kureci-stroganoff

Kuřecí Stroganoff je vše, co znáte a milujete na hovězím Stroganoffu, až na to, že je z kuřete. Do zlatova opečená kuřecí stehna nebo prsa zalitá omáčkou ze zakysané smetany jsou rychlou večeří, kterou můžete mít na stole za 20 minut.

Ingredience

Kuře

  • kuřecí stehna (4-5) bez kůže (nebo prsa)
  • 1 lžička česnekového prášku
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce olivového oleje

Zelenina

  • 1 velká cibule , nakrájená nadrobno
  • 300 g žampionů nakrájených na plátky (ne příliš tenké)
  • 40g/3 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 2 šálky nebo 500 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2/3 šálku (150 g) zakysané smetany (nebo jogurtu)

Servírování

  • 250-300 g těstovin nebo vaječných nudlí podle výběru
  • nasekaná petrželka nebo pažitka na ozdobu

Postup

  1. Kuřecí maso posypeme z obou stran česnekovým práškem, solí a pepřem.
  2. Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Kuře vložíme na pánev hladkou stranou dolů.
  3. Lehce je přitlačte stěrkou. Smažte 4 minuty dozlatova.
  4. Otočte a lehce přitlačte stěrkou. Povařte 2 minuty.
  5. Kuře vyjměte na talíř.
  6. Snižte teplotu na středně vysokou. Přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Poté přidejte cibuli, vařte 1 minutu a přidejte houby.
  7. Houby smažte, dokud nezezlátnou. Seškrábejte dno pánve, abyste odstranili všechny zlatavé kousky.
  8. Přidejte mouku a za stálého míchání vařte 1 minutu.
  9. Za stálého míchání přidejte polovinu vývaru. Po zapracování přidejte zbývající vývar.
  10. Promíchejte a přidejte zakysanou smetanu a hořčici. Mícháme, dokud se směs nezapojí (nebojte se, že bude vypadat rozděleně, zakysaná smetana se při zahřívání „rozpustí“).
  11. Přiveďte k varu ,pak snižte teplotu na středně nízkou. Jakmile zhoustne na konzistenci zalévací smetany (3 minuty), podle chuti osolte a opepřete.
  12. Přidejte zpět kuře (včetně šťávy z talíře). Vařte 1 minutu a poté sundejte ze sporáku.
  13. Podávejte na těstovinách nebo vaječných nudlích, podle potřeby posypané petrželkou nebo pažitkou.
IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang