kremove-testoviny-se-zampiony

Připravte si s námi vynikající těstoviny, zjemněné lahodnou smetanovou omáčkou a doplněné o perfektně křupavé žampiony.

Ingredience

  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 500 g směsi hub, nakrájené na kousky o velikosti sousta
  • Sůl
  • 2 středně velké šalotky, jemně nasekané
  • 500 g špaget
  • 1/2 šálku husté smetany
  • Kůra a šťáva z 1/2 citronu
  • 1/3 šálku jemně nasekané petrželky
  • 2 lžíce nesoleného másla, nakrájené na kousky
  • 1 šálek parmezánu, jemně nastrouhaný (asi 1/2 šálku), plus další na podávání
  • Čerstvě mletý černý pepř

Postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje na střední teplotu. Polovinu žampionů vařte v jedné vrstvě, dokud okraje nezhnědnou a nezačnou křupat, asi 3 minuty. Houby otočte a za občasného promíchání pokračujte ve vaření, dokud všechny strany nezhnědnou a nezkřehnou, asi dalších 5 minut.
  2. Pomocí děrované naběračky přendejte houby na talíř a osolte je. Postup opakujte se zbývajícími 2 lžícemi oleje, houbami a další solí.
  3. Snižte teplotu na středně nízkou a vraťte všechny houby do hrnce. Přidejte šalotku a za častého míchání vařte, dokud šalotka nezprůsvitní a nezměkne, asi 2 minuty.
  4. Mezitím uvařte těstoviny ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou za občasného míchání, dokud nejsou velmi al dente, asi o 2 minuty méně, než je uvedeno na obalu.
  5. Pomocí kleští přendejte těstoviny do hrnce s houbami a přidejte smetanu a 1 šálek tekutiny z vaření těstovin. Zvyšte teplotu na střední, přiveďte k varu a za stálého míchání vařte, dokud nejsou těstoviny al dente a tekutina mírně nezhoustne, asi 3 minuty.
  6. Odstavte hrnec z ohně. Přidejte citronovou kůru a šťávu, petrželku, máslo, parmezán a hodně pepře a promíchejte. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
  7. Těstoviny rozdělte do misek a posypte dalším parmezánem.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang