Pokud jde o italskou kuchyni, je těžké udělat chybu s klasickými těstovinami. A jedním z nejoblíbenějších a nejuniverzálnějších pokrmů italské kuchyně jsou špagety aglio olio neboli špagety s česnekem a olivovým olejem. Tento jednoduchý, ale přesto chutný pokrm je v italských domácnostech již po staletí základem a není divu, že je tomu tak.
Špagety aglio olio jsou pokrm pocházející z jižní Itálie. Předpokládá se, že vzniklo v chudších oblastech města, kde lidé používali jednoduché a snadno dostupné suroviny k přípravě sytého jídla. Postupně si jídlo našlo cestu i do zbytku země, například je vyhledávané v restauracích přístavního městečka Portofino. Pokrm si získal oblibu díky své jednoduchosti, rychlosti a neuvěřitelné chuti.
Těstoviny Aglio e olio
Aglio olio [alio olio] jsou špagety s česnekem a olivovým olejem, které jsou považovány za levnější variantu těstovin s mušlemi. K přípravě tradičních těstovin aglio e olio je potřeba jen velmi málo ingrediencí – tenké těstoviny podle vlastního výběru, česnek, olivový olej a chilli vločky. Původní recept dokonce neobsahuje ani sýr!
Recept na Aglio olio špagety
Rychlé špagety olio se snadno připravují z pouhých 4 jednoduchých ingrediencí (špagety, olivový olej, česnek a drcené vločky červené papriky), jsou hotové za 20 minut a vždycky si je oblíbíte.
Ingredience na aglio olio špagety
- 450 g sušených špaget
- 1/2 šálku kvalitního olivového oleje
- 6 až 8 stroužků česneku nakrájených na velmi tenké plátky
- 1/2 lžičky drcených chilli vloček (nebo více, podle chuti)
- nepovinné ozdoby: nasekaná čerstvá petrželka, čerstvě nastrouhaný parmezán
Postup na aglio olio špagety
- Přiveďte k varu velký hrnec s bohatě osolenou vodou. Přidejte špagety a vařte, dokud nejsou téměř al dente (chybí jen minuta do konce).
- Mezitím, asi 3 minuty po přidání těstovin do vroucí vody, rozehřejte ve velké pánvi na středním plameni olivový olej. Přidejte česnek nakrájený na plátky a drcené chilli vločky a smažte 3 až 5 minut, nebo dokud lehce nezezlátne. (Je velmi důležité, aby se česnek nepřipálil. Pokud tedy těstoviny nejsou hotové v době, kdy je česnek lehce zlatavý, stáhněte pánev z ohně, dokud nejsou těstoviny hotové).
- Jakmile jsou těstoviny hotové, přendejte je kleštěmi do pánve spolu s 1/2 šálkem horké vody z těstovin. Těstoviny průběžně přehazujte, dokud nejsou rovnoměrně obalené v česnekové omáčce. Pokud se vám omáčka zdá příliš suchá, přidejte další 1/4 šálku vody na těstoviny.
- Těstoviny rychle ochutnejte a v případě potřeby přidejte další špetku soli nebo drcených chilli vloček.
- Těstoviny podávejte ihned, dokud jsou pěkně horké, ozdobené libovolnou přílohou, která se vám zdá dobrá.
Jednoduché špagety Aglio e Olio – recept
Žádné dva recepty na aglio e olio nejsou stejné, ale tento se drží klasické metody. Základem je pomalé opékání plátků česneku na olivovém oleji do dokonalé zlatavé barvy. Pokud je příliš světlý, nezískáte plnou chuť, a pokud je příliš tmavý, zhořkne. Naše rada? Udělejte to dokonale.
Ingredience na jednoduché špagety Aglio e Olio
- 450 g nevařených špaget
- ½ šálku olivového oleje
- 6 stroužků česneku nakrájených na tenké plátky
- ¼ lžičky chilli vloček nebo podle chuti
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- ¼ šálku nasekané čerstvé italské petrželky
- 1 šálek jemně nastrouhaného sýra Parmigiano-Reggiano (parmezán)
Postup na jednoduché špagety Aglio e Olio
- Přiveďte k varu velký hrnec s mírně osolenou vodou. Špagety vařte ve vroucí vodě za občasného míchání, dokud nejsou uvařené, ale pevné na skus, asi 10 až 12 minut. Sceďte je a přendejte do mísy na těstoviny.
- Zatímco se těstoviny vaří, smíchejte na studené pánvi olivový olej a česnek. Vařte na středním plameni, aby se česnek pomalu opékal, asi 10 minut.
- Jakmile začne olivový olej bublat, snižte teplotu na středně nízkou. Vařte a míchejte, dokud česnek nezíská zlatohnědou barvu, asi dalších 5 minut. Odstavte z ohně.
- Do těstovin vmíchejte chilli vločky, sůl a černý pepř. Přilijte horký olivový olej a česnek a posypte italskou petrželkou a polovinou sýra Parmigiano-Reggiano; promíchejte.
- Těstoviny podávejte posypané zbylým sýrem Parmigiano-Reggiano.
Špagety Aglio olio e peperoncino – recept
Tyto italské špagety Aglio Olio peperoncino jsou plné chuti. Než začnete dělat cokoli jiného, napusťte si vodu, protože příprava omáčky trvá od začátku do konce méně než 10 minut.
Ingredience na špagety Aglio olio e peperoncino
- sůl
- 2 až 3 celé čerstvé peperoncini (malé červené chilli papričky) nebo malé sušené červené chilli papričky
- ⅔ šálku extra panenského olivového oleje
- 4 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- ¼ šálku nasekané italské petrželky
- 340 g linguine nebo špaget
Postup na špagety Aglio olio e peperoncino
- Dejte vařit hrnec osolené vody. Odstraňte stonky peperoncini, podélně je rozpulte a nakrájejte na 0,5 cm dlouhé plátky. Olej, česnek a peperoncini dejte do velké hluboké pánve na středně vysokou teplotu a vařte, dokud česnek nezprůsvitní a nezezlátne, 2 až 3 minuty. Přidejte na pánev petrželku a vypněte oheň.
- Mezitím uvařte těstoviny, dokud nejsou al dente, tedy téměř, ale ne zcela hotové, a uprostřed ještě trochu křídové. Slijte je a 1 šálek tekutiny z vaření si nechte stranou.
- Když olej na pár minut vychladne, přidejte ½ šálku vody z vaření těstovin a na prudkém ohni zredukujte asi na polovinu. Přidejte těstoviny a během vaření je intenzivně míchejte.
- Podle potřeby přidávejte po troškách rezervovanou vodu na těstoviny, aby se těstoviny dovařily a omáčka zhoustla. Dochuťte solí a podávejte.
Aglio olio – recept
Tento klasický italský pokrm připravíte, když do špaget vmícháte zlatavý česnek a hedvábný olivový olej, a to za dobu, než se uvaří těstoviny. Je to jednoduché, chutné a ideální pro náročné dny.
Ingredience na Aglio olio
- 200 g špaget
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 3-4 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1/2 malé červené chilli papričky, jemně nasekané (nepovinné)
- malá hrst petrželky, jemně nasekaná
Postup na Aglio olio
- Přiveďte k varu velký hrnec s dobře osolenou vodou a vařte špagety asi 10 minut nebo dokud nejsou al dente – měly by si zachovat kousavost.
- Když jsou těstoviny téměř hotové, rozehřejte na pánvi na středním plameni olej a 1 minutu na něm smažte česnek a chilli, pokud je používáte, dokud se nerozvoní a česnek lehce nezezlátne, ale nezhnědne (pokud česnek příliš ztmavne, bude mít hořkou chuť).
- Špagety slijte a přidejte je do česnekového oleje spolu s petrželkou. Dochuťte a promíchejte, aby se spojily, a podávejte.
Recept na těstoviny Aglio olio
Vyzkoušejte tento recept na špagety aglio e olio jednou a budete je dělat znovu a znovu. Používá jednoduché ingredience, uvaří se za 20 minut a je naprosto vynikající.
Ingredience na těstoviny Aglio olio
- 340 g špaget
- ½ až 1 šálek vody na těstoviny
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- 4 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- ¼ až ½ lžičky chilli vloček
- 1 velký svazek kapusty lacinato (černá kapusta), zbavený stonků a nasekaný
- ½ lžičky mořské soli
- čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžička citronové šťávy
- ⅓ šálku nasekané petrželky
- parmezán nebo veganský parmezán, na podávání
Postup na těstoviny Aglio olio
- Těstoviny připravte podle návodu na obalu v hrnci s osolenou vroucí vodou, dokud nejsou al dente. Před scezením těstovin si ponechte 1 šálek vody z vaření.
- Na velké pánvi rozehřejte na středním plameni olej. Přidejte česnek a chilli vločky. Promíchejte a vařte 30 sekund až 1 minutu, dokud česnek na okrajích lehce nezhnědne.
- Přidejte kapustu, sůl a několik zrnek pepře a za stálého míchání kleštěmi vařte, dokud kapusta nezvadne, maximálně 1 minutu.
- Přidejte špagety a promíchejte. Přidejte ½ šálku vody na těstoviny, citronovou šťávu, citronovou kůru a promíchejte. Pokud se vám těstoviny zdají příliš suché, přidejte zbývající ½ šálku vody na těstoviny, abyste vytvořili lehkou omáčku.
- Dochuťte podle chuti. Ozdobte petrželkou a podávejte s parmezánem nebo veganským parmezánem.
Nejlepší spaghetti Aglio olio – recept
Tyto jednoduché spaghetti Aglio e Olio, klasické italské těstoviny s česnekem a olivovým olejem, se připravují pouze ze 7 ingrediencí a za méně než 20 minut.
Ingredience na spaghetti Aglio olio
- 340 g tenkých špaget
- sůl
- ½ šálku extra panenského olivového oleje
- 8 stroužků česneku nakrájených na tenké plátky
- ½ lžičky chilli vloček více podle chuti
- ⅓ šálku strouhaného parmezánu více podle chuti
- nasekaná petrželka na ozdobu
Postup na spaghetti Aglio olio
- Přiveďte velký hrnec vody k varu a vodu dobře osolte (asi 2 lžíce košer soli). Přidejte těstoviny a vařte je podle návodu na obalu, dokud nebudou al dente nebo o něco dříve (asi 9 minut). Než těstoviny scedíte, nezapomeňte si vyhradit asi 1,5 šálku vody z vaření těstovin.
- Mezitím 4 minuty po přidání těstovin do vroucí vody rozehřejte na velké pánvi na středním plameni olivový olej. Přidejte česnek a za pravidelného míchání ho asi 2 až 3 minuty smažte, dokud česnek nezíská zlatavou barvu (dobře regulujte teplotu, aby se česnek nerozvařil).
- Přidejte chilli vločky a asi 30 sekund promíchávejte. Pokud těstoviny nejsou hotové, olej prozatím odstavte z ohně.
- Opatrně naberte do pánve rezervovanou vodu na vaření těstovin. Vařte, dokud se tekutina nezredukuje asi o ⅓.
- Přidejte uvařené těstoviny a několik minut je promíchávejte. Vypněte oheň a přidejte parmezán a petrželku. Promíchejte a spojte.
- Těstoviny nechte ještě pár minut odpočívat, aby se omáčka vstřebala. Podávejte s dalším parmezánem a chilli vločkami.
Recept na nejlepší Aglio olio peperoncino
Kdo by řekl, že něco tak jednoduchého, jako jsou špagety Aglio olio e peperoncino, může chutnat tak dobře? Připravené ze spousty extra panenského olivového oleje, česneku a chilli vloček. A to nejlepší? Jsou hotové za 10 minut.
Ingredience na nejlepší Aglio olio peperoncino
- 450 g sušených špaget
- sůl
- 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
- 6 stroužků česneku, mletých
- 1 lžička drcených chilli vloček nebo podle chuti
- 1/2 šálku vyhrazené vody na těstoviny
- 1/2 šálku nasekané petrželky
Postup na nejlepší Aglio olio peperoncino
- Na prudkém ohni přiveďte k varu velký hrnec s vodou bohatě ochucenou solí. Špagety uvařte podle návodu na obalu, dokud nebudou al dente.
- Zatímco se těstoviny vaří, připravte omáčku smícháním olivového oleje, česneku, chilli vloček a špetky soli ve velké pánvi. Na středně nízkém ohni pomalu vařte, aby olej absorboval chutě z česneku a chilli vloček.
- Když jsou těstoviny téměř al dente, přendejte je do pánve s ochuceným olejem spolu s 1/2 šálku vody z těstovin. Změňte teplotu na středně vysokou a za stálého míchání a rychlého přehazování vařte, dokud těstoviny nejsou al dente a omáčka nezhoustne/neemulguje a nepokryje těstoviny. Pokud chcete, můžete přidat ještě trochu olivového oleje.
- Odstavte z ohně, přidejte nasekanou petrželku a podávejte s Parmigiano Reggiano.
Závěrem lze říci, že špagety Aglio olio a jejich variace jsou jednoduchým, ale uspokojivým pokrmem, který obstál ve zkoušce času. Ukazují krásu italské kuchyně a její schopnost proměnit jednoduché ingredience v něco lahodného a uklidňujícího.
TIP: Vyzkoušejte recept na boloňské špagety, zapečené špagety s mletým masem, omáčku na špagety, špagety s kuřecím masem, špagety se špenátem nebo recepty z celozrnných těstovin.
Ať už jste tedy fanoušky klasických špaget Aglio olio, nebo rádi experimentujete s různými variacemi, tento pokrm jistě potěší vaše chuťové pohárky a zanechá ve vás chuť na další.