Recept na rizoto s máslovou dýní a šalvějí

Hlavní jídlaRizotoRýžeSlané receptyVegetariánskéZeleninová jídla
Rizoto

Sytá zeleninová večeře, která dává základnímu receptu na rizoto podzimní nádech.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 40 minut
  • Celkem: 50 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 1 kg máslové dýně, oloupané a nakrájené na kousky.
  • 3 lžíce olivového oleje
  • svazek šalvěje, natrhané listy, polovina nahrubo nasekaná, polovina ponechaná vcelku
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • 50 g másla
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 300 g rýže na rizoto (zde použita rýže arborio)
  • 1 malá sklenička bílého vína
  • 50 g parmezánu nebo jeho vegetariánské alternativy, jemně nastrouhaného

Postup

  1. Troubu předehřejte na 220 °C.
  2. Dýni orestujte na 1 lžíci oleje spolu s nasekanou šalvějí.
  3. Rozsypte je do mělkého pekáče a pečte 30 minut, dokud nezhnědnou a nezměknou.
  4. Zatímco se dýně peče, připravte rizoto.
  5. Vývar přiveďte k varu a udržujte na mírném ohni.
  6. V samostatné pánvi rozpusťte na mírném ohni polovinu másla.
  7. Vmíchejte cibuli a za občasného míchání ji 8-10 minut mírně vařte, dokud nezměkne, ale nezbarví se.
  8. Rýži vmíchejte do cibule, dokud se zcela neobalí v másle, a pak ji průběžně míchejte, dokud se rýže neleskne a okraje zrn nezačnou být průhledné.
  9. Přilijte víno a vařte, dokud se zcela neodpaří.
  10. Přidejte po naběračkách vývar a za stálého míchání vařte rýži na mírném ohni 25-30 minut, dokud není uvařená al dente (s mírně pevným škrobovým kouskem uprostřed).
  11. Rizoto by mělo být krémové a lehce polévkové.
  12. Současně jemně osmahněte celé lístky šalvěje na troše olivového oleje, dokud nebudou křupavé, a poté je odložte na kuchyňský papír.
  13. Když je dýně uvařená, polovinu z ní rozmačkejte na hrubé pyré a polovinu nechte vcelku.
  14. Když je rizoto právě hotové, vmíchejte pyré, přidejte sýr a zbylé máslo a nechte několik minut odpočinout.
  15. Rizoto podávejte posypané celými kousky dýně a křupavými lístky šalvěje.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang