Svého předka mají zelí i kapusta pravděpodobně stejného – je jí brukev zelná. I anglické slovo cabbage v sobě zahrnuje jak hlávkovou kapustu, tak zelí. A další babylonské zmatení přináší slovenština, kde slovo „kapusta“ označuje české „zelí“, kdežto „kapustě“ říkají Slováci „kel“.

Rostlinná čeleď brukvovitých, kam obě zeleniny patří, je velice rozmanitá, patří do ní také brokolice, květák i kedluben. Nejkonzumovanější je však pravděpodobně bílé hlávkové zelí.

Velká část úrody se zpracovává na kysané zelí, přičemž mléčné kvašení ho dokonale konzervuje. Kromě toho je kysané zelí výborným zdrojem vitamínu C a bakterií kyseliny mléčné. V menší míře je kysané zelí zdrojem vitamínů K a B a minerálů, jako je draslík, vápník, fosfor, síra či fluor.

V našich krajinách je to zelenina tradiční, dobře se skladuje a je k dispozici po celý rok. Křehké rané odrůdy, které přicházejí na trh od června do září, jsou velmi lahodné a křehké, proto se s oblibou používají syrové do salátů.

Kapusta

Naproti tomu kapusta je zelenina typicky zimní a syrová se nekonzumuje. Barva může být sytě zelená i žlutá, s kvalitou však nesouvisí – při nákupu dbejte na to, aby kapusta neměla zvadlé listy.

Kromě toho, že je bohatá na vlákninu, obsahuje velkou skupinu vitamínů B a vitamín C. Především ale obsahuje velké množství vitamínu A, který chrání vaše oči, a vitamínu K, který brání vzniku osteoporózy, snižuje riziko vzniku rakoviny, kardiovaskulárních chorob a stařecké demence. 

Kapusta je často nazývaná zeleninovou krávou, protože obsahuje vysoké hodnoty vápníku, a to dokonce vyšší než mléko. Nepříliš dobré pověsti se kapusta „těší“ pravděpodobně kvůli školním jídelnám a vyššímu obsahu nadýmavých látek.

Když však při vaření použijete kmín, koriandr nebo saturejku, nadýmavý efekt snížíte. A správně upravená kapusta je velice chutná, takže co z ní připravit závitky nebo třeba polévku?

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang