kureci-vyvar-z-tlakoveho-hrnce-6849522

Připravte si rychlou kuřecí polévku v tlakovém hrnci. Tento klasický recept se připravuje z celého kuřete (nebo jeho kousků), mrkve, cibule a celeru a je hotový za 60 minut. Pak už jen stačí přidat nudle.

Recept velmi jednoduchý, a aby byl hotový ještě rychleji, připravíme ho v tlakovém hrnci.

Proč používat tlakový hrnec?

Vaření v tlakovém hrnci (nebo v jakémkoli jiném elektrickém tlakovém hrnci) zkracuje dobu vaření. Použití elektrického hrnce vám také umožní nechat hrnec během vaření bez dozoru.

Po dokončení vaření se hrnec dokonce přepne do režimu „Keep Warm“, který vám udrží polévku pěkně teplou.

Jak připravit kuřecí vývar v tlakovém hrnci

Stačí hodit všechny ingredience do hrnce a zapnout ho. Pak už vás čeká jen horká polévka.

Jaké kuře použít do tlakového hrnce

Do polévky používejte celé kuře, a to z několika důvodů:

  • Zaprvé, je to ekonomické
  • Za druhé, je lepší mít směs bílého a tmavého masa
  • Za třetí, všechny kosti a chrupavky pomáhají vytvořit bohatý, výživný vývar

Můžete také použít libovolnou směs stehen, kýt nebo prsíček s kostí. Pokud chcete, odstraňte kůži, avšak doporučujeme v polévce trochu vyškvařeného kuřecího tuku.

Tipy na nejlepší kuře v tlakovém hrnci

  • Pro tento recept budete potřebovat šestičtvrtlitrový nebo větší tlakový hrnec. Hrnec by měl být dostatečně velký, aby se do něj vešlo 3 až 4kilové kuře.
  • Při upouštění páry buďte opatrní. V tlakovém hrnci se nachází velké množstvím tekutin, které se může při vaření uvolnit.
  • Bojíte se páry? To je v pořádku! Pokud se chcete proudu páry zcela vyhnout, můžete počkat, až se tlak přirozeně uvolní. Stačí počkat, až se vztlakový ventil tlakového hrnce vrátí do polohy „dolů“. To však bude trvat poměrně dlouho, protože tento recept obsahuje velké množství tekutiny.
  • Kuřecí želé? Dobrá kuřecí polévka z celého kuřete má po vychladnutí často konzistenci želé, takže se neděste, pokud se vám to stane. Polévka se po zahřátí změní zpět na tekutinu.

Jaký vývar připravit v tlakovém hrnci

  • Kuřecí polévka s nudlemi: Nudle raději vařím zvlášť, aby neabsorbovaly spoustu vlhkosti z polévky. Vmíchám je do polévky těsně před podáváním a uchovávám je odděleně od polévky v lednici.
  • Kuřecí maso a knedlíky: Pokud toužíte po knedlících, uvařte si je v tlakovém hrnci

Další polévky, které vás vyléčí

Ingredience

  • 1 kuře nebo odpovídající směs stehen, stehen nebo prsou s kostí
  • 3 stroužky česneku, rozmačkané a oloupané
  • 12 snítek čerstvé ploché listové petrželky
  • 3 velké větvičky čerstvého tymiánu
  • 4 lžičky soli
  • 2 čtvrtlitry vody
  • 4 celery, nakrájená na plátky
  • 3 střední mrkve, oloupané a nakrájené na plátky
  • 1 středně velký pastinák, podélně rozpůlený a nakrájený na plátky
  • 1 střední žlutá cibule, nakrájená na kostičky
  • Vařené nudle

Postup

  1. Vložte kuře d tlakového hrnce prsní stranou nahoru.
  2. Přidejte čtyři lžičky soli.
  3. Pokud chcete připravit základní kuřecí vývar, který můžete použít k jiným účelům, použijte méně soli nebo ji vynechte.
  4. Na tlakový hrnec nasaďte poklici. Ujistěte se, že je regulátor tlaku nastaven do polohy „Těsnění“.
  5. Naprogramujte tlakový hrnec na 25 minut vaření při vysokém tlaku.
  6. Trvá asi 35 minut, než se tlak v tlakovém hrnci zvýší, a pak začne samotné vaření.
  7. Celková doba od uzavření tlakového hrnce do hotového pokrmu je asi 1 hodina.
  8. Po dokončení vaření polévky počkejte asi 15 minut, než uvolníte tlak. Tím zabráníte vystříknutí velkého množství parního vývaru z ventilu. I tak buďte při uvolňování páry opatrní!
  9. Tlak můžete také nechat přirozeně povolit, i když to bude trvat poměrně dlouho.
  10. Pomocí kleští vyjměte kuře z hrnce a přeneste ho na mísu, kde se nechá vychladnout.
  11. Při vyjímání z hrnce se může rozpadnout, proto postupujte pomalu a opatrně.
  12. Když kuře vychladne, přidejte do horkého vývaru celer, mrkev, pastinák a cibuli.
  13. Tlakový hrnec přiklopte pokličkou.
  14. Ujistěte se, že je regulátor tlaku nastaven do polohy „Těsnění“.
  15. Naprogramujte tlakový hrnec na 5 minut vaření při vysokém tlaku.
  16. Během vaření zeleniny zbavte maso kostí, kůže a chrupavky.
  17. Maso nakrájejte nebo natrhejte na kousky.
  18. Když hrnec zapípá, buď rychle uvolněte tlak (pro pevnější zeleninu), nebo nechte tlak přirozeně povolit (pro křehčí zeleninu).
  19. Odstraňte snítky bylinek. Naberte do misek a podávejte. Pokud chcete, přidejte vařené nudle.
  20. Zbytky polévky nechte zcela vychladnout a poté je uložte do lednice až 5 dní.
  21. Polévka může při chladnutí ztuhnout, ale při ohřevu se opět zkapalní.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang