kureci-pho

Rychlé kuřecí pho na všední den. Zkrácená verze tradiční vietnamské nudlové polévky, která je připravená za 30 minut. Bez lepku. Pokud máte chuť na českou klasiku, připravte si kuřecí polévku s nudlemi.

Ingredience

  • 2 cm řez zázvoru
  • 2 středně velké zelené cibule
  • 1 velmi malý (15 g) svazek koriandru
  • 1 a 1/2 lžičky semínek koriandru
  • 1 celý hřebíček
  • 840 ml až 1 l kuřecího vývaru
  • 480 ml vody
  • 180 až 225 g kuřecích prsou nebo stehen bez kůže a kostí
  • Asi 1/2 lžičky jemné mořské soli
  • 150 g sušených úzkých plochých rýžových nudlí
  • 2 až 3 lžičky rybí omáčky
  • Asi 1/2 lžičky bio cukru nebo 1 lžička javorového sirupu (nepovinné)
  • Pepř (nepovinné)
  • Nepovinné doplňky: Fazolové klíčky, snítky máty, thajská bazalka, lístky koriandru, klínky limetky, chilli papričky nakrájené na tenké plátky

Postup

  1. Připravte si ingredience na vývar: Zázvor oloupejte a nakrájejte na 4 nebo 5 plátků. Plochou stranou nože nebo paličkou na maso je naklepejte a dejte stranou. Zelené části zelené cibule nakrájejte na tenké plátky, dejte je stranou na ozdobu.
  2. Zbylé části nakrájejte, otlučte a přidejte k zázvoru.
  3. Listové vrcholky koriandru nasekejte nahrubo, dejte je stranou na ozdobu. Zbývající větvičky koriandru dejte stranou.
  4. Přísady na vývar opečte: V hrnci o objemu 3 až 4 litry opékejte semínka koriandru a hřebíček na středním ohni, 1 až 2 minuty. Přidejte zázvor a části zelené cibule. Míchejte asi 30 sekund.
  5. Přidejte vývar a přiveďte k varu: Hrnec odstavte z ohně, počkejte asi 15 sekund, aby krátce vychladl, a pak přilijte vývar.
  6. Vraťte hrnec na hořák a přidejte vodu, snítky koriandru, kuře a sůl. Na prudkém ohni přiveďte k varu a poté teplotu snižte na mírný ohřev. Po uvaření vyjměte kuře z vývaru.
  7. Vývar povařte: Vývar bez kuřete vařte dalších 15 až 20 minut (celkem 30 minut).
  8. Kuře přendejte do mísy, propláchněte studenou vodou, aby se vaření zastavilo, a nechte okapat. Nechte vychladnout a pak kuře nakrájejte nebo rozdrobte na kousky.
  9. Rýžové nudle namočte: Namočte je do horké vody, dokud nejsou poddajné a neprůhledné. Slijte je, propláchněte a dejte stranou.
  10. Vývar sceďte: Když je vývar hotový, přelijte ho přes jemné sítko. Pevné zbytky vyhoďte. Měli byste mít asi 4 šálky.
  11. V případě potřeby dochuťte rybí omáčkou a cukrem (nebo javorovým sirupem), abyste vytvořili výrazný pikantně sladký nádech.
  12. Pho dochuťte: Přiveďte scezený vývar k varu na prudkém ohni. Nudle vložte do cedníku nebo do sítka a ponořte je do horkého vývaru, aby se zahřály a změkly (5 až 60 sekund). Nudle vyjměte z hrnce a rozdělte je do dvou misek.
  13. Snižte teplotu, aby vývar zůstal horký, zatímco na nudle naaranžujete kuřecí maso a ozdobíte je nasekanou zelenou cibulkou, koriandrem a posypete pepřem.
  14. Naposledy ochutnejte a upravte slanost vývaru. Vývar znovu přiveďte k varu a naberte do misek.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang