Zajímá vás, jak si doma připravit kuřecí vývar? Naučte se to pomocí tohoto receptu. Tento tradiční vývar s bohatou kuřecí chutí je lehce ochucený bylinkami. Kromě přípravy skvělých kuřecích polévek lze tento recept na kuřecí vývar použít také do nákypů, rýžových pokrmů a dalších receptů, které vyžadují kuřecí vývar.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Doba vaření: 3-4 hodiny
  • Počet porcí: 6 šálků

Ingredience

  • 1,5 kg kuřecích kousků s kostí (stehna, křídla, krky nebo hřbetní kosti)
  • 2 celerová žebra s listy nakrájená na kousky
  • 2 střední mrkve nakrájené na kousky
  • 2 rozčtvrcené střední cibule
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky sušeného rozdrceného rozmarýnu
  • 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 8-10 celých zrnek pepře
  • 2 l studené vody

Postup

  1. Všechny přísady vložíme do polévkového hrnce. Pomalu přivedeme k varu. Snížíme teplotu, dokud se směs nevaří. Vaříme odkryté 3-4 hodiny a podle potřeby sbíráme pěnu.
  2. Odložíme kuře stranou, dokud nevychladne natolik, aby se s ním dalo manipulovat. Z masa odstraníme kosti, které vyhodíme. Maso necháme na další použití. Vývar scedíme, zeleninu a koření vyhodíme. Uložíme do chladničky na 8 hodin nebo přes noc. Odstraníme tuk z povrchu.

Časté dotazy

  1. Jaký je rozdíl mezi kuřecím vývarem a kuřecím bujónem? Kuřecí vývar se vyrábí z masa a kostí a vaří se na sporáku poměrně krátkou dobu. Má lehkou kuřecí chuť a je ideální pro použití do polévek. Kuřecí bujón se vyrábí z kostí, které se nejprve upečou v troubě a pak se několik hodin vaří na sporáku. Delší doba vaření vytáhne z kostí více kolagenu, který prohloubí chuť vývaru. Je vynikající pro přípravu omáček.
  2. Mohu kuřecí vývar převařit? Pokud jste do vývaru přidali zeleninu, ano kuřecí vývar můžete převařit. Mrkev, celer a cibule dodají vývaru skvělou chuť, ale pokud je necháte vařit příliš dlouho, mohou zanechat silnou hořkou chuť, která vývar ovládne.
  3. Jak mohu kuřecí vývar více dochutit? Jakmile se vývar dovaří, vyjměte maso, kosti a zeleninu a vařte dál, dokud se nesníží na třetinu. Získáte tak bohatou a šťavnatou chuť.
  4. Jak si mohu v nouzi připravit kuřecí vývar? Pokud doma připravujete kuřecí křídla, uschovejte křídla a hřbety v mrazáku a vytáhněte je, až bude čas na přípravu vývaru.

Foto: Unsplash

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang