
Ingredience
- 500 g hovězího zadního masa
- sůl a pepř
- 1 velká cibule
- 1/2 balíčku zmrazené kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- sklenka bílého vína
- 2 lžičky koření divočina
- 2 lžíce hladké mouky
- 250 g žampionů (nebo jiných čerstvých hub)
- 2 lžíce másla
- špetka soli a drceného kmínu
- kelímek zakysané smetany
- olej
Postup
Maso osolíme, okořeníme a opečeme i s cibulí na oleji. Přidáme zeleninu, podlijeme vařící vodou a dusíme v troubě za občasného podlití vodou a přelévání výpekem. Ke konci pečení podlijeme vínem. Mezitím očistíme houby, pokrájíme je a osmahneme na másle. Mírně přisolíme a okmínujeme.
Měkké maso vyjmeme, výpek zaprášíme moukou, zapražíme, zalijeme vodou a smetanou, prošleháme a povaříme. Přidáme houby a dochutíme. Maso nakrájíme na plátky a v omáčce prohřejeme. Podáváme s houskovými knedlíky. Omáčku na talířích můžeme doplnit hustě ušlehanou šlehačkou, brusinkami nebo rybízem (a la brusinky).
Maso nemusíme dusit v troubě, ale v tlakovém hrnci, což trvá asi 40 minut. Klasicky upravený pokrm je však chutnější.