Pečený vepřový bůček

Vepřové maso
peceny-veprovy-bucek-2

Ne nadarmo je vepřový bůček tak ceněný po celém světě – splňuje všechny požadavky na maso. Pečený vepřový bůček s křupavou kůží a křehkým masem, které se rozplývá v ústech, je úžasný, pokud se mu věnuje dostatečná péče a pozornost. Skutečnost, že je také neuvěřitelně univerzální a cenově dostupný, mu jen dodává na půvabu.

Ačkoli se vepřový bůček stal v posledních desetiletích spíše módní záležitostí, zůstal levným kusem masa, ze kterého se dá vařit. Zatímco prvotřídní kusy, jako je vepřová panenka, se prodávaly za mnohem vyšší ceny, bůček se často mlel na klobásy s dalšími odřezky nebo se z něj upravovala a krájela proužkovaná slanina.

Mnoho domácích kuchařů však ví, jak šťavnatý, křehký a aromatický může být tento kus vepřového masa, když se správně připraví. Jaký je recept na nejlepší vepřový bůček? Jak naložit bůček na pečení a jaká marináda na bůček se osvědčila nejvíce?

Nejlepší vepřový bůček – jak nakoupit

Ať už se kupuje vepřový bůček u řezníka nebo v supermarketu, v každém případě musí být čerstvý. V první řadě je třeba zaměřit se na sádlo – dobré sádlo by mělo mít krémově bílou barvu. Jakékoli známky změny barvy (zešednutí nebo zežloutnutí sádla) jsou známkou stáří. Stejně tak by neměl být cítit žádný zápach a maso by mělo být pevné a růžové, bez degradace nebo propadání.

Je třeba, aby poměr tuku a masa byl dobrý – přibližně 50:50, a v ideálním případě je třeba, aby byly oba podíly rovnoměrně rozloženy a mezi svaly byly rovnoměrné vrstvy intramuskulárního tuku.

To znamená, že když se pečený vepřový bůček připraví a naporcuje, nebude v jedné oblasti málo masa a v celé ploše bude rovnoměrně rozprostřený vyškvařený tuk. To se zvlášť hodí, pokud se připravuje pečený bůček plátky či pečený bůček na kostky.

Pečený bůček na plátky nebo v kuse? 

Vepřový bůček se obvykle prodává dvěma způsoby: ve velkých plátech, které se pečou vcelku, nebo nakrájený na menší plátky. Obě varianty jsou stejně chutné, avšak hodí se k různým stylům pokrmů.

Lidé mají rádi pomalu pečený bůček hlavně kvůli tuku, ne proto, že by maso bylo obzvlášť tuhé. Výjimkou není ani recept na 12 hodin pečený bůček.

Plátky vepřového bůčku lze opéct na rozpálené pánvi nebo na grilu a ihned sníst – nebudou sice tak měkké jako při dušení nebo pomalém pečení, nejsou však o nic méně chutné a lze je dochutit nejrůznějšími zajímavými suchými nátěry a marinádami na bůček. Stejně jako pečený bůček na plátky se dá připravit i pečený bůček na kostky.

Jednoduchý způsob pečení většího kusu vepřového bůčku lze najít v recetech níže. Pokud jsou použity menší plátky, je dobré dát jim asi hodinu, aby se tuk vyškvařil. Lze je také nakrájet na velmi tenké plátky a smažit je jen několik minut, tak se připravuje například pečený bůček po asijsku. 

Pečený vepřový bůček – jednoduchý recept

Zde je jednoduchý způsob, jak připravit nejlepší pěčený vepřový bůček.

Ingredience

  • 1 vepřový bůček, přibližně 1,5 kg
  • olivový olej
  • jemná sůl
  • černý pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 220 °C.
  • Ostrým nožem nařízněte tuk na horní straně bůčku a dbejte na to, abyste neřízli do masa.
  • Povrch bůčku osušte kuchyňským papírem, potřete olivovým olejem a bohatě osolte a opepřete. Pokud chcete, můžete v této fázi přidat i další bylinky a koření – dobře se hodí fenyklová semínka a tymián.
  • Bůček pečte v troubě 30 minut, dokud kůže na povrchu nezkřupaví, poté snižte teplotu na 160 °C a pečte další 2 hodiny.
  • Bůček nechte 20 minut odpočívat pod alobalem a poté ho naporcujte.

Pomalu pečený bůček na medu 

Recept na bůček, který je pomalu pečený na medu potěší každý mlsný jazýček. Tuk se vyškvaří a med dodá jemně nasládlou chuť. Výsledek? Šťavnaté, neuvěřitelně křehké a výborné maso, korunované nejúžasnějšími křupavými škvarky.

Ingredience

  • 1 kg vepřového bůčku s kůží, ideálně 3 – 3,5 cm silný, rovnoměrně tlustý bůček s plochou, nepomačkanou kůží, pokud možno nebalený ve vakuu
  • 1 1/2 lžičky olivového oleje
  • 4 lžíce medu
  • 1/2 lžičky fenyklového prášku/mletých fenyklových semínek (nepovinné)
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky černého pepře

Postup

  • Vepřový bůček položte na talíř. Kůži osušte papírovými utěrkami. Nechte přes noc odkrytý v lednici, aby se kůže vysušila.
  • Předehřejte troubu na 140 °C případně 120 °C u horkovzdušné trouby.
  • Smíchejte 1 lžíci oleje, med, 1/2 lžičky soli, pepř a fenyklový prášek. Potřete celé maso, včetně boků, a dbejte na to, abyste se směs dostala do všech škvír a trhlin.
  • Na pracovní plochu položte 2 kusy fólie. Bůček položte doprostřed fólie kůží nahoru. Strany přeložte tak, abyste bůček uzavřeli a vytvořili otevřenou krabici, a rohy přitiskněte, aby se pevně utěsnily a co nejvíce přilnuly. Maso položte na tác.
  • Kůži osušte papírovými utěrkami. Potřete 1/2 lžičkou oleje a poté rovnoměrně posypte zbývající 1/2 lžičkou soli po celém povrchu kůže od okraje k okraji.
  • Vložte do trouby a pečte 2 1/2 hodiny. Po 1 1/2 hodině vyjměte a utáhněte alobal (vepřové maso se zmenšilo) a pokračujte v pečení. Takto udržíte hladinu vepřového tuku co nejvyšší a maso chráněné, aby zůstalo vlhké.
  • Vyjměte vepřové maso z trouby a zvyšte teplotu na 240 °C.
  • Vepřové maso vyjměte z alobalu a položte na rošt umístěný nad plechem. Pomocí koulí alobalu napěchovaných pod vepřovým masem ho podepřete, aby byl povrch kůže co nejrovnější a nejvodorovnější.
  • Vepřové maso vložte zpět do trouby na 30 minut, podle potřeby ho po 15 minutách otočte, dokud nebude kůže sytě zlatavá, nadýchaná a křupavá po celém povrchu. Pokud se některá místa rychleji opečou, chraňte je fóliovými záplatami.
  • Vyndejte vepřové z trouby. Před krájením nechte 10 minut odpočívat.
  • Vroubkovaným nožem nakrájejte na 2 cm silné plátky.

Karamelizovaný bůček

Tento pokrm je v asijských domácnostech velmi oblíbený pro každodenní stravování a tradičně se podává také během vietnamského lunárního nového roku Tet. Čím déle se vepřový bůček vaří, tím je křehčí. Pokud tento pokrm připravíte předem, tuk se na povrchu srazí, takže se snáze odstraňuje a jídlo je o něco zdravější. Díky tomu se také více prolnou chutě. Karamelizovaný bůček je vhodné podávat s rýží.

Ingredience

  • 1 kg ořezaného vepřového bůčku
  • 2 lžíce bílého cukru
  • 5 šalotek nakrájených na plátky
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • mletý černý pepř podle chuti
  • 350 ml kokosové vody
  • 6 vajec uvařených natvrdo, oloupaných

Postup

  • Vepřový bůček nakrájejte na centimetrové kousky s kůží, tukem a masem.
  • Zahřívejte cukr ve velké pánvi wok nebo v hrnci na středním ohni, dokud se nerozpustí a nezkaramelizuje do světle hnědého sirupu, asi 5 minut. Přidejte vepřové maso a zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň. Vařte a míchejte, aby se část vepřového tuku vyškvařila, 3 až 5 minut.
  • Do pánve wok vmíchejte šalotku a česnek. Přidejte rybí omáčku a černý pepř; promíchejte, aby se vepřové maso rovnoměrně obalilo. Přilijte kokosovou vodu a přiveďte k varu. Přidejte vejce, snižte teplotu na minimum a přikryté vařte, dokud vepřové maso nezměkne, asi 1 hodinu.
  • Odstavte pánev wok z ohně a nechte ji asi 10 minut stát. Odstraňte tuk z povrchu pokrmu.

Nakládaný bůček po korejsku

Pikantní nakládané proužky vepřového bůčku po korejsku potěší příznivce asijské kuchyně. Jakmile je vepřové bůček naložený, je třeba jen pánev a méně než 10 minut na přípravu večeře. Tyto sladké a pikantní nakládané kousky vepřového bůčku jsou ideální pro rychlé jídlo nebo jako předkrm.

Ingredience

  • 750 g vepřového bůčku

Ingredience na marinádu na bůček

  • 3 lžíce pasty Gochujang
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 ½ lžíce krystalového cukru
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru nastrouhaného
  • 2 lžičky čerstvého česneku nastrouhaného na jemno

Postup

  • Ve středně velké míse smíchejte pastu Gochujang, olej, ocet, nastrouhaný zázvor a utřený česnek, sójovou omáčku a cukr.
  • Odstraňte kůži. Maso nakrájejte na plátky silné 2 cm. Plátky nakrájejte na proužky silné asi jako prst. Vložte je do mísy s marinádou.
  • Dobře promíchejte, dokud se kousky masa nepotáhnou omáčkou.
  • Přikryjte a uložte do chladničky ideálně na 12 hodin. Pak bude mít nakládaný bůček správnou chuť.
  • Pokud máte čas, vyjměte maso z lednice asi 20 minut před přípravou.
  • Rozpalte velkou pánev s nepřilnavým povrchem nebo litinovou pánev na vysokém ohni. Pokud není pánev dostatečně velká, smažte kousky bůčku ve dvou dávkách.
  • Maso vložte na pánev a kousky uspořádejte do jedné vrstvy. Smažte 3-4 minuty, kousky obraťte a snižte teplotu na střední.
  • Smažte další 3-4 minuty nebo dokud nejsou propečené. Pokud maso začne příliš tmavnout, snižte teplotu a přesuňte kousky na pánvi.
  • Vyjměte je děrovanou lžící a ponechte co nejvíce vyškvařeného tuku.
  • Ihned podávejte.

Pečený bůček se zelím a další přílohy

Pečený vepřový bůček se tradičně podává s knedlíkem a se zelím. To je dost sytá a těžká kombinace. Rozhodně stojí za vyzkoušení Pečený bůček po asijsku s rýží, která jídlo příjemně odlehčí.

Klasický pečený vepřový bůček výborně chutná i s čerstvým chlebem. Výborný je i bůček studený a k němu správně vychlazený půllitr piva.

Kategorie:

Vepřové maso

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang