
Kuřecí polévka neodmyslitelně patří mezi klasiku české kuchyně. Nudle ji báječně zahustí a zasytí strávníky.
Příprava
Celkem: 2 hod. 20 min.
Příprava: 2 hod.
Vaření: 20 min
Porce: 4
Ingredience
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, drcené
- 2 středně velké mrkve, nakrájené šikmo
- 2 celerová žebra, podélně rozpůlená a nakrájená na plátky
- 4 větvičky čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 2 čtvrtlitry kuřecího vývaru
- 200 g vaječných nudlí
- 1,5 šálku drceného vařeného kuřecího masa
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 hrst čerstvé petrželky, jemně nasekané
Kuřecí vývar:
- 1 celé kuře bez vnitřností
- 2 mrkve nakrájené na velké kusy
- 3 řapíky celeru, nakrájené na velké kousky
- 2 velké bílé cibule, rozčtvrcené
- 1 hlavička česneku, rozpůlená
- 1 tuřín, rozpůlený
- 1/4 svazku čerstvého tymiánu
- 2 bobkové listy
- 1 lžička celého černého pepře
Postup
Hrnec postavte na střední teplotu a zalijte olejem. Přidejte cibuli, česnek, mrkev, celer, tymián a bobkový list. Vařte a míchejte asi 6 minut, dokud zelenina nezměkne. Přilijte kuřecí vývar a přiveďte tekutinu k varu.
Přidejte nudle a vařte 5 minut, dokud nezměknou. Přiložte kuřecí maso a ještě několik minut povařte, aby se prohřálo; dochuťte solí a pepřem. Před podáváním posypte nasekanou petrželkou.
Kuřecí vývar:
Kuřecí maso a zeleninu vložte do velkého hrnce na střední teplotu. Zalijte pouze takovým množstvím studené vody, aby byla pokryta (asi 3 litry); příliš mnoho vody způsobí, že bude vývar chuťově nevýrazný. Vhoďte tymián, bobkové listy a zrnka pepře a nechte pomalu vařit.
Snižte teplotu na středně nízkou a mírně vařte 1 až 1,5 hodiny, částečně přikryté, dokud není kuře hotové. Během vaření sbírejte nečistoty, které vystoupí na povrch; v případě potřeby přidejte ještě trochu vody, aby bylo kuře během vaření zakryté.
Kuře opatrně vyjměte na prkénko. Když je kuře dostatečně chladné, zbavte ho kůže a kostí; maso ručně rozdrťte. Vývar opatrně přeceďte přes jemné síto do jiného hrnce, abyste odstranili rostlinné zbytky. Vývar ihned použijte.