hovezi-na-zampionech

Z receptu na hovězí maso na žampionech vznikne naprosto vynikající pokrm, který se vaří několik hodin. Křehké hovězí maso se vám bude téměř rozplývat v ústech. Dušené hovězí maso s houbami je bohatý a aromatický pokrm z hovězího masa, který se skvěle hodí ke spoustě příloh. Většina receptů začíná tím, že se hovězí maso potře solí a pepřem, to umožní masu nasát chuť.

Jak správně připravit hovězí maso na žampionech

  • Hovězí plátky hovězího masa osolíte, opepříte a opečete na pánvi. Hovězí maso dejte stranou a na másle osmahněte nakrájenou cibuli a na plátky nakrájené žampiony.
  • Do pánve přidejte česnek, který se na něm bude vařit, a trochu mouky. Rozšlehejte hovězí vývar a vařte, dokud nezhoustne. Přidejte trochu sójové a worcesterské omáčky pro chuť.
  • Žampionová omáčka k masu je nyní připravena. Hovězí maso v omáčce duste, dokud se neprohřeje.
  • Hovězí plátky na žampionech podávejte ozdobené trochou petrželky.

Tipy na dokonalý pokrm

  • Na tyto pokrmy se hodí houby cremini. Několik minut přípravy můžete ušetřit tím, že si koupíte nádobu předem nakrájených žampionů.
  • Hovězí maso nakrájejte na podobně velké plátky, aby se rovnoměrně uvařilo. Dbejte na to, abyste pánev nepřeplnili, jinak se maso místo opékání bude dusit.
  • Ujistěte se, že hovězí maso opékáte na vysokém plameni, protože tak získá pěknou karamelizovanou barvu.
  • Uvařené hovězí špičky lze skladovat v lednici až 3 dny nebo zmrazit až na 2 měsíce. Směs hovězího masa a hub rozmrazte v lednici a poté ji znovu ohřejte na sporáku.

Recept na hovězí plátky na žampionech

Tyto hovězí plátky jsou kousky steaku, které jsou opečené dozlatova a pak se dusí v pikantní houbové omáčce. Klasické pohodlné jídlo, které se snadno připravuje, a dokonalá večeře, kterou si zamiluje celá rodina.

Ingredience na hovězí plátky na žampionech

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 570 g steaku ze svíčkové nakrájeného na kousky
  • sůl a pepř podle chuti
  • 3 lžíce másla
  • 225 g žampionů nakrájených na plátky (cremini)
  • 1/2 šálku nakrájené cibule
  • 1 lžička mletého česneku
  • 3 lžíce mouky
  • 1 a 1/2 šálku hovězího vývaru
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 2 lžičky sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku
  • 1 lžíce nasekané petrželky

Postup na hovězí plátky na žampionech

  1. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej na vysokou teplotu. Steak osolte a opepřete podle chuti.
  2. Vložte maso na pánev v jedné vrstvě. Každou stranu opékejte 3-4 minuty, dokud maso nezhnědne.
    Steak vyjměte z pánve; přikryjte, aby zůstal teplý.
  3. Na pánvi rozpusťte máslo. Přidejte houby a cibuli; podle chuti osolte a opepřete. Houby a cibuli vařte 5-6 minut nebo dokud nezměknou a nezhnědnou. Přidejte česnek a vařte 30 sekund.
    Do pánve přidejte mouku. Za stálého míchání vařte 1 minutu.
  4. Pomalu přidávejte hovězí vývar a šlehejte, dokud nevznikne hladká hmota. Omáčku přiveďte k varu a vařte 2-3 minuty, dokud nezhoustne. Vmíchejte worcestrovou omáčku a sójovou omáčku.
  5. Přidejte steak zpět do pánve a promíchejte, aby se omáčka obalila. Vařte další 1-2 minuty nebo dokud se neprohřeje.
  6. Posypte petrželkou a podávejte.

TIP: Vyzkoušejte také recept na hovězí hrudí a pečená hovězí žebra.

hovezi-platky-na-zampionech-6120964
Na tento pokrm se hodí houby cremini.

Recept na hovězí na žampionech se smetanou

Připravte si lahodný pokrm z hovězího masa, hub a zakysané smetany. Podávejte s houskovými knedlíky.

Ingredience na hovězí na žampionech se smetanou

  • 500 g hovězího zadního masa
  • sůl a pepř
  • 1 velká cibule
  • 1/2 balíčku zmrazené kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • sklenka bílého vína
  • 2 lžičky koření divočina
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 g žampionů (nebo jiných čerstvých hub)
  • 2 lžíce másla
  • špetka soli a drceného kmínu
  • kelímek zakysané smetany
  • olej

Postup na hovězí na žampionech se smetanou

  1. Maso osolte, okořeňte a opečte i s cibulí na oleji.
  2. Přidejte zeleninu, podlijte vařící vodou a duste v troubě za občasného podlití vodou a přelévání výpekem. Ke konci pečení podlijte vínem.
  3. Mezitím očistěte houby, pokrájejte je a osmahněte na másle. Mírně přisolte a okmínujte.
  4. Měkké maso vyjměte, výpek zaprašte moukou, zapražte, zalijte vodou a smetanou, prošlehejte a povařte. Přidejte houby a dochuťte.
  5. Maso nakrájejte na plátky a v omáčce prohřejte. Podávejte s houskovými knedlíky. Omáčku na talířích můžete doplnit hustě ušlehanou šlehačkou, brusinkami nebo rybízem (á la brusinky).
  6. Maso nemusíte dusit v troubě, ale v tlakovém hrnci, což trvá asi 40 minut. Klasicky upravený pokrm je však chutnější.
hovezi-na-houbach-se-smetanou-9870669
Lahodný pokrm z hovězího masa, hub a zakysané smetany.

Recept na hovězí na žampionech se smetanou – Stroganoff

Připravte si tento snadný recept na hovězí nudličky na žampionech a nakonec přidejte zakysanou smetanu, abyste získali tu nejlepší omáčku Stroganoff. Poté podávejte s nudlemi a vychutnejte si.

Nejlepší hovězí maso na žampionech

  • Stroganoff připravujte z křehkého hovězího masa, jako je svíčková nebo horní svíčková. Pro rychlou verzi můžete místo hovězích proužků použít mleté hovězí maso.
  • Není to nijak zvlášť náročné, většinu času přípravy zabere krájení hovězího masa a hub.

Co patří do omáčky k těmto hovězím nudličkám na žampionech?

  • Některé verze Stroganovovy omáčky používají hořčici, vývar a trochu zakysané smetany.
  • Tato verze obsahuje šalotku, žádnou hořčici (i když ji můžete snadno přidat) a spoustu zakysané smetany. Pokud chcete, můžete zakysanou smetanu nahradit (plnotučným) jogurtem a houby zcela vynechat.

Ingredience na hovězí na žampionech se smetanou

  • 450 g svíčkové, nakrájené na tenké proužky
  • 225 g žampionů cremini, nakrájených na plátky
  • 5 lžic másla
  • Sůl podle chuti
  • Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1/3 šálku nasekané šalotky nebo cibule
  • 1/8 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky suchého estragonu nebo 2 lžičky nasekaného čerstvého estragonu
  • 1 šálek zakysané smetany (plnotučné), pokojové teploty

Postup na hovězí na žampionech se smetanou

  1. Na velké pánvi na středním ohni rozpusťte 3 lžíce másla. Zvyšte teplotu na vysokou/středně vysokou. Přidejte proužky hovězího masa v jedné vrstvě s mezerami mezi proužky.
  2. Hovězí maso se má rychle opéct a zhnědnout z každé strany, takže teplota musí být dostatečně vysoká, aby hovězí maso zhnědlo, ale ne tak vysoká, aby se máslo připálilo. Možná budete muset pracovat v dávkách.
  3. Během vaření hovězí maso hojně posypte solí a pepřem. Když jsou obě strany opečené, vyjměte hovězí maso na mísu a dejte stranou.
  4. Na stejné pánvi snižte teplotu na střední a přidejte šalotku. Šalotku povařte minutu nebo dvě, aby nasákla kapkami z masa. Šalotku vyjměte do stejné mísy jako maso a dejte stranou.
  5. V téže pánvi rozpusťte další 2 lžíce másla. Zvyšte teplotu na středně vysokou a přidejte houby. Za občasného míchání vařte asi 4 minuty.
  6. Během vaření posypte houby muškátovým oříškem a estragonem.
  7. Snižte teplotu na minimum a přidejte zakysanou smetanu k houbám. Možná budete chtít přidat lžíci nebo dvě vody nebo vývaru, abyste omáčku zředili.
  8. Zakysanou smetanu důkladně promíchejte. Nenechte omáčku přejít varem, jinak by se mohla srazit.
  9. Vmíchejte hovězí maso a šalotku.
  10. Podle chuti osolte a opepřete. Všimněte si, že pravděpodobně budete potřebovat více soli, než očekáváte. Ochutnejte, a pokud potřebujete sůl, přidejte 1/2 lžičky nebo více.
  11. Podávejte ihned s vaječnými nudlemi, fettuccine, pečivem, bramborovou kaší nebo rýží.
hovezi-na-zampionech-se-smetanou-9507534
Snadný recept na hovězí nudličky na žampionech.

Recept na smažené hovězí maso na houbách

Lahodné hovězí maso a smažené houby z jednoduchých surovin inspirovaných asijskou kuchyní. Křehký rib eye steak, zemité houby a smažená zelenina připravené v domácí omáčce. Skvěle se hodí k rýži nebo nudlím.

Ingredience na smažené hovězí maso na houbách

Na maso:

  • 1 velký rib eye steak nakrájený na tenké plátky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce sójové omáčky

Omáčka:

  • 3 lžíce ústřicové omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku
  • 1 lžička tmavé sójové omáčky
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky rýžového octa
  • 1 lžička sezamového oleje

Další ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku mletého
  • 1 velká cibule nakrájená na plátky
  • kousky zázvoru nakrájené na plátky
  • 225 g žampionů nakrájených na čtvrtky
  • 3 zelené cibulky nakrájené na plátky
smazene-hovezi-maso-na-houbach-8340581
Lahodné hovězí maso a smažené houby z jednoduchých surovin inspirovaných asijskou kuchyní.

Postup na hovězí maso na houbách

  1. Do mísy přidejte hovězí maso, jedlou sodu, kukuřičný škrob a 2 lžíce sójové omáčky. Vše promíchejte a dejte stranou.
  2. V míse smíchejte všechny ingredience na omáčku a dejte je stranou.
  3. Na velké pánvi nebo ve woku rozehřejte olivový olej na vysokou teplotu. Přidejte hovězí maso a rozprostřete ho. Po dobu 2 minut se ho nedotýkejte a nechte ho opéct.
  4. Trochu ho promíchejte, pak přidejte česnek, cibuli a zázvor a 1 minutu vařte.
  5. Vmíchejte houby a vařte další 2 minuty, dokud nezačnou trochu hnědnout. Vše zalijte omáčkou a promíchejte, dokud se dobře nespojí.
  6. Ozdobte a podávejte: Ozdobte zelenou cibulkou a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang