Od Vánoc nám ještě zbyly kroupy, které používám pro přípravu houbového kuby, a tak jsem si říkala, že bych je měla nějak zpracovat. A protože mi moc chutná kombinace krup s houbami či žampiony, moje volba byla docela rychlá a jasná.

Kroupoto jsem nicméně ozvláštnila kokosovým mlékem a díky tomu vznikla dokonalá krémovost celého pokrmu. Vůbec se tedy nebojte kombinace kokosového mléka, bílého vína a sušené majoránky, nakonec Vás velmi mile překvapí.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 500 g ječných krup – celá zrna
  • 500 g žampionů
  • 150 ml bílého suchého vína
  • 200 g kokosového mléka
  • 1 cibuli
  • 8 stroužků česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • trochou sójové omáčky
  • hrst sušené majoránky

Postup:

  1. Kroupy uvařte v osolené vodě do měkka.
  2. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a na olivovém oleji je zpěňte dosklovata.
  3. Mezitím nakrájejte na plátky žampiony. A poté je přihoďte také do pánve a orestujte je spolu s cibulí a česnekem.
  4. Když začnou žampiony měknout, přilijte víno a nechte jej vypařit.
  5. Přidejte sůl a k žampionové směsi přilijte kokosové mléko.
  6. Nyní stačí jen krátce provařit, aby se všechny chutě spojily. Dle Vaší chuti přidejte ještě sůl či trošku kvalitní sójové omáčky a žampionovou směs nyní smíchejte s kroupami.
  7. Nakonec přidejte sušenou majoránku, kterou promněte v dlaních, aby se lépe rozvinula její chuť.

Tady ještě jako bonus článek s recepty na kroupy.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang