného míchání vařte odkryté, dokud se chutě nespojí, asi 15 minut.

Žampionová polévka s bramborem

V podzimních nebo zimních měsících vás dokonale zahřeje i zasytí žampionová polévka s bramborem.

Ingredience na žampionovou polévku s bramborem

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 hnědá cibule nakrájená nadrobno
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 1 lžíce tymiánových lístků
  • 400 g brambor, oloupaných, nakrájených na kousky
  • 600 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 5-6 šálků zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku zahuštěné smetany, volitelně
  • lístky tymiánu a opečený žitný chléb, k podávání

Žampionová polévka s bramborem – postup

  1. Olej rozehřejte ve velké pánvi na středním plameni. Přidejte cibuli, česnek a tymián a za stálého míchání vařte 5 minut, dokud cibule nezměkne. Přidejte brambory a vařte 5 minut, dokud brambory nezačnou měknout.
  2. Zvyšte teplotu na maximum, přidejte houby a vařte 5 minut. Přidejte 5 šálků vývaru a přiveďte k varu. Snižte teplotu na střední a za občasného míchání vařte mírným varem 10 minut.
  3. Rozmixujte nebo zpracujte na požadovanou konzistenci. Vraťte polévku do čistého hrnce a vmíchejte smetanu, pokud ji používáte. Dochuťte solí a pepřem a v případě potřeby přidejte zbývající vývar, abyste upravili konzistenci.
  4. Vařte na středně mírném ohni (bez vaření), dokud se polévka neprohřeje.
  5. Polévku naberte do teplých misek nebo šálků, posypte tymiánem a podávejte s opečeným žitným chlebem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang