ruzickova-kapusta-recept-3

Co si myslíte o růžičkové kapustě? Milujete ji, nebo ji nemusíte? Růžičková kapusta patří k nejoblíbenějším druhům podzimní zeleniny – je svěží a zdravá, avšak přesto vydatná a dobře se kombinuje s nejrůznějšími druhy koření.

Klíčem k tomu, abyste si růžičkovou kapustu zamilovali, je její správná příprava. Vařené nebo dušené kapusty jsou často hořké a mají nevábnou kašovitou strukturu. Abyste se tomuto vyhnuli pečlivě postupujte dle našich nejlepších receptů z růžičkové kapusty.

Jak uvařit kapustu?

Připravit dokonalou růžičkovou kapustu je snadné. Růžičkovou kapustu rozkrojte na poloviny a odstraňte tvrdé konce nebo zhnědlé vnější listy. To je důležité, protože rozpůlené se rychleji uvaří a lépe se konzumují. Takto připravené kapustičky můžete zapéct nebo přidat do polévky z růžičkové kapusty, nebo zavzpomínat na dětství a připravit si kapustovou polévku od babičky.

Vařte 4 až 5 minut, dokud není křupavá a jasně zelená. Co nejdříve proveďte ochutnávku vidličkou a snažte se vyhnout převaření.

TIP: Zkusit můžete i růžičkovou kapustu podle jednoho z našich receptů z horkovzdušné fritézy.

Polévka z růžičkové kapusty – recept

Vyzkoušejte tento nejlepší recept z růžičkové kapusty – nejkrémovější a nejsametovější zeleninová polévka, jakou jste kdy nabrali do úst nebo do ní namočili panini. Pokud si chcete připravit polévku z růžičkové kapusty zdravějším způsobem vyzkoušejte další naše recepty.

Ingredience na polévku z růžičkové kapusty

  • 5 lžic másla
  • 1 velká žlutá cibule, nahrubo nakrájená
  • 3 velké brambory, oloupané a nahrubo nakrájené
  • 8 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 2-3 šálky nakrájené kapusty
  • 2 šálky mléka
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup na polévku z růžičkové kapusty

  1. Máslo rozehřejte ve velkém hrnci na středním plamenu. Přidejte cibuli a brambory a smažte je 5-8 minut dozlatova a posypte je solí a pepřem.
  2. Přidejte 6 šálků vývaru a kapustu; vařte 5-10 minut, dokud kapusta nezměkne a nezíská tmavší zelenou barvu.
  3. Polévku přendejte do silného mixéru. Mixujte 2-3 minuty nebo dokud není polévka zcela hladká. Přeneste pyré zpět do hrnce a vmíchejte mléko a zbývající 2 šálky vývaru podle toho, jak hustou polévku chcete mít.
  4. Polévku z kapusty dochuťte solí a pepřem a podávejte s lahodnými panini, opečeným pšeničným chlebem nebo krekry, sýrem a humusem.
polevka-z-ruzickove-kapusty-9032362
Kapustová polévka rozjasní svou výraznou barvou celý Váš den.

Zapečená růžičková kapusta – recept

Tato zapečená růžičková kapusta má po upečení krásný zlatohnědý střed a křupavé vnější listy. Stačí, když je ochutíte jednoduchým kořením a neodolají ani ti největší skeptici. Zapečenou růžičkovou kapustu skvěle doplní grilovaný halloumi sýr.

Ingredience na zapečenou růžičkovou kapustu

  • 450 g růžičkové kapusty
  • 2-3 stroužky česneku , mleté
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
  • 1/2 lžičky jemné mořské soli nebo podle chuti
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/4 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu

Postup na zapečenou růžičkovou kapustu

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Přidejte růžičkovou kapustu a česnek do velké mísy, pokapejte olivovým olejem a citronovou šťávou a promíchejte. Posypte solí a pepřem a promíchejte.
  2. Rozložte na plech v rovnoměrné vrstvě.
  3. Pečte v předehřáté troubě, v polovině pečení jednou obraťte, dokud okraje nezezlátnou, asi 25-30 minut.
  4. Podávejte teplé, podle chuti pokapané citronovou šťávou a posypané parmezánem.
pecena-ruzickova-kapusta-6449890
Rozjasněte si své podzimní jídlo krásně zelenou růžičkovou kapustou.

Růžičková kapusta s masem – recept

Vychutnejte si tento výjimečný recept z růžičkové kapusty s jemným hovězím masem. Věřte, že této perfektně připravené kapustě nepohrdne nikdo.

Ingredience na růžičkovou kapustu s masem

  • 600 g růžičkové kapusty
  • Sůl
  • 1 bageta
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce změklého másla
  • 1 lžíce čerstvě nasekané petrželky
  • 200 g cherry rajčat
  • 1 cibule
  • 600 g hovězího masa
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • Mletá paprika

Postup na růžičkovou kapustu s masem

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Opláchněte růžičkovou kapustu a vařte ji v osolené vodě asi 10 minut, dokud nebude al dente. Dobře ji slijte.
  3. Bagetu několikrát šikmo nařízněte, ale neprořízněte ji celou. Česnek oloupejte. Jeden stroužek prolisujte a smíchejte s máslem, petrželkou a solí. Máslo rozetřete do řezů a bagetu pečte 5 minut.
  4. Rajčata opláchněte a rozpulte. Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli a zbývající stroužek česneku. Maso opláchněte a nakrájejte na proužky.
  5. Cibuli s česnekem krátce osmahněte na rozpáleném oleji ve velké pánvi. Přidejte maso a smažte 3-4 minuty. Dochuťte solí a pepřem.
  6. Přidejte růžičkovou kapustu a rajčata, aby se prohřály. Dochuťte podle chuti. Podávejte s česnekovým chlebem.

Růžičková kapusta jako příloha – recept

Tento recept na růžičkovou kapustu je chutnou a elegantní přílohou. Nejlepší příloha z pečené růžičkové kapusty, která se hodí na každý sváteční stůl.

Ingredience na přílohu z růžičkové kapusty

  • 450 g růžičkové kapusty, opláchnuté
  • 3 lžíce olivového oleje (nebo rozpuštěného másla)
  • 1/2 lžičky soli a čerstvě nadrceného černého pepře
  • 1 lžička italského koření
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 1/2 šálku strouhaného parmezánu nebo podle chuti

Postup na přílohu z růžičkové kapusty

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Ořízněte spodní část růžičkové kapusty a každou růžičkovou kapustu rozkrojte shora dolů na polovinu. Připravte si velký plech na pečení (pokud chcete, můžete ho vyložit pečicím papírem).
  2. Osušte růžičkovou kapustu papírovými utěrkami a vložte ji do velké mísy. Přidejte olivový olej, italské koření, česnek, parmazán, sůl a pepř. Jemně promíchejte, aby se růžičková kapusta rovnoměrně obalila.
  3. Růžičkovou kapustu položte na připravený plech a rovnoměrně ji rozprostřete do jedné vrstvy.
  4. Růžičkovou kapustu s parmazánem pečte na prostřední mřížce 25 až 30 minut – čas upravte podle své trouby, zelenina by měla být zlatohnědá.
  5. Zbylým parmezánem posypte upečenou růžičkovou kapustu přendejte do velké servírovací mísy a podle chuti posypte čerstvou nasekanou petrželkou.
ruzickova-kapusta-jako-priloha-9814104
Růžičková kapusta je skvělou a zdravou přílohou k pečenému masu.

Dušená růžičková kapusta – recept

Zvenku lehce podušená a křupavá, uvnitř lehce zkaramelizovaná a masitá a bleskurychle připravená k podávání. Pokud si chcete vychutnat jedinečně jemnou chuť dušené růžičkové kapusty zkombinujte tuto přílohu s pečenými krůtími prsy.

Ingredience na dušenou růžičkovou kapustu

  • 450 g růžičkové kapusty, oříznuté a rozpůlené
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • ½ lžičky košer soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • 1 lžíce balzamikového octa nebo citronové šťávy
  • 1 až 2 lžíce syrových piniových oříšků nebo nasekaných syrových vlašských ořechů, mandlí nebo pekanových ořechů
  • Nasekané čerstvé bylinky, jako je petržel koriandr nebo máta
  • Hrst parmazánu, fety nebo kozího sýra

Postup na dušenou růžičkovou kapustu

  1. Rozpalte velkou litinovou pánev nebo podobnou pánev s pevným dnem na středně vysoké teplotě po dobu 4 minut. Přidejte olej. Jakmile je olej horký a lesklý přidejte rozpůlenou růžičkovou kapustu.
  2. Trochu pánví zatřeste a popohánějte je tak, aby jich bylo co nejvíce řeznou stranou dolů. Nechte je 5 až 8 minut zcela nerušeně odpočívat, dokud nezískají tmavou, chutnou, karamelizovanou barvu.
  3. Přidejte sůl a pepř. Dřevěnou lžící nebo špachtlí růžičkovou kapustu promíchejte.
  4. Pokračujte ve vaření a každých několik minut promíchejte, dokud růžičková kapusta nezhnědne po celém povrchu a uvnitř nezměkne, což trvá dalších asi 6 až 8 minut.
  5. Odstavte pánev z ohně. Vmíchejte ocet a poté piniové oříšky nebo mandle.
  6. Zbytkovým teplem pánve nechte ořechy opéct a velmi často je míchejte, aby se opekly rovnoměrně ze všech stran a nepřipálily se. Jakmile jsou ořechy opečené, přendejte klíčky na servírovací talíř a posypte je čerstvými bylinkami.
dusena-ruzickova-kapusta-s-orechy-5223714
Výtečná dušená kapusta s čerstvými bylinkami a orestovanými oříšky povznese každé Vaše jídlo.

Růžičková kapusta se slaninou – recept

Tato velmi rychlá a chutná příloha je snadná pro každodenní večeři. Vychutnejte si jemnou chuť kapusty s křupavou slaninou. Tato růžičková kapusta se slaninou se skvěle hodí k pečenému kuřecímu masu.

Ingredience na růžičkovou kapustu se slaninou

  • 6 plátků slaniny
  • ½ lžíce olivového oleje
  • 3 šalotky, nasekané
  • 1 balení mražené růžičkové kapusty, rozmražené a rozpůlené

Postup na růžičkovou kapustu se slaninou

  1. Slaninu opečte na velké pánvi na středním plamenu do křupava, nechte ji okapat na papírových utěrkách a rozdrobte ji.
  2. Na velké pánvi rozehřejte na středním plamenu olivový olej. Na oleji osmahněte a promíchejte cibuli, dokud nezměkne, vmíchejte slaninu a vařte, dokud se slanina neprohřeje.
  3. Přidejte růžičkovou kapustu, vařte a míchejte, dokud kapusta nezhnědne, 7 až 10 minut.

Vařená růžičková kapusta – recept

Vařená růžičková kapusta je rychlá a chutná. Smíchejte ji s máslem a rázem získáte chutnou a zdravou přílohu k hlavnímu jídlu.

Ingredience na vařenou růžičkovou kapustu

  • 450 g růžičkové kapusty
  • ½ čajové lžičky košer soli
  • 2 lžíce osoleného másla
  • Čerstvě mletý černý pepř

Postup na vařenou růžičkovou kapustu

  1. Do velkého hrnce s vodou přidejte 1 lžíci kuchyňské soli a přiveďte ji k varu.
  2. Růžičkovou kapustu rozkrojte na poloviny a odstraňte tvrdé konce nebo zhnědlé vnější listy.
  3. Vložte růžičkovou kapustu do vody a vařte ji 4 až 5 minut, dokud nebude křupavá a jasně zelená. Co nejdříve proveďte chuťovou zkoušku a snažte se vyhnout převaření.
  4. Růžičkovou kapustu ihned dobře slijte. Promíchejte ji se solí a máslem a míchejte, dokud se máslo nerozpustí.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang