Kuřecí stehna na pánvi

Hlavní jídlaKuřecí masoMarinády

Když přijde řeč na pohodlné jídlo, jen málokteré jídlo se vyrovná křupavé, šťavnaté pečené kuře. Stačí pár jednoduchých ingrediencí a spolehlivá pánev, abyste vytvořili lahodný pokrm, který se hodí pro každou příležitost.

Pečené kuře je univerzální a výživný pokrm, který si může vychutnat celá rodina. Ať už dáváte přednost křehkým kuřecím prsům, aromatickým stehnům nebo šťavnatým paličkám, pečení kuřete v troubě nebo na pánvi je vždy recept jednoduchý a rychlejší než klasické kuře s nádivkou. Ze zbytků kuřete si můžete připravit kuřecí vývar z krků a dalšího masa.

Nejlepší pečené kuře a zdravotní benefity

Pečení kuřete eliminuje potřebu použití nadměrného množství oleje nebo smažení, a je tak zdravější alternativou k jiným způsobům přípravy.

Kuře na pánvi se upeče rovnoměrně po celém povrchu. Díky tomu nevznikají suchá nebo nedopečená místa a kuře je pokaždé šťavnaté a křehké.

Pečené kuře lze dochutit a ochutit mnoha způsoby, což z něj činí univerzální pokrm, který může vyhovovat různým chutím a dietním preferencím. Ať už dáváte přednost jednoduché bylinkové chuti, nebo toužíte po výrazné a pikantní příchuti, můžete si pečené kuře přizpůsobit podle svých představ.

Jak upéct kuře?

Osvědčeným způsobem jak upéct kuře může být tento klasický postup.

  1. Předehřejte troubu na 220 °C a připravte si plech nebo misku na pečení tak, že ji lehce vymažete olejem nebo sprejem na pečení.
  2. Kousky kuřete osušte papírovými utěrkami, abyste odstranili přebytečnou vlhkost. Díky tomu bude kůže pěkně křupavá.
  3. Kousky kuřete pokapejte olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem nebo je jím potřete, aby byly rovnoměrně obalené. To pomůže udržet kuře během pečení vlhké a dodá mu to chuť.
  4. Kuře ze všech stran vydatně osolte a opepřete. Podle vlastních preferencí můžete přidat další koření nebo bylinky podle vlastního výběru.
  5. Kousky kuřete vložte do připravené zapékací misky nebo plechu a uspořádejte je do jedné vrstvy. Pokud používáte kuřecí maso s kostí a kůží, je nejlepší umístit je kůží nahoru.
  6. Vložte zapékací misku nebo plech do předehřáté trouby a kuře pečte asi 25-35 minut v závislosti na velikosti a tloušťce kousků. Aby bylo kuře zcela propečené, měla by vnitřní teplota dosáhnout 74 °C.
  7. Pokud používáte kuře s kostí a kůží a chcete, aby byla kůže extra křupavá, můžete ji na závěr ještě 2-3 minuty opékat. Dávejte na ni pozor, aby se nepřipálila.
  8. Jakmile je kuře propečené a dosáhne požadované křupavosti, vyjměte ho z trouby. Před podáváním ho nechte několik minut odpočívat, aby se šťáva znovu rozproudila.
  9. Pečené kuře podávejte teplé s oblíbenými přílohami, jako je pečená zelenina, bramborová kaše nebo čerstvý salát.
  10. Nezapomeňte vždy použít teploměr na maso, abyste se ujistili, že je kuře upečené na správnou vnitřní teplotu. Tím zajistíte bezpečnost potravin a zabráníte nedovaření nebo převaření kuřete.
Kuřecí stehna na pánvi
Pečená stehna na pánvi jsou skvělým slavnostním obědem.

Skladování pečených kuřecích stehen

Po upečení nechte kuře před uložením vychladnout na pokojovou teplotu. Tím zabráníte kondenzaci a hromadění vlhkosti v nádobě. Pokud máte velkou dávku pečeného kuřete, zvažte jeho rozdělení na jednotlivé porce.

Snadněji si tak vezmete jen tolik, kolik potřebujete, aniž byste museli ohřívat celou dávku. Zbytky kuřecího masa můžete zužitkovat do těstovinového salátu s kuřecím masem.

Zdali plánujete pečená kuřecí stehna spotřebovat v nejbližších dnech, uložte je do chladničky. Vložte kuře do nádoby, ujistěte se, že jsou zcela zakrytá, a pevně ji uzavřete. V chladničce lze pečené kuře bezpečně skladovat až 3-4 dny.

V mrazničce je lze skladovat 2-3 měsíce. Pro dosažení nejlepší kvality se však snažte zmrazené kuře spotřebovat do 1-2 měsíců.

Když jste připraveni uskladněné kuře sníst, rozmrazte ho přes noc v chladničce, pokud bylo zmrazené. K opětovnému ohřátí můžete použít troubu při nízké teplotě (asi 150 °C), dokud nedosáhne požadované teploty. Případně můžete jednotlivé porce ohřát v mikrovlnné troubě, dokud se neprohřejí.

Servírování pečeného kuřete

Pokud jde o podávání pečeného kuřete, máte několik možností, jak z něj udělat chutné a syté jídlo. Zde je několik nápadů:

Jako hlavní jídlo

Pečené kuře můžete podávat jako hlavní chod nebo polévku jako klasickou kuřecí polévku s nudlemi. Na talíř nebo mísu položte porci pečeného kuřete nebo polévky a zvažte přidání nějaké ozdoby pro prezentaci.

Můžete ho také kombinovat s různými přílohami, abyste vytvořili dobře ucelené jídlo. Mezi oblíbené možnosti patří např:

  • Opečená zelenina: Podávejte pečené kuře spolu s pestrou směsí pečené zeleniny, jako je mrkev, brokolice, růžičková kapusta nebo cuketa.
  • Bramborová kaše: Krémová bramborová kaše nebo bramborové noky dobře doplňuje pečené kuře. Pro zvýraznění chuti můžete přidat i omáčku.
  • Rýže nebo obiloviny: Vydatné jídlo získáte, když kuře podáváte na lůžku z vařené rýže, quinoy nebo kuskusu.
  • Salát: V případě potřeby si připravte čerstvý salát s míchanou zeleninou, cherry rajčátky, okurkami a oblíbeným dresinkem. Pečené kuře můžete podávat navrch nebo jako přílohu.
Nejlepší pečené kuře
Jako přílohu k pečenému kuřeti zvolte pečené brambory nebo svěží letní salátek.

Kuřecí stehna na pánvi – recept

Jednoduchý a klasický recept pro přípravu kuřecích stehen na pánvi zvládne opravdu každý. Stehna jsou i přes svou tuhost perfektně propečená a šťavnatá.

Ingredience na kuřecí stehna na pánvi

  • 4 kuřecí stehna nebo více podle chuti
  • 4 lžíce olivového oleje
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 2 lžičky papriky nebo více podle chuti
  • 2 lžičky česnekového prášku nebo více podle chuti
  • 2 lžičky cibulového prášku nebo více podle chuti
  • 1 lžička cajunského koření
  • 1 lžička chilli v prášku
  • ½ citronu

Postup na kuřecí stehna na pánvi

  1. Kuře vložte do mísy.
  2. Potřete ho 3 lžícemi olivového oleje, osolte a opepřete.
  3. Přidejte papriku, česnekový prášek, cibulový prášek, cajunské koření a chilli.
  4. Důkladně promíchejte kleštěmi nebo lžící.
  5. Na velké pánvi na středním plamenu rozehřejte zbývající olivový olej.
  6. Přidejte kuřecí maso; přikryté vařte 6 minut.
  7. Na kuře vymačkejte citronovou šťávu.
  8. Obraťte a vařte dalších asi 6 minut, dokud se na povrchu nevytvoří tmavá křupavá kůrčička.

TIP: Vyzkoušejte také kuřecí steak na pánvi nebo si můžete zvolit jiný druh přípravy a jiný druh masa a udělat konfitované kachní stehna!

Pečené kuřecí stehna s bramborem
K pečeným kuřecím stehnům se nejlépe hodí připravit omáčku z výpeku.

Pečená kuřecí stehna s bylinkami – recept

Až budete mít příště chuť na kuře, rozpalte troubu a vyzkoušejte tento recept na kuřecí stehna pečená na bylinkách. Budete překvapeni, jak jednoduché a lahodné může být pečené kuře.

Ingredience na pečená kuřecí stehna s bylinkami

  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička česnekového prášku
  • Klíny citronu na podávání (nepovinné)

Postup na pečená kuřecí stehna s bylinkami

  1. Začněte předehřátím trouby na 200 °C.
  2. Tím zajistíte, že se kuře bude péct při správné teplotě, abyste dosáhli optimálních výsledků.
  3. Připravte kuře: Kuřecí stehna opláchněte pod studenou vodou a osušte je papírovými utěrkami.
  4. Vložte je do zapékací misky nebo na vyložený plech.
  5. Kuřecí stehna pokapejte olivovým olejem, aby byla rovnoměrně obalená.
  6. Kuře posypte solí, pepřem, sušeným tymiánem, sušeným rozmarýnem a česnekovým práškem a dbejte na to, aby byla pokryta ze všech stran.
  7. Vložte ochucená kuřecí stehna do předehřáté trouby a pečte přibližně 30-35 minut nebo dokud kuře nedosáhne vnitřní teploty 74 °C.
  8. Kůže by měla být zlatohnědá a křupavá a maso propečené.
  9. Po upečení vyjměte kuře z trouby a nechte ho několik minut odpočinout.
  10. Šťáva se tak znovu rozdělí a maso bude vlhké a chutné.
  11. Kuřecí stehna pečená na bylinkách podávejte s oblíbenou přílohou, například s pečenou zeleninou, bramborovou kaší nebo čerstvým salátem.
  12. V případě potřeby vymačkejte na kuře plátek citronu, abyste mu dodali citrusovou příchuť.
Kuřecí čtvrtky v troubě
Nejlepší pečené kuře je kombinací šťavnatého masa, pečených rajčat a voňavých provensálských bylinek.

Recept na kuřecí stehna s bramborem

Výsledkem tohoto receptu jsou chutná kuřecí stehna s jemnými bramborami. Koření a dobu vaření můžete upravit podle svých preferencí a velikosti kuřecích stehen. Vychutnejte si vynikající pokrm z kuřecího masa a brambor.

Ingredience na kuřecí stehna s bramborem

  • 4-6 kuřecích stehen s kostí a kůží
  • 4-6 středně velkých brambor, oloupaných a nakrájených na kousky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžička papriky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky (například rozmarýn nebo petržel) na ozdobu

Postup na kuřecí stehna s bramborem

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Ve velké míse smíchejte olivový olej, mletý česnek, papriku, sušený tymián, sůl a pepř. Dobře promíchejte a vytvořte marinádu.
  3. Do mísy s marinádou přidejte kuřecí stehna a rovnoměrně je obalte. Nechte je marinovat asi 15-30 minut, pokud vám to čas dovolí.
  4. Do samostatné misky přidejte kousky brambor a pokapejte je trochou olivového oleje. Osolte je, opepřete a promíchejte.
  5. Marinovaná kuřecí stehna a kousky brambor naaranžujte v jedné vrstvě na plech nebo do zapékací misky.
  6. Plech nebo misku vložte do předehřáté trouby a pečte asi 40-45 minut, nebo dokud není kuře propečené a brambory měkké. Vnitřní teplota kuřete by měla dosáhnout 74 °C.
  7. Po upečení vyjměte kuře a brambory z trouby. Nechte je několik minut odpočívat.
  8. Kuřecí stehna a brambory podávejte horké, případně ozdobené čerstvými bylinkami. K jídlu můžete přidat také přílohový salát nebo dušenou zeleninu.
Kuřecí stehna s bramborem
Kuřecí stehna neopomeňte řádně okořenit a potírat během pečení.

Kuřecí čtvrtky v troubě – recept

Perfektně propečené kuřecí čtvrtky s křupavou kůžičkou jsou perfektním jídlem pro víkend i všední dny.

Ingredience na kuřecí čtvrtky v troubě

  • 4 čtvrtky kuřecích stehen (s kůží a kostí)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky papriky
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy kuřecích čtvrtek v troubě

  1. Předehřejte troubu na 220 °C.
  2. V malé misce smíchejte olivový olej, papriku, česnekový prášek, sušený tymián, sušený rozmarýn, sůl a pepř. Dobře promíchejte, abyste vytvořili aromatickou marinádu.
  3. Čtvrtky kuřecích stehen vložte do zapékací misky nebo na plech vyložený fólií pro snadnější čištění.
  4. Kuřecí stehna potřete marinádou a dbejte na rovnoměrné pokrytí všech stran. V případě potřeby si nechte trochu marinády na pozdější podlévání.
  5. Vložte kuřecí stehna do předehřáté trouby a pečte je asi 40-45 minut, nebo dokud kuře nezíská zlatohnědou barvu a vnitřní teplota při měření teploměrem na maso nedosáhne 74 °C.
  6. Přibližně v polovině pečení můžete kuře polít zbylou marinádou, abyste mu dodali chuť a vlhkost.
  7. Po upečení vyjměte čtvrtky kuřecích stehen z trouby a před podáváním je nechte několik minut odpočinout. Tím se šťáva znovu rozdělí a kuře zůstane vlhké.
  8. Kuřecí stehna podávejte teplá a můžete je doplnit oblíbenou přílohou, například pečenou zeleninou, bramborovou kaší nebo čerstvým salátem.

Kuřecí maso se zeleninou na pánvi – recept

Tento recept představuje jednoduchý a chutný způsob přípravy kuřecích prsíček spolu s různobarevnou zeleninou. Zeleninu si můžete upravit podle toho, co máte po ruce. Vychutnejte si lahodný pokrm z kuřecího masa a zeleniny.

Ingredience na kuřecí maso se zeleninou na pánvi

  • 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička sušeného italského koření (nebo kombinace sušené bazalky, oregana a tymiánu)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 červená paprika nakrájená na plátky
  • 1 žlutá paprika nakrájená na plátky
  • 1 cuketa nakrájená na plátky
  • 1 žlutá dýně nakrájená na plátky
  • 1 malá červená cibule nakrájená na plátky
  • Čerstvé bylinky (např. petržel nebo bazalka) na ozdobu

Postup na kuřecí maso se zeleninou na pánvi

  1. Kuřecí prsa okořeňte z obou stran česnekovým práškem, sušeným italským kořením, solí a pepřem.
  2. Olivový olej rozehřejte ve velké pánvi nebo na středně vysoké teplotě.
  3. Přidejte kuřecí prsa na pánev a smažte je asi 5-6 minut z každé strany, nebo dokud nejsou zlatavě hnědá a propečená. Vnitřní teplota by měla při měření teploměrem na maso dosáhnout 74 °C.
  4. Uvařené kuře vyjměte z pánve a dejte stranou.
  5. Na stejnou pánev přidejte na plátky nakrájenou papriku, cuketu, žlutou dýni a červenou cibuli.
  6. Zeleninu smažte asi 5-7 minut, nebo dokud není měkká a křupavá. Podle chuti ji osolte a opepřete.
  7. Do pánve vraťte uvařená kuřecí prsa a vložte je mezi zeleninu.
  8. Vařte další 2-3 minuty, aby se kuře prohřálo a chutě se propojily.
  9. Odstavte pánev z ohně. V případě potřeby pokrm ozdobte čerstvými bylinkami.
  10. Kuře se zeleninou podávejte horké, buď přímo z pánve, nebo na talíři. Dobře se hodí k rýži, quinoe nebo přílohovému salátu.

TIP: Kuře vydatně osolte, opepřete a okořeňte dalšími bylinkami nebo kořením. Nebojte se být v kořenění velkorysí, protože některé chutě se mohou během pečení rozptýlit.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang