Recept na domácí boloňskou omáčku

Boloňská omáčkaHlavní jídlaHovězí masoOmáčky
Domácí boloňská omáčka

Domácí boloňskou omáčku připravíte za necelé 4 hodiny.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 3 hodiny 20 minut
  • Celkem: 3 hodiny 35 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 šálek jemně nakrájené cibule
  • ½ šálku jemně nakrájeného celeru
  • ½ šálku jemně nakrájené mrkve
  • 1 špetka soli
  • 700 g mletého hovězího masa
  • 1 a ½ lžičky soli
  • ⅛ lžička mletého muškátového oříšku
  • 1 špetka kajenského pepře nebo podle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1 a ½ šálku 2% mléka
  • 2 šálky bílého vína
  • 1 plechovka celých italských švestkových rajčat (nejlépe San Marzano)
  • 2 šálky vody nebo podle potřeby

Postup

  1. Máslo s olivovým olejem rozpusťte ve velkém hrnci na mírném ohni.
  2. Přidejte cibuli, celer, mrkev a 1 špetku soli.
  3. Vařte a míchejte, dokud cibule nezprůsvitní, asi 5 minut.
  4. Vmíchejte mleté hovězí maso do zeleniny.
  5. Vařte a míchejte, dokud se maso nerozpadne a nezrůžoví, asi 5 minut.
  6. Dochuťte 1 a 1/2 lžičky soli, muškátovým oříškem, kajenským pepřem a černým pepřem.
  7. Do směsi mletého hovězího masa nalijte mléko a přiveďte k varu.
  8. Za častého míchání vařte, dokud se většina mléka neodpaří a dno pánve není stále mírně omáčené, asi 5 minut.
  9. Zvyšte teplotu na středně vysokou a přilijte bílé víno.
  10. Vařte a míchejte, dokud se víno z větší části neodpaří, asi 5 minut.
  11. Rajčata i se šťávou přelijte do velké mísy.
  12. Rukama je rozmačkejte, až budou připomínat kousky omáčky.
  13. Rajčatovou směs vlijte do směsi mletého hovězího masa.
  14. Plechovku s rajčaty naplňte 2 šálky vody a vmíchejte do omáčky.
  15. Přiveďte k varu.
  16. Snižte teplotu na minimum a za častého míchání vařte, dokud se směs nerozvaří do husté omáčky, nejméně 3 hodiny, nejlépe však 4 až 6 hodin.
  17. V případě potřeby odstraňte z povrchu omáčky tuk.
  18. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte více vody.
  19. Před podáváním ochutnejte a upravte koření.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang