Hovězí pastrami je uzený a kořeněný masný výrobek z hovězího masa. Jedná se o druh lahůdkového masa, které se obvykle podává studené v tenkých plátcích, buď samostatně, nebo v sendvičích.

Může být z různých částí hovězího masa: nejčastěji se používá pupek hovězího bůčku, tzv. talířový řez, ale pastrami se může vyrábět také z kulatého a krátkého hovězího žebra.

Syrové maso se naloží, potře solí, česnekem, cukrem a kořením, nasucho vysuší, vyudí a nakonec uvaří nebo uvaří v páře.

Chuť hovězího pastrami se obvykle popisuje jako kombinace uzeného, slaného a mírně nasládlého.

Často se podává na různých druzích chleba, jako je žitný, kváskový nebo pumpernickel. Hovězí pastrami se používá také v mnoha dalších pokrmech, včetně salátů, těstovin a omelet.

Co je to červené pastrami a černé pastrami?

Černé pastrami, často nazývané pastrami po newyorsku, má tmavší barvu, protože bylo potřeno pepřem a melasou a je zcela uvařené.

Červené pastrami, které se také označuje jako pastrami po novoanglicku, je potíráno pepřem, koriandrem a paprikou, což mu kromě kratší doby vaření dodává typickou červenou barvu.

Domácí hovězí pastrami – recept

Milovníci kvalitních uzenin zpozorní a nastraží uši. Domácí hovězí pastrami ozdobí každou párty. Jako doplněk připravte nakládaný křen recept.

Příprava na domácí hovězí pastrami

  • Příprava: 1 hod. a 35 minut
  • Vaření: 6 hod. 10 min.
  • Další: 8 hod.
  • Celkem: 15 hod. 45 min.

Ingredience na domácí hovězí pastrami

  • 2 stroužky česneku, drcené
  • ½ šálku rostlinného oleje
  • ¼ šálku hrubě mletého černého pepře
  • 2 lžíce uzené papriky
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička suché hořčice
  • ½ lžičky mletého bílého pepře
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • 2 kg hovězího bůčku

Postup na domácí hovězí pastrami

  1. V malé misce smíchejte česnek a rostlinný olej.
  2. Odstavte na 1 hodinu.
  3. Předehřejte troubu na 110 °C.
  4. Ve velké míse smíchejte černý pepř, papriku, koriandr, suchou hořčici, bílý pepř a kajenský pepř.
  5. Odložte stranou.
  6. Plech na pečení pokryjte velkým plátem silného alobalu.
  7. Alobal potřete připraveným česnekovým olejem.
  8. Na alobal položte bůček z hovězího masa a potřete jej zbylým česnekovým olejem.
  9. Všechny strany hovězího bůčku zcela pokryjte směsí pepřů, přičemž si ponechte 1 až 2 lžíce.
  10. Tlustou stranou nahoru zabalte hovězí bůček do alobalu.
  11. Zabalené hovězí maso položte na další plát alobalu švem a tukovou stranou dolů.
  12. Dvakrát zabalené hovězí maso položte na třetí plát alobalu (švem dolů) a znovu zabalte.
  13. Pečte v předehřáté troubě 6 hodin.
  14. Pastrami vyjměte z trouby a nechte vychladnout na pokojovou teplotu, přibližně 3 hodiny.
  15. Pastrami stále zabalené v alobalu vložte do sáčku do mrazničky a uložte na 8 až 10 hodin do chladničky.
  16. Předehřejte brojler v troubě a nastavte rošt trouby asi 20 cm od zdroje tepla.
  17. Plech na pečení vyložte alobalem.
  18. Vyjměte pastrami z chladničky, rozbalte je a položte na připravený plech.
  19. Povrch posypte 1 až 2 lžícemi zbývající pepřové směsi.
  20. Pastrami vložte do trouby 20 cm pod žár brojleru.
  21. Krátce opečte, aby povrch zhnědl, asi 3 až 4 minuty.
  22. Pastrami vyjměte z trouby a nakrájejte na tenké plátky.
  23. Rozpalte velkou pánev na mírném ohni.
  24. Plátky pastrami na pánvi s několika kapkami vody zahřívejte, dokud tuk nezačne přecházet z bílé barvy do průsvitné, asi 5 minut.
  25. Ohřáté plátky domácího hovězího pastrami podávejte na žitném chlebu s hořčicí a kyselou okurkou.
Ohřáté plátky hovězího pastrami podávejte na žitném chlebu s hořčicí a kyselou okurkou.

Pastrami sandwich

Jako součást sendviče může být pastrami podáváno teplé nebo studené, ale obvykle se pastrami ohřívá.

Klasický sendvič s pastrami, známý také jako pastrami on rye, proslavily newyorské lahůdkářství. Skládá se z žitného chleba, hoblin pastrami a pikantní hnědé hořčice a případně sýra, nejčastěji švýcarského. Podává se s košer koprovou okurkou.

Kombinace uzené, slané a lehce kořeněné chuti pastrami s pikantní hořčicí a lehce kyselým žitným chlebem vytváří klasický a kultovní sendvič.

Pastrami sandwich – recept

Hledáte chutný způsob, jak si zpestřit polední jídlo o další chuťové prvky? Pastrami sandwich je skvělou volbou, která je sytá a chutná. Tento klasický oblíbený sendvič se snadno připravuje a určitě potěší.

Ingredience na pastrami sandwich

  • 2 plátky žitného chleba
  • 2 plátky pastrami
  • 2 plátky švýcarského sýra
  • 1 lžíce žluté hořčice
  • 1 lžíce másla

Postup na pastrami sandwich

  1. Začněte předehřátím trouby na 175 °C.
  2. Každý krajíc chleba potřete z jedné strany máslem.
  3. Plátky chleba položte máslem dolů na plech.
  4. Plech vložte do trouby a pečte 10 minut.
  5. Vyjměte plech z trouby a na jeden plátek chleba položte plátky švýcarského sýra.
  6. Na sýr položte pastrami.
  7. Druhý plátek chleba potřete hořčicí.
  8. Chléb položte hořčicí dolů na pastrami.
  9. Vraťte plech do trouby a pečte dalších 5 minut, nebo dokud se sýr nerozpustí a chléb není lehce opečený.
  10. Vyjměte plech z trouby a před krájením nechte pastrami sandwich vychladnout.
Pastrami sandwich můžete podávat s teplými nebo studenými plátky hovězího pastrami.

Hovězí hrudí – bůček

Bůček je kus hovězího masa, který pochází ze spodní části hrudníku nebo prsních svalů krávy. Protože je tato oblast velmi dobře procvičována, vzniká poměrně tuhý kus masa, který je plný pojivové tkáně. Proto se nejlépe hodí k nízké a pomalé tepelné úpravě.

Bůček může být poměrně velký kus masa, přičemž plný bůček váží mezi 10 a 14 kilogramy. Skládá se ze dvou svalů, které se překrývají: „plochého“ nebo „prvního řezu“, což je tenčí část, a „špičky“ – nazývané také „špička“ nebo „druhý řez“ – což je silnější a tučnější část bůčku.

Největší otázkou, kterou je třeba při nákupu bůčku zvážit, je, který řez koupit – a vše se odvíjí od toho, jak jej plánujete připravovat.

První řez/plochý řez

První řez bůčku (tzv. plochý řez) je větší a tvarově jednotnější. Na jedné straně má tenkou vrstvu tuku a je ideální pro přípravu v troubě nebo dušení, protože se jedná o libovější kus masa. Také se lépe krájí na plátky a je častou volbou pro hovězí konzervu.

Druhý řez/špička

Druhý řez bůčku (označovaný jako bodový řez nebo deckle point) má méně jednotný tvar a je dobře mramorovaný tukem. Díky vysokému obsahu tuku je ideální pro uzení, protože se nevysušuje.

Jak bůček skladovat?

Syrový bůček skladujte v lednici v původním obalu až týden nebo jej ve vzduchotěsném obalu zmrazte na šest měsíců až rok. Po uvaření vydrží bůček v lednici asi tři až čtyři dny, stejně jako většina zbytků.

Hovězí hrudí potřete kombinací koření podle vlastního výběru.

Co uvařit z hovězího hrudí?

Hovězí bůček je lahodný kus masa, ze kterého lze připravit chutné jídlo. Jedná se o tuhý kus masa, ale správnou kombinací ingrediencí, technik vaření a času z něj můžete připravit křehký a chutný pokrm.

Ať už jste zkušený kuchař, nebo v kuchyni teprve začínáte, můžete připravit lahodný hovězí bůček, který si vaše rodina zamiluje. Co tedy uvařit z hovězího hrudí?

Pomalu vařené hovězí hrudí po texasku:

Tento klasický recept se vaří pomalu, což umožňuje prohloubit chuť hovězího masa a dosáhnout jeho neuvěřitelné křehkosti. Poté se podává s pikantní, uzenou barbecue omáčkou.

Hovězí hrudí pečené v troubě:

Pro jednoduchý, ale chutný recept na hovězí bůček zkuste ho připravit v troubě. Podle tohoto receptu je třeba maso před pečením v alobalem vyložené pánvi potřít směsí koření a bylinek.

Hovězí hrudí dušené na pivě:

Vyzkoušejte tento recept na hovězí bůček dušený na pivě, abyste získali bohatý a aromatický pokrm. Hovězí maso se vaří ve voňavém pivním vývaru, čímž vznikne křehký a šťavnatý hovězí bůček.

Hovězí hrudí v pomalém hrnci:

Vyzkoušejte tento recept na pomalu vařený hovězí bůček. Stačí jen smíchat ingredience v pomalém hrnci a nechat vařit, dokud hovězí maso nezměkne.

Hovězí hrudí v instantním hrnci:

Pokud máte málo času, je tento recept na hovězí bůček v instantním hrnci skvělou volbou. Stačí pár minut přípravy a během chvilky můžete mít chutný hovězí bůček.

Uzené hovězí hrudí:

Pro jedinečnou chuť zkuste hovězí bůček vyudit. Tento recept vyžaduje ochucení hovězího masa suchou směsí a jeho následné uzení na mírném ohni, dokud není křehké a šťavnaté.

Hovězí hrudí na grilu:

Vyzkoušejte tyto grilované hovězí bůčky, které se hodí jako snadné jídlo na všední večer nebo svačina na den zápasu. Uvařený hovězí bůček nakrájejte na tenké proužky a podávejte na mini houskách s pikantní barbecue omáčkou.

Vyzkoušejte hovězí hrudí na grilu.

Hovězí hrudí bez kosti – recept

Tento recept na hovězí hrudí bez kosti je vynikající a snadno připravitelný pokrm, díky kterému se budete cítit jako profesionální kuchař.

Ingredience na hovězí hrudí bez kosti

  • 1800 g hovězího bůčku bez kosti (hovězí bůček zbavený přebytečného tuku)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • 2 polévkové lžíce worcestrové omáčky
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžička suchého tymiánu
  • 1 lžička suchého rozmarýnu
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 lžička soli

Postup na hovězí hrudí bez kosti

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Ve velké míse smíchejte hovězí vývar, worcestrovou omáčku, hnědý cukr, česnek, tymián, rozmarýn, uzenou papriku, černý pepř a sůl.
  3. Oříznutý hovězí bůček vložte do pekáče a zalijte ho tekutou směsí.
  4. Bůček pokapejte olivovým olejem a vetřete ho do masa.
  5. Pekáč zakryjte alobalem a vložte do předehřáté trouby.
  6. Bůček pečte 3-4 hodiny nebo dokud není měkký.
  7. Hovězí hrudí po upečení vyjměte z trouby a před krájením a podáváním jej nechte 10-15 minut odpočívat.

TIP: Vyzkoušejte také recept na hovězí plátky v troubě.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang