
Milovníci kvalitních uzenin zpozorní a nastraží uši. Domácí hovězí pastrami ozdobí každou párty i slavnostní večeři.
Příprava
- Příprava: 1 hod. a 35 minut
- Vaření: 6 hod. 10 min.
- Další: 8 hod.
- Celkem: 15 hod. 45 min.
Ingredience
- 2 stroužky česneku, drcené
- ½ šálku rostlinného oleje
- ¼ šálku hrubě mletého černého pepře
- 2 lžíce uzené papriky
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička suché hořčice
- ½ lžičky mletého bílého pepře
- ¼ lžičky kajenského pepře
- 2 kg hovězího bůčku
Postup
Krok 1 – V malé misce smíchejte česnek a rostlinný olej. Odstavte na 1 hodinu.
Krok 2 – Předehřejte troubu na 110 °C.
Krok 3 – Ve velké míse smíchejte černý pepř, papriku, koriandr, suchou hořčici, bílý pepř a kajenský pepř. Odložte stranou.
Krok 4 – Plech na pečení pokryjte velkým plátem silného alobalu. Alobal potřete připraveným česnekovým olejem. Na alobal položte bůček z hovězího masa a potřete jej zbylým česnekovým olejem.
Krok 5 – Všechny strany hovězího bůčku zcela pokryjte směsí pepřů, přičemž si ponechte 1 až 2 polévkové lžíce.
Krok 6 – Tlustou stranou nahoru zabalte hovězí bůček do alobalu. Zabalené hovězí maso položte na další plát alobalu švem a tukovou stranou dolů. Dvakrát zabalené hovězí maso položte na třetí plát alobalu (švem dolů) a znovu zabalte.
Krok 7 – Pečte v předehřáté troubě 6 hodin.
Krok 8 – Pastrami vyjměte z trouby a nechte vychladnout na pokojovou teplotu, přibližně 3 hodiny.
Krok 9 – Pastrami stále zabalené v alobalu vložte do sáčku do mrazničky a uložte na 8 až 10 hodin do chladničky.
Krok 10 – Předehřejte brojler v troubě a nastavte rošt trouby asi 20 cm od zdroje tepla.
Krok 11 – Plech na pečení vyložte alobalem.
Krok 12 – Vyjměte pastrami z chladničky, rozbalte je a položte na připravený plech. Povrch posypte 1 až 2 lžícemi zbývající pepřové směsi.
Krok 13 – Pastrami vložte do trouby 20 cm pod žár brojleru. Krátce opečte, aby povrch zhnědl, asi 3 až 4 minuty. Pastrami vyjměte z trouby a nakrájejte na tenké plátky.
Krok 14 – Rozpalte velkou pánev na mírném ohni.
Krok 15 – Plátky pastrami na pánvi s několika kapkami vody zahřívejte, dokud tuk nezačne přecházet z bílé barvy do průsvitné, asi 5 minut. Podávejte ohřáté plátky pastrami na žitném chlebu s hořčicí a kyselou okurkou.
Výživové údaje
- 4709 kalorií
- bílkoviny 273,2 g
- sacharidy 32,6 g
- tuk 383,9 g
- cholesterol 979,8 mg
- sodík 22099,4 mg