![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2020/09/pecene-rizoto-1024x675.jpg)
Rizoto je jedno z jídel, které miluje každý. Je krémové a uklidňující a lze jej snadno přizpůsobit jakýmkoli ingrediencím, které máte ve své kuchyni. Věděli jste ale, že rizoto můžete upéct i v troubě? Pečené rizoto v troubě je skvělý způsob, jak udělat větší várku rizota, které je stejně krémové a chutné jako verze na sporáku.
Pokud vás vyděsila myšlenka dělat rizoto na sporáku, vyzkoušejte pečené rizoto v troubě. Budete překvapeni, jak je to krémové a chutné.
Rizoto
Italské rizoto je slané jídlo z krátkozrnné rýže uvařené ve vývaru (zeleninový vývar nebo kuřecí vývar) do krémova. Pokrm pochází ze severní Itálie a tradičně se vyrábí z odrůdy rýže známé jako Arborio, i když lze použít i jiné odrůdy, jako je Carnaroli nebo Vialone Nano.
Rizoto lze připravit různými způsoby, ale tradiční způsob vyžaduje pomalé vaření rýže v mělké pánvi s vývarem, máslem a parmazánem.
Rizoto je všestranné jídlo, které lze podávat jako přílohu, hlavní chod nebo předkrm. Často je ochuceno různými přísadami, včetně zeleniny, bylinek, mořských plodů a dalších bílkovin. Může být také s bílou nebo hnědou rýží a často se podává s kapkou olivového oleje nebo posypaným strouhaným parmazánem.
Jak se dělá rizoto?
Rizoto je poměrně jednoduché jídlo na přípravu a lze jej upravit podle individuální chuti. Při přípravě rizota je důležité začít s kvalitní rýží. Nejčastěji používanou odrůdou je rýže Arborio a nejlepší je použít krátkozrnnou odrůdu s vysokým obsahem škrobu. Po uvaření rizota to pomůže vytvořit krémovou texturu.
Jakmile je rýže vybrána, je důležité ji pomalu vařit a často míchat, aby se rýže nepřilepila ke dnu pánve. Vývar lze přidávat po malých dávkách a pomalu míchat, dokud se nevstřebá do rýže. Jakmile je vývar zcela absorbován a rýže je uvařená, můžete přidat máslo, parmazán a další koření.
Rizoto lze podávat jako přílohu nebo jako hlavní chod a lze jej doplnit různými přísadami. Pro vegetariánskou variantu lze přidat zeleninu, jako jsou houby, chřest a hrášek.
Pro vydatnější jídlo lze přidat bílkoviny, jako je kuřecí maso, krevety nebo klobása. Pokrm lze také podávat s různými omáčkami, jako je pesto nebo krémová houbová omáčka.
Rizoto je lahodné a všestranné jídlo, které lze upravit podle individuálních chutí. S několika jednoduchými ingrediencemi se dá přeměnit na různé chutné pokrmy. Ať už hledáte lehkou přílohu nebo vydatné hlavní jídlo, rizoto je správná varianta, která jistě potěší.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/05/rizoto-1024x679.jpg)
Pečené rizoto
Rizoto je klasické italské jídlo, které je známé pro svou krémovou, uklidňující texturu a chuť. Rizoto pečené v troubě je vynikající a snadný způsob, jak si vychutnat toto klasické jídlo.
Jak se dělá pečené rizoto?
Upéct rizoto v troubě je snadný způsob, jak získat stejné krémové a chutné jídlo, aniž byste museli stát nad sporákem a neustále míchat. Postup je velmi jednoduchý: ingredience jednoduše spojíte v pekáčku, přikryjete alobalem a pečete v troubě asi 40 minut. Konečným výsledkem je krémové rizoto, které jistě potěší i ty nejnáročnější jedlíky.
Krása zapečeného rizota je v tom, že si ho můžete upravit podle svého vkusu. Začněte se základem rýže arborio, poté přidejte svou oblíbenou zeleninu, jako jsou houby, cibule, paprika a mrkev.
Pro ještě větší chuť přidejte bylinky a koření, jako je oregano, tymián, česnek a bobkové listy. Můžete také přidat sýr pro bohatší chuť nebo několik lžic bílého vína pro pikantní nádech.
Chcete-li připravit zapečené rizoto, začnete rozehřátím velké pánve na středně vysokou teplotu a přidáním másla. Jakmile je máslo rozpuštěné, přidejte rýži a míchejte, aby se rýže obalila v másle a lehce opekla. Poté přidejte parmazán a míchejte, dokud se nerozpustí.
V tuto chvíli přidejte vývar do pánve a míchejte, dokud se zcela nevstřebá rýží. Dalším krokem je přemístění rizota do zapékací mísy vhodné do trouby. Poté, co je rizoto v pekáčku, přidáte libovolné ingredience jako zeleninu, houby nebo bylinky. Dbejte na to, abyste je rovnoměrně promíchali v celém rizotu.
Nakonec pekáč přikryjte alobalem a pečte asi 25 minut nebo dokud rýže nezměkne. Jakmile je rizoto hotové, vyjměte ho z trouby a před podáváním nechte mírně vychladnout.
Když přijde čas podávat zapečené rizoto, můžete ho doplnit různými přísadami. Skvělou variantou je strouhaný parmazán, opečené piniové oříšky nebo čerstvé bylinky. Můžete také podávat s přílohou restované zeleniny nebo lehkým salátem.
Pečené rizoto z trouby je jednoduché a lahodné jídlo, na kterém si pochutná každý. Je to skvělý způsob, jak si vychutnat klasické italské jídlo, aniž byste museli hodiny stát nad sporákem a míchat.
Navíc můžete do rizota přidat téměř jakýkoli druh ingrediencí, abyste si jej připravili podle sebe a vytvořili tak nejlepší rizoto, které si bude dělat pořád dokola.
Rizoto zapečené v troubě je skvělé pro dav, protože jej lze snadno zdvojnásobit nebo ztrojnásobit a podávat jako hlavní chod. Ale je to také skvělá příloha pro týdenní jídla, protože se dá připravit předem a ohřát, když na vás přijde hlad. Pro rychlé a snadné jídlo posypte rizoto restovanou zeleninou nebo grilovaným kuřetem.
Zkuste si upéct rizoto příště, až budete mít náladu na snadné a chutné jídlo. Můžete si také připravit žampionové rizoto nebo kuřecí rizoto s houbami.
Pečené rizoto – recept
Pokud jde o recepty na večeři, jen málo jídel dokáže překonat lahodnost a jednoduchost pečeného rizota. Toto jídlo v italském stylu je klasické komfortní jídlo. Je to skvělý způsob, jak spotřebovat zbytky, a jak přimět svou rodinu, aby jedla zeleninu.
Ingredience na pečené rizoto
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 šálky rýže Arborio nebo Carnaroli
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 šálek nakrájeného chřestu
- 1 šálek cukety nakrájené na kostičky
- 1 šálek žampionů nakrájených na kostičky
- 1 šálek mraženého hrášku
- 1/2 šálku nastrouhaného parmazánu
- sůl a pepř na dochucení
Postup na pečené rizoto
- Předehřejte si troubu na 190 °C.
- Olivový olej rozehřejte ve velké pánvi vhodné do trouby na střední teplotu.
- Přidejte rýži a za občasného míchání opékejte, dokud není lehce opečená, asi 2 minuty.
- Přidejte cibuli a česnek a za občasného míchání opékejte další 2 minuty.
- Přidejte zeleninový vývar a přiveďte k varu.
- Vmíchejte chřest, cuketu, houby a hrášek.
- Pánev přikryjte a pečte v předehřáté troubě 25 minut.
- Vyjměte pánev z trouby a vmíchejte parmazán.
- Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Podávejte teplé.
Rizoto s vepřovým masem – recept
Rizoto s vepřovým masem je italská klasika, která určitě potěší. Jeho příprava je neuvěřitelně snadná a vyžaduje minimální úsilí. Toto jídlo je vynikající týdenní jídlo, které může být na stole za pouhých 30 minut.
Ingredience na rizoto s vepřovým masem
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 malá cibule nakrájená na kostičky
- 250 g vepřové panenky, na kostky
- 2 šálky rýže arborio
- 1 šálek bílého vína
- 5 až 6 šálků kuřecího vývaru
- 1/2 šálku parmazánu, strouhaného
- sůl a pepř, podle chuti
Postup na rizoto s vepřovým masem
- Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej.
- Přidejte česnek a cibuli a opékejte 3 až 4 minuty, nebo dokud cibule nebude průsvitná.
- Přidejte kostky vepřového masa a za občasného míchání opékejte dalších 5 minut.
- Přidejte rýži arborio a míchejte, aby se vše spojilo.
- Zalijte bílým vínem a za stálého míchání vařte 1 až 2 minuty.
- Přidejte kuřecí vývar po jednom šálku a po každém přidání zamíchejte.
- Směs přiveďte k mírnému varu, poté snižte teplotu na minimum a vařte 15 až 20 minut, nebo dokud není rýže uvařená a tekutina se nevstřebá.
- Sundejte pánev z ohně a vmíchejte parmazán.
- Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Podávejte horké.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/05/rizoto-s-veprovym-masem-1024x683.jpg)
Rizoto z mletého masa – recept
Rizoto z mletého masa je lahodné a snadno připravitelné jídlo. Díky kombinaci mletého hovězího masa, bílého vína a rýže Arborio se tento klasický italský pokrm jistě stane oblíbeným v rodině.
Ingredience na rizoto z mletého masa
- 450 g mletého hovězího masa
- 1 šálek bílého vína
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 2 šálky rýže Arborio
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička italského koření
- 1/2 lžičky soli a špetku pepře
Postup na rizoto z mletého masa
- Začněte restováním cibule a česneku ve velkém hrnci s olivovým olejem na středním plameni.
- Jakmile zelenina změkne, přidejte mleté hovězí maso a vařte, dokud už není růžové.
- Poté přilijte bílé víno a duste, dokud se nezredukuje na polovinu.
- Poté vmíchejte rýži Arborio a vařte, dokud nezačne zlátnout.
- Nakonec přidejte kuřecí vývar, rajčatový protlak, italské koření, sůl a pepř a přiveďte směs k varu.
- Snižte plamen a za občasného míchání nechte rizoto 15–20 minut provařit.
- Jakmile je rizoto uvařené, dochuťte solí a pepřem podle chuti a posypte čerstvě nastrouhaným parmazánem.
TIP: Pokud máte rádi mleté maso zkuste také recept na srbské rizoto.
Rizoto bez masa – recept
Rizoto je jedním z nejchutnějších, uklidňujících a nejvšestrannějších jídel v italské kuchyni. Pokrm, který se často připravuje z různých lahodných mas, může být stejně chutný i bez nich. Vegetariánské rizoto je skvělý způsob, jak si vychutnat jídlo bez masa, které je stejně chutné a uspokojující jako jeho masitý protějšek.
Zde je recept na vynikající rizoto bez masa, které si můžete připravit doma. Je plné chuti česneku, cibule a parmazánu a hrášek dodává příjemnou křupavost. Podávejte toto jídlo se zeleným salátem a křupavým kouskem chleba pro dokonalé jídlo bez masa.
Ingredience na rizoto bez masa
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 1 šálek rýže Arborio
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 šálek mraženého hrášku
- 1/2 šálku strouhaného parmazánu
- sůl a pepř na dochucení
Postup na rizoto bez masa
- Zahřejte olivový olej ve velkém hrnci na střední teplotu.
- Přidejte česnek a cibuli a opékejte, dokud cibule nezměkne a nezavoní, asi 3-4 minuty.
- Přidejte rýži Arborio a míchejte, aby se obalila směsí oleje a cibule.
- Opékejte další 2-3 minuty.
- Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na minimum a vařte 15–20 minut, nebo dokud rýže nezměkne a tekutina se nevstřebá.
- Přidejte mražený hrášek a míchejte, aby se vše spojilo.
- Vařte dalších 5 minut.
- Sundejte z ohně a vmíchejte parmazán.
- Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem dle libosti.
- Podávejte horké se zeleným salátem a křupavým chlebem.
TIP: Fandíte vegetariánské verzi rizota? Vyzkoušejte také pečené rizoto z máslové dýně.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/05/rizoto-bez-masa-1024x683.jpg)
Rychlé rizoto – recept
Ačkoli je rizoto často považováno za obtížné a časově náročné jídlo, nemusí tomu tak být. S tímto rychlým a snadným receptem na rizoto můžete mít lahodné jídlo na stole během okamžiku.
Lze jej podávat jako lehký oběd nebo večeři a lze jej upravit libovolnou kombinací zeleniny nebo bílkovin. Pro ještě vydatnější jídlo zkuste přidat vařenou klobásu nebo krevety.
Ingredience na rychlé rizoto
- 2 šálky rýže arborio
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 2 lžíce másla
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1/4 šálku parmazánu
- sůl a pepř na dochucení
Postup na rychlé rizoto
- Zahřejte kuřecí vývar v hrnci na střední teplotu.
- V samostatném velkém hrnci rozpusťte na středním plameni máslo.
- Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a česnek a opékejte 5 minut do změknutí.
- Přidejte rýži arborio a míchejte, aby se obalila v másle.
- Zalijte dvěma naběračkami kuřecího vývaru a za občasného míchání vařte, dokud se vývar nevstřebá.
- Pokračujte v přidávání vývaru po naběračkách a po každém přidání míchejte, dokud se vývar nevstřebá.
- Vařte, dokud není rýže al dente, asi 18 minut.
- Sundejte z plotny a vmíchejte parmazán.
- Dochuťte solí a pepřem a podávejte.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/05/rychle-rizoto-1024x683.jpg)
Rýže v troubě
Rýže v troubě je snadný a chutný způsob přípravy rýže. Je ideální pro rušné všední večery, kdy nemáte čas stát nad sporákem a sledovat, jak se rýže vaří. Rýže pečená v troubě je také skvělá pro přípravu jídla z jednoho hrnce nebo pro případ, že připravujete velkou dávku rýže pro větší počet lidí.
Prvním krokem je výběr správné rýže. Nejčastěji se v receptech pečených v troubě používá dlouhozrnná bílá rýže, ale můžete použít i dlouhozrnnou hnědou rýži, rýži basmati nebo jasmínovou rýži. Jakmile si vyberete rýži, musíte ji důkladně propláchnout ve studené tekoucí vodě, abyste odstranili veškeré nečistoty a zbytky.
Dalším krokem je odměření správného množství tekutiny pro rýži. Obecně platí, že je třeba použít poměr 1:2 (jeden díl rýže na dva díly tekutiny). Pokud například používáte 1 šálek rýže, musíte použít 2 šálky tekutiny. Můžete použít vodu, vývar nebo kombinaci obojího.
Po přípravě ingrediencí je třeba předehřát troubu na 175 °C. Vymažte pekáč o rozměrech 23×33 cm máslem nebo olejem. Smíchejte rýži a tekutinu v zapékací misce, promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Misku pevně zakryjte alobalem a pečte 30 minut.
Po 30 minutách odstraňte alobal a rýži načechrejte vidličkou. Vraťte odkrytou misku do trouby a pokračujte v pečení dalších 15 až 20 minut, nebo dokud rýže nezměkne a nevstřebá všechnu tekutinu.
Po upečení nechte rýži před podáváním několik minut vychladnout. Rýže pečená v troubě je skvělou přílohou k jakémukoli jídlu.
Rýže v troubě – recept
Rýže je v mnoha domácnostech základem a její příprava v troubě je skvělým způsobem, jak získat chutné a dokonale propečené jídlo. Tento jednoduchý recept vám pomůže připravit lahodnou rýži pečenou v troubě v několika snadných krocích.
Ingredience na rýži v troubě
- 1 šálek bílé rýže
- 1 a ½ šálku vody
- 1 lžíce másla
- sůl podle chuti
Postup na rýži v troubě
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Do středně velké nádoby vhodné do trouby přidejte rýži, vodu, máslo a sůl. Míchejte, dokud se ingredience důkladně nespojí.
- Vložte misku do trouby a pečte 30-35 minut.
- Po 30-35 minutách zkontrolujte, zda je rýže propečená. Pokud je stále trochu tvrdá nebo žvýkavá, pečte ji ještě několik minut.
- Jakmile je rýže hotová, vyjměte ji z trouby a načechrejte ji vidličkou.
- Rýži podávejte se svým oblíbeným pokrmem.
Příprava rýže podle receptu v troubě je jednoduchý a účinný způsob, jak vytvořit chutnou přílohu. S minimálním úsilím a minimem ingrediencí můžete mít chutnou a nadýchanou dávku rýže připravenou k podávání.