
Ingredience:
- 300 g žampionů
- sůl
- 1 masox nebo houbový bujón
- 200 ml šlehačkové smetany
- špetka mletého kmínu
- 200 ml zakysané smetany
- 1 lžíce polohrubé mouky
Postup:
Očištěné žampiony nakrájíme na plátky a vložíme do hrnce. V malém množství vody rozmícháme bujón, přidáme k němu kmín a sůl, přilijeme k žampionům a za občasného míchání povaříme. V případě potřeby přidáme trochu vody nebo vývaru, aby se houby nepřipekly.
Jakmile houby změknou, zalijeme je trochou studené vody s rozmíchanou moukou a houby zatřeme. Za stálého míchání houbové omáčky se žampiony pak přiléváme sladkou a zakysanou smetanu a ještě chvíli povaříme při nižší teplotě.
Podle chuti dochutíme žampionovou omáčku solí, pepřem a citronovou šťávou. Tuto žampionovou omáčku je nejlepší podávat s houskovým knedlíkem, postačí však i čerstvé pečivo.