zeli vs kapusta

Svého předka mají zelí i kapusta pravděpodobně stejného – je jí brukev zelná. I anglické slovo cabbage v sobě zahrnuje jak hlávkovou kapustu, tak zelí. A další zmatení přináší slovenština, kde slovo „kapusta“ slovensky označuje české „zelí“, kdežto „kapustě“ říkají Slováci „kel“.

Rostlinná čeleď brukvovitých, kam obě zeleniny patří, je velice rozmanitá, patří do ní také brokolice, květák i kedluben. Nejkonzumovanější je však pravděpodobně bílé hlávkové zelí.

Velká část úrody se zpracovává na kysané zelí, přičemž mléčné kvašení ho dokonale konzervuje. Kromě toho je kysané zelí výborným zdrojem vitamínu C a bakterií kyseliny mléčné. V menší míře je kysané zelí zdrojem vitamínů K a B a minerálů, jako je draslík, vápník, fosfor, síra či fluor.

Přestože jsou oba druhy zeleniny podobné, mají odlišné vlastnosti a používají se k vaření různými způsoby.

Svého předka mají zelí i kapusta pravděpodobně stejného – je jí brukev zelná.

Zelí

Zelí je druh zeleniny z rodiny kapustovitých. Slovensky zelí řeknete kapusta, což platí i pro polštinu a ruštinu. Je to velmi bohatý zdroj vitamínů a minerálů, které zahrnují draslík, vápník, železo, vitamíny A, C a K a vlákninu. Zelí může být také užitečné pro lidi, kteří trpí nadváhou nebo cukrovkou.

Na trhu jsou desítky, spíše stovky různých odrůd (dělí se na rané a pozdní odrůdy), které nabízejí české a zahraniční firmy. Starší odrůdy mají obvykle menší výnosovou úroveň, na druhé straně bývají odolnější k výkyvům počasí oproti novinkám. Ty jsou často zaměřeny na lepší výnos, ranost nebo odolnost k patogenům.

Rané zelí – recepty

Zelí je zdrojem výživných látek a kultury po celém světě si na něm pochutnávají již po staletí. Jen jeho úpravy se přizpůsobují době. Tato brukvovitá zelenina má nízký obsah kalorií a je plná vitamínů, minerálů a antioxidantů. Je považována za superpotravinu.

Mezi nejznámější recepty ze zelí patří:

  • dušené zelí
  • kysané zelí (např. červené zelí)
  • zelňačka
  • segedínský guláš
  • zelný salát coleslaw
  • zeleninové závitky
  • placky, závitky a další

TIP: Připravte si ze zelí výborné zelné placky v troubě nebo cizrnu se zelím.

Tato brukvovitá zelenina má nízký obsah kalorií a je plná vitamínů, minerálů a antioxidantů.

Kapusta

Kapusta je zelenina typicky zimní a syrová se nekonzumuje. Barva může být sytě zelená i žlutá, s kvalitou však nesouvisí – při nákupu dbejte na to, aby kapusta neměla zvadlé listy.

Kromě toho, že je bohatá na vlákninu, obsahuje velkou skupinu vitamínů B a vitamín C. Především ale obsahuje velké množství vitamínu A, který chrání vaše oči, a vitamínu K, který brání vzniku osteoporózy, snižuje riziko vzniku rakoviny, kardiovaskulárních chorob a stařecké demence. 

Obsahuje vysoké hodnoty vápníku, a to dokonce vyšší než mléko. Nepříliš dobré pověsti se kapusta „těší“ pravděpodobně kvůli školním jídelnám a vyššímu obsahu nadýmavých látek.

Když však při vaření použijete kmín, koriandr nebo saturejku, nadýmavý efekt snížíte. A správně upravená kapusta je velice chutná, takže co z ní připravit závitky nebo třeba polévku?

Co z kapusty – hlávková kapusta – recepty

Kapusta se dělí na tři základní druhy – vlastně jsou čtyři (ještě krmná kapusta). V kuchyni je nejpoužívanější hlávková kapusta, v závěsu za ní růžičková kapusta a stále oblíbenější se stává také kadeřavá kapusta (kadeřávek).

Vůbec nejrozšířenější je hlávková kapusta, která může být upravována snad všemi způsoby. Lze ji vařit, dusit, smažit, zapékat, přidávat do salátů, do směsí na karbanátky je populární i mezi těmi, kteří rostlinné stravě nijak zvlášť nefandí.

Vždy by ovšem měla být kapusta tepelně upravená, a to kvůli snadnější stravitelnosti a zároveň se tak zbaví své nahořklé chuti.

Kapusta má výraznou chuť, která nemusí sedět každému. Z kapusty uvaříte skvělou kapustovou polévku, zeleninovou přílohu, můžete ji rozemlít do výborných kapustových karbanátků či do jejích listů balit různé náplně.

Na kousky pokrájené kapustové listy jsou dokonalé v těstovinách, můžete z nich také upéct v troubě famozní chipsy.

Kapustu lze používat i jako přílohu k masitým jídlům nebo jako součást dušených a zapékaných pokrmů. Dobře se snáší s masem, takže jí lze nastavovat mleté maso. Maso může také zcela nahradit, příkladem mohou být kapustové karbanátky.

Kromě toho se z kapusty připravují pomazánky a polévky. Ke kapustě by se mělo dávat méně uzenin a více bylinek a koření. Výborně se hodí římský kmín, pepř bílý, černý, zelený i červený, koriandr, muškátový oříšek, zázvor sušený i syrový, cibule, česnek.

Kapusta by měla být tepelně upravená, a to kvůli snadnější stravitelnosti a zároveň se tak zbaví své nahořklé chuti.

Hlávková kapusta – recept na kapustové zelí

Vyzkoušejte recept na kapustové zelí, které nahradí to klasické.

Kapustové zelí – ingredience

  • 500 g kapusta
  • sůl
  • kmín
  • olej
  • půlka cibule
  • 1 kelímek smetana (dle chuti, přibližně 100-200 ml)
  • mouka (hladká)

Kapustové zelí – postup

  1. Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte na proužky nakrájenou kapustu a podlijte vodou.
  2. Přidejte kmín, sůl a duste doměkka, než se voda vypaří.
  3. Lžíci mouky rozmíchejte ve smetaně a poté nalijte do kapusty a důkladně promíchejte.
  4. Nechte povařit a poté podávejte k masu a knedlíkům.

Hlávková kapusta – recept na zapečenou kapustu

Zapečená kapusta lze připravit pokaždé jinak. Zkombinujte ji s jinou zeleninou, aby chuť kapusty nebyla tak výrazná.

Zapečená kapusta – ingredience

  • 800 g kapusty
  • 300 g mrkve
  • 250 g uzeného tofu
  • 4 stroužky česneku
  • cibule
  • 300 ml rostlinného mléka
  • 5 lžic hrašky
  • čerstvé bylinky

Zapečená kapusta – postup

  1. Na oleji osmahněte cibuli spolu s česnekem, ale ne moc dlouho, aby česnek nezhořkl. Přidejte nakrájené tofu a společně ještě chvíli opečte.
  2. Potom přijde na řadu nastrouhaná mrkev s nakrájenou kapustou. Poduste přibližně 10 minut na mírném ohni, ale ne až do změknutí.
  3. Do směsi přidejte nasekané divoké byliny a přemístěte do zapékací mísy.
  4. Připravte si těsto na zalití. V rostlinném mléce rozmíchejte 1/2 lžičky jedlé sody, 3 lžíce oleje a přibližně 5 lžic hrašky. Pokud bude konzistence příliš tekutá, přidejte ještě mouku.
  5. Při teplotě 200 °C potom pečte asi 45 minut.

Hlávková kapusta – recept na kapustové čevabčiči

Připravte si čevabčiči trochu jinak, část masa nahraďte právě kapustou.

Kapustové čevabčiči – ingredience

  • 500 g kapusty
  • 150 g strouhanky
  • 100 g vařeného (pečeného) masa
  • 40 g slaniny
  • 1 vejce
  • majoránka, mletý černý pepř, sůl
  • tuk na smažení

Kapustové čevabčiči – postup

  1. Očištěnou kapustu nakrájejte na čtvrtky a duste v malém množství osolené vody do poloměkka
  2. Potom ji nechte okapat, kapustu umelte na masovém mlýnku společně se slaninou
  3. Směs nakonec promíchejte s nadrobno pokrájeným masem, rozklepnutým vejcem, kořením, solí a strouhankou.
  4. Ze směsi vykrajujte lžící noky, které smažte po obou stranách na rozehřátém oleji dozlatova.

Dušená kapusta – recepty, jak uvařit kapustu

Staročeská klasika, kterou zvládne každý – přesně to je dušená kapusta, oblíbené jídlo našich babiček a maminek. Ideální je jako příloha k masu, ale nahradí také hlavní chod. Přidat můžete například opečenou slaninu nebo cibulku.

Dušená kapusta je ideální jako příloha k masu, ale nahradí také hlavní chod.

Dušená kapusta – recepty na dušenou kapusta na slanině

Kapusta patří na podzim mezi oblíbené suroviny. Je prospěšná na trávení a zajistí dlouhodobý pocit sytosti. Slanina ji krásně ovoní, podávejte s vařeným bramborem.

Ingredience na dušenou kapustu

  • 600 g kapusty (2 menší nebo 1 větší)
  • 70 g anglické slaniny
  • 30 g sádla
  • 1 cibule
  • hladká mouka
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Postup na dušenou kapustu

  1. Kapustu nakrájejte na nudličky, podlijte osolenou vodou a odkrytou krátce povařte.
  2. Slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli nadrobno a dejte do jiného kastrůlku.
  3. Přidejte sádlo a osmažte, pak přidejte mouku a připravte světlou jíšku. Jíšku přimíchejte k uvařené kapustě a ještě chvíli povařte.
  4. Nakonec dochuťte mletým pepřem, solí a česnekem.
Kapusta patří na podzim mezi oblíbené suroviny. Je prospěšná na trávení a zajistí dlouhodobý pocit sytosti.

Dušená kapusta – recepty na dušenou kapustu s vepřovým masem

Možná nejde o surovinu, kterou byste si běžně přidávali do košíku, ale rozhodně byste na kapustu neměli zanevřít. Pro českou kuchyni je typická a v kombinaci s vepřovým masem naprosto famózní. Jen potřebuje trochu víc času na přípravu.

Dušená kapusta s vepřovým masem – ingredience

  • 300 g vepřového masa (plec)
  • 1 hlávka kapusty
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

Dušená kapusta s vepřovým masem – postup

  1. Najemno nakrájejte cibuli, kapustu na proužky a maso na kostky.
  2. V hrnci na másle zpěňte cibulku, přidejte maso a osmažte dohněda.
  3. Osolte, opepřete, podlijte trochou horké vody a nechte dusit.
  4. Když je maso skoro hotové, přidejte prolisovaný česnek, nakrájenou kapustu a pod pokličkou duste, dokud kapusta i maso nezměknou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang