Recept na pečené rizoto z máslové dýně

Bezmasá jídlaHlavní jídlaRizotoRýžeVegetariánské
pecene-rizoto-z-maslove-dyne

Tento recept na rizoto z máslové dýně chutná neuvěřitelně! Pečená máslová dýně a křupavá smažená šalvěj ho vyzdvihují na vrchol. Toto vegetariánské rizoto je také zdravější než většina ostatních, protože místo bílé rýže se používá hnědá a prakticky se nemusí míchat. Stačí ho celé zapéct v troubě.

Dýňová sezóna je skvělou příležitostí k experimentování s nejrůznějšími recepty z dýně. Kromě rizota nebo dýňové polévky si můžete připravit třeba také dýňové zelí.

Ingredience

Rizoto z máslové dýně:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 malá žlutá cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
  • 4 šálky (950 ml) zeleninového vývaru
  • 1 šálek vody
  • 1 a ½ šálku hnědé rýže arborio/krátkozrnné hnědé rýže
  • 1 malá máslová dýně (asi 900 g), oloupaná a nakrájená na kostky
  • 1 šálek čerstvě nastrouhaného parmezánu (asi 71 g)
  • ½ šálku suchého bílého vína, volitelně
  • 3 lžíce nesoleného másla nakrájeného na kostičky
  • 1 lžička soli, více podle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
  • špetka červených pepřových vloček, podle chuti

Smažená šalvěj:

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 16 až 20 čerstvých šalvějových lístků, nasekaných (získáte asi ¼ šálku nasekané čerstvé šalvěje)

Recept je na 4 porce.

Postup

  1. Vložte rošty do trouby do spodní třetiny a horní třetiny (rizoto budeme péct na prostředním roštu a zároveň na horním roštu upečeme dýni) a předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Velký plech s okrajem na pečení vyložte pečícím papírem na máslovou dýni.
  3. Vyhraďte si 1 šálek vývaru z nádoby a dejte ho stranou, až rizoto vyndáte z trouby.
  4. Zahřejte 1 lžíci olivového oleje ve středně velké až velké holandské troubě na mírném ohni, dokud se nezatřpytí.
  5. Přidejte cibuli a špetku soli.
  6. Za občasného míchání vařte, dokud nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut.
  7. Přidejte prolisovaný česnek a vařte, dokud není česnek voňavý, 1 až 2 minuty.
  8. Přidejte 3 šálky vývaru a 1 šálek vody, přikryjte a přiveďte k varu na středním plameni.
  9. Odstavte z ohně a vmíchejte rýži.
  10. Hrnec přikryjte a pečte na dolní příčce, dokud rýže nezměkne a není uvařená, asi 65 až 70 minut. Když sundáte pokličku, bude se vám zdát dost suchá, ale nebojte se!
  11. Ihned po vložení hrnce s rizotem do trouby vhoďte na vyložený plech kostky máslového ořechu se 2 lžícemi olivového oleje.
  12. Posypte je solí a čerstvě mletým černým pepřem a naaranžujte je na plech v jedné vrstvě.
  13. Pečte na horní mřížce, dokud máslový ořech nezměkne vidličkou a jeho okraje nebudou hluboce zkaramelizované, přičemž v polovině pečení ho přehazujte. Trvá to asi 55 až 60 minut, ale propečení začněte kontrolovat asi po 40 minutách.
  14. Zatímco je rizoto a máslový ořech v troubě, osmahněte šalvěj.
  15. Na střední pánvi na mírném ohni rozehřejte 1 lžíci olivového oleje.
  16. Jakmile se olej začne třpytit, přidejte šalvěj a promíchejte ji. Než šalvěj přendáte na talíř přikrytý papírovou utěrkou, nechte ji tmavěji zezelenat a zkřehnout (ale ne zhnědnout).
  17. Osmaženou šalvěj lehce posolte a dejte stranou.
  18. Opatrně vyjměte holandskou troubu z trouby. Odstraňte víko a přilijte zbývající šálek vývaru, parmazán, víno a máslo.
  19. Intenzivně míchejte 2 až 3 minuty, dokud rýže nezhoustne a nezíská krémovou konzistenci. Vmíchejte sůl, velké množství pepře a špetku vloček červené papriky.
  20. Vmíchejte opečený máslový ořech.
  21. Ochutnejte a podle potřeby ještě osolte a nebo opepřete.
  22. Rozdělte rizoto do misek a každou posypte smaženou šalvějí.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang