Z receptu na hovězí maso na žampionech vznikne naprosto vynikající pokrm, který se vaří několik hodin. Křehké hovězí maso se vám bude téměř rozplývat v ústech. Dušené hovězí maso s houbami je bohatý a aromatický pokrm z hovězího masa, který se skvěle hodí ke spoustě příloh. Většina receptů začíná tím, že se hovězí maso potře solí a pepřem, to umožní masu nasát chuť.
Jak správně připravit hovězí maso na žampionech
- Hovězí plátky hovězího masa osolíte, opepříte a opečete na pánvi. Hovězí maso dejte stranou a na másle osmahněte nakrájenou cibuli a na plátky nakrájené žampiony.
- Do pánve přidejte česnek, který se na něm bude vařit, a trochu mouky. Rozšlehejte hovězí vývar a vařte, dokud nezhoustne. Přidejte trochu sójové a worcesterské omáčky pro chuť.
- Žampionová omáčka k masu je nyní připravena. Hovězí maso v omáčce duste, dokud se neprohřeje.
- Hovězí plátky na žampionech podávejte ozdobené trochou petrželky.
Tipy na dokonalý pokrm
- Na tyto pokrmy se hodí houby cremini. Několik minut přípravy můžete ušetřit tím, že si koupíte nádobu předem nakrájených žampionů.
- Hovězí maso nakrájejte na podobně velké plátky, aby se rovnoměrně uvařilo. Dbejte na to, abyste pánev nepřeplnili, jinak se maso místo opékání bude dusit.
- Ujistěte se, že hovězí maso opékáte na vysokém plameni, protože tak získá pěknou karamelizovanou barvu.
- Uvařené hovězí špičky lze skladovat v lednici až 3 dny nebo zmrazit až na 2 měsíce. Směs hovězího masa a hub rozmrazte v lednici a poté ji znovu ohřejte na sporáku.
Recept na hovězí plátky na žampionech
Tyto hovězí plátky jsou kousky steaku, které jsou opečené dozlatova a pak se dusí v pikantní houbové omáčce. Klasické pohodlné jídlo, které se snadno připravuje, a dokonalá večeře, kterou si zamiluje celá rodina.
Ingredience na hovězí plátky na žampionech
- 1 lžíce olivového oleje
- 570 g steaku ze svíčkové nakrájeného na kousky
- sůl a pepř podle chuti
- 3 lžíce másla
- 225 g žampionů nakrájených na plátky (cremini)
- 1/2 šálku nakrájené cibule
- 1 lžička mletého česneku
- 3 lžíce mouky
- 1 a 1/2 šálku hovězího vývaru
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 2 lžičky sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku
- 1 lžíce nasekané petrželky
Postup na hovězí plátky na žampionech
- Na velké pánvi rozehřejte olivový olej na vysokou teplotu. Steak osolte a opepřete podle chuti.
- Vložte maso na pánev v jedné vrstvě. Každou stranu opékejte 3-4 minuty, dokud maso nezhnědne.
Steak vyjměte z pánve; přikryjte, aby zůstal teplý. - Na pánvi rozpusťte máslo. Přidejte houby a cibuli; podle chuti osolte a opepřete. Houby a cibuli vařte 5-6 minut nebo dokud nezměknou a nezhnědnou. Přidejte česnek a vařte 30 sekund.
Do pánve přidejte mouku. Za stálého míchání vařte 1 minutu. - Pomalu přidávejte hovězí vývar a šlehejte, dokud nevznikne hladká hmota. Omáčku přiveďte k varu a vařte 2-3 minuty, dokud nezhoustne. Vmíchejte worcestrovou omáčku a sójovou omáčku.
- Přidejte steak zpět do pánve a promíchejte, aby se omáčka obalila. Vařte další 1-2 minuty nebo dokud se neprohřeje.
- Posypte petrželkou a podávejte.
TIP: Vyzkoušejte také recept na hovězí hrudí a pečená hovězí žebra.
Recept na hovězí na žampionech se smetanou
Připravte si lahodný pokrm z hovězího masa, hub a zakysané smetany. Podávejte s houskovými knedlíky.
Ingredience na hovězí na žampionech se smetanou
- 500 g hovězího zadního masa
- sůl a pepř
- 1 velká cibule
- 1/2 balíčku zmrazené kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- sklenka bílého vína
- 2 lžičky koření divočina
- 2 lžíce hladké mouky
- 250 g žampionů (nebo jiných čerstvých hub)
- 2 lžíce másla
- špetka soli a drceného kmínu
- kelímek zakysané smetany
- olej
Postup na hovězí na žampionech se smetanou
- Maso osolte, okořeňte a opečte i s cibulí na oleji.
- Přidejte zeleninu, podlijte vařící vodou a duste v troubě za občasného podlití vodou a přelévání výpekem. Ke konci pečení podlijte vínem.
- Mezitím očistěte houby, pokrájejte je a osmahněte na másle. Mírně přisolte a okmínujte.
- Měkké maso vyjměte, výpek zaprašte moukou, zapražte, zalijte vodou a smetanou, prošlehejte a povařte. Přidejte houby a dochuťte.
- Maso nakrájejte na plátky a v omáčce prohřejte. Podávejte s houskovými knedlíky. Omáčku na talířích můžete doplnit hustě ušlehanou šlehačkou, brusinkami nebo rybízem (á la brusinky).
- Maso nemusíte dusit v troubě, ale v tlakovém hrnci, což trvá asi 40 minut. Klasicky upravený pokrm je však chutnější.
Recept na hovězí na žampionech se smetanou – Stroganoff
Připravte si tento snadný recept na hovězí nudličky na žampionech a nakonec přidejte zakysanou smetanu, abyste získali tu nejlepší omáčku Stroganoff. Poté podávejte s nudlemi a vychutnejte si.
Nejlepší hovězí maso na žampionech
- Stroganoff připravujte z křehkého hovězího masa, jako je svíčková nebo horní svíčková. Pro rychlou verzi můžete místo hovězích proužků použít mleté hovězí maso.
- Není to nijak zvlášť náročné, většinu času přípravy zabere krájení hovězího masa a hub.
Co patří do omáčky k těmto hovězím nudličkám na žampionech?
- Některé verze Stroganovovy omáčky používají hořčici, vývar a trochu zakysané smetany.
- Tato verze obsahuje šalotku, žádnou hořčici (i když ji můžete snadno přidat) a spoustu zakysané smetany. Pokud chcete, můžete zakysanou smetanu nahradit (plnotučným) jogurtem a houby zcela vynechat.
Ingredience na hovězí na žampionech se smetanou
- 450 g svíčkové, nakrájené na tenké proužky
- 225 g žampionů cremini, nakrájených na plátky
- 5 lžic másla
- Sůl podle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1/3 šálku nasekané šalotky nebo cibule
- 1/8 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky suchého estragonu nebo 2 lžičky nasekaného čerstvého estragonu
- 1 šálek zakysané smetany (plnotučné), pokojové teploty
Postup na hovězí na žampionech se smetanou
- Na velké pánvi na středním ohni rozpusťte 3 lžíce másla. Zvyšte teplotu na vysokou/středně vysokou. Přidejte proužky hovězího masa v jedné vrstvě s mezerami mezi proužky.
- Hovězí maso se má rychle opéct a zhnědnout z každé strany, takže teplota musí být dostatečně vysoká, aby hovězí maso zhnědlo, ale ne tak vysoká, aby se máslo připálilo. Možná budete muset pracovat v dávkách.
- Během vaření hovězí maso hojně posypte solí a pepřem. Když jsou obě strany opečené, vyjměte hovězí maso na mísu a dejte stranou.
- Na stejné pánvi snižte teplotu na střední a přidejte šalotku. Šalotku povařte minutu nebo dvě, aby nasákla kapkami z masa. Šalotku vyjměte do stejné mísy jako maso a dejte stranou.
- V téže pánvi rozpusťte další 2 lžíce másla. Zvyšte teplotu na středně vysokou a přidejte houby. Za občasného míchání vařte asi 4 minuty.
- Během vaření posypte houby muškátovým oříškem a estragonem.
- Snižte teplotu na minimum a přidejte zakysanou smetanu k houbám. Možná budete chtít přidat lžíci nebo dvě vody nebo vývaru, abyste omáčku zředili.
- Zakysanou smetanu důkladně promíchejte. Nenechte omáčku přejít varem, jinak by se mohla srazit.
- Vmíchejte hovězí maso a šalotku.
- Podle chuti osolte a opepřete. Všimněte si, že pravděpodobně budete potřebovat více soli, než očekáváte. Ochutnejte, a pokud potřebujete sůl, přidejte 1/2 lžičky nebo více.
- Podávejte ihned s vaječnými nudlemi, fettuccine, pečivem, bramborovou kaší nebo rýží.
Recept na smažené hovězí maso na houbách
Lahodné hovězí maso a smažené houby z jednoduchých surovin inspirovaných asijskou kuchyní. Křehký rib eye steak, zemité houby a smažená zelenina připravené v domácí omáčce. Skvěle se hodí k rýži nebo nudlím.
Ingredience na smažené hovězí maso na houbách
Na maso:
- 1 velký rib eye steak nakrájený na tenké plátky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce sójové omáčky
Omáčka:
- 3 lžíce ústřicové omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku
- 1 lžička tmavé sójové omáčky
- 2 lžičky cukru
- 2 lžičky rýžového octa
- 1 lžička sezamového oleje
Další ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku mletého
- 1 velká cibule nakrájená na plátky
- kousky zázvoru nakrájené na plátky
- 225 g žampionů nakrájených na čtvrtky
- 3 zelené cibulky nakrájené na plátky
Postup na hovězí maso na houbách
- Do mísy přidejte hovězí maso, jedlou sodu, kukuřičný škrob a 2 lžíce sójové omáčky. Vše promíchejte a dejte stranou.
- V míse smíchejte všechny ingredience na omáčku a dejte je stranou.
- Na velké pánvi nebo ve woku rozehřejte olivový olej na vysokou teplotu. Přidejte hovězí maso a rozprostřete ho. Po dobu 2 minut se ho nedotýkejte a nechte ho opéct.
- Trochu ho promíchejte, pak přidejte česnek, cibuli a zázvor a 1 minutu vařte.
- Vmíchejte houby a vařte další 2 minuty, dokud nezačnou trochu hnědnout. Vše zalijte omáčkou a promíchejte, dokud se dobře nespojí.
- Ozdobte a podávejte: Ozdobte zelenou cibulkou a podávejte.