
Žampionová omáčka je starou dobrou klasikou pro milovníky hub. Hodí se jak ke knedlíkům, tak k bramborám, či rýži. Najdete také spoustu receptů na žampionovou omáčku k masu nebo na těstoviny.
Žampionová omáčka s rýží či žampionová omáčka s těstovinami může být jednoduchým řešením při otázce, co uvařit k večeři. Žampionová omáčka se smetanou však může být poněkud těžší na trávení, je tak dobré nejíst ji pozdě večer.
Výhodou však je, že žampiony zasytí, jako např. klasický recept svíčkové z hovězího masa.
Strávníci tak po večeři nebudou mít tendenci chodit do ledničky pro dezert. Tuto vlastnost mají i ostatní houby – např. hlíva ústřičná. Sympatické je také to, že se jedná o velmi univerzální ingredienci, ze které lze vykouzlit mnoho lahodných receptů.
Nyní však zpět k žampionům. Jak se připraví lahodná smetanová omáčka se žampiony, po které se ihned zapráší? Potřeba je jen pár ingrediencí a několik minut v kuchyni a výborné jídlo je na světě.

Žampiony a zdraví
Tato smetanová omáčka nejen skvěle chutná, avšak díky houbám obsahuje i celou řadu zdraví prospěšných látek. Z vitamínů se jedná zejména o vitamín A a komplex vitamínů B, na vitamin C jsou naopak tyto houby poměrně chudé.
Z minerálních látek pak pomohou doplnit např. draslík, hořčík, sodík, fosfor nebo železo a zinek. Kromě toho také obsahují plno antioxidantů, které pomáhají likvidovat volné radikály v lidském těle.
Do jídelníčku je mohou zařadit všichni sportovci i ti, kdo se snaží zhubnout. Žampiony jsou totiž nízkokalorické, nicméně pořád zasytí. S čím však strávníci musí počítat je, že jsou hůře stravitelné.

Žampiónová omáčka se smetanou – žampionová omáčka k masu – recept
Žampionová omáčka k masu či na těstoviny potřebuje několik základních ingrediencí, které se najdou v každé kuchyni.
Žampionová omáčka se smetanou – ingredience
- 350 g žampiónů
- 250 ml smetany na šlehání
- 100 ml vývaru (lze nahradit bílým suchým vínem)
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- parmezán
- špetka tymiánu či majoránky
- sůl a pepř
Žampionová omáčka se smetanou – postup
- Žampiony nejprve nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi poté rozpustíme máslo spolu s olejem a pomalu žampiony restujeme. Restujeme zhruba 5 minut – houby by měly změknout a zezlátnout.
- Do pánve přidáme jemně nakrájený česnek, špetku majoránky či tymiánu a osolíme a opepříme. Poté restujeme ještě několik málo minut. Následně přilijeme vývar či víno a restujeme do té doby, než se tekutina neodpaří.
- Až omáčka zhoustne, přidáme smetanu na šlehání a krátce povaříme. Jakmile omáčka dosáhne požadované konzistence, přidáme nastrouhaný parmezán dle chuti a můžeme servírovat.
- Ne nadarmo se říká, že lidé jedí i očima. Pokud proto mají kuchaři k dispozici čerstvé bylinky, tento recept je také ocení. Použít je možné např. domácí petrželku. Strávníkům pak bude omáčka sympatičtější i z vzhledového hlediska.
- Tato krémová smetanová omáčka se žampiony se skvěle hodí k těstovinám. Možností jsou např. klasické špagety, oblíbené penne nebo dlouhé a ploché tagliatelle. Chybou však nebude ani spárovat žampionovou omáčku s rýží či knedlíkem.

Žampionová omáčka s kuřecím masem – recept
Pokud hledáte chutnou a snadno připravitelnou večeři, nehledejte nic jiného než klasickou kombinaci kuřecího masa a houbové omáčky. Tento pokrm je jednoduchý na přípravu a zároveň skutečně lahodný, s pikantní chutí hub a šťavnatou chutí kuřete. Je to skvělý způsob, jak si zpestřit jídla na všední večer.
Žampionová omáčka – recept – ingredience
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 šálku bílého vína
- 1/2 šálku kuřecího vývaru
- 1/4 lžičky česnekového prášku
- 1/4 lžičky cibulového prášku
- 1 lžička čerstvých tymiánových lístků
- 225 g žampionů nakrájených na plátky
- 1/2 šálku husté smetany
- 2 šálky vařeného kuřecího masa nakrájeného na kostky
- Sůl a pepř podle chuti
Žampionová omáčka – recept – postup
- Máslo rozehřejte na velké pánvi na středním plameni. Když se máslo rozpustí, zašlehejte mouku, až vznikne pasta, a vařte 1 minutu.
- Pomalu přilévejte bílé víno a míchejte, dokud směs nezhoustne.
- Přidejte kuřecí vývar, česnekový prášek, cibulový prášek a lístky tymiánu. Promíchejte, aby se směs spojila.
- Do pánve přidejte houby. Za občasného míchání vařte 5 minut.
- Přilijte hustou smetanu a míchejte, dokud není omáčka hustá a krémová.
- Do omáčky přidejte uvařené kuře a promíchejte.
- Podle chuti osolte a opepřete.
- Podávejte na těstovinách, rýži nebo zelenině. Dobrou chuť!
TIP: Krémová omáčka ze žampionů báječně doplní třeba recept na pečenou vepřovou panenku nebo steak z hovězí svíčkové.

Žampionová omáčka – recept pro vegany
Tento jednoduchý recept lze připravit také ve veganské verzi. Stačí když živočišné výrobky vyměníte za rostlinné alternativy a omáčka vhodná pro veganskou stravu je na světě.
Stejně jako rostlinná mléka existují také rostlinné smetany, které lze kromě přípravy kávy využít také ve vaření. V obchodech jsou k nalezení např. rýžové, sójové či ovesné smetany, které chutnají stejně dobře, jako smetany klasické.
Tyto smetany nabízí např. značka Alpro, jejíž výrobky bývají obohacené o vitamin B12, který veganům často chybí. Nahradit lze navíc nejen smetanu, nicméně také i maso. Žampionová omáčka k masu se tak může místo toho připravit k jiným výrobkům.

Populární jsou např. sójové výrobky tofu a tempeh. Populární rostlinnou alternativou masa je také seitan. Správně upravené rostlinné náhražky masa jsou velmi chutné a oblíbí si je i nevegani.
V případě žampionové omáčky s těstovinami se lze vyhnout také sýru. Vegan sýr je již poměrně běžnou záležitostí, využít se však může i lahůdkové droždí. To je mezi vegany oblíbené právě díky své sýrovo-oříškové chuti.
Houbová omáčka bez smetany – recept
Houbová omáčka bez smetany je klasická francouzská omáčka, která je ideální pro zvýraznění chuti masa, zeleniny, a dokonce i těstovinových pokrmů. Jedná se o pikantní směs hub, šalotky, másla a různých koření, které dohromady vytvářejí bohatou a aromatickou omáčku.
A co je nejlepší, k dosažení krémové konzistence nevyžaduje smetanu, takže je skvělou volbou pro ty, kteří hledají zdravější alternativu tradičních smetanových omáček.
Žampionová omáčka bez smetany – ingredience
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 šalotka, mletá
- 450 g žampionů nakrájených na plátky
- 1/4 šálku bílého vína
- 1/4 šálku kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 lžíce čerstvého tymiánu, nasekaného
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 polévkové lžíce čerstvé petrželky, nasekané
Žampionová omáčka bez smetany – postup
- Na velké pánvi na středním ohni rozpusťte máslo.
- Přidejte česnek a šalotku a vařte je 2 minuty, dokud nezapáchají.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou a přidejte houby. Za občasného míchání vařte 5-7 minut, dokud houby nezezlátnou a nezměknou.
- Přidejte bílé víno a vařte 2 minuty, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu.
- Přidejte vývar a tymián a podle chuti osolte a opepřete. Vařte 10 minut.
- Odstavte z ohně a vmíchejte petrželku. Podávejte teplé. Dobrou chuť!
Těstoviny se žampiony a smetanou – žampionová omáčka s těstovinami – recept
Pokud jde o klasická těstovinová jídla, jen málokteré se vyrovná klasické kombinaci žampionové omáčky s těstovinami. Tento nadčasový italský pokrm je známý již po staletí a jeho obliba trvá dodnes.
Skvěle se hodí téměř ke všem druhům těstovin, od špaget po fettuccine a další. Zemitá, umami chuť hub se krásně doplňuje s hladkou a krémovou strukturou omáčky.
Těstoviny se žampiony a smetanou – ingredience
- 1 lžičku olivového oleje
- 1/4 šálku žluté cibule nakrájené na kostičky
- 225 g žampionů nakrájených na plátky
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/4 lžičky mořské soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1/4 šálku suchého bílého vína
- 1 šálek zeleninového vývaru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/4 šálku husté smetany
- 225 g vařených těstovin
Těstoviny se žampiony a smetanou – postup:
- Na středně velké pánvi rozehřejte olivový olej.
- Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a vařte ji do změknutí, asi 3 minuty.
- Přidejte houby, česnek, tymián, sůl a pepř a za častého míchání vařte, dokud houby nezměknou, asi 5 minut.
- Přidejte bílé víno, zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň a za občasného míchání vařte asi 3 minuty.
- V malé misce rozšlehejte zeleninový vývar a kukuřičný škrob dohladka.
- Směs nalijte do pánve a vařte, dokud omáčka nezhoustne, asi 2 minuty.
- Přidejte smetanu a míchejte, dokud se nespojí. Snižte teplotu na minimum a vařte asi 5 minut.
- Omáčku podávejte na uvařených těstovinách.

TIP: Vyzkoušejte recept na klasickou italskou houbovou omáčku na těstoviny.
Žampionová omáčka je krémová houbová omáčka z hub, másla, smetany a různých bylinek a koření. Omáčka se obvykle podává na některém druhu těstovin, ale může se také podávat žampionová omáčka s knedlíkem.
Knedlíky jsou druh těsta, které lze plnit masem, zeleninou a dalšími přísadami. Kombinace krémové houbové omáčky a knedlíků je jako stvořená pro nedělní oběd.