Recept – jednoduchá houbová omáčka se žampiony

Hlavní jídla

Ingredience:

  • 300 g žampionů
  • sůl
  • 1 masox nebo houbový bujón
  • 200 ml šlehačkové smetany
  • špetka mletého kmínu
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1 lžíce polohrubé mouky

Postup:

Očištěné žampiony nakrájíme na plátky a vložíme do hrnce. V malém množství vody rozmícháme bujón, přidáme k němu kmín a sůl, přilijeme k žampionům a za občasného míchání povaříme. V případě potřeby přidáme trochu vody nebo vývaru, aby se houby nepřipekly.

Jakmile houby změknou, zalijeme je trochou studené vody s rozmíchanou moukou a houby zatřeme. Za stálého míchání houbové omáčky se žampiony pak přiléváme sladkou a zakysanou smetanu a ještě chvíli povaříme při nižší teplotě.

Podle chuti dochutíme žampionovou omáčku solí, pepřem a citronovou šťávou. Tuto žampionovou omáčku je nejlepší podávat s houskovým knedlíkem, postačí však i čerstvé pečivo.

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang