Klasická kuřecí polévka se skládá z čirého kuřecího vývaru, často s kousky kuřecího masa nebo zeleniny – častými přídavky jsou těstoviny, nudle, knedlíčky nebo obiloviny, jako je rýže a ječmen. Navíc je považována za jedno z nejzdravějších jídel na světě.

Kuřecí vývar je tekutá část kuřecí polévky. Vývar se může podávat samotný, nebo se může použít jako vývar do ostatních pokrmů, případně se může podávat jako polévka s nudlemi.

Jak udělat vývar, jak dlouho se vaří kuřecí vývar a několik různých receptů na přípravu kuřecí polévky, to vše najdete v tomto článku.

Kuřecí maso

Maso z kuřete je jedním z nejoblíbenějších druhů masa. Je nejen široce dostupné a snadno se připravuje, ale také ho snadno najdete v řadě úprav a druhů, včetně kuřecího vývaru, z nějž se připravuje kuřecí polévka.

Kuřecí prsa jsou libová a obsahují nejvíce bílkovin, takže jsou ideální pro lidi, kteří chtějí zhubnout, udržet si svalovou hmotu a zlepšit regeneraci. Tučnější kusy, jako jsou stehna, kýta a křídla, mají více kalorií, a proto jsou vhodnější pro lidi, kteří chtějí budovat svalovou hmotu nebo přibrat.

Kuřecí maso obsahuje hodně bílkovin a je vhodné i pro keto dietu.

Lidé, kteří drží nízkosacharidovou nebo keto dietu, také potřebují jíst více tuku a konzumace těchto částí masa jim může být také ku prospěchu. Celkově je kuřecí maso skvělým doplňkem vašeho jídelníčku. Řez kuřete, který si vyberete, by měl vyhovovat vašim osobním zdravotním a kondičním cílům.

Kuřecí vývar

Kuřecí vývar je to, co získáte při vaření jatečně upraveného kuřete a především kostí. Jde opravdu jen o kosti. Dlouhým vařením se z těchto kostí vytáhne kolagen a po vychladnutí se na scezené tekutině vytvoří vrstva tuku. Tu si ponecháte. Želatinová vrstva se po ohřátí znovu spojí a dodá jí bohatou, zemitou, umami chuť.

Jednoduchý kuřecí vývar – recept

Poctivý kuřecí vývar mění pravidla hry. Udělejte ho jednou a určitě ho budete dělat znovu a znovu. Vývar připravíte za 3 hodiny a 5 minut.

Ingredience na jednoduchý kuřecí vývar

  • 6 kuřecích paliček
  • 3 střední mrkve
  • 1 střední cibule
  • 1 hlavička česneku
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžíce soli

Postup na jednoduchý kuřecí vývar

  1. Do velkého hrnce vložte kuře, mrkev, bobkové listy, cibuli a hlavičku česneku. Cibuli, česnek ani mrkev nemusíte loupat. Můžete použít mražené kuře.
  2. Naplňte hrnec vodou a přiveďte vývar k varu. Snižte teplotu na velmi nízkou a nechte vařit 3-4 hodiny.
  3. Poté vývar přeceďte přes cedník.
  4. TIP: Kuřecí maso nevyhazujte, rozlámejte ho na kousky a dejte stranou, můžete ho použít na přípravu polévky.
  5. Vývar skladujte v chladničce až týden. Vývar můžete také skladovat v mrazničce, pokud použijete plastovou nádobu, po dobu několika měsíců.
Vývar můžete podle svých preferencí vylepšit nebo zjemnit a přizpůsobit ho tak svým chutím.

Recept na nejlepší kuřecí vývar

Drůbeží vývar je tak snadné připravit, že už ho nebudete muset kupovat v obchodě. Tento lahodný recept je vyroben ze spousty zeleniny, koření a kuřecího masa, které vytvoří dokonalou chuť.

Naučte se připravit kuřecí vývar a používejte ho ve všech polévkách v této zimní sezóně! Recept zabere 4 hodiny 20 minut.

Ingredience na nejlepší kuřecí vývar

  • 2 celá mladá kuřata na pečení (2,2 kg)
  • 6 litrů studené vody
  • 3 žluté cibule, neoloupané a rozčtvrcené
  • 1 hlavička česneku, neoloupaná a rozpůlená, nepovinně
  • 6 omytých, neoloupaných a na čtvrtiny nakrájených mrkví
  • 4 řapíky celeru s listy omyté a rozpůlené
  • 2 lžíce provensálských bylinek
  • 4 bobkové listy
  • 12 celých hřebíčků
  • 2 lžičky celého černého pepře
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku

Postup na nejlepší kuřecí vývar

  1. Všechny ingredience vložte do 16-20litrového hrnce a zalijte 6 litry vody.
  2. Přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a vařte odkryté 2,5 hodiny.
  3. Kuřata opatrně přendejte do dvou velkých misek. Kuřecí maso vyjměte z kostí a dejte stranou.
  4. Po vyjmutí masa z kostí je spolu s přebytečným vývarem (z kostí) vložte zpět do hrnce. Podle chuti okořeňte – vývar by měl být lehce osolený.
  5. Pokračujte ve vaření vývaru další 1,5 hodiny.
  6. Zatímco se vývar redukuje, nakrájejte nebo naklepejte kuřecí maso a uschovejte ho na další jídla. (Krásně se dá zmrazit.)
  7. Po uvaření vývar přeceďte přes cedník a zbylou pevnou hmotu vyhoďte.
  8. Přes noc vývar uložte do chladničky a druhý den odstraňte povrchový tuk.
Přidáním bylinek a koření můžete vývar posunout na vyšší úroveň.

Nejlepší kuřecí polévka – recept

Nejlepší kuřecí polévka, jakou jste kdy jedli, je perfektní recept, který si můžete připravit, když je vám špatně. Je plná protizánětlivých složek, jako je zázvor, kurkuma a česnek. Polévku uvaříte za 55 minut.

Ingredience na nejlepší kuřecí polévku

  • 1 lžíce avokádového nebo olivového oleje
  • 6 stroužků česneku, mletých
  • 1 žlutá cibule nakrájená na kostičky
  • 2 velké mrkve nakrájené na tenké plátky
  • 2 řapíky celeru, nahrubo nakrájené
  • 1 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžíce čerstvé nastrouhané kurkumy (nebo 1 lžička mleté kurkumy)
  • 6 šálků kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku
  • 500 g kuřecích prsou nebo stehen bez kůže a kostí
  • 1 lžička čerstvě nasekaného rozmarýnu
  • 1 lžička čerstvě nasekaného tymiánu, stonky odstraněny
  • ½ lžičky soli
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 šálek perlového nebo izraelského kuskusu
  • 2/3 šálku mraženého hrášku (nepovinné, ale doporučené)

Postup na nejlepší kuřecí polévku

  1. Postavte velký hrnec na středně vysokou teplotu a přidejte olej. Jakmile se olej rozpálí, přidejte česnek, cibuli, mrkev a celer a vařte několik minut, dokud cibule nezprůsvitní.
  2. Poté přidejte nastrouhaný zázvor a nastrouhanou kurkumu. Vařte 30 sekund, aby se koření trochu rozvařilo, a poté přidejte kuřecí vývar, kuřecí prsa, rozmarýn, tymián, sůl a pepř.
  3. Polévku přiveďte k varu a vmíchejte kuskus. Budete chtít, aby kuřecí maso bylo zakryté vývarem, takže je nezapomeňte rozmíchat až na dno.
  4. Snižte teplotu na středně nízkou a vařte odkryté 20-25 minut nebo dokud není kuře zcela uvařené.
  5. Jakmile je kuře uvařené, vyjměte ho děrovanou lžící a přendejte na prkénko, kde ho rozdrobte dvěma vidličkami. Přidejte kuře zpět do hrnce a vmíchejte mražený hrášek. Pokud zjistíte, že nemáte dostatek vývaru, klidně přidejte další šálek. Každý má polévku rád jinak. V případě potřeby ochutnejte a upravte koření. Vychutnejte si ji.
Do kuřecí polévky můžete přidat nudle a vylepšit tak její chuť.

Recept na kuřecí vývar se zeleninou

Zeleninová polévka, kuřecí maso a hrstka rýže a citronové příchuti tvoří vyvážený závěr. Kuřecí polévku připravíte za necelé 2 hodiny.

Ingredience na kuřecí vývar se zeleninou

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 2 velké mrkve nakrájené nadrobno
  • 2 nakrájené řapíky celeru
  • 1 lžička soli plus další podle chuti
  • ½ lžičky černého pepře a další podle chuti
  • 2 stroužky česneku mletého
  • 700 g kuřecích prsou bez kůže a kostí
  • 1 a ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 8 šálků vody
  • ½ šálku krátkozrnné rýže
  • 2 římská rajčata nakrájená na kousky
  • 1 malá cuketa nakrájená na kousky
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup na kuřecí vývar se zeleninou

  1. Do velké holandské trouby nebo hrnce se silným dnem přidejte olivový olej a vařte na mírném ohni. Přidejte cibuli, mrkev, celer, sůl a pepř. Za občasného míchání vařte, dokud zelenina mírně nezměkne, asi 5-7 minut. Přidejte česnek a vařte, dokud se nerozvoní, další 1 minutu.
  2. Zeleninu přesuňte na stranu hrnce, doprostřed přidejte kuřecí prsa a dochuťte solí, pepřem a tymiánem. Vařte nerušeně 5 minut, poté kuře otočte na druhou stranu a přidejte vodu. Směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu na středně nízkou a přikryté vařte, dokud není kuře uvařené, asi 25 minut.
  3. Kuře vyjměte na prkénko a nakrájejte na malé kostičky. Vraťte kuře zpět do polévky spolu s rýží, rajčaty a cuketou. Pokračujte ve vaření polévky odkryté na středně nízkém ohni, dokud rýže nezměkne a vývar se nezredukuje, asi 30 minut. Odstavte z ohně a vmíchejte kopr a citronovou šťávu.
Polévku můžete ji ozdobit čerstvými bylinkami, aby byla chuťově výraznější.

Silný kuřecí vývar – recept

Tento recept na silný kuřecí vývar je plný hlubokých chutí a představuje dokonalý základ pro polévku. Klidně použijte zbytky kostí z pečeného kuřete, ale alespoň polovina kostí by měla být syrová. Doba přípravy receptu je 7 až 9 hodin.

Ingredience na silný kuřecí vývar

  • 2 kg syrových kuřecích kostí
  • 6 litrů vody
  • 2 cibule, neloupané, rozčtvrcené
  • 2 mrkve, oloupané a příčně rozpůlené
  • 2 stonky celeru, příčně rozpůlené
  • 1 lžička černého pepře
  • 2 listy zálivu
  • 4 větvičky tymiánu
  • 5 snítek petrželky (nebo 10 stonků)
  • 1 lžíce bílého vinného octa

Postup na silný kuřecí vývar

  1. Vše kromě octa dejte do velkého hrnce. Vývar přiveďte k varu na prudkém ohni a poté jej stáhněte na mírný plamen.
  2. Odstraňte pěnu, která vystoupí na povrch. Přidejte ocet (pomáhá vytáhnout živiny a minerály z kostí do vývaru).
  3. Přikrytý vývar vařte 6 až 8 hodin a dohlížejte na to, aby se udržel na bodu varu.
  4. Vývar přeceďte přes jemné síto. Nechte vychladnout.
  5. Seškrábněte tuk, který stoupá nahoru. (Uložte ho do lednice nebo mrazáku.) Uchovávejte v chladničce až 5 dní nebo zmrazte až na 3 měsíce.
Vývar využijete při přípravě polévek i jiných pokrmů.

Domácí kuřecí vývar – recept

Tento tradiční vývar s bohatou kuřecí chutí je lehce ochucený bylinkami. Kromě přípravy skvělých kuřecích polévek lze tento recept na kuřecí vývar použít do nákypů, rýžových pokrmů a dalších receptů, které vyžadují kuřecí vývar. Příprava zabere necelé 4 hodiny.

Ingredience na domácí kuřecí vývar

  • 1 kg kostnatých kuřecích kousků (stehna, křídla, krky nebo hřbetní kosti)
  • 2 celerové stonky s listy, nakrájené na kousky
  • 2 střední mrkve nakrájené na kousky
  • 2 střední cibule, rozčtvrcené
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu, rozdrceného
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 8 až 10 celých zrnek pepře
  • 2 litry studené vody

Postup na domácí kuřecí vývar

  1. Všechny ingredience vložte do polévkového kotle nebo holandské trouby. Pomalu přiveďte k varu; snižte teplotu, dokud se směs nevaří. Vařte odkryté 3-4 hodiny a podle potřeby sbírejte pěnu.
  2. Odložte kuře stranou, dokud nevychladne natolik, aby se s ním dalo manipulovat. Vyjměte maso z kostí.
  3. Kosti vyhoďte, maso si nechte na další použití. Vývar sceďte, zeleninu a koření vyhoďte. Uložte do chladničky na 8 hodin nebo přes noc. Odstraňte tuk z povrchu.

Kuřecí polévka – recept

Využijte zbytky kuřecího masa v této rustikální polévce s česnekovým jogurtem. Recept připravíte během hodiny.

Ingredience na kuřecí polévku

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 nakrájené cibule
  • 3 střední mrkve, nakrájené na kousky
  • 1 lžíce tymiánových lístků, nahrubo nasekaných
  • 1,4 litru kuřecího vývaru
  • 300 g zbytků pečeného kuřete, rozdrobeného a zbaveného kůže
  • 200 g mraženého hrášku
  • 3 lžíce řeckého jogurtu
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • vymačkaná citronová šťáva
  • sýrový koláček k podávání

Postup na kuřecí polévku

  1. Ve velké těžké pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli, mrkev a tymiánové lístky a 15 minut je opatrně smažte.
  2. Vmíchejte 1,4 litru kuřecího vývaru, přiveďte k varu, přikryjte a 10 minut vařte.
  3. Přidejte zbytky pečeného kuřete, polovinu směsi odeberte a pak tyčovým mixérem rozmixujte na pyré. Vraťte zpět do hrnce spolu se zbytkem polévky, hráškem a kořením a vařte 5 minut, dokud není horká.
  4. Smíchejte řecký jogurt, česnek a citronovou šťávu. Naberte polévku do misek, přelijte ji česnekovým jogurtem a podávejte.
  5. Pokud chcete použít pomalý hrnec, osmahněte cibuli, mrkev a tymiánové lístky najemno po dobu 15 minut a poté je přendejte do pomalého hrnce s 1 litrem vývaru. Pokud používáte kuřecí jatečně upravené tělo, přidejte ho nyní.
  6. Přikryjte a vařte 2-3 hodiny na nejvyšší stupeň, dokud zelenina nezměkne. Pokud jste použili jatečně upravené kuře, vyjměte ho nyní a zbytky kuřete z kostí rozdrobte. Vmíchejte zpět do polévky nebo přidejte zbytek pečeného kuřete a mražený hrášek.
  7. Vařte ještě 30 minut. Polovinu směsi vyjměte a rozmixujte tyčovým mixérem, poté podávejte, jak je uvedeno výše.
Ať už polévku připravíte jakkoli, nic se nevyrovná teplé misce kuřecí polévky.

Vyzkoušet můžete také recept na kuřecí vývar v tlakovém hrnci, zeleninový vývar, veganský zeleninový vývar, kuřecí polévku s nudlemi nebo vietnamskou pikantní polévku.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang