
Tato krůtí prsa pečená v troubě se snadno připravují a hodí se k večeři, i na sendviče.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Doba vaření: 95 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 1/4 šálku změklého másla
- 1 mletý stroužek česneku
- 1 lžička papriky
- 1 lžička italského koření
- 1/2 lžičky směsi česnekového a bylinkového koření bez soli
- sůl a mletý černý pepř dle chuti
- 1,5 kg krůtích prsou s kůží
- 1 lžička mleté šalotky
- 1 lžíce másla
- 1 kapka suchého bílého vína
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce polotučné smetany (volitelné)
Postup
- Předehřejeme troubu na 175 °C.
- V míse smícháme 1/4 šálku másla, česnek, papriku, italské koření, česnekové a bylinkové koření, sůl a černý pepř. Vložíme krůtí prsa kůží nahoru do pekáče a kůži prsty uvolníme.
- Krůtí prsa potřeme polovinou máslové směsi, a to i pod kůží. Zbylou máslovou směs si ponecháme. Prsa volně podložíme alobalem.
- Pečeme v předehřáté troubě 1 hodinu. Krůtí prsa průběžně potíráme zbylou máslovou směsí. Vrátíme do trouby a pečeme dalších cca. 30 minut, dokud šťáva nevytéká a teploměr na maso zapíchnutý do nejsilnější části prsou, která se nedotýká kosti, neukáže 165 °C.
- Před podáváním necháme krůtí prsa 10-15 minut odpočívat.
- Zatímco maso odpočívá, odstraníme z pánve přebytečný tuk a ponecháme na pánvi asi 1 lžíci. Pánev postavíme na mírný oheň. Restujeme šalotku a mícháme v tuku z krůtího masa asi 5 minut, dokud šalotka nezprůhlední.
- Na pánvi se šalotkou rozpustíme 1 lžíci másla a zašleháme bílé víno, přičemž z pánve seškrábneme všechny připečené kousky jídla. Zašleháme kuřecí vývar a mouku, dokud není vše hladké. Za stálého šlehání vaříme, dokud směs nezhoustne.
- Pro krémovější a lehčí omáčku zašleháme polotučnou smetanu.