Kuřecí polévka neodmyslitelně patří mezi klasiku české kuchyně. Nudle ji báječně zahustí a zasytí strávníky.

Příprava

Celkem: 2 hod. 20 min.
Příprava: 2 hod.
Vaření: 20 min
Porce: 4

Ingredience

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 stroužky česneku, drcené
  • 2 středně velké mrkve, nakrájené šikmo
  • 2 celerová žebra, podélně rozpůlená a nakrájená na plátky
  • 4 větvičky čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 2 čtvrtlitry kuřecího vývaru
  • 200 g vaječných nudlí
  • 1,5 šálku drceného vařeného kuřecího masa
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 hrst čerstvé petrželky, jemně nasekané

Kuřecí vývar:

  • 1 celé kuře bez vnitřností
  • 2 mrkve nakrájené na velké kusy
  • 3 řapíky celeru, nakrájené na velké kousky
  • 2 velké bílé cibule, rozčtvrcené
  • 1 hlavička česneku, rozpůlená
  • 1 tuřín, rozpůlený
  • 1/4 svazku čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička celého černého pepře

Postup

Hrnec postavte na střední teplotu a zalijte olejem. Přidejte cibuli, česnek, mrkev, celer, tymián a bobkový list. Vařte a míchejte asi 6 minut, dokud zelenina nezměkne. Přilijte kuřecí vývar a přiveďte tekutinu k varu.

Přidejte nudle a vařte 5 minut, dokud nezměknou. Přiložte kuřecí maso a ještě několik minut povařte, aby se prohřálo; dochuťte solí a pepřem. Před podáváním posypte nasekanou petrželkou.

Kuřecí vývar:

Kuřecí maso a zeleninu vložte do velkého hrnce na střední teplotu. Zalijte pouze takovým množstvím studené vody, aby byla pokryta (asi 3 litry); příliš mnoho vody způsobí, že bude vývar chuťově nevýrazný. Vhoďte tymián, bobkové listy a zrnka pepře a nechte pomalu vařit.

Snižte teplotu na středně nízkou a mírně vařte 1 až 1,5 hodiny, částečně přikryté, dokud není kuře hotové. Během vaření sbírejte nečistoty, které vystoupí na povrch; v případě potřeby přidejte ještě trochu vody, aby bylo kuře během vaření zakryté.

Kuře opatrně vyjměte na prkénko. Když je kuře dostatečně chladné, zbavte ho kůže a kostí; maso ručně rozdrťte. Vývar opatrně přeceďte přes jemné síto do jiného hrnce, abyste odstranili rostlinné zbytky. Vývar ihned použijte.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang