V následujících receptech se dozvíte, jak připravit tu nejlepší boloňskou směs na špagety. Těstovinový pokrm s bylinkami a kořením je sytý a ocení ho kromě dospělých jedinců také děti. Během čtení se dozvíte také mnoho zajímavých informací o původu boloňských špaget a nejrůznější tipy a triky.

Co jsou boloňské špagety a odkud pochází?

Boloňské špagety jsou klasické italské jídlo, které má však americké kořeny. Jedná se o špagety zalité omáčkou z rajčat, mletého hovězího masa, česneku, vína, bylinek a koření.

Tradiční boloňská omáčka připravovaná v severoitalském městě Bologna se podává se širokými plochými nudlemi, jako jsou tagliatelle, pappardelle nebo fettuccine. Dalším oblíbeným způsobem přípravy jsou lasagne bolognese. Tyto druhy těstovin se používají proto, že hustá omáčka se lépe spojuje s těstovinami širšího tvaru.

Nicméně přimíchání boloňské omáčky ke špagetám je amerikanizovanou verzí klasiky. Jinými slovy, je mnohem rychlejší a jednodušší, ideální pro rušné všední večery.

homescreenify-sa3wymyqyai-unsplash-5887918
Tradiční boloňská omáčka má původ v severoitalském městě Bologna, její přimíchání ke špagetám je však amerikanizovaná verze.

Jaký je rozdíl mezi boloňskými špagetami a omáčkou na špagety?

Boloňská omáčka je variací na masové ragú. Boloňské ragú je vlastně směs hovězího a vepřového masa, bílého nebo červeného vína, mléka, rajčat a několika dalších bylinek a koření.

Naproti tomu omáčka na špagety je jednoduše rajčatová omáčka ochucená několika aromatickými látkami jako je cibule, česnek, bylinky a koření. Omáčka na špagety je tedy obvykle bezmasá rajčatová omáčka.

Špagety bolognese

Ingredience na špagety bolognese se dělí do 4 hlavních skupin – omáčka, maso, bylinky a koření a těstoviny a přílohy.

Pravá boloňská omáčka – ingredience

  • rostlinný olej
  • cibule a stroužky česneku
  • rajčata nakrájená na kostičky
  • rajčatový protlak
  • červené víno
  • kuřecí vývar

Nejlepším rostlinným olejem je olivový olej. Cibule a česnek vytvoří pikantní chuť, která umožní masu vyniknout. Chcete-li jít tradičnější cestou, nahraďte polovinu cibule stejným množstvím nakrájeného celeru a mrkve.

Chuť vína se při vaření zkoncentruje, proto zvolte středně silné, suché červené víno, například Pinot Noir nebo Merlot. Pro lehčí chuť je vhodný kuřecí vývar, chcete-li bohatší a výraznější chuť omáčky, použijte hovězí vývar.

Maso na pravé boloňské špagety

Nejlepší maso na boloňskou směs je mleté hovězí maso, které je libové v poměru 85:15 s tukem. Tuk dodá mletému hovězímu masu chuť a udrží ho křehké a vlhké. Chcete-li, můžete použít také mleté vepřové, krůtí nebo kuřecí maso.

Bylinky a koření na pravou boloňskou omáčku

Seznam koření a bylinek na boloňskou masovou omáčku může být libovolně dlouhý nebo krátký. Mezi nejčastěji používané bylinky se řadí:

  • oregano
  • tymián
  • bobkový list
  • sůl a černý pepř

Těstoviny a přílohy na pravé boloňské špagety

  • sušené špagety
  • čerstvá bazalka
  • parmazán

Na recept na boloňské špagety se hodí jakékoli těstoviny dlouhého tvaru, např. linguine nebo fettuccine. Bazalku přidejte vždy až těstě před podáváním. Zbytkové teplo z těstovin uzamkne její čerstvou chuť a zelenou barvu. Pokud byste ji přidali do omáčky, bazalka by zvadla a zčernala. Na závěr pokrm posypte parmazánem.

emanuel-ekstrom-_co7yz501g4-unsplash-6943256
Ingredience na špagety bolognese se dělí do 4 hlavních skupin – omáčka, maso, bylinky a koření a těstoviny a přílohy.

Boloňské špagety s mletým masem – recept

Recept na boloňské špagety z mletého masa na všední den, který je bohatý, sytý a vydatný. Tento zjednodušený italský pokrm z těstovin je rychle hotový, což jistě oceníte.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba vaření: 30 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience na boloňské špagety s mletým masem

  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 450 g mletého hovězího masa
  • 1 plechovka nakrájených rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 snítka tymiánu svázaná do svazku
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/2 šálku červeného vína
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku čerstvé bazalky nasekané nahrubo
  • 1 šálek strouhaného parmezánu
  • 450 g sušených špaget nebo těstovin linguini

Postup na boloňské špagety s mletým masem

  1. V hrnci rozehřejeme na středním plamenu olivový olej. Přidáme cibuli a vaříme 7-9 minut.
  2. Vmícháme rajčata a rajčatový protlak. Za častého míchání vaříme 5 minut
  3. Přidáme mleté hovězí maso. Pomocí vařečky ho rozlámeme na menší kousky. Za častého míchání vaříme 7-8 minut, dokud maso nezhnědne.
  4. Přidáme česnek, sušené oregano, svazek tymiánu, sůl, pepř, bobkový list, červené víno a kuřecí vývar. Vše promícháme a přivedeme k varu.
  5. Snížíme teplotu na středně nízkou, přiklopíme pokličkou a necháme vařit 20-25 minut za občasného míchání.
  6. Mezitím přivedeme k varu velký hrnec osolené vody a uvaříme špagety podle návodu na obalu. Jakmile jsou špagety hotové, slijeme je do cedníku.
  7. Svazek tymiánu a bobkový list z omáčky vyhodíme. Boloňskou omáčku s mletým masem smícháme s okapanými špagetami. Vše promícháme a ujistíme se, že jsou těstoviny bohatě obalené omáčkou.
  8. Vmícháme čerstvou bazalku, posypeme strouhaným parmezánem a podáváme.

TIP: Chcete-li boloňskou omáčku s mletým masem ozvláštnit, připravte si ji se smetanou. Jakmile sundáte boloňskou omáčku z ohně, vmíchejte 1/2 šálku husté smetany, abyste získali hladkou a luxusní omáčku.

Boloňské špagety pro děti – recept

S tímto receptem na rychlé boloňské špagety budete mít úspěch hlavně u dětí. Technika italské klasiky byla v tomto receptu zjednodušena, takže tyto chutné těstoviny s boloňským ragú vytvoříte za méně než 30 minut.

spaghetti-g170929085_1920-1111835
S tímto receptem na rychlé a jednoduché boloňské špagety budete mít úspěch hlavně u dětí.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba vaření: 15 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience na boloňské špagety pro děti

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 450 g mletého hovězího masa
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 850 g drcených rajčat
  • 3 stroužky česneku nasekaného nadrobno
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • hrst nasekané čerstvé petrželky
  • sůl a pepř dle chuti
  • 225 g špaget
  • strouhaný parmezán na podávání (volitelné)

Postup na boloňské špagety pro děti

  1. Olivový olej rozehřejeme ve velké pánvi na středním plamenu. Přidáme cibuli a smažíme 2-3 minuty, dokud lehce nezezlátne. Přidáme česnek a smažíme další 1 minutu.
  2. Přidáme mleté hovězí maso. Restujeme asi 8 minut, dokud není zcela uvařené.
  3. Přidáme oregano, rajčatový protlak a promícháme s masovou směsí. Přidáme rajčata, petrželku a přivedeme k varu.
  4. Dochutíme solí a pepřem. Snížíme teplotu na minimum a vaříme alespoň 15 minut.
  5. Mezitím uvaříme špagety podle návodu na obalu. Uvařené špagety scedíme a podáváme přelité boloňskou směsí na špagety a posypané strouhaným parmezánem.

TIP: Boloňská omáčka s mletým hovězím masem by se měla vařit s odklopenou pokličkou, aby se zredukovala, prohloubila její chuť a také zhoustla. Boloňskou omáčku nemusíte nijak speciálně zahušťovat. Vařte ji, dokud se sama nezredukuje a nezhoustne.

Boloňská omáčka z červené čočky – recept

Červená čočka a vlašské ořechy vytvářejí vydatnou omáčku, která je plná bílkovin, železa pro srdce zdravých omega-3. Hotová za pouhých 30 minut.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Doba vaření: 20 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience na boloňskou omáčku z červené čočky

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 žlutá cibule nakrájená nadrobno
  • 3-4 mleté stroužky česneku
  • 950 g nakrájených nebo drcených rajčat
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1/2 lžičky soli a pepře
  • 90 g propláchnuté sušené červené čočky
  • 1/2 šálku zeleninového vývaru nebo vody
  • 60 g jemně nasekaných vlašských ořechů

Postup na boloňskou omáčku z červené čočky

  1. Ve velkém hrnci nebo pánvi rozehřejeme olivový olej na středním ohni. Přidáme cibuli a vaříme ji 3 minuty, dokud nezprůsvitní. Poté přidáme česnek a vaříme další 2 minuty.
  2. Do hrnce vsypeme rajčata i se šťávou, rajčatový protlak, bylinky, sůl a pepř. Promícháme, aby se vše spojilo.
  3. Přidáme čočku a zeleninový vývar a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a vaříme 15-20 minut, dokud čočka nezměkne a vývar se nevstřebá.
  4. Nakonec vmícháme vlašské ořechy a vaříme, dokud se nezačnou prohřívat. Podáváme teplé s uvařenými těstovinami.

TIP: Pokud vám omáčka zbyla, můžete ji vložit do vzduchotěsné nádoby a uchovávat v lednici. Zbytky boloňské omáčky vydrží čerstvé až 3 dny.

Těstoviny s boloňskou omáčkou – recept

Klasický recept na těstoviny s domácí boloňskou omáčkou s mletým hovězím masem. Ideální večeře uprostřed týdne pro 4 člennou rodinu.

sorin-popa-xaxvkp0tdwu-unsplash-6013637
Těstoviny s boloňskou omáčkou jsou ideální večeří uprostřed týdne.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba vaření: 50 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience na těstoviny s boloňskou omáčkou

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku nasekané nadrobno
  • 100 g nastrouhané mrkve
  • 2 plechovky nakrájených rajčat
  • 400 ml hovězího vývaru
  • 400 g sušených těstovin
  • sůl a pepř

Postup na těstoviny s boloňskou omáčkou

  1. Velkou pánev zahřejeme na středním plamenu. Přidáme lžíci olivového oleje a po zahřátí přidáme mleté hovězí maso a špetku soli a pepře. Mleté maso na středním plamenu opékáme, dokud dobře nezhnědne. Dáváme však pozor, aby se nepřipálilo.
  2. Po upečení přendáme mleté maso do mísy a dáme stranou.
  3. Do stejné pánve přidáme další lžíci oleje a zvýšíme teplotu. Přidáme cibuli a špetku soli a 5-6 minut ji opatrně restujeme, dokud nezměkne a nezprůsvitní. Přidáme česnek a vaříme další 2 minuty.
  4. Přidáme strouhanou mrkev a poté přendáme hovězí maso z mísy zpět do pánve. Přidáme rajčata a dobře promícháme.
  5. Přilijeme vývar, přivedeme k varu a poté snížíme teplotu a vaříme mírným varem 45 minut, nebo dokud omáčka nezhoustne. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme kořením.
  6. Mezitím zahřejeme velký hrnec s vodou a přidáme špetku soli. Vložíme těstoviny a vaříme podle návodu na obalu.
  7. Jakmile jsou těstoviny uvařené, slijeme je a přidáme do pánve s boloňskou omáčkou. Dobře promícháme a podáváme.

TIP: Dodejte vaší boloňské omáčce trochu na pikantnosti s worcesterskou omáčkou. Přidáním 1-2 lžic worcesterské omáčky získáte bohatou boloňskou omáčku. Je to tajný tip, který této omáčce dodá extra šmrnc.

Klasické boloňské ragú – recept

V tomto klasickém receptu na boloňské ragú dochází k určitému kouzlu, když se hovězí maso a aromatická zelenina pomalu vaří s vínem, rajčatovým protlakem a vývarem.

Ingredience na klasické boloňské ragú

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1,5 šálku středně velké cibule nakrájené nadrobno
  • 1 šálek jemně nasekaného řapíkatého celeru
  • 3/4 šálku oloupané mrkve nakrájené najemno
  • 180 g mletého hovězího masa
  • 180 g mletého telecího masa
  • 90 g pancetty nakrájené najemno
  • 1/2 šálku suchého červeného vína
  • 3 šálky hovězího nebo kuřecího vývaru
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 450 g těstovin tagliatelle nebo fettuccine
  • jemně nastrouhaný parmezán (k podávání)

Postup na klasické boloňské ragú

  1. Ve velké hrnci rozehřejeme olej na středním plamenu. Přidáme cibuli, řapíkatý celer a mrkev. Restujeme doměkka 8-10 minut.
  2. Přidáme hovězí a telecí maso a pancettu. Restujeme asi 15 minut, dokud maso nezhnědne.
  3. Přidáme víno a za častého míchání a seškrabávání připečených kousků vaříme 1 minutu. Přidáme 2,5 šálku vývaru a rajčatový protlak a promícháme. Snížíme teplotu na velmi nízkou a za občasného míchání mírně vaříme asi 1,5 hodiny dokud se chutě nespojí. Dochutíme solí a pepřem.
  4. V malém hrnci přivedeme mléko k varu. Postupně ho přidáváme do omáčky. Omáčku přikryjeme mírně pootevřenou pokličkou a za občasného míchání vaříme na mírném ohni asi 45 minut, dokud se mléko nevstřebá. V případě potřeby přidáme další vývar, aby se omáčka naředila.
  5. K varu přivedeme velký hrnec s vodou. Osolíme, přidáme těstoviny a za občasného míchání vaříme, dokud těstoviny nejsou al dente. Uvařené těstoviny scedíme a ponecháme si 1/2 šálku vody.
  6. Těstoviny smícháme s omáčkou. Pokud se nám omáčka zdá suchá, vmícháme vody uchovanou z vaření těstovin. Rozdělíme na teplé talíře a podáváme s parmezánem.

TIP: Boloňské ragú připravené podle tohoto receptu vám vystačí zhruba na 4-6 porcí těstovin. Ragú si můžete připravit až 2 dny předem. Chlaďte nepřikryté, dokud zcela nevychladne, poté přikryjte a uchovávejte v chladu.

Boloňská směs na špagety – recept

Připravte si podle tohoto receptu typickou boloňskou směs na špagety.

pexels-klaus-nielsen-6287520-7181819
Boloňská směs na špagety podle tohoto receptu vám vystačí na zhruba 6 porcí špaget.

Příprava

  • Doba vaření: 4 hodiny
  • Počet porcí: 6

Ingredience na boloňskou směs na špagety

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 3 lžíce másla + na promíchání těstovin
  • 1/2 šálku nakrájené cibule
  • 2/3 šálku nasekaného řapíkatého celeru
  • 2/3 šálku nakrájené mrkve
  • 350 g mletého hovězího masa
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 1 celý muškátový oříšek
  • 1 šálek suchého bílého vína
  • 1/2 šálku rajčat z plechovky nakrájených na kousky i se šťávou
  • 500 g těstovin
  • čerstvě nastrouhaný parmezán (k podávání)

Postup na boloňskou směs na špagety

  1. Do hrnce dáme olej, máslo a nakrájenou cibuli a zapneme na střední teplotu. Cibuli restujeme a mícháme, dokud neprůsvitní. Poté přidáme celer a mrkev a vaříme 2 minuty. Zeleninu mícháme, aby se dobře obalila.
  2. Přidáme mleté hovězí maso, velkou špetku soli a několik zrnek pepře. Maso rozmačkáme vidličkou, dobře promícháme a vaříme tak, aby hovězí maso ztratilo syrovou červenou barvu.
  3. Přidáme mléko a za častého míchání jej necháme mírně vařit, dokud zcela nevybabrá. Přidáme muškátový oříšek a zamícháme.
  4. Přidáme víno a necháme ho vařit, dokud se neodpaří. Poté přidáme rajčata z plechovky a důkladně promícháme, aby se všechny ingredience dobře obalily.
  5. Když rajčata začnou bublat, ztlumíme teplotu tak, aby se omáčka vařila nižším varem, jen s občasným probubláváním na povrchu. Vaříme odkryté 3 hodiny nebo déle a občas promícháme.
  6. Během vaření omáčky zjistíme, že se začíná vysušovat a tuk se odděluje od masa. Aby se nepřichytila, přidáme podle potřeby 1/2 šálku vody. Na konci však nesmí zůstat vůbec žádná voda a tuk se musí od omáčky oddělit.
  7. Ochutnáme a v případě potřeby dosolíme. Promícháme s uvařenými scezenými těstovinami, přidáme 1 lžíci másla a podáváme s čerstvě nastrouhaným parmezánem.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang