Klasické boloňské lasagne – jednoduchý recept

Boloňská omáčkaHlavní jídlaHovězí masoSlané receptyTěstoviny

Děti budou rády pomáhat s přípravou těchto nejjednodušších těstovin se slaninou, mletým hovězím masem, omáčkou crème fraîche a táhnoucí se mozzarellou.

Pokud příliš neholdujete masu, můžete vyzkoušet také vegetariánské lasagne.

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 kolečka uzené slaniny
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 1 celerová tyčinka, jemně nasekaná
  • 1 středně velká mrkev, nastrouhaná
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
  • 2 x 400 g plechovky nakrájených rajčat
  • 1 polévková lžíce čirého medu
  • 500 g balení čerstvých vaječných lasagní
  • 400 ml crème fraîche
  • 125 g mozzarelly, nahrubo natrhané
  • 50 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
  • velká hrst bazalkových listů, natrhaných (podle chuti)

Postup přípravy

KROK 1: Rozehřejte olej ve velkém hrnci. Kuchyňskými nůžkami nakrájejte slaninu na malé kousky nebo ji ostrým nožem nakrájejte na prkénku. Přidejte slaninu na pánev a smažte jen několik minut, dokud nezačne zlátnout. Přidejte cibuli, celer a mrkev a za občasného míchání vařte na mírném ohni 5 minut, dokud nezměknou.

KROK 2: Přidejte česnek a vařte 1 minutu, pak přisypte mleté maso a za stálého míchání a rozbíjení dřevěnou lžící vařte asi 6 minut, dokud nezhnědne po celém povrchu.

KROK 3: Vmíchejte rajčatový protlak a vařte 1 minutu, dobře promíchejte s hovězím masem a zeleninou. Přisypte nakrájená rajčata. Každou plechovku naplňte do poloviny vodou, aby se vypláchla všechna rajčata, která v ní zůstala, a přidejte je do pánve. Přidejte med a podle chuti okořeňte. Vařte 20 minut.

KROK 4: Troubu předehřejte na 200 °C, 180 °C s ventilátorem nebo plyn 6. Lasagne sestavíte tak, že na dno pekáče nebo zapékací misky naberete trochu omáčky ragú a omáčku rozetřete po celém dně. Na omáčku položte 2 pláty lasagní, které se překrývají, to samé poté zopakujte s další omáčkou a další vrstvou těstovin. Opakujte s dalšími 2 vrstvami omáčky a těstovin a na závěr položte vrstvu těstovin.

KROK 5: Vložte crème fraîche do misky a smíchejte ho s 2 lžícemi vody, aby se uvolnil a vznikla hladká rozlévatelná omáčka. Tou přelijte těstoviny a navrch dejte mozzarellu. Povrch posypte parmazánem a pečte 25-30 minut, dokud nezezlátne a nezačne bublat. Podávejte posypané bazalkou, pokud ji máte rádi.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang