Žampionová omáčka – recept na žampionovou omáčku k masu či těstovinám

Hlavní jídlaHoubyOmáčkySmetanová omáčkaVeganskéVegetariánskéZdraví

Žampionová omáčka je starou dobrou klasikou, která nikoho neurazí. Hodí se jak ke knedlíkům, tak k bramborám, recept však existuje také jako žampionová omáčka k masu nebo na těstoviny. Jedná se o univerzální a velmi oblíbenou houbu, jejíž výhodou navíc je, že je k dostání v jakémkoliv obchodě, a to i mimo sezónu.

Žampionová omáčka může být jednoduchým řešením při otázce, co uvařit k večeři. Žampionová omáčka se smetanou však může být poněkud těžší, je tak dobré nejíst ji pozdě večer. Výhodou však je, že žampiony zasytí.

Strávníci tak po večeři nebudou mít tendenci chodit do ledničky pro dezert. Tuto vlastnost mají i ostatní houby – např. hlíva ústřičná. Sympatické je také to, že se jedná o velmi univerzální ingredienci, ze které lze vykouzlit mnoho lahodných receptů. Jedná se např. o:

Nyní však zpět k žampionům. Jak se připraví lahodná smetanová omáčka se žampiony, po které se ihned zapráší? Potřeba je jen pár ingrediencí a několik minut v kuchyni a výborné jídlo je na světě.

Žampiónová omáčka se smetanou – ingredience

Žampionová omáčka na těstoviny či k masu potřebuje několik základních ingrediencí, které se najdou v každé kuchyni. Omáčku lze připravit i ve veganské verzi – tipy jak na to jsou k dispozici níže v článku.

  • 350 g žampiónů
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 100 ml vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • parmezán
  • špetka tymiánu či majoránky
  • sůl a pepř

Pokud zrovna chybí vývar, je možné jej nahradit bílým suchým vínem. Vývar či víno omáčku krásně dochutí a navíc je možné se takto jednoduše zbavit zbytků z předešlého vaření.

Žampionová omáčka se díky vývaru krásně dochutí. Pokud vývar doma chybí, je možné jej nahradit bílým suchým vínem.
Žampionová omáčka se díky vývaru krásně dochutí. Pokud vývar doma chybí, je možné jej nahradit bílým suchým vínem.

Žampionová omáčka – recept s postupem

Žampiony nejprve nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi poté rozpustíme máslo spolu s olejem a pomalu žampiony restujeme. Restujeme zhruba 5 minut – houby by měly změknout a zezlátnout.

Do pánve přidáme jemně nakrájený česnek, špetku majoránky či tymiánu a osolíme a opepříme. Poté restujeme ještě několik málo minut. Následně přilijeme vývar či víno a restujeme do té doby, než se tekutina neodpaří.

Až omáčka zhoustne, přidáme smetanu na šlehání a krátce povaříme. Jakmile omáčka dosáhne požadované konzistence, přidáme nastrouhaný parmezán dle chuti a můžeme servírovat.

Ne nadarmo se říká, že lidé jedí i očima. Pokud proto mají kuchaři k dispozici čerstvé bylinky, tento recept je také ocení. Použít je možné např. domácí petrželku. Strávníkům pak bude omáčka sympatičtější i z vzhledového hlediska.

Tato krémová smetanová omáčka se žampiony se skvěle hodí k těstovinám. Možností jsou např. klasické špagety, oblíbené penne nebo dlouhé a ploché tagliatelle. Chybou však nebude ani spárovat tuto omáčku s bramborami či knedlíkem.

Tato krémová smetanová omáčka se žampiony se skvěle hodí k těstovinám. Možností jsou např. klasické špagety, oblíbené penne nebo dlouhé a ploché tagliatelle.
Tato krémová smetanová omáčka se žampiony se skvěle hodí k těstovinám. Možností jsou např. klasické špagety, oblíbené penne nebo dlouhé a ploché tagliatelle.

Žampionová omáčka – recept pro vegany

Tento jednoduchý recept lze připravit také ve veganské verzi. Stačí živočišné výrobky vyměnit za rostlinné alternativy a omáčka vhodná pro veganskou stravu je na světě.

Stejně jako rostlinná mléka existují také rostlinné smetany, které lze kromě přípravy kávy využít také ve vaření. V obchodech jsou k nalezení např. rýžové, sójové či ovesné smetany, které chutnají stejně dobře, jako smetany klasické.

Tyto smetany nabízí např. značka Alpro, jejíž výrobky bývají obohacené o vitamin B12, který veganům často chybí. Nahradit lze navíc nejen smetanu, nicméně také i maso. Žampionová omáčka k masu se tak může místo toho připravit k jiným výrobkům.

Žampionovou omáčku lze připravit také ve veganské verzi.
Žampionovou omáčku lze připravit také ve veganské verzi.

Populární jsou např. sójové výrobky tofu a tempeh. Populární rostlinnou alternativou masa je také seitan. Správně upravené rostlinné náhražky masa jsou velmi chutné a oblíbí si je i nevegani.

V případě žampionové omáčky na těstoviny se lze vyhnout také sýru. Vegan sýr je již poměrně běžnou záležitostí, využít se však může i lahůdkové droždí. To je mezi vegany oblíbené právě díky své sýrovo-oříškové chuti.

Žampiony a zdraví

Žampionová smetanová omáčka nejen skvěle chutná, avšak díky houbám obsahuje i celou řadu zdraví prospěšných látek. Z vitamínů se jedná zejména o vitamín A a komplex vitamínů B, na vitamin C jsou naopak tyto houby poměrně chudé.

Z minerálních látek pak pomohou doplnit např. draslík, hořčík, sodík, fosfor nebo železo a zinek. Kromě toho také obsahují plno antioxidantů, které pomáhají likvidovat volné radikály v lidském těle.

Do jídelníčku je mohou zařadit všichni sportovci i ti, kdo se snaží zhubnout. Žampiony jsou totiž nízkokalorické, nicméně pořád zasytí. S čím však strávníci musí počítat je, že jsou hůře stravitelné.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang