houbova-omacka-3

Snadno připravitelná houbová omáčka, která pozvedne vše, co s ní přelijete. Je to recept na omáčku připravenou od základu. Použijte ji jako omáčku ke steakům, kuřecímu masu, klobásám nebo třeba k dušené zelenině. Nebo si ji dáte jen s pečivem. Vyzkoušejte také recept na hovězí maso na žampionech.

Ingredience

Houby:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 45 g másla
  • 1 a 1/2 lžičky česneku, jemně mletého (1 velký nebo 2 střední stroužky)
  • 400 g žampionů, nakrájených na plátky o tloušťce 3 mm
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/8 lžičky černého pepře

Omáčka:

  • 30 g másla
  • 40 g hladké nebo celozrnné mouky
  • 500 ml hovězího vývaru nebo bujónu
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • Sůl, podle chuti

Postup

  1. Ve velké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej, přidejte máslo a nechte ho rozpustit.
  2. Přidejte polovinu žampionů a vařte 2 min. Přidejte polovinu soli a pepře a pokračujte ve vaření další 2 min, dokud většina hub nezezlátne. Poté přidejte polovinu česneku a vařte, dokud houby zcela nezezlátnou, a vyjměte je na talíř.
  3. Poté rozpusťte zbývající máslo a uvařte zbývající houby podle výše uvedeného postupu (v polovině vaření přidejte sůl a pepř a ke konci česnek). Vyjměte na talíř.
  4. Snižte teplotu na střední. Na stejné pánvi rozpusťte máslo.
  5. Přidejte mouku a za stálého míchání po dobu 1 a 1/2 minuty, aby se jíška nepřipálila. Nebojte se, pokud je směs trochu suchá, záleží na tom, kolik tuku zbylo z hub.
  6. Za stálého míchání pomalu přilévejte hovězí vývar. Tím byste měli zabránit vzniku hrudek v omáčce. Pokud by se hrudky objevily, stačí je prudce našlehat, aby se rozpustily.
  7. Vařte 3 až 4 minuty, nebo dokud nezhoustne na konzistenci řídkého sirupu. Zpočátku míchejte každou chvíli, pak pravidelněji, jak omáčka houstne, aby se nepřipálila na dno pánve.
  8. Vmíchejte uvařené houby a vařte další 1 minutu. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte (pokud používáte neslaný domácí vývar, budete ho potřebovat více).
  9. Nalijte do omáčkového džbánu a podávejte s čímkoliv chcete. Hodí se ke steaku, jednoduchým kotletám na pánvi nebo kuřeti.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang