Recept na krůtí prsa pečená v troubě

Drůbeží masoHlavní jídlaKrůtí masoMasoOmáčky

Tato krůtí prsa pečená v troubě se snadno připravují a hodí se k večeři, i na sendviče.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba vaření: 95 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 1/4 šálku změklého másla
  • 1 mletý stroužek česneku
  • 1 lžička papriky
  • 1 lžička italského koření
  • 1/2 lžičky směsi česnekového a bylinkového koření bez soli
  • sůl a mletý černý pepř dle chuti
  • 1,5 kg krůtích prsou s kůží
  • 1 lžička mleté šalotky
  • 1 lžíce másla
  • 1 kapka suchého bílého vína
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce polotučné smetany (volitelné)

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 175 °C.
  2. V míse smícháme 1/4 šálku másla, česnek, papriku, italské koření, česnekové a bylinkové koření, sůl a černý pepř. Vložíme krůtí prsa kůží nahoru do pekáče a kůži prsty uvolníme.
  3. Krůtí prsa potřeme polovinou máslové směsi, a to i pod kůží. Zbylou máslovou směs si ponecháme. Prsa volně podložíme alobalem.
  4. Pečeme v předehřáté troubě 1 hodinu. Krůtí prsa průběžně potíráme zbylou máslovou směsí. Vrátíme do trouby a pečeme dalších cca. 30 minut, dokud šťáva nevytéká a teploměr na maso zapíchnutý do nejsilnější části prsou, která se nedotýká kosti, neukáže 165 °C.
  5. Před podáváním necháme krůtí prsa 10-15 minut odpočívat.
  6. Zatímco maso odpočívá, odstraníme z pánve přebytečný tuk a ponecháme na pánvi asi 1 lžíci. Pánev postavíme na mírný oheň. Restujeme šalotku a mícháme v tuku z krůtího masa asi 5 minut, dokud šalotka nezprůhlední.
  7. Na pánvi se šalotkou rozpustíme 1 lžíci másla a zašleháme bílé víno, přičemž z pánve seškrábneme všechny připečené kousky jídla. Zašleháme kuřecí vývar a mouku, dokud není vše hladké. Za stálého šlehání vaříme, dokud směs nezhoustne.
  8. Pro krémovější a lehčí omáčku zašleháme polotučnou smetanu.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang