Polévky jsou vděčný pokrm, který nejen zahřeje, nýbrž i zasytí. Pokud doma není nic k jídlu nebo se kuchař potýká s tzv. ledničkovou slepotou, která nedovolí vymyslet jídlo z ingrediencí v ní přítomných, je pravý čas uvařit polévku. Česnek je doma vždycky a ostatní ingredience se jistě také najdou. Pokud ne, fantazii se meze nekladou a lze směle improvizovat.

Česneková polévka je nejlepší nejen na zahnání hladu. Také při nastupující nemoci, viróze nebo jen tak preventivně. Dochutit lze různě tak, jak ji má kdo rád. Mnohé babičky do domácí česnečky strouhaly sýr, čímž vznikla česneková polévka se sýrem. Oblíbená je i s bramborem nebo jako česneková polévka s vejcem.

Mnoho milovníků divokých večírků, kde teče alkohol proudem, na ni druhý den po ránu s pořádnou kocovinou nedají dopustit. Nefalšovaný česnekový vyprošťovák dokáže postavit na nohy i toho společensky nejunavenějšího tanečníka.

TIP: Česnek je kuchyňský všudybýlek a lze z něj vytvořit neodolatelné pomazánky. Co ochutnat česnekovou pomazánku s vařeným vejcem nebo česnekovou pomazánku s kečupem?

Česneková polévka s bramborem

Klasikou mezi klasikami je česneková polévka s bramborem. Recept nezabere příliš času a je hotová raz dva. Teplá tekutina do bříška okouzlí svou výraznou chutí, na níž je nejbáječnější to, že si ji každý kuchtík může regulovat podle svého vkusu a chuti.

Ingredience

  • 5-10 stroužků (podle chuti a síly česneku)
  • 3 ks brambor
  • 0,5-0,75 l vývaru nebo vody
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • kmín
  • majoránka
  • sůl, pepř
  • 1 vejce

Receptů na pravou česnekovou polévku je nespočet a v každé domácnosti se vyskytuje ten nejlepší – rodinný. Sváteční česneková polévka je obohacená o osmaženou anglickou slaninu, což jí dodává silnější a výraznější chuti.

Kdo rád experimentuje, přisype do domácí česnekové polévky i slaboučké nudličky, drožďové knedlíčky nebo kousky kuřecích prsou. Základem receptu na česnekovou polévku však zůstává česnek, a proto je potřeba jen do vývaru zamíchat velmi štědře, aby vynikla jeho pikantní chuť.

Česnek je králem kuchyně. Někteří lidé ho milují natolik, že by ho nejraději vmísili i do dortu.

Česneková polévka – recept

Na másle v hrnci osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Když je cibule dozlatova, přidáme polovinu stroužků, které jsme rozetřeli se solí. Necháme trochu rozvonět. Zalijeme vývarem nebo vodou a přidáme na kostičky nakrájené brambory.

Když brambory změknou, přidáme kmín, majoránku, pepř a zbytek stroužků nakrájených na tenké plátky. Na závěr do roztočeného víru polévky vlijeme rozšlehané vejce.

Místo opečených či osmažených chlebových krutonů lze použít česnekový chléb, jenž je vynikající coby příloha k polévce i jako křupavý doplněk ke grilované zelenině a masu. Česnekové pečené brambory pak už jsou tou třešnickou na dortu, která z každé česnekové party učiní večírek par excellence.

Česneková krémová polévka

Krémová česneková polévka se svým postupem příliš neliší od klasické česnečky popsané výše. V podstatě jediným rozdílem, který lze nalézt v ingrediencích, je smetana. Jinak zůstávají všechny přísady stejné, jako v případě vaření tradiční česnekové polévky.

Cibulku osmahneme na oleji, přidáme rozdrcený česnek, nakrájené brambory na kostičky a zalijeme vodou nebo vývarem. Osolíme a opepříme. Chvilku před změknutím brambor přilijeme smetanu a nepatrně povaříme. Brambory v polévce lze rozmixovat tyčovým mixérem, čímž se polévka zahustí a díky smetaně získá lahodně jemnou chuť.

TIP: Existuje mnoho variací na česnekovou polévku. Pokud chcete vyzkoušet netradiční, zkuste osolené neoloupané česnekové stroužky nejdříve upéct v troubě a poté je oloupejte a do polévky rozmixujte. Vznikne opět trochu jiná, avšak velmi dobrá česnečka.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang