Domácí kuřecí polévka s nudlemi

Domácí kuřecí nudlová polévka se připravuje postaru vařením celého kuřete, můžete do ní přihodit jakoukoli zeleninu, nudle nebo těstoviny a bude úžasná. A každý ví, že kuřecí polévka je nejlepší polévka na nachlazení.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 1 hodina 40 minut
  • Celkem: 2 hodiny
  • Počet porcí: 6

Ingredience na domácí vývar

  • 1,8 kg celého kuřete, opláchnutého a očištěného
  • 1 hlavička česneku, rozkrojená na polovinu ve vodorovném směru
  • 2 mrkve, nakrájené na kousky
  • 2 listy celeru, nakrájené na kousky
  • 2 cibule, oloupané a nakrájené na čtvrtiny
  • 1 lžíce černého pepře
  • 2 bobkové listy, čerstvé nebo sušené
  • 4 snítky tymiánu
  • 9 až 10 šálků vody (tolik, aby bylo kuře jen zakryté)

Na polévku:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená na kostičky
  • 3 stroužky česneku, rozemleté
  • 2 střední mrkve, podélně rozkrojené na čtvrtiny a poté nakrájené na kousky
  • 2 celerová žebra, nakrájená na 1 cm silné kousky
  • 2 šálky drceného kuřecího masa (z domácího vývaru)
  • 2 litry domácího kuřecího vývaru (výše)
  • 200 g vaječných nudlí nebo těstovin dle výběru
  • 2 až 3 lžičky Vegety nebo jiného vývaru v prášku
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 4 snítky tymiánu – volitelně
  • 1 bobkový list – volitelně
  • drobně nasekaná petrželka na ozdobu – volitelně

Postup

  1. Kuře vložte do velkého hrnce.
  2. Přidejte zbývající ingredience na vývar a pak přidejte tolik vody, aby bylo kuře jen zakryté (příliš mnoho vody = slabý vývar).
  3. Přikryjte pokličkou a na mírném ohni přiveďte vodu k mírnému varu.
  4. Poté upravte teplotu tak, aby se vařilo mírně i s pokličkou.
  5. Vařte 1,5 hodiny, dokud není kuře měkké a snadno se odděluje od kosti (nebo 8 hodin na nízké teplotě v pomalém hrnci).
  6. Během prvních 30 minut jednou nebo dvakrát seberte z povrchu usazeniny.
  7. Přeneste kuře na pánev.
  8. Maso rozdrobte a kosti vyhoďte. Budete potřebovat pouze polovinu kuřecího masa, zbytek si schovejte na jiný účel.
  9. Z vývaru odstraňte mrkev, celer atd. a vyhoďte je (případně můžete mrkev a celer nakrájet a přidat zpět do polévky ke kuřeti).
  10. Ve velkém hrnci rozehřejte olej na střední teplotu.
  11. Přidejte cibuli a česnek a vařte 2 minuty.
  12. Přidejte celer a mrkev, vařte 5 minut, dokud nezměknou a trochu nezesládnou, nenechte je zhnědnout.
  13. Zvyšte teplotu na středně vysokou.
  14. Opatrně přilijte 8 šálků vývaru (v případě potřeby doplňte vodou) a nechte zbytky usazené na dně hrnce.
  15. Přidejte Vegetu (bujónový prášek), tymián, bobkový list a pepř. Promíchejte.
  16. Když začne bublat, přidejte nudle/těstoviny. Vařte po dobu uvedenou na obalu mínus 2 minuty.
  17. Opatrně promíchejte pouze jednou nebo dvakrát.
  18. Přidejte polovinu kuřecího masa, zamíchejte (rychle se zahřeje) a podle chuti osolte a opepřete – dobře okořeňte.
  19. Polévku ihned podávejte ozdobenou čerstvou petrželkou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang