Pokrm kočičí svatba patří mezi tradiční české pokrmy. Jedná se o pokrm, který je ze surovin, které byly pro naše předky velice běžné. Mezi hlavní ingredience patří kroupy, nekoupaný zelený hrách, cibule, česnek, majoránka, kmín a vepřové sádlo, tyto suroviny byly běžně součástí téměř každé kuchyně.

Recept z krup na tradiční jídlo pochází z jihočeské kuchyně a říká se mu také kočičina nebo šoulet. Tento pokrm je cenově velmi dostupný a jeho chuť vás jistě příjemně překvapí.

Šoulet je původem židovské jídlo připravované z luštěnin (hrách, fazole, cizrna, sója), ke kterým je možné přidat kroupy. Je to obdoba českého pokrmu kočičí svatba a názvy se tedy používají pro víceméně stejný pokrm.

Hrách a kroupy vždy byly a jsou cenově velmi dostupné ingredience.

Šoulet – recept na kočičí svatbu se slaninou

Dříve se často používala jednoduchá a cenově dostupná jídla. Kočičí svatba byla jedním z nich. Hrách a kroupy vždy byly a jsou cenově velmi dostupné ingredience. Jídlo kočičí svatba bylo servírováno samostatně nebo s zelím, ale často se používalo jako příloha k pečenému masu, nebo klobáse při slavnostních příležitostech.

Příprava svatby (samozřejmě té kočičí) vám nezabere více než půl hodiny, když tedy nezahrnete do času i namáčení hrachu. Odpovídá to venkovskému životu, v němž toho hospodyním ve spižírně moc nepřebývalo a vařilo se z toho, co bylo, krup, luštěnin, mouky či brambor.

Kočičí svatba se slaninou – ingredience

  • 250-300 g zeleného hrachu
  • 200 g krup
  • 70 g sádla (případně další na polití)
  • slanina nebo uzené maso
  • 1 větší cibule (případně další na dozdobení)
  • 3 stroužky česneku
  • drcený kmín
  • majoránka
  • sůl
  • pepř mletý

Kočičí svatba se slaninou – postup

  1. Propláchněte si den předem hrách a zalijte čistou vodou tak, aby byl namočený a nechte ho přes noc nabobtnat.
  2. Sceďte ho, znovu zalijte vodou a dejte vařit na přibližně 20 až 30 minut (do změknutí).
  3. Kroupy také propláchněte a sceďte, vložte do jiného hrnce než hrách a zalijte je dostatečným množstvím vody. Pak vodu osolte, přidejte třetinu sádla, přiveďte k varu a vařte do změknutí.
  4. Mezitím v pánvi na zbylém sádle opečte na proužky nakrájenou anglickou slaninu (uzené maso), vyndejte ji stranou, do výpeku nasypte nakrájenou cibulku a osmažte ji dozlatova.
  5. K osmažené cibulce zpět nasypte opečenou slaninu, prolisovaný nebo rozetřený česnek, špetku drceného kmínu, krátce zarestujte a přidejte uvařený hrách a kroupy. Společně prohřejte, dochuťte solí a pepřem, vypněte a nakonec vmíchejte drcenou majoránku.
  6. Servírujte polité sádlem a posypané osmaženou křupavou cibulkou.
Hrách a kroupy jsou česká klasika. Šoulet se často používá jako příloha k uzenému masu.

Jak uvařit kroupy?

Chcete oživit svůj jídelníček a přidat něco, co je plné živin a vitamínů? Pak byste měli vyzkoušet kroupy. Ty jsou nejen cenově dostupné, ale taky skvěle chutnají. Pokud nechcete zůstat jen u potravin, jako brambory, rýže nebo těstoviny? Pak je čas zkusit kroupy.

Přemýšlíte, jak se vaří kroupy? Připravit je může každý díky jejich jednoduchosti. Kroupy se skvěle hodí do polévek, pomazánek, kaší nebo jako příloha. Jsou velmi chutné naslano i nasladko. Po uvaření velmi nabydou na objemu.

Kroupy- vaření

  1. První věcí, kterou je třeba udělat, je namočit kroupy do studené vody. Nechte je namočené po dobu alespoň jedné hodiny. Tím se změkčí a budou mnohem chutnější.
  2. Dalším krokem je přidat do vody, ve které se kroupy namáčely, cibuli, koření a sůl. Dejte je do hrnce a přiveďte vodu k varu. Přidejte kroupy a vařte je do měkka.
  3. Až budou kroupy měkké, je čas je vyndat z vody. Můžete je podávat s omáčkou nebo se zeleninou a opečenou slaninou.

Další recepty z krup

Kroupy jsou jednou z nejstarších obilovin, které člověk kdy vypěstoval a již odpradávna jsou i součástí české kuchyně. Recepty z krup jsou skvělým způsobem, jak si připravit zdravý, chutný a vysoce výživný pokrm.

Kroupy mohou být upraveny do různých receptů. Mohou se použít k přípravě sladkých jídel (kaší, vaflí, buchtiček, palačinek a koláčů). Používají se samozřejmě i do slaných pokrmů, přidávají se jako zavářka do polévek, kaší nebo samotné jako příloha.

Jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, bílkovin, sacharidů, železa, hořčíku a dalších živin. Kroupy také obsahují nízké množství tuku a jsou obvykle dobře stravitelné. Vzhledem k jejich výživným vlastnostem jsou kroupy často používány jako zdravá alternativa k bílému pečivu a rýži.

Recepty z krup jsou skvělým způsobem, jak si připravit zdravý, chutný a vysoce výživný pokrm.

Kroupy – recept na kočičí tanec

Jedná se o pokrm, který je velmi podobný kočičí svatbě, jen je v receptu hrách nahrazen čočkou.

Kočičí tanec – ingredience

  • 250 g krup
  • 250 g červené čočky
  • 150 g slaniny
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • sůl a oregano podle chuti

Kočičí tanec – postup

  1. Kroupy propláchněte, namočte a nechte lehce nabobtnat. Poté je uvařte do změknutí a sceďte.
  2. Červenou čočku propláchněte, dejte do vody a vařte 10 až 15 minut.
  3. Mezitím si rozehřejte pánev, dejte na ni pokrájenou slaninu na kousky a osmažte dokřupava.
  4. Vyndejte ji a dejte bokem.
  5. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno.
  6. Do slaninového výpeku přidejte cibuli, poté česnek a osmahněte
  7. Do pánve přisypte kroupy a čočku, promíchejte, osolte a přidejte oregano.
  8. Podávejte ozdobené křupavou slaninou.

Kroupy – recept na šumajstr

Šumajstr je další variací na pokrm kočičí svatba, kdy je v receptu opět nahrazena luštěnina, tentokrát je hrách vyměněn za fazole. Jde o krajovou variantu ze Záhoří a Slovácka, která je opět velmi snadná na přípravu a pokrm je navíc velmi sytý a chutný.

Šumajstr – ingredience

  • 300 g krup
  • 200 g fazolí
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 200 g cibule
  • 400 g škvarků
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce vepřového sádla
  • Mletý pepř
  • Sůl

Šumajstr – postup

  1. Fazole přes noc namočte.
  2. Poté k nim přidejte bobkový list, kuličky nového koření a celý pepř a uvařte je.
  3. Sůl přidejte, když budou fazole měkké.
  4. Kroupy uvařte odděleně v osolené vodě.
  5. Na sádle zpěňte cibulku, přidejte škvarky a prohřejte.
  6. Kroupy smíchejte s fazolemi, podle chuti dosolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek a vmíchejte cibuli se škvarky.

Kroupy – recept na krupoto

Krupoto je česká variace tradičního italského rizota. Namísto rýže se pro jeho přípravu používají obilné kroupy či krupky. Je nejen velmi chutné, ale také zdravé, protože obsahuje například živiny, jako vitamin E, vápník, zinek, fosfor, hořčík nebo selen.

Příprava je velmi jednoduchá, stačí smíchat kroupy s ostatními surovinami a připravit je stejně jako rizoto. Když ke kroupám navíc přidáte vhodnou zeleninu, kousek uzeného masa a bylinky, výsledek bude stát za to.

Krupoto – ingredience

  • 250 g krup či krupek
  • 1 velkou cibuli, nakrájenou nadrobno
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g uzeného vepřového masa, nakrájeného na drobné kostičky
  • 3 mrkve, nakrájené na kostičky
  • 1 menší pórek, nakrájený na půlkolečka
  • rostlinný olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvá petrželka, nasekaná
  • strouhaný sýr

Krupoto – postup

  1. Kroupy propláchněte a nechte přes noc namočené ve vodě.
  2. Druhý den je sceďte, nasypte do hrnce, zalijte 750ml čisté vody, osolte a přiveďte k varu. Vařte zhruba 20 až 30 minut do změknutí.
  3. Na lžíci oleje nechte krátce zpěnit a orestovat cibuli, přidejte uzené maso a opékejte dozlatova.
  4. Přidejte prolisovaný česnek, pórek a mrkev, podlijte trochou vody a duste, dokud zelenina nezměkne.
  5. Nakonec vmíchejte uvařené kroupy, čerstvou nasekanou petrželku, případně ještě osolte a opepřete podle chuti.
  6. Zamíchejte a podávejte s kyselou okurkou a posypané strouhaným sýrem.
Uvařený hrách a kroupy mohou být základem mnoha zdravých, chutných a přitom velice levných pokrmů.

Hrách a kroupy – kočičí svatba

V článku výše jste se dozvěděli, jak si uvařit laciné, zdravé jídlo s veselým názvem a další jeho varianty. Recept je jednoduchý a prověřený mnoha generacemi.

Hlavní složkou pokrmu je hrách a kroupy, které nám většinou ve stravě chybí. Hrách je jednou z nejstarších plodin. Obsahuje vitamin B1 a zinek. Je jedinečným spojením vlákniny, železa, hořčíku a draslíku.

Jako všechny luštěniny je přímo nabitý bílkovinami, a proto ho mají ve své stravě rádi i vegetariáni. Vláknina působí detoxikačně a snižuje cholesterol a tuky v krvi.

Ječné kroupy zase obsahují mnoho minerálních látek jako je fosfor, železo, zinek, hořčík a dále vitamíny B, které jsou užitečné pro nervový systém.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang