Žampionové rizoto – recept

Bezmasá jídlaHlavní jídlaHoubyRizotoRýže
Žampionové rizoto

Hledáte snadný a rychlý recept na žampionové rizoto? Toto lahodné a krémové žampionové rizoto v sobě snoubí chuť rýže, parmazánu, brandy a žampionů, a představuje vynikající večeři nejen pro chladné dny.

Bohatě krémové houbové rizoto se připravuje přímo z rýže, na to určené. Přidejte parmazán, brandy a hub. Je to dokonalé pohodlné jídlo a díky našemu snadnému receptu na rizoto je jeho příprava jednoduchá!

Jaké ingredience potřebujete na houbové rizoto?

Kuřecí vývar – Domácí kuřecí vývar je vždy tou nejlepší volbou, ale pro větší pohodlí můžete použít i vývar koupený v obchodě. Vyberte si vývar s nízkým obsahem sodíku a na závěr upravte koření.

Olivový olej – Na smažení hub a šalotky. Nebudete vařit na vysokém ohni, takže je vhodné použít extra panenský olivový olej.

Houby – Použijte kombinaci žampionů portobello a bílých žampionů, nebo sušených hub.

Šalotka – Pokud nemáte šalotku, můžete ji nahradit nadrobno nakrájenou žlutou cibulí.

Rýže Arborio – Abyste dosáhli charakteristické krémové struktury rizota, musíte použít určitý druh krátkozrnné rýže s vysokým obsahem škrobu, jako je Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano, která při vaření a míchání uvolňuje škrob. S žádnou jinou rýží nedosáhnete stejných výsledků.

Bílé víno – První tekutinou, kterou přidáte na pánev po osmažení rýže, je půl šálku vína – vstřebá se do každého zrnka a vytvoří zásadní vrstvu chuti.

Máslo – Hojné množství másla na závěr dodá pokrmu krémovější strukturu a bohatší chuť.

Parmezán – Neochuzujte chuť svého rizota o nic jiného než o čerstvě nastrouhaný parmazán.

Pažitka – Pažitka prořízne bohatost a dodá mu i vizuální přitažlivost. Pokud nemáte pažitku, můžete ji nahradit čerstvou petrželkou.

Lze zmrazit houbové rizoto?

Houbové rizoto můžete zmrazit ve vzduchotěsné nádobě až na tři měsíce, ale jeho struktura nebude stejná jako u čerstvě připraveného. Použijte sáček se zipem vhodný pro mrazení, ze kterého vymačkáte vzduch. Přes noc je nechte rozmrazit v lednici.

Jak připravit žampionové rizoto?

Rýže se vaří asi 25 minut za pečlivého míchání a každých pár minut se do ní přidává půl šálku horkého vývaru, protože rýže pomalu vstřebává tekutinu, která se v ní nachází.

U tohoto houbového rizota se nejprve osmahnou houby a pak se vaří v brandy (nebo vermutu).

Rýže se pomalu vaří s vývarem, a když je hotová, vmíchá se čerstvě nastrouhaný parmazán.

Zbylý vývar můžete použít k rozvolnění rizota, pokud ho potřebujete před podáváním podržet na plotně. Rizoto je nejlepší podávat ihned.

Italské houbové rizoto
Tajemství správně připraveného rizota je výběr správné rýže a její doba vaření.

Rizoto se žampiony bez alkoholu

Pokud nechcete použít alkohol, můžete přidat více vývaru a pro oživení rizota přidat kapku octa nebo citronové šťávy podle vlastního výběru.

Krémové houbové rizoto můžete připravit dopředu

Asi 80 % přípravy můžete dokončit předem a rizoto dokončit až těsně před podáváním.

Vaření ukončete, když je rizoto krémové, ale zrnka rýže jsou uprostřed ještě příliš pevná, než aby bylo zcela hotové.
Asi 5 až 8 minut před večeří pokračujte tam, kde jste přestali: rizoto ohřejte, přilijte vývar, vařte, dokud není rýže al dente, a podávejte!
Zbylé rizoto není skvělé, ale můžete z něj připravit úžasné rizotové placky, které můžete smažit na pánvi nebo na vzduchu.

Rizoto se žampiony
Dokonalá chuť houbového rizota nadchne i ty, kteří houbám přímo neholdují.

Žampionové rizoto

Připravte si jednoduché žampionové rizoto, které skvěle poslouží jako každodenní jídlo nebo sváteční pokrm.

Ingredience na žampionové rizoto

  • 2 lžíce másla
  • 2 hrnky žampionů
  • 2/3 hrnku brandy, vermutu nebo bílého vína
  • 5-6 hrnků kuřecího vývaru
  • 1/3 hrnku šalotky
  • 1 a 3/4 hrnku rýže
  • 1/3 hrnku strouhaného parmazánu
  • Sůl a pepř
  • 2 lžičky nasekané petržele

Postup na žampionové rizoto

  1. V hrnci přiveďte k varu kuřecí vývar.
  2. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte nakrájené žampiony se šalotkou a vařte na mírném plameni 5 minut.
  3. Za stálého míchání přidejte rýži, přilejte brandy, přiveďte k varu a stáhněte plamen na polovinu. Vařte 3 – 4 minuty.
  4. Po půl hrnku začněte přilévat vařící kuřecí vývar.
  5. Dalšího půl hrnku vždy přidejte až tehdy, když rýže kompletně absorbuje předchozí várku.
  6. V průběhu celého procesu nezapomeňte rýži neustále míchat.
  7. V závěru přidejte strouhaný parmazán, podle chuti přisolte, zamíchejte, a podávejte ozdobené nasekanou petrželkou.

Houbové rizoto ze sušených hub

Máte spoustu sušených hub? Připravte si krok za krokem dokonalé rizoto ze sušených hříbků.

Ingredience na houbové rizoto ze sušených hub

  • 50 g sušených hříbků
  • 1 kostka zeleninového vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 250 g balení kaštanových hub, nakrájených na kousky
  • 300 g rýže na rizoto, například arborio
  • 175ml sklenice bílého vína
  • 25 g másla
  • Hrst nasekaných petrželových listů
  • 50 g čerstvě nastrouhaného parmezánu nebo Grana Padano

Postup na houbové rizoto ze sušených hub

  1. Do velké mísy vložte 50 g sušených hříbků a zalijte je 1 litrem vroucí vody.
  2. Namočte je na 20 minut, pak je slijte do mísy a posledních několik lžic tekutiny, která v ní zůstala, vylijte.
  3. Do houbové tekutiny rozdrobte 1 kostku zeleninového bujónu a houby jemně vymačkejte, abyste odstranili veškerou tekutinu.
  4. V mělké pánvi nebo hluboké pánvi rozehřejte na středním plamenu 2 lžíce olivového oleje.
  5. Přidejte 1 nadrobno nakrájenou cibuli a 2 nadrobno nakrájené stroužky česneku a smažte je asi 5 minut do změknutí.
  6. Vmíchejte 250 g nakrájených kaštanových hub a sušené houby, osolte a opepřete a pokračujte ve vaření 8 minut, dokud čerstvé houby nezměknou.
  7. Do pánve vyklopte 300 g rýže na rizoto a vařte 1 min.
  8. Přilijte 175ml sklenici bílého vína a nechte ho probublávat, aby se alkohol odpařil.
  9. Pánev udržujte na středním ohni a přilijte čtvrtinu houbového vývaru.
  10. Rýži za častého míchání dusíme, dokud rýže nevstřebá všechnu tekutinu.
  11. Opět přidejte přibližně stejné množství vývaru a pokračujte v dušení a míchání – rýže by měla začít být krémová, kyprá a měkká.
  12. Po přidání poslední čtvrtiny vývaru by měla být rýže téměř uvařená.
  13. Pokračujte v míchání, dokud není rýže uvařená. Pokud je rýže stále nedovařená, přidejte trochu vody.
  14. Sundejte pánev z ohně, přidejte 25 g másla a posypte 25 g strouhaného parmezánu nebo sýru Grana Padano a půl hrsti nasekaných petrželových lístků.
  15. Přikryjte a nechte několik minut odstát, aby rýže mohla po vychladnutí nasát přebytečnou tekutinu.
  16. Rizoto naposledy promíchejte, rozdělte lžící do misek a posypte zbylými 25 g strouhaného sýra a zbylými nasekanými petrželovými lístky.
Houbové rizoto ze sušených hub
Díky použití sušených hub bude konečná chuť rizota výraznější.

Pravé italské houbové rizoto

Pravé italské rizoto je připravované pomalým a složitým způsobem, ale stojí to za to. Skvěle se hodí ke grilovaným masům a kuřecím pokrmům.

Ingredience na pravé italské houbové rizoto

  • 6 šálků kuřecího vývaru nebo podle potřeby
  • 3 lžíce olivového oleje, rozdělené
  • 450 g žampionů portobello nakrájených na tenké plátky
  • 450 g bílých žampionů, nakrájených na tenké plátky
  • 2 střední šalotky, nakrájené na kostičky
  • 1 a ½ šálku rýže Arborio
  • ½ šálku suchého bílého vína
  • 4 lžíce másla
  • 3 lžíce jemně nasekané pažitky
  • ⅓ šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • Mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup na pravé italské houbové rizoto

  1. V hrnci na mírném ohni zahřejte vývar.
  2. Mezitím zahřejte 2 lžíce olivového oleje ve velkém hrnci na středním ohni.
  3. Přidejte houby portobello a bílé houby; vařte a míchejte, dokud nezměknou, asi 3 minuty.
  4. Houby i s tekutinou vyjměte do mísy a dejte stranou.
  5. Do pánve přidejte zbývající 1 lžíci olivového oleje, vmíchejte šalotku a vařte 1 minutu.
  6. Přidejte rýži; vařte a míchejte, dokud se rýže neobalí olejem a nezíská světlou, zlatavou barvu, asi 2 minuty.
  7. Přilijte víno a neustále míchejte, dokud se víno zcela nevstřebá.
  8. Přidejte 1/2 šálku teplého vývaru k rýži a míchejte, dokud se vývar nevstřebá.
  9. Pokračujte v přidávání vývaru po 1/2 šálku za stálého míchání, dokud se tekutina nevstřebá a rýže není měkká, ale pevná na skus, asi 15 až 20 minut.
  10. Odstavte z ohně. Vmíchejte rezervované houby a jejich tekutinu, máslo, pažitku a parmazán.
  11. Osolte a opepřete a ihned podávejte.
Houbové rizoto
Při servírování posypte žampionové rizoto čerstvě nastrouhaným parmezánem.

Jednoduché houbové rizoto

Variace na italského houbové rizoto, klasiku ozvláštněte hráškem a čerstvě nasekanými bylinkami.

Ingredience na jednoduché houbové rizoto

  • 8 hrnků kuřecího nebo zeleninového vývaru s nízkým obsahem sodíku
  • 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 2 polévkové lžíce másla, rozdělené
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 450 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 1 bobkový list
  • 4 snítky tymiánu, odstraněné listy
  • Košer sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 2 hrnky rýže arborio
  • 1/2 hrnky bílého vína
  • 1 hrnek čerstvě nastrouhaného parmazánu
  • 3/4 hrnek mraženého hrášku, rozmrazeného
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky

Postup na jednoduché houbové rizoto

  1. Ve středně velkém hrnci na mírném ohni přiveďte kuřecí vývar k varu. Snižte teplotu na minimum.
  2. Ve velkém hrnci nebo holandské troubě rozehřejte olej.
  3. Přidejte cibuli a za častého míchání vařte, dokud nezprůsvitní, asi 5 minut. Přidejte 1 lžíci másla, česnek, houby, bobkový list a tymián.
  4. Vařte, dokud houby nezměknou a nezezlátnou, asi další 4 minuty, a poté je osolte a opepřete. Směs vyjměte z hrnce.
  5. V hrnci rozpusťte zbývající lžíci másla a za rychlého míchání přidejte rýži arborio. Vařte, dokud se zrnka dobře neobalí a nejsou cítit lehce opečenou vůní, asi 2 minuty.
  6. Přidejte víno a vařte, dokud se víno z větší části nevstřebá.
  7. Naběračkou přidejte asi 1 šálek horkého vývaru. Za častého míchání vařte, dokud rýže z větší části nevstřebá tekutinu.
  8. Přidávejte zbývající vývar asi po 1 šálku a před přidáním dalšího vývaru nechte rýži vstřebat každý přídavek vývaru.
  9. Často míchejte a vařte, dokud není rizoto al dente a krémové, ne kašovité (možná nebudete potřebovat všechen vývar.)
  10. Přidejte houbovou směs zpět do rýže.
  11. Vmíchejte parmazán a hrášek a ozdobte petrželkou. Podávejte teplé.

České houbové rizoto

Krémové, nabité houbové rizoto plné česneku, másla a hub, které se míchají v rizotu. Dokonalý všední pokrm pro sychravé dny.

Ingredience na české houbové rizoto

  • 500 g žampionů nakrájených na plátky
  • 250 g žampionů, rozčtvrcených
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1/2 lžičky soli a pepře
  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 2 francouzské cibule, jemně nasekané
  • 1/4 šálku suchého bílého vína
  • 1 a 1/4 šálku rýže arborio , nevařené
  • 5 šálků kuřecího vývaru/vývaru , s nízkým obsahem sodíku
  • 1/2 šálku smetany, nepovinné
  • 30 g másla, nepovinné
  • 1/2 šálku parmezánu , jemně nastrouhaného
  • 1/2 lžičky soli a pepře
  • Drobně nasekaná petrželka nebo pažitka

Postup na české houbové rizoto

  1. Do velkého hrnce s těžkou základnou přidejte na silný oheň 1 lžíci oleje a polovinu másla.
  2. Jakmile se rozpustí, přidej polovinu žampionů a vař je, dokud nezískají pěkně zlatavou barvu.
  3. Přidej 1/2 česneku, po 1/4 lžičky soli a pepře a pokračuj ve vaření do zlatohněda. Poté je vyjměte do mísy.
  4. Postup opakujte se zbývajícími houbami a poté je vyjměte.
  5. Snižte teplotu na střední. Ve stejném hrnci rozpusťte máslo a přidejte česnek a cibuli.
  6. Vařte 2 minuty, dokud cibule není průsvitná, ale ne zlatavá.
  7. Přidejte víno a nechte ho 2 minuty prudce vařit, přičemž seškrabujte dno hrnce, dokud se z větší části neodpaří.
  8. Přidejte rýži a míchejte 1 minutu, dokud není poloprůsvitná.
  9. Přidejte asi 1,5 šálku vývaru. Promíchejte a nechte 3 minuty za občasného míchání, dokud se z větší části nevstřebá.
  10. Přidejte asi 1,5 šálku vývaru, občas zamíchejte, dokud se z větší části nevstřebá – není třeba neustále míchat. Opakuj ještě dvakrát, dokud se nespotřebuje všechen vývar, rýže není právě uvařená, ale rizoto je stále krémové a mazlavé.
  11. Přidáme smetanu a máslo, intenzivně mícháme, aby vznikla krémová konzistence.
  12. Vmíchej parmazán, sůl a pepř.
  13. Vmíchej polovinu žampionů, pak ochutnej a podle potřeby ještě osol a opepři. Konzistence by měla být krémová, nikoli dusivá.
  14. Zbylé houby znovu ohřejte.
  15. Lžící rozdělte rizoto do misek a navrch přidejte rezervované houby.
  16. Ozdobte petrželkou, zbytkem restovaných hub a parmezánem.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang