Recept – boloňské špagety, špagety s pravou boloňskou omáčkou

Boloňská omáčkaHlavní jídlaHovězí masoMasoOmáčkyŠpagetyTěstovinyVepřové masoZeleninová jídla

Pravá boloňská omáčka se připravuje až 2,5 hodiny, takže je potřeb naplánovat si vaření tak, aby jste stihli podávat jídlo včas. Boloňskou omáčku lze klidně zmrazit. Kuchař tedy může navařit boloňskou omáčku do zásoby a uvařit vždy jen čerstvé špagety.

Leckoho možná překvapí, že pokud vyrazí do Bologni, tak na jídelníčku restaurací boloňské špagety nejspíš nenajde. Jedná se spíš o lákadlo pro turisty, než místní specialitu.

Ingredience:

  • 500 g špagety
  • strouhaný parmazán
  • 2 středně velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 kg rajčat
  • 60 ml rostlinného oleje
  • 375 g mletého hovězího masa
  • 375 g mletého vepřového masa (libového)
  • 250 ml mléka
  • 375 ml suchého bílého vína
  • 15 ml rajského protlaku
  • 1 svazek bylinek (petržel, tymián, bobkový list)
  • sůl
  • pepř
  • 0,5 l vody

Postup:

Nejdříve nakrájíme všechnu zeleninu. Mrkev na kostičky, cibuli a česnek nasekáme najemno. Rajčata nejdříve oloupeme a zbavíme jader, až poté nahrubo nasekáme.

Nakrájenou zeleninu dáme na pánev s rozpáleným olejem (použijeme co největší pánev) a za stálého míchání dusíme doměkka (cca 5-10 minut).

Když je zelenina měkká, přidáme do pánve všechno mleté maso a za stálého míchání dusíme, dokud maso nezmění barvu.

Následně přimícháme mléko a na mírném plameni vaříme, dokud se z pánve neodpaří všechna voda.

Potom přilijeme do pánve víno a opět mírně vaříme, dokud se neodpaří všechna tekutina.

Nakonec přimícháme nasekaná rajčata, rajský protlak, bylinky (svazek) a dochutíme solí a pepřem. Do boloňské omáčky přilejeme vodu a na mírném plameni za občasného míchání vaříme 1,5 – 2 hodiny, dokud omáčka nezhoustne.

Před koncem vaření boloňské omáčky uvaříme špagety podle návodu na obalu. Pokud do vody na vaření špaget přidáte trochu oleje, špagety se v hrnci nebudou slepovat.

Boloňské špagety podáváme tak, že na talíř nejdříve nandáme špagety, na špagety nalijeme boloňskou omáčku a celé to posypeme nastrouhaným parmazánem.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang