chickensoupwithnoodlesandvegetablesinbowloverrustic

Polévka z kuřecího vývaru neodmyslitelně patří mezi klasiku české kuchyně. Nudle ji báječně zahustí a zasytí strávníky. Navíc příprava této polévky je velmi snadná a ušetříte peníze, protože nemusíte kupovat vývar v krabičce, avšak samotný vývar je pro vás mnohem zdravější díky všemu železu, kolagenu a na vitamíny bohaté dřeni z kostí.

Tipy na vaření kuřecího vývaru se zeleninou

  • Jaký je rozdíl mezi kuřecím vývarem a kuřecím bujónem?

Vývar je obvykle řidší a vyrábí se z kuřecího masa, zatímco kuřecí bujón vzniká dlouhým vařením kostí. Kuřecí bujón je obvykle hustší a má bohatší chuť v ústech díky želatině uvolněné z dlouho dušených kostí.

Kuřecí vývar se vyrábí z masa a kostí a vaří se na sporáku poměrně krátkou dobu. Má lehkou kuřecí příchuť a je ideální pro použití do polévek, jako je dokonalá kuřecí nudlová polévka. Kuřecí bujón se vyrábí z kostí, které se nejprve upečou v troubě a pak se několik hodin dusí na sporáku.

Delší doba vaření vytáhne z kostí více kolagenu, který prohloubí chuť vývaru. Je vynikající pro přípravu omáček.

  • Můžete kuřecí vývar převařit?

Pokud jste do vývaru přidali zeleninu, ano, kuřecí vývar můžete převařit! Mrkev, celer a cibule dodají vývaru skvělou chuť, ale pokud je necháte vařit příliš dlouho, mohou zanechat silnou hořkou příchuť, která vývar ovládne.

Jakmile se vývar dovaří, vyjměte maso, kosti a zeleninu a vařte dál, dokud se nesníží na třetinu. Získáte tak bohatou, šťavnatou chuť.

  • Jak si mohu v nouzi připravit kuřecí polévku se zeleninou?

Pokud doma připravujete kuřecí křídla, uschovejte křídla a hřbety v mrazáku a vytáhněte je, až bude čas na přípravu vývaru. Do mrazáku si můžete postupně také schovávat odřezky a slupky veškeré zeleniny, které se vám budou následně také hodit.

Zbytky domácího kuřecího vývaru využijte v těchto receptech na polévku z kuřecího vývaru.

Vyzkoušejte také recept na další výživnou a chutnou polévku a to babiččina česneková polévka.

pouringchickenbonebrothfromaladleintoavintage
Jakmile se vývar dovaří, vyjměte maso, kosti a zeleninu a vařte dál, dokud se nesníží na třetinu. Získáte tak bohatou, šťavnatou chuť.

Kuřecí vývar z pečených kostí

Tato metoda využívá zbytky kostí z kuřecího jatečně upraveného těla a zeleniny (což znamená, že je prakticky zadarmo) a vyžaduje několik hodin pomalého vaření.

Tuto metodu často použijete, když jste kuře upekli a zbylo jatečně upravené tělo. Je to skvělý způsob, jak zabránit tomu, aby dobré kosti přišly nazmar. Kosti můžete využít od vynikajících pečených kuřecích stehen s bramborem.

Kuřecí vývar z osmažených kostí

Při tomto způsobu začněte s nakrájenými syrovými kuřecími hřbety a/nebo křídly a nejprve je osmahněte, aby získaly hnědou barvu a chuť.

Poté přidejte cibuli, mrkev, petržel a pórek nebo cibulovou nať a zalijte několika centimetry studené vody. Takto vařte 4 až 6 hodin a poté přeceďte.

TIP: Pokud máte rádi poctivé polévky, vyzkoušejte recept na zabijačkovou polévku. Chcete zkusit jiné jídlo, které obsahuje nudle, vyzkoušejte recept na pho xao

Kuřecí vývar s nudlemi recept

Jedna z nejlepších českých polévek, které naše babičky vařívaly každou neděli, je zkrátka k nezaplacení. Polévku z kuřecího vývaru skvěle doplní domácí vaječné nudle.

Příprava

  • Celkem: 2 hod. 20 min.
  • Příprava: 2 hod.
  • Vaření: 20 min.
  • Porce: 4

Ingredience na kuřecí vývar s nudlemi

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku, drcené
  • 2 středně velké mrkve, nakrájené šikmo
  • 2 celerová žebra, podélně rozpůlená a nakrájená na plátky
  • 4 větvičky čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 2 čtvrtlitry kuřecího vývaru
  • 200 g vaječných nudlí
  • 1,5 šálku drceného vařeného kuřecího masa
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 hrst čerstvé petrželky, jemně nasekané

Kuřecí vývar:

  • 1 celé kuře bez vnitřností
  • 2 mrkve nakrájené na velké kusy
  • 3 řapíky celeru, nakrájené na velké kousky
  • 2 velké bílé cibule, rozčtvrcené
  • 1 hlavička česneku, rozpůlená
  • 1 tuřín, rozpůlený
  • 1/4 svazku čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička celého černého pepře

Postup na kuřecí vývar s nudlemi

  1. Hrnec postavte na střední teplotu a zalijte olejem. Přidejte cibuli, česnek, mrkev, celer, tymián a bobkový list. Vařte a míchejte asi 6 minut, dokud zelenina nezměkne.
  2. Přilijte kuřecí vývar a přiveďte tekutinu k varu.
  3. Přidejte nudle a vařte 5 minut, dokud nezměknou. Přiložte kuřecí maso a ještě několik minut povařte, aby se prohřálo; dochuťte solí a pepřem.
  4. Před podáváním kuřecího vývaru s nudlemi jej posypte nasekanou petrželkou.

Kuřecí vývar:

  1. Kuřecí maso a zeleninu vložte do velkého hrnce na střední teplotu. Zalijte pouze takovým množstvím studené vody, aby byla pokryta (asi 3 litry), příliš mnoho vody způsobí, že bude vývar chuťově nevýrazný. Vhoďte tymián, bobkové listy a zrnka pepře a nechte pomalu vařit.
  2. Snižte teplotu na středně nízkou a mírně vařte 1 až 1,5 hodiny, částečně přikryté, dokud není kuře hotové. Během vaření sbírejte nečistoty, které vystoupí na povrch. V případě potřeby přidejte ještě trochu vody, aby bylo kuře během vaření zakryté.
  3. Kuře opatrně vyjměte na prkénko. Když je kuře dostatečně chladné, zbavte ho kůže a kostí; maso ručně rozdrťte. Vývar opatrně přeceďte přes jemné síto do jiného hrnce, abyste odstranili rostlinné zbytky.
  4. Vývar ihned podávejte.
broth-chickensoupwithnoodlesinabluebowl
Polévka z kuřecího vývaru neodmyslitelně patří mezi klasiku české kuchyně.

Recept na kuřecí bujón

Tento základní recept na kuřecí vývar dodá dušenému masu nebo polévce hloubku a bylinné vlastnosti. Je všestranný a můžete do něj přidat řadu zeleniny, abyste získali další chuť.

Ingredience na kuřecí bujón

  • 1 kg kuřecích těl nebo křídel
  • 1 mrkev nakrájená na kousky
  • 1 cibule, bez slupky, nakrájená na čtvrtky
  • 1 pórek nakrájený na kousky
  • 1 řapíkatý celer nakrájený na kousky
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • svazek bylinek ze 2 stonků petržele, 2 snítek tymiánu a 1 bobkového listu, svázaných provázkem
  • 5 zrnek pepře
  • 1 hřebíček

Postup na kuřecí bujón

  1. Vše vyklopte do velkého hrnce se špetkou soli a zalijte 2 litry vody. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte 3 hodiny, podle potřeby sceďte.
  2. Propasírujte přes síto a použijte pro zamýšlený recept. V lednici vydrží týden a v mrazáku tři měsíce.
  3. Pokud vám zbyly nějaké houby nebo slupky z rajčat, můžete je přidat do vývaru, abyste získali další chuť.
chickenbrothandingredientsonthetable-horizontaltopview
základní recept na kuřecí vývar dodá dušenému masu nebo polévce hloubku a bylinné vlastnosti.

Domácí kuřecí vývar s nudlemi – recept

Klasický kuřecí vývar s nudlemi, po kterém se budete cítit tak dobře, tak hřejivě a útulně. Ideální pro nemocné dny a chladné večery.

Ingredience na kuřecí vývar s nudlemi

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 2 celerová žebra, nakrájená na kostičky
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 8 šálků kuřecího vývaru
  • 2 bobkové listy
  • Sůl, čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
  • 1,2 kg kuřecích prsou bez kůže a s kostí
  • 2 a ½ šálku širokých vaječných nudlí
  • 2 lžíce nasekaných čerstvých petrželových listů
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy nebo více, podle chuti

Postup na kuřecí vývar s nudlemi

  1. Rozpusťte máslo ve velkém hrnci nebo holandské troubě na středním ohni. Přidejte cibuli, mrkev a celer. Za občasného míchání vařte, dokud nezměkne, asi 3-4 minuty.
  2. Vmíchejte česnek, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
  3. Vmíchejte kuřecí vývar a bobkové listy a podle chuti osolte a opepřete.
  4. Přidejte kuře a přiveďte k varu, snižte teplotu a přikryté vařte, dokud není kuře uvařené, asi 30-40 minut. Kuře vyjměte, nechte vychladnout a poté nakrájejte na kostičky a vyhoďte kosti.
  5. Vmíchejte kuřecí maso a těstoviny a vařte do změknutí, asi 6-7 minut.
  6. Odstavte z ohně; vmíchejte petrželku, kopr a citronovou šťávu; podle chuti osolte a opepřete.
  7. Hotovou polévku z kuřecího vývaru s nudlemi ihned podávejte.
theconceptofahealthyanddietfoodtastysoup-2
Klasická kuřecí polévka s nudlemi, ideální pro nemocné dny a chladné noci.

Recept na kuřecí polévku se zeleninou

Tato kuřecí polévka se zeleninou je plná drceného kuřecího masa, zeleniny a brambor, to vše v pikantním rajčatovém vývaru. Snadná a zdravá večeře, kterou si zamiluje celá rodina.

Kuřecí vývar se zeleninou je pestrou směsí výživných ingrediencí, které spolu úžasně chutnají. Kuřecí polévku se zeleninou podávejte s kukuřičným chlebem nebo česnekovými uzlíky a získáte kompletní jídlo.

Příprava

  • Celkem: 55 min.
  • Příprava: 20 min.
  • Vaření: 35 min.
  • Porce: 6

Ingredience na kuřecí polévku se zeleninou

  • 1 lžíce másla
  • 1/2 šálku cibule nakrájené na drobné kostičky
  • 2 mrkve oloupané, podélně rozpůlené a nakrájené na plátky
  • 2 řapíky celeru nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžičky mletého česneku
  • 3 šálky vařeného kuřecího masa nakrájeného na kostky nebo na kousky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 15 uncí plechovky nakrájených rajčat, která se nescedí
  • 425 g rajčatové omáčky
  • 1 lžička italského koření
  • 6 šálků kuřecího vývaru
  • 1 velká brambora Russet oloupaná a nakrájená na kostky
  • 1/2 šálku mražené kukuřice
  • 1/2 šálku nakrájených zelených fazolek čerstvých nebo mražených
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky

Postup na kuřecí polévku se zeleninou

  1. Máslo rozpusťte ve velkém hrnci na středním ohni. Do hrnce přidejte cibuli, mrkev a celer.
  2. Vařte 5-6 minut nebo do změknutí. Přidejte česnek a vařte dalších 30 sekund. Podle chuti osolte a opepřete.
  3. Do hrnce přidejte kuře, rajčata, rajčatovou omáčku, italské koření, kuřecí vývar a brambory; přiveďte k varu.
  4. Vařte 20-25 minut nebo dokud brambory nezměknou. Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete.
  5. Vmíchejte kukuřici a zelené fazolky a vařte dalších 5 minut. Posypte petrželkou a podávejte.

Šikovný způsob, jak zmrazit zbytky kuřecího vývaru

Máte zbytky kuřecího vývaru? Zamrazte ho do zásobníku na kostky ledu, abyste ho mohli později co nejsnáze použít.

Můžete ho celý zmrazit ve čtvrtlitrovém sáčku na zip nebo můžete menší množství zmrazit ve vaničce na led. Tady je důvod, proč si myslíme, že je to lepší nápad:

  • Proč byste měli vývar zmrazovat v zásobnících na kostky ledu?

Existuje několik důvodů, proč je vhodné zmrazit zbytky vývaru nebo bujónu ve vaničce na kostky ledu namísto ve velkém sáčku na zip nebo jiné nádobě.

Snadněji se rozmrazují malá množství: Jak již bylo zmíněno výše, pokud recepty vyžadují pouze 1/2 šálku vývaru, je trochu nepříjemné rozmrazovat čtvrtlitrový sáček vývaru, vylít 1/2 šálku a pak jej celý znovu zmrazit. Zmrazení ve vaničce na kostky ledu tento problém řeší.

Kostky se rychleji rozmrazují: Pokud chcete použít veškerý zbývající vývar na polévku, hromada mražených kostek se rozmrazí mnohem rychleji než velký kus mraženého vývaru.

  • Jak zmrazit zbytky vývaru ve vaničce na kostky ledu:

Nalijte vývar do zásobníku na kostky ledu a zmrazte. Jakmile vývar ztuhne, vyjměte všechny kostky vývaru a uložte je do sáčku nebo jiné nádoby vhodné do mrazničky. Podle potřeby vyjměte jednu nebo více.

Je to jen další způsob, jak je zásobník na kostky ledu překvapivě užitečným kuchyňským nástrojem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang